Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Hepatita acuta de tip A

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micHepatita acuta de tip A

Transmitere - contact direct cu purtatorul/bolnavul, apa contaminata, maini murdare, muste purtatoare de virus, consumul de legume si fructe nespalate, injectii cu ser contaminat, instrumentar stomatologic sau obstretical, bisturie si foarfeci nedezinfectate..Afectare - mai ales copii pana la 10 ani; la adulti boala e afectata de starea fiziologica a organismului si unele afectiuni maladive.

Macroscopic - ficatul e tumefiat, capsula e in tensiune, e hiperemic sau de culoare galben intens sau verzuie pe seama colestazei; prezenta focarelor de necroza si dau zone deplasate.

Microscopic

- agresiunea hepatocelulara → formarea in jurul v.centrolobulare de corpi acidofili ; degradare acidofila a hepatocitelor care apar retractate cu restul de nuclueu picnotic in cordoanele hepatocitare sau cel.Kupffer; degenerarea localizata transforma hepatocitele in celulele mari, palide -- infiltratul inflamator → compus din limfomonocite, macrofage si plasmocite, PMN si PME; cel inflamatorii apar in lobul in regiune cu necroza a hepatocitelor. Specific HVA - infiltratul limfocitic din peretele VCL (flebita centrala) si cordoanele hepatocitare.

- regenerarea celulara → evidentiaza aspecte in rozeta ale hepatocitelor, hepatocite multinucleate cu nuclei mari si nucleoli proeminenti.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1488
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved