Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

GLUCOCORTICOSTEROIZII IN PRACTICA PULMONOLOGICA

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micGLUCOCORTICOSTEROIZII IN PRACTICA PULMONOLOGICA

N.Bodrug, Natalia Antonova, Natalia Chirica, Silvia Catana

Catedra medicina interna nr. 6, USMF 'N.Testemitanu'

Hormonii actionind asupra elementelor celulare a mezenchimei manifesta proprietatile sale de baza: antiinflamatoare, desensibilizante, imunodepresante.Indicatii la folosirea glucocorticoizilor sunt: pneumonii care decurg cu reactii hiperergice pronuntate, cu intoxicatia pronuntata a organismului, pneumonii care sunt insotite de dezvoltarea insuficientei vasculare acute, complicate cu aparitia componentului bronhospastic sau astmului bronsic de etiologie infectios-alergica, pneumonii cu evolutie trenanta pe fon de pneumoscleroza difuza, pneumonii complicate cu dezvoltarea cordului pulmonar cronic, cu dereglari circulatiei in circuitul sangvin mare. hipoximie pronuntata. La pneumonie grava hormonii joaca rolul de terapie de substitutie, deoarece la la bolnavii se observa clinica stearsa a insufucientei suprarenale. Tratamentul cu glucocorticoizilor se efectueaza primele 7-10 zile pe fon de terapie cu antibiotici. La tratamentul cu glucocorticoizii - la bolnavi se micsoreaza intoxicatia, slabiciune, transpiratiei, tusa si cantitatea continutului expectorant, dispare anorexia, se majoreaza masa corpului. Eficacitatea glucocorticoizilor este mai inalta la bolnavii cu componentul exudativ pronuntat. La pneumonii lobare glucocorticoizii duc la resorbtia mai rapida a procesului patologic.

Pneumonie complicatie - socul toxico-infectios

La hipatomie arteriala severa se recomanda prednisolona 120-240 mg i/v apoi la necesitate se repeta administrarea de predmisolona cu intervale de timp 2-4 ore.

Cordul pulmonar cronic

Indicatii pentru folosirea:

Sindromul bronhospastic si insuficienta circulatiei refractera care nu se supun corectiei cu alte remedii medicamentoase. Glucocorticoizii au o actiune antiinflamatorie, imunomodulatoare: micsoreaza permiabilitatea capilarelor si patrunderea lichidului si celulelor din fluxul sangvin; micsoreaza recircularea neutrofilelor, cantitatea euzinofilelor, bazofilelor, monocitelor, linfocitelor si in asa fel micsoreaza intensitatea reactiei celulare, duc la stabilizarea membranelor celulare, inhiba eliminarea mediatoarelor de inflamatie, au o actiune imunosupresanta asupra limfocitelor - T.

Necesitatea administrarii glucocorticoizilor la insuficienta pulmonar-cardiaca este legata de asemenea cu scaderea sintezei lor in suprarenale in conditii de acidoza in rind cu majorarea sintezei aldosteronului, cea din poate fi unul din mecanismele de formare a insuficientei circulatorii rezistente la corp pulmonar. Deci este necesara combinarea glucocorticoizilor cu diuretici - antagonistii aldosteronului - la insuficienta cardiaca de staza. Glucocorticoizii majoreaza actiunea bronhodilatatoarelor. Greseli obisnuite la tratamentul cu glucocorticoizii sunt legate cu folosirea insuficienta a altor remedii, administrarea indelungata sau indicatia de la inceput a dozelor mari, incercarea de a dezvata bolnavii steroidodependenti de la administrarea preparatelor. (V. P. Pomerantev).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1459
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved