Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Hepatita acuta de tip A

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic



Hepatita acuta de tip A

Transmitere contact direct cu purtatorul/bolnavul, apa contaminata, maini murdare, muste purtatoare de virus, consumul de legume si fructe nespalate, injectii cu ser contaminat, instrumentar stomatologic sau obstretical, bisturie si foarfeci nedezinfectate..




Afectare mai ales copii pana la 10 ani; la adulti boala e afectata de starea fiziologica a organismului si unele afectiuni maladive.

Macroscopic ficatul e tumefiat, capsula e in tensiune, e hiperemic sau de culoare galben intens sau verzuie pe seama colestazei; prezenta focarelor de necroza si dau zone deplasate.

Microscopic

- agresiunea hepatocelulara → formarea in jurul v.centrolobulare de corpi acidofili ; degradare acidofila a hepatocitelor care apar retractate cu restul de nuclueu picnotic in cordoanele hepatocitare sau cel.Kupffer; degenerarea localizata transforma hepatocitele in celulele mari, palide -



- infiltratul inflamator → compus din limfomonocite, macrofage si plasmocite, PMN si PME; cel inflamatorii apar in lobul in regiune cu necroza a hepatocitelor. Specific HVA infiltratul limfocitic din peretele VCL (flebita centrala) si cordoanele hepatocitare.

- regenerarea celulara → evidentiaza aspecte in rozeta ale hepatocitelor, hepatocite multinucleate cu nuclei mari si nucleoli proeminenti.






Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1158
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site