Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Diagnosticul perinatal al malformatiilor fetale prin ultrasonografie

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micDiagnosticul perinatal al malformatiilor fetale prin ultrasonografie

Diagnosticul perinatal al malformatiilor fetale si conduita in sarcina cu risc constituie principalele subiecte ale Congresului National de Medicina Perinatala, aflat la a VII-a editie, care va desfasura in perioada 13-14 octombrie la Bucuresti, a declarat pentru ROMPRES prof. dr. Radu Vladareanu , seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Elias.
Intre metodele moderne de depistare a acestui tip de malformatii se afla ultrasonografia, care da posibilitatea vizualizarii inainte de nastere a principalelor malformatii usoare sau majore, a explicat prof. dr. Vladareanu. El a adaugat ca acest lucru da posibilitatea luarii unor decizii in cazul unor sarcini cu probleme.
In prezent, exista aparatura de ultrasonografie foarte performanta, dar si foarte scumpa. Cu tehnicile actuale pot fi vizualizate aproape toate anomaliile de structura, cele metabolice, enzimatice, insa nu pot fi depistate prin aceste tehnici anomaliile morfologice si cele enzimatice, a subliniat specialistul.
Intre anomaliile cele mai frecvente se numara cele cardiace, unde diagnosticarea se poate face inca din primul trimestru de sarcina, iar in cazul unor malformatii majore se pot lua masuri de intrerupere a sarcinii. Alt tip de malformatie frecventa si care poate fi depistata prin aceasta tehnica este defectul de tub neural de inchidere de coloana (spida biffida).   
Pentru a preveni acest tip de malformatie, se instituie tratamentul cu acid folic inca din perioada de preconceptie, a spus prof. dr. Vladareanu.
In prezent, obstetricienii sunt foarte bine pregatiti pentru a folosi aceste tehnici de ultrasonografie. Scoala medicala de ultrasonografie este fondata si organizata de prof. dr. Florin Stamatian, a mentionat prof. dr. Radu Vladareanu.
O alta tema importanta care va fi dezbatuta in congres se refera la trombofilie si sarcina, patologie care de mult ori este exagerata, sustine specialistul. El a mentionat ca in cadrul Congresului se vor stabili coordonatele acestei patologii, astfel incat sa fie diagnosticata corect.
O alta tema care va fi discutata este infectia materno-fetala cu streptococ beta-hemolitic, care pana nu de mult nu putea fi cuantificata, dar in prezent se poate face acest lucru si chiar se poate trata. Infectiile materno-fetale cu streptococ beta-hemolitic se gasesc in col sau in caile urinare, dar acest streptococ, daca nu este tratat, poate trece la copil, iar la nastere bebelusul poate manifesta o boala acuta cu insuficienta respiratorie ce poate conduce la deces. Prin culturi prelevate din col sau din caile urinare se poate institui tratament chiar in momentul nasterii, atat mamei, cat si copilului, a explicat prof. dr. Radu Vladareanu.
In cadrul manifestarii stiintifice, doua zile vor fi dedicate congresului, iar doua zile vor fi dedicate scolii de ultrasonografie. ''Dupa succesul primei scoli romanesti, Ian Donald, dorim sa continuam aceasta scoala, sa ne bucuram impreuna de prezenta unor invitati de prestigiu din intreaga lume si sa descoperim impreuna noutatile pe care ultrasonografia fetala dar si cea ginecologica le marcheaza in toamna anului 2007'', a declarat prof. dr. Radu Vladareanu.
Intre invitatii din strainatate care vor fi prezenti la forum se numara Vicenzo D'Addario din Italia, B. Ahmed din Quatar, Aristidis Antsaklis, din Grecia, Raul Artal din SUA, Apostolos Athanasiadis din Grecia, Sinan Beksac, din Turcia, Wolfgang Holzgreve din Elvetia, Gianpaolo Manduzzato din Italia, Constantinos Pangalos, din Grecia, Giancarlo di Renzo din Italia, Ivica Zaluda din SUA, Illan Trisch din SUA.
/ Rompres/Ecografia 3-D identifica femeile la risc pentru nastere prematura

Nasterea prematura reprezinta o problema majora de sanatate publica cu repercusiuni pe termen lung asupra familiei si societatii. Pentru a ajuta medicii in depistarea femeilor la risc de nastere prematura, a fost folosita ecografia 3-D pentru masurarea dimensiunilor glandei suprarenale fetale. Acuratetea, sensibilitatea si specificitatea masurarii volumului glandei suprarenale in predictia riscului de nastere prematura in intervalul de 5 zile de la momentul examinarii arata ca aceasta metoda are toate calitatile pentru definirea unei populatii la risc.

Ozhan Turan, Catalin Buhimschi, Sifa Turan, Edmund Funai, Irina Buhimschi, Joshua Copel. Three-dimensional (3D) Ultrasound Measurement of Fetal Adrenal Gland Volume. A Novel Method of Identifying the Patient at Risk for Impending Preterm Birth; Society for Maternal-Fetal Medicine Conference, February 8, San Francisco. Contact: Karen N. Peart karen.peart@yale.edu, Yale UniversityPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1880
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved