Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

FACTORII CARE INFLUENTEAZA RECEPTIVITATEA - TRICHINELOZA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
FACTORII CARE INFLUENTEAZA RECEPTIVITATEA - TRICHINELOZA

Printre factorii cei mai importanti, care au o influenta deosebita in evolutia trichinelozei la animale, amintim : specia, alimentatia si obiceiurile alimentare, starile de imunodepresie, rasa, specia de paraziti, cantitatea de paraziti ingerata, diverse boli intercurente, coexistenta altor paraziti.Referitor la specie, amintim ca animalele cu sange rece sunt rezistente la infestatia cu Trichinella. in cadrul speciei sunt rase cu rezistenta crescuta la infestare. In acest sens, citam - soarecii din rasa Swiss care sunt mai rezistenti la imbolnavirea cu Trichinella.

Introducerea carnii sau a deseurilor in hrana unor animale erbivore, favorizeaza aparitia trichinelozei.

Tuberculoza, precum si avitaminoza E, favorizeaza instalarea si fixarea trichinelei in musculatura porcului si a sobolanilor.

Hibernarea la hamster provoaca diminuarea numarului si a taliei larvelor de Trichinella.

Evolutia trichinelozei in Romania, in ultimii ani, s-a datorat multiplelor

framantari sociale si economice cu profunde implicatii, nu numai in viata oamenilor ci si a animalelor. Aparitia trichinelozei in marile aglomerari de animale, evolutia acesteia, s-a grefat pe greselile ce s-au comis si a deficientelor ce s-au omis in cadrul acestor mari unitati zootehnice. Amplasarea unor ferme de porcine in zone trichinelogene introducerea in unitati a unor animale infestate, administrarea in hrana porcilor a unor deseuri culinare si supe proteice din carne si cadavre cu Trichinella, lipsa chimiopreventiei, au dus la cresterea extensivitatii acestei boli.

Transmiterea trichinelozei se poate face si pe cale orizontala, in circuit inchis, pe fondul unor carente de furajare, cazare, zooigiena, animalele practicand canibalismul prin rosul cozilor, urechilor si devorarea cadavrelor si a animalelor muribunde. Gh. Olteanu a demonstrat in 1970-1972 ca in organismul porcilor infestati cu Trichinella, larvele paraziteaza in circa 90% din cazuri si in musculatura cozilor -: urechilor, numarul mediu/gram al larvelor din musculatura cozilor, fiind .uprins intre 12-18%, iar cel din musculatora urechilor, intre 12-15,6% din numarul mediu de larve/gram din pilierii diafragmatici de la acelasi animal.

Cresterea posibilitatilor de infestare cu Trichinella este favorizata si de prelungirea perioadei de ingrasare a porcilor, ca urmare a realizarii unui spor scazut in greutate, precum si de unele deficiente in orientarea si aplicarea deratizarilor, lipsa masurilor gospodaresti din perioada efectuarii lor.
Printre factorii care influenteaza receptivitatea la trichineloza amintim si rezistenta parazitilor sau a larvelor inchistate la diferiti agenti fizici sau chimici, nocivi.

Mare parte din trichinelele ingerate de om nu produc imbolnaviri grave, din pricina ca omul supune, cel mai adesea, carnea la diferite procese, prin actiunea caldurii, frigului, sararii si altele care distrug un numar mare de paraziti. Rezistenta larvelor de Trichinella depinde in multe cazuri, atat de marimea bucatilor de came, cat si de intensitatea si durata acestor factori nocivi.

Lorincz si Nemeseri (1954) au cercetat actiunea solutiilor de 0,9-12% sare de bucatarie, zaharoza, glucoza, glicerina si alcool etilic asupra larvelor de Trichinella, abtinute din muschii sobolanilor infestati experimental si au observat o rezistenta mai mare a parazitilor, in solutia de glicerina, alcool etilic si sare de bucatarie cu concentratii relativ mari, decat in solutiile mai diluate de glucoza, zaharoza.

Larvele de Trichinella manifesta o rezistenta remarcabila in carnea in putrefactie. Ziirn gaseste larve vii in carnea alterata dupa 100 de zile, iar Ingland si Rabinger, dupa 138 de zile.

Larvele din mediul exterior, eliminate prin fecalele animalelor, sau cele existente in insectele necrofage, precum si larvele unor coleoptere, pot supravietui si riman infestante 5-8 zile, existand posibilitatea contaminarii pasunilor.

Razele Rontgen, razele ultraviolete si radiatiile gamma ale Co, inhiba proprietatea de reproducere a larvelor.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 706
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site