Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

FACTORII CARE FAVORIZEAZA INSTALAREA UNEI BOLI AUTOIMUNE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CLASIFICAREA ALCALOIZILOR DUPA STRUCTURA CHIMICA
Teste grila cu raspunsuri corecte medicina
LUCRARE PRACTICA - EXAMINAREA PACIENTULUI
EXAMENUL CLINIC AL PACIENTULUI
UVEITELE
PROTEZE EXTERNE ALE aparatului locomotor
Histopatologia ganglionului limfatic
ISCHEMIA MEZENTERICA NEOCLUZIVA DE DEBIT SCAZUT
FEBRA TIFOIDA
Resuscitarea


FACTORII CARE FAVORIZEAZA INSTALAREA UNEI BOLI AUTOIMUNE
varsta: BAI apar mai frecvent la tineri; la varstnici se constata frecvent aparitia de AAC cu diverse specificitati fara instalarea unei stari de boala;

sexul: sexul feminin este mai expus pentru aparitia unor BAI (LED, poliartrita reumatoida, miastenia) datorita impregnarii cu hormoni sexuali specifici. Administrarea de androgeni la soricioaicele NZB bolnave de LED atenueaza gravitatea bolii;

infectii intercurente (virale, bacteriene, parazitare) pot fi la originea unor BAI. Se pot discuta mai multe mecanisme posibile:

- reactii incrucisate cu auto-Atg.

- activarea policlonala a LfB sau T.

- inducerea unei alterari a Atg.CMH

- perturbarea retelei idiotipice.

starea functionala a aparatului imun: starile de imunodepresie ereditare sau dobandite, sau neoplasmele limfoide, se insotesc adesea de BAI si invers, anumite stari autoimune sunt urmate de aparitia unor boli limfoproliferative, maligne. In patologia umana asemenea asocieri reciproce apar frecvent in leucemia cronica si in limfoamele non-Hodgkin. Soarecii NZB prezinta cu varsta o suscesiune spontana de astfel de evenimente care incep cu formarea de AAC urmata de instalarea unei glomerulonefrite prin complexe imune si sfarsesc cu constituirea unui limfom malign.

exista asocieri neintamplatoare intre diverse BAI:

- anemie Biermer / tiroidita Hashimotot;

- asocierea LED cu AHAI si/sau PTI;

- asocierea AHAI cu PTI (sindromul Evans);

- forme de trecere intre LED si poliartrita reumatoida sau dermatomiozita.

s-a remarcat existenta unui control genetic al autoimunitatii:- exista rase de soarece la care pot fi induse usor BAI experimentale si altele rezistente la asemenea incercari

- soarecii NZB si rasa puilor obezi (care produc spontan antitireoglobulina) reprezinta exemple de control genetic al BAI.

Tireoglobulina puilor obezi are structura normala, iar injectarea de tireoglobulina provenita de la pui de rasa Leghorn normali provoaca la puii obezi secretie de AAC. Totul sugereaza rolul important al terenului. Este posibil ca raspunsul autoanticorpic sa fie controlat tot de genele Ir care ar actiona de o maniera analoaga celei in care-si exercita influenta asupra formarii Atc. reactivi 'normali'. Este posibila in acest context instalarea unei asocieri anormale intre auto Atg. si Atg. CMH de clasa II-a pe suprafata celulelor-tinta. De ex. in unele cazuri de boala Basedow pe suprafata celulelor tiroidiene apar Atg.CMH de clasa II-a (care in mod normal nu sunt exprimate).

in patologia umana s-au remarcat doua tipuri de asocieri:

q       frecventa mare de tulburari autoimune in anumite familii in care unii consanguini fac BAI in timp ce altii sunt numai purtatori de anomalii fara manifestari de boala.

q       corelarea anumitor profile CMH cu unele maladii cu patogenie autoimuna dovedita sau presupusa. Corelatiile cele mai frecvente sunt observate cu Atg. de clasa II-a DR si DQ.

Exemplul tipic in acest sens il ofera asocierea spondilitei ankilopoietice cu Atg. CMH-B27 in care riscul relativ este de aproximativ 80 (Riscul relativ este o notiune bazata pe o formula de calcul, care exprima sansa de a face o anumita maladie de catre subiecti care poseda un Atg. CMH in raport cu riscul de imbolnavire al indivizilor care nu poseda respectivul Atg.).

Alte exemple ilustrative ar fi diabetul insulinodependent D/DR3/44 (R.R.=47) si maladia celiaca D/DR3/7 (R.R.=70)


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 792
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site