Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

EXERCITII PENTRU LORDOZA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
SUBSTANTE DE CONTRAST (SDC)
DISFUNCTII SEXUALE
PUNCTIA PLEURALÃ (TORACENTEZA)
BACTERIOLOGIE- VIRUSOLOGIE
Retentia acuta de urina
SUBSTANTE CHIMICE FOLOSITE IN INDUSTRIA MEDICAMENTELOR
Glucagonul semnalizeaza hipoglicemia
Cate ceva despre muzicoterapie
ASPECTE CLINICE ALE FRACTURILOR DE MANDIBULA
Biosinteza agliconului


EXERCITII PENTRU LORDOZA

1.  Din mers, la al treilea pas, ghemuirea unui picior, :ucat cu bratele sub genunchi si tragerea lui spre piept.
2.  Mers ghemuit cu miinile sprijinite pe genunchi (mer-1 piticului).

3.  Culcat pe spate, picioarele indoite din genunchi, tal­ie- pe sol: ghemuirea ambelor picioare spre piept tra-

! r.du-le cu bratele: revenire in pozitia de plecare.

4.  Pe genunchi cu sprijin pe palme: ridicarea genun­chilor de pe sol cu flexia trunchiului, picioarele bine in­tinse din genunchi; revenire in pozitia de plecare.

5.  Sezind cu picioarele intinse din genunchi: ducerea bratelor prin lateral inapoi, cu indreptarea spatelui, fara a lordoza, inspiratie si revenire in pozitia de plecare cu expiratie.

6.  Sezind cu palmele sprijinite pe sol inapoi: ridicarea picioarelor de pe sol intinse din genunchi, cit permite, cu


expiratie;   coborirea   picioarelor  pe  sol  si   inspiratie   in pauza.

7.  Sezind pe scaun cu pieptul sprijinit pe coapse si miinile pe sold: extensia spatelui fara a ridica trunchiul de pe coapse si inspiratie. La revenire expiratie.

8.  Culcat pe spate: contractia feselor si sugerea abdo­menului (retroversia bazinului) mentinute cit timp dureaza expiratia si revenire cu inspiratie in pauza.

9.  Culcat pe spate, picioarele indoite din genunchi, tal­pile pe sol, bratele departate lateral: intinderea picioare­lor la verticala cu expiratie si revenire in pozitia de ple­care si inspiratie in pauza.

10.  Ghemuit cu fata spre scara fixa, talpile sprijinite pe prima treapta: intinderea genunchiilor cu departarea de scara si indoirea trunchiului din sold si revenire in ghemuit.

11.  Culcat inainte pe masa, cu un sac de nisip sub abdomen, apucat de masa cu bratele: ridicarea ambelor picioare intinse din genunchi, dar mai jos de orizontala pentru a nu lordoza, cu expiratie; coborirea picioarelor si inspiratie in pauza.

12.  Stind: aplecarea trunchiului la 90°, bratele duse in prelungirea trunchiului pe cit posibil fara a indoi din genunchi; revenire in stind.

13.  Mers prin sala cu aplecarea relaxata a trunchiului inainte, la anumite intervale.

Corectarea lordozei fata de perete si mers linistitor prin sala.

II. PROGRAM DE EXERCITII PENTRU ATITUDINEA CIFOTICA

1.  Stind cu spatele lipit de perete: corectarea curbu­rilor coloanei cervicale si lombare apropiindu-le de perete.

2.  Mers prin sala cu o minge medicinala tinuta pe cap, cu ajutorul unui colac (din pinza, cauciuc), dupa ce s-a facut corectia fata de perete ca la ex. 1.

3.  Culcat pe spate: intinderea trunchiului in lungime ca si cum ar avea de impins cu capul o greutate.


4.  Culcat pe spate cu bratele lateral si picioarele indo­ite din genunchi: inspiratie si intinderea gambelor in sus in prelungirea coapselor cu expiratie; revenire in pozitia de plecare.

5.  Sezind cu picioarele intinse din genunchi: aplecarea trunchiului inainte cu corectarea spatelui si bratele duse sus in prelungirea trunchiului, inspiratie; revenire cu expiratie.

6.  Mers in patru labe, cu bratele indoite din coate si pieptul apropiat de sol.

7.  Spatele spre scara fixa, bratele intinse deasupra ca­pului apucat: atirnari la scara, cu trunchiul relaxat, cit se poate rezista apoi revenire in sprijin si pauza; se repeta de mai multe ori.

8.  Stind cu spatele spre scara fixa, apucat in dreptul soldurilor de o sipca: departarea spatelui de scara cit per-


mit bratele, odata cu ghemuirea unui genunchi la piept: revenire, apoi se executa cu celalalt picior.

9. Sezind cu spatele lipit de scara fixa: inspiratie am­pla cu ducerea bratelor prin fata sus, deasupra capului, pina ating scara, dar fara a lordoza si revenire cu expi­ratie.

10.  Sezind pe scaun: elongatii la capastru Qlisson cu greutati de 5—6 kg.

11.  Sezind cu miinile inclestate la spate: extensia spa­telui tragind umerii inapoi, bratele raminind intinse din coate cu inspiratie lunga de 5-—6 s; revenire cu expiratie fara a cifoza.

12.   Sezind cu spatele la perete: impingerea cu capul in perete 5—10 s, fara a departa spatele, pentru a se sterge lordoza cervicala; revenire si pauza lunga intre doua repetari.

13.  Mers prin sala cu ducerea bratelor prin lateral ina­poi si executarea a doua tensiuni la umeri, cu inspiratie, apoi mers normal cu expiratie.

Mers normal cu spatele corectat.

III. PROGRAM DE EXERCITII PENTRU CIFOZA RIGIDA

1.  Mers ghemuit cu un baston tinut la spate, in drep­tul regiunii dorsale, cu bratele indoite din coate.

2.   Pe genunchi cu palmele pe sol bratele intinse din coate: specialistul apasa intre omoplati pentru a forta corectarea cifozei.

3.  Culcat inainte pe banca cu capul in afara ei: im­pingerea capului in sus cu barbia in piept, contra rezis­tentei opusa de specialist.

4.  Culcat pe spate cu un sac de nisip sub torace, pi­cioarele indoite din genunchi, talpile pe sol: specialistul apasa umerii spre sol, iar pacientul face inspiratie tora­cica ampla.

5.  Aceeasi pozitie: inspiratie si intinderea picioarelor oblic sus cu expiratie.

6.   Pe genunchi cu sezuta pe caiciie, bratele intinse, palmele pe sol: ridicarea  ambelor brate  deodata cu in-

136


ireptarea spatelui, fara a ridica sezuta si fara a lordoza, inspiratie; revenire cu palmele pe sol si expiratie.

7.  Atirnat cu fata la scara fixa si o minge in dreptul r-bdomenului: subiectul ramine in atirnat cit rezista, com-plet relaxat; pauza cu talpile sprijinite.

8.  Culcat pe spate: retroversia bazinului, prin contrac­ta simultana a abdominalilor si fesierilor, mentinuta :—10 s, cu expiratie; revenire si respiratie normala.

9.  Sezind pe scaun cu greutatile in miini: aplecarea trunchiului la 45° cu extensia spatelui si ducerea bratelor :u greutatile in sus in prelungirea trunchiului; revenire.

10.  Sezind  cu  picioarele  intinse  si virfurile  sprijinite _b scara, miinile pe sold: inspiratie apoi inclinarea usoa­ra a trunchiului inapoi cu spatele corectat; revenire.

11.  Sezind cu picioarele intinse avind un baston tinut :s la spate: extensia spatelui, departind bastonul, tragind merii inapoi, omoplatii apropiati de torace si inspiratie;

revenire cu bastonul pe sol si expiratie.

12.  Stind cu spatele la perete, miinile  pe sold: genu­flexiuni cu spatele mentinut drept si in contact perma-

t cu peretele; revenire in stind.

Mers cu miinile inclestate la spate umerii trasi inapoi jmoplatii lipiti de torace.


IV. PROGRAM DE EXERCITII PENTRU CIFOZA TOTALA

1.  Mers cu miini'le inclestate la ceafa, spatele corect

2.  Pe genunchi cu miinile sprijinite pe o treapta scarii fixe: extensia activa a spatelui executata de pacie sau pasiva, cu ajutorul specialistului care apasa in1 omoplati.

3. Culcat pe spate cu picioarele indoite din genunchi talpile pe sol: inspiratie odata cu desprinderea spatel de sol in extensie, raminind in sprijin pe cap si sezui revenirea cu expiratie.

4.  Pe genunchi cu pieptul sub orizontala, bratele i tinse inainte, palmele pe sol: deplasarea in aceasta pozit: palmele alunecind pe sol, picioarele mutindu-se altern tiv, spatele mentinut in continuu in extensie.5.  Sezind cu o minge tinuta in miini: ridicarea min;


deasupra capului prin inainte, cu extensia spatelui si in­spiratie; revenire pe acelasi drum, cu expiratie.

6.  Pe genunchi cu sprijin pe palme: coborirea pieptului spre sdl cu spatele in extensie prin flexarea bratelor din ;oate, cu ridicarea unui picior intins din genunchi; reve-r.ire si executarea cu celalalt picior.

7.  Stind cu miinile inclestate la ceafa: aplecarea trun-rhiului inainte la 45° mentinind spatele in extensie; reve-r.ire fara a rotunji spatele.

8.  Pe genunchi cu sezuta pe calciie, fata spre scara :':xa, cu bratele intinse din coate: mutarea bratelor din :reapta in treapta avind tot timpul spatele in extensie, :?.r la fiecare mutare a bratelor executarea unei tensiuni a spatelui; coborirea treptata.

9.   Pe genunchi pe calciie sezind cu greutatile tinute in miini: ducerea bratelor prin fata sus in prelungirea -.runchiujlui, cu extensia spatelui si mentinerea 5—10 s; i -venire in pozitia de plecare.

10.  Mers cu un baston tinut pe umeri, bratele fiind flexate din coate.

11.  Mers cu o minge medicinala pe cap, sprijinita cu lin colac, spatele corectat.

12.  Mers linistitor cu ducerea bratelor lateral si inspi­ratie, coborirea bratelor si expiratie.

V. PROGRAM DE EXERCITII PENTRU CIFOLORDOZA

1.  Sezind cu picioarele intinse, spatele spre scara fixa, cu o minge intre spate si scara, bratele intinse sus, apucat ele o sipca: mentinerea pozitiei cit mai mult timp.

2.  Atarnat cu fata la scara fixa, cu o minge intre scara si abdomen: mentinerea pozitiei citeva secunde si pauza cu sprijinirea talpilor pe scara.

3.  Culcat pe spate cu un sac de nisip sub tor ace, ge­nunchii indoiti la piept, apucat de sipca: inspiratie si in-vnderea picioarelor din genunchi spre verticala si expi­ratie; revenire in pozitia de plecare.

4.  Culcat inainte, cu abdomenul pe un sac de nisip: Inspiratie si ridicarea usoara a pieptului cu ducerea brate-


lor indoite la umar, extensie, fara a lordoza si expiratie revenire cu pieptul pe sol.

5. Sezind cu bastonul pe umeri apucat de capete: de partarea bastonului de spate cu indreptarea spatelui s inspiratie; revenire cu expiratie.

6. Sezind pe scaun cu bastonul sprijinit pe coapse apu­cat de capete: aplecarea trunchiului la 45° cu ducere; bastonului deasupra capului, extensia spatelui si inspira­tie; revenire cu expiratie.

7.  Culcat pe spate, picioarele intinse si sprijinite pe scara: ridicarea simultana a spatelui de pe sol si a picioa­relor de pe scara cu expiratie; revenire in pozitia de ple­care cu inspiratie.

8.  Stind cu greutatile in miini: genuflexiuni cu duce­rea bratelor sus si extensia spatelui; revenire in stind cu coborirea bratelor.


9.  Culcat inainte pe masa, apucat cu miinile de mar-talpile pe soi: ridicarea unui picior inapoi intins din

unchi, specialistul opunind rezistenta 5—10 s; reve-: si la fel cu celalalt picior.

10.  Aceeasi pozitie ca la ex. 9, cu bratele lateral spriji-pe masa: ridicarea bratelor intinse din coate la care

- opune specialistul, 5—10 s;

11.  Stind cu spatele la perete: stergerea lordozei cer-ie impingind in perete cu capul, barbia in jos.

12.  Sezind cu picioarele intinse: ghemuirea picioarelor la piept, cuprinzind genunchii cu miinile si indreptarea

?.telui, inspiratie; revenire cu intinderea picioarelor si ratie.

13.  Sezind cu miinile pe solduri: tragerea coatelor ina­poi cu. doua tensiuni si indreptarea spatelui, inspiratie; revenirea fara a cifoza si expiratie.

14.  Stind: tensiuni la umeri cu un brat intins oblic sus, celalailt brat intins oblic jos; schimbarea bratelor dupa fiecare respiratie completa.

Respiratii ample cu ridicarea coastelor si sternului.

VI. PROGRAM   DE   EXERCITII   PENTRU   CIFOZA SCHEUERMANN CU Si FARA CORSET

1.  Pe genunchi cu bratele sprijinite pe un scaun: ten­siuni la umeri, apasind toracele in jos.

2.  Culcat inainte, bratele indoite la umeri si cu gre­utatile in miini: departarea greutatilor de umeri in sus; revenire.


3.  Culcat pe spate cu picioarele intinse si sprijinite un scaun: saltarea usoara a picioarelor de pe scaun m< tinindu-le in aer 5—10 s si expiratie; revenire cu spr nirea lor pe scaun si pauza cu inspiratie.

4.  Culcat pe spate cu greutatile in miini: ducerea b telor prin fata peste cap pina ating salul si revenire acelasi drum.

5.  Culcat pe spate, bratele indoite la umeri, cu g utatile in. miini: intinderea bratelor din coate pe vertic; revenire cu greutatile la umeri.

6.  Culcat inainte cu pieptul pe masa, cu bratele inl se si apucat: ridicarea picioarelor intinse fara a depasi i zontala si mentinerea in aceasta pozitie 5—10 s; rever cu talpile pe sol si inspiratie in pauza.

Stind: controlarea tinutei corpului, privirea pe > zontala ceafa extinsa, umerii usor trasi inapoi, loml plate, fesele contractate, abdomenul supt.

VII. PROGRAM DE EXERCITII PENTRU INVERSIUNEA VERTEBRALA

1.  Mers cu fandari mari la fiecare pas.

2.  Stind ou bratele intinse inainte: forfecarea br

lor in fata.

3.  Culcat pe spate, cu picioarele intinse, bratele crucisate pe piept: ridicarea bazinului in extensie vi nind in sprijin pe calciie si pe spate, inspiratie; reve cu expiratie.

4.  Aceeasi pozitie: forfecari cu picioarele intinse genunchi cu expiratie; in pauza inspiratie.

5.  Culcat inainte pe masa (banca), cu capul in afar apucat de margini: ridicarea ambelor picioare in exte cit este posibil si coborirea capului.

6.  Culcat pe spate, cu un sac de nisip sub lombe, tele lateral: ridicarea capului si incrucisarea bratelo piept cu expiratie; revenire in culcat si inspiratie.

7.  Stind cu bratele intinse inainte, palma-n pa apasarea palmelor una in alta, cu expiratie 5—10 < pauza inspiratie.


8.  Sezind cu palmele sprijinite inapoi: ridicarea sezu­tei in extensie, capul dus inainte, raminind in sprijin pe ;:alme si calciie, cu inspiratie; revenire pe sol cu expiratie.

9.  Sprijinit pe palme, cu un picior ghemuit la piept, eialalt intins inapoi: schimbarea picioarelor prin saritura forfecare).

10.  Mers cu respiratie ducind un brat prin fata sus, iar : eialalt pe jos inapoi si schimbarea lor la fiecare respiratie.

VIII. PROGRAM   DE  EXERCITII   PENTRU   SPATE PLAN

1.  Mers cu ridicarea genunchilor spre piept la fie­care pas.

2.  Mers cu fandare la fiecare pas si extensie, avind miinile pe solduri.

3.  Stind cu spatele la scara, apucat de o sipca in drep­tul lombelor: caderea trunchiului inainte cu extensie mare si inspiratie; revenire la scara cu expiratie.


4.  Atirnat cu fata spre scara fixa: departarea picioare­lor de scara, in extensie; revenire in sprijin pe scara.

5.  Repaus in pozitia culcat cu fata-n jos, trunchiul ridicat cu sprijin pe coate (pozitia sfinxului).6.  Culcat inainte, calciiele fixate de o treapta a scarii: ridicarea trunchiului in extensie cu inspiratie; revenire pe sol cu expiratie.

7.  Stind cu o minge medicinala (3—5 kg) sprijinita pe coapsa, cit mai aproape de genunchi: ghemuirea coapse, la piept, cu expiratie; cind se simte o usoara oboseala st schimba piciorul.

8.  Culcat pe spate, bratele sus sprijinite pe sol, picioa­rele indoite: ridicarea trunchiului in extensie cu sprijii pe palme, bratele intinse; revenire si pauza intre exercitii

9.  Culcat pe spate: ridicarea picioarelor la verticala in tinse din genunchi si a trunchiului (luminarea) sprijinim bazinul sa nu cada, coatele pe sol.


10.  Culcat inainte, bratele in prelungirea trunchiului: ridicarea picioarelor cu extensia spatelui; mentinind con­tractia spatelui, caderea picioarelor si ridicarea pieptului (leganare cu trunchiul in extensie).

11.  Pe genunchi cu sezuta pe calciie, miinile pe sol­duri: lasarea trunchiului pe spate pina la unghiul de men­tinere si revenire la pozitia de plecare.

12.  Culcat pe spate cu un sac cu nisip sub lombe: ridi­carea capului si rotunjirea spatelui, bratele duse spre pi­cioare cu expiratie; revenire si in pauza inspiratie.

13.  Culcat pe spate: ridicarea bazinului prin contractia fesierilor, spatele raminind pe sol.

Alergare cu genunchii spre piept.

IX. PROGRAM   DE   EXEKCITII    PENTRU ATITUDINEA SCOLIOTICA

1.  Din mers, ducerea bratelor prin inainte-sus deasu­pra capului, cu executarea a doua tensiuni, apoi coborirea bratelor si mers normal.

2.  Din mers, opriri cu executarea unei fandari, cu du­cerea bratelor lateral, cu doua tensiuni dupa care se continua mersul; dupa 3 sau 5 pasi oprire cu celalalt picior inainte si executarea fandarii.

3.  Stind, bratele intinse deasupra capului, trunchiul indoit la 90°, pieptul sprijinit pe masa: imitarea inotului bras cu desprinderea pieptului de pe masa si inspiratie; ia revenire expiratie.

4.  Sezind cu picioarele intinse din genunchi si bratele intinse deasupra capului: intinderea trunchiului pe verti­cala cit este posibil.

5.  Culcat pe spate, cu bratele intinse deasupra capului: rostogolire laterala, conducind miscarea din sold, iar trun­chiul si picioarele sa fie mereu ridicate de pe sol in ex-:ensie si rostogolire in sens invers.

6.  Sezind cu picioarele intinse din genunchi, palmele sprijinite pe sol inapoi: ridicarea sezutei raminind in ex­tensie,  capul,  trunchiul  si  picioarele  sa, fie  pe  aceeasi

'.inie.


7. Culcat inainte: tirire  cu  ajutorul bratelor  care se d simultan, sprijin pe sol si tragerea inainte, d'tipi care se intind din nou pentru a face o noua tractiune.

8. Culcat inainte, bratele intinse deasupra capului miscarea de tampon cu trunchiul si picioarele in extensie ridicarea trunchiului si coborirea picioarelor si invers in tr-un balans continuu.

9. Culcat pe spate: ducerea bratelor prin inainte si peste cap, cu extensia si desprinderea spatelui de pe si si inspiratie; coborirea bratelor pe acelasi drum, cu spr jinirea trunchiului pe sol si expiratie.

10.  Culcat inainte, cu bratele intinse si apucat c prima sipca a scarii fixe: mutarea bratelor alternativ, d: ce in ce mai sus pe scara, cu ridicarea trunchiului : extensie; revenire treptata pe acelasi drum.

11.  Culcat inainte, cu palmele sprijinite pe sol in dre] tul umerilor: flotari pe brate, cu trunchiul mentinut ]


:eeasi linie cu picioarele; executia sa se faca simultan si i al pe ambele brate, fara torsiuni de trunchi.

12. Din mers, aruncarea mingii de baschet la un cos

naginar, cu ambele miini, si intinderea   corpului   dupa

minge; usoara alergare dupa minge si repetarea aruncarii.

X. PROGRAM DE EXERCITII PENTRU SCOLIOZA

IN C DREAPTA CU EXERCITII SIMETRICE SI ASIMETRICE

Mers prin sala cu bratul sting ridicat, bratul drept jos .ga corp. 1. Mers ghemuit (mersul piticului) cu miinile sprijinite : ? solduri si trunchiul mentinut drept pe verticala.

2.  Mers pe genunchi cu sprijin pe palme, in cerc spre -apta.

3.  Culcat inainte, bratele intinse deasupra capului: ex­tensia trunchiului cu ridicarea bratelor de pe sol si inspi­ratie; revenire cu expiratie.

4.  Sezind cu fata la oglinda si bratele lateral: exer-itiul de translatie mutind trunchiul spre stinga, pastrind

bratele pe orizontala.

5.  Culcat pe partea drepta cu un sac cu nisip sub to-■. ce: respiratie cu expansiunea hemitoracelui sting.

6.  Sezind pe scaun cu greutatile de 1 kg in miini: aple-rea trunchiului la 45° cu spatele in extensie, bratele se


duc in sus deasupra capului cu inspiratie si revenire in pozitia de plecare cu expiratie.

7.   Atirnat cu fata spre scara fixa, apucat cu bratele la acelasi nivel: ridicarea picioarelor inapoi in extensie, apoi revenire cu sprijinirea picioarelor pe o treapta.

8.   Stind cu spatele la scara fixa si apucat de treapta de deasupra capului: ghemuirea ambelor picioare deodata cu expiratie; coborirea si sprijinirea lor pe sol si inspi­ratie in pauza.

9.  Stind cu spatele la scara fixa: pasire cu un picior, trunchiul in extensie, iar bratele se duc prin fata sus pina ating scara; revenire, apoi se repeta cu pasire cu celalalt picior.

Mers pe virfuri cu o minge medicinala tinuta cu miini­le intinse deasupra capului.

XI. PROGRAM DE EXERCITII PENTKU SCOLIOZA IN S DORSALA DREAPTA—LOMBARA STINGA

1.  Stind cu fata la scara fixa: intinderea trunchiului si a bratelor deasupra capului; dupa citeva repetari se trece in atirnat la scara fixa, lasind trunchiul cit mai relaxat.

2.  Sezind pe scaun cu bastonul in miini, tinut la lati­mea umerilor: aplecarea trunchiului inainte cu ducerea bastonului deasupra capului, cu extensia trunchiului si inspiratie; revenire cu expiratie.

3.   Culcat inainte cu pieptul pe bancheta, picioarele pe sol: ridicarea picioarelor peste orizontala intinse din genunchi; revenire cu sprijinirea talpilor pe sol.

4.   Culcat pe spate, picioarele indoite din genunchi, talpile pe sol, miinile inclestate la ceafa: inspiratie ampla si intinderea gambelor in prelungirea coapselor cu expi­ratie; revenire.

5.  Culcat inainte, pe bancheta, pieptul in afara, bratele sprijinite pe scaun, caiciiele tinute de specialist: ridicarea trunchiului in extensie cu inspiratie; revenire cu spriji­nirea bratelor pe scaun si expiratie.

6.   Culcat pe partea stinga, cu piciorul drept indoit la 90°, specialistul sprijinind genunchiul pe partea interna: se cere pacientului sa traga genunchiul in jos (adductia


.psei),  specialistul  opunind rezistenta, rezultatul fiind dresarea curburii scoliotice din regiunea lombara. 7. Culcat inainte, bratele intinse deasupra capului: ridi-rea trunchiului si a picioarelor in extensie apoi reve--.:re cu pauza.

3. Culcat pe partea dreapta cu bratul sting dus peste ap si apucat de o sipca a scarii fixe: ridicarea (abductia) 'orului sting cit permite si mentinerea in aer citeva se-ide (izometrie); revenire cu pauza mai lunga.

9.  Culcat inainte cu mumie inclestate la ceafa: ridi-area trunchiului in extensie si  coatele  trase inapoi cu

-piratie; revenire cu expiratie; specialistul sprijina ca'l-iiele.

10.  Culcat inainte: specialistul apucind piciorul drept glezna opune rezistenta miscarii de rotatie interna si de uctie pe care trebuie sa o faca pacientul (izometrie).

11.  Agatat cu fata la scara fixa, talpile sprijinite pe o ca: extensie cu departarea picioarelor de scara, menti-:ndu-le intinse din genunchi si apropiate unul de cela­lalt; revenire cu talpile pe scara si pauza cu expiratie.


XII. EXERCITII PENTRU O SCOLIOZA TOTALA STINGA

1.  Sezind cu fesa stinga mai ridicata, coloana corec­tata: intinderea in sus a bratului drept si indinarea usoara a trunchiului spre stinga, cu inspiratie; revenire cu ex­piratie.

2.  Agatat cu spatele la scara fixa, bratul drept apucat mai sus decit cel sting: atirnare simpla.

3.  Mers pe virfuri cu ridicarea genunchiului sting sprt piept, simultan cu intinderea bratului drept in sus.

4.  Stind cu latura stinga spre scara fixa: indoire? trunchiului spre scara apucind cu bratul drept deasupri capului, iar piciorul drept trage in jos.

5.  Atirnat cu fata la scara fixa, bratul drept apuca' mai sus: specialistul duce picioarele pacientului spre stin­ga, fixind insa bazinul.

6.  Pe genunchi cu sprijin pe palme, piciorul drep sprijinit la orizontala: ridicarea si intinderea bratului drep cu extensia spatelui; revenire dupa care se repeta aceeas miscare.

7.  Fanclare cu trunchiul inclinat, piciorul drept intin: inapoi, bratul drept intins sus, bratul sting indoit h umar.


8.  Echilibru pe piciorul sting, bratul si piciorul drept sint intinse in prelungirea trunchiului care este in cumpana.

9.  Pe genunchi, bratul drept indoit la umar, bratul sting pe sold: aplecarea trunchiului la orizontala, spatele drept si intinderea bratului drept.

XIII. EXERCITII PENTRU SCOLIOZA IN S

DORSALA DREAPTA—LOMBARA STINGA

1.  Cu spatele,la scara fixa, bratul sting apucat mai sus, genunchiul sting ghemuit, iar piciorul drept intins: atirnari in aceasta pozitie.

2.  Stind pe piciorul sting: intinderea bratului sting cit mai sus.

3. Pe genunchiul sting cu sprijin pe palma dreapta, ia stinga apuca de sipca, piciorul drept ridicat la ori-r.tala: specialistul trage de piciorul drept inapoi.


4.  Fandare inainte cu intinderea bratului sting in sus piciorul drept inapoi.

5.  Sezind pe scaun cu fesa stinga mai ridicata, bratu sting intins in sus, trunchiul indoit spre dreapta: inspi­ratie si specialistul preseaza pe gibozitatea dorsala dreap ta si trage bratul sting inapoi.

6.  Culcat pe spate cu un sac sub regiunea dorsala bratele indoite la umeri, specialistul sprijina umarul drep si partea anterioara a toracelui sting: dupa o inspiratii bratul sting se intinde pe linga ureche; revenire cu ex piratie.

7.  Latura stinga spre scara fixa, urcat pe ea cu sprijii pe piciorul sting si apucat sus cu mina stinga: tractiuni in jos cu piciorul drept.

8.   Sprijin pe piciorul sting, bratul sting intins in sus piciorul drept se intinde in prelungirea trunchiului can se inclina usor spre stinga.

9.  Bratul drept sprijinit pe sold, bratul sting intins ii sus, piciorul sting sprijinit pe genunchi, dreptul intin lateral, sprijinit pe sol: indoirea trunchiului spre sting; in prelungirea piciorului drept.

10.  Pe genunchi cu sprijin pe palme: intinderea bra lului sting inainte si a piciorului drept inapoi sus.

11.  Pe genunchi cu sprijin pe coate: extensia bratulu sting in sus-inainte si spre dreapta si piciorul drept intin in sus-inapoi si spre stinga.

12.  Sezind pe scaun numai cu fesa stinga: pozitia d fandat inainte cu bratul drept indoit pe sold, piciorul drep intins inapoi, bratul sting intins in sus.

XIV. PROGRAM DE EXEBCITII PENTRU TORTICOLIS

1.  Sezind:  eiongatii  la  capastru  Glisson,   concomiten cu vibromasaj pe muschiul scurtat.

2.   Sezind in fata oglinzii: corectarea pozitiei capul v cu mentinerea ei.

3.   Sezind: ridicarea bratelor intinse sus odata cu ridi carea capului, privire in sus spre brate.


4.  Culcat pe partea muschiului sanatos: se lasa capul sa cada spre sol odata cu rasucirea lui si privirea in sus.

5.  Pozitia sfinxului: ridicarea si rasucirea capului spre partea corectoare si mentinerea 5—10 s.

6.  Culcat pe spate: inspiratie cu ridicarea si rasucirea capului spre partea corectoare odata cu expiratia.

7.  Sezind: inspiratie si inclinarea capului spre partea rectoare contra rezistentei opusa de, specialist, menti-rea 5—10 s, cu expiratie.

8.  Sezind la masa, barbia tinuta in palme, capul in :::ensie:  mentinerea  acestei  pozitii  un  timp,  apoi  fara

jiriuil palmelor,  cauta  sa mentina   pozitia   corectata, i care se revine la sprijin in palme.

9.  Sezind: rasucirea capului privind peste umar in r:ea corectoare.

10.  Culcat inainte:  rasucirea capului spre partea co-are, sprijin pe sol in aceasta pozitie si mentinerea

.zitiei.


XV. PROGRAM DE EXERCITII PENTRU LUMBAGO

1.  Pe genunchi cu sprijin pe palme: extensia spatelui cu lordozare, marind treptat amplitudinea in functie de reactiile bolnavului.

2.  Aceeasi pozitie: mers in buestru, mutind simultan bratul si piciorul din aceeasi parte.

3.  Aceeasi pozitie: ducerea simultana a bratului si a piciorului opus inapoi in sus; revenire si la fel cu mem­brele celelalte.

4.  Aceeasi pozitie: usoare fflotari apropiind pieptul de sol prin flexia bratelor din coate.

5.  Aceeasi pozitie: rasucirea trunchiului, ridicind al­ternativ un brat prin lateral in sus si revenire.

6.  Sezind ghemuit cu picioarele incrucisate, cu miinile •apucat de labele picioarelor: extensia usoara a spatelui, impingind   bazinul  inainte  si  corectind   cifoza  lombara.

7.  Culcat pe spate: retroversia bazinului cu mentine­rea acestei pozitii; dupa o pauza mai mare repetarea mis­carii; nu se vor face miscarile una dupa alta, pentru a nu irita.


8.  Repaus: culcat pe partea bolnava, apoi si pe partea cealalta.

9.  Pe genunchi cu sezuta pe calciie: ridicarea trunchiu­lui la verticala raminind pe genunchi; revenire pe calciie.

10.  Pe genunchi cu sprijin pe palme: plimbarea bazi­nului in cerc, inapoi-lateral, inainte-laterail in partea cea­lalta; dupa citeva repetari se schimba sensul miscarii.

11.  Mers cu bratele ridicate deasupra capului pentru a accentua lordoza.

12.  Mers cu miinile pe solduri, inspiratie cu indrep­tarea spatelui, iar la expiratie spatele  

revine la pozitia Iui

15 exercitii pentru picior plat

Mers pe varfuri

2 Mers pe calcaie

3 Rularea piciorului pe un baston


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3153
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site