Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE




loading...



Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Hiperplazia si carcinomul prostatic - test grila

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic








DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
FARMACOCINETICA
Diagnosticul perinatal al malformatiilor fetale prin ultrasonografie
APARATUL GENITAL FEMININ - ORGANIZAREA GENERALA A OVARULUI, OVOGENEZA
ISTORICUL RINITEI ATROFICE OZENOASE
Bazele biochimice ale imunitatii umorale
Glucagonul semnalizeaza hipoglicemia
NEUROPSIHOLOGIE - curs
FILIERA PELVIGENITALA SI CRANIUL FATULUI LA TERMEN
Cate ceva despre muzicoterapie
GRUPA MEDICINA DE FAMILIE - test grila

Hiperplazia si carcinomul prostatic

1. Care din urmatoarele manifestari clinice ale adenomului de prostata nueste caracteristica in faza de prostatism: (pag. 2908)
   A: polakiurie
   B: disurie
   C: diminuarea jetului urinar
   D: incontinenta urinara
   E: jet urinar terminal intrerupt




2. Adenomul de prostata se dezvolta din zona prostatei: (pag. 2906)
   A: periferica
   B: centrala
   C: tranzitionala
   D: istmica
   E: fibromusculara

3. Valoarea normala a antigenului prostatic specific este de: (pag. 2911)
   A: 0,4 ng/ml
   B: 0-4 ng/ml
   C: 4-10 ng/ml
   D: 10-14 ng/ml
   E: 40 ng/ml

4.Greutatea medie a prostatei la adult este de: (pag. 2905)
   A: 10-15 grame
   B: 15-20 grame
   C: 20-25 grame
   D: 25-30 grame
   E: 30-35 grame

5. Care din urmatoarele alfa blocante este cel mai eficient in tratamentul adenomului de prostata: (pag. 2916)
   A: Alfuzosin
   B: Terazosin
   C: Tamsulosin
   D: Doxazosin
   E: Prazosin

7. Cancerele prostatice care se dezvolta din ductele prostatouretrale sunt: (pag. 2922)
   A: adenocarcinoame
   B: limfosarcoame
   C: miosarcoame
   D: carcinoame tranzitionale
   E: carcinoame epidermoide

8. Tehnica cea mai sigura pentru aprecierea adenopatiei neoplazice in cancerul de prostata si obligatorie pentru stadializare este: (pag. 2927)
   A: limfografia
   B: tomografia computerizata
   C: limfadenectomia pelvina
   D: scintigrafia ganglionara
   E: rezonanta magnetica nucleara

9. Cele mai frecvente metastaze ale cancerului de prostata sunt cele: (pag. 2922)
   A: pulmonare
   B: osoase
   C: hepatice
   D: cerebrale
   E: ganglionare

10. Prima statie ganglionara interesata in invazia limfatica a cancerului de prostata este reprezentata de ganglionii: (pag. 2922)
   A: obturatori
   B: iliaci
   C: hipogastrici
   D: aortolombari
   E: inghinali

11. Adenopatia iliaca comuna de 4 cm dimetru este stadializata din punct de vedere al invaziei ganglionare in stadiul: (pag. 2923)
   A: N1
   B: N2
   C: N3
   D: M1a
   E: M1b


12. La un pacient cu un adenom de prostata de 50 g si reziduu vezical >100 ml, tratamentul adecvat este: (pag. 2916-2917)
   A: transuretroincizia prostatei
   B: prostatectomia totala
   C: transuretrorezectia prostatei
   D: adenomectomia transvezicala
   E: fitoterapia

13. Cel mai eficient alfa-blocant este: (pag. 2916)
   A: Doxazosin
   B: Prazosin
   C: Tamsulosin
   D: Indoramin
   E: Terazosin

14. La un pacient cu obstructie severa prin adenom de prostata, debitmetria urinara evidentiaza: (pag. 2911)
   A: scaderea timpului mictional
   B: un debit mediu de 6-8 ml/sec
   C: un debit maxim > 15 ml/sec
   D: reziduu vezical < 100 ml
   E: nici unul din aspectele enuntate


15. In hipertrofia benigna, prostata are urmatoarele caracteristici, cu o exceptie: (pag. 2910)
   A: marita de volum
   B: fluctuenta si dureroasa
   C: bine delimitata la periferie
   D: consistenta ferm elastica
   E: sant median disparut

16. Din volumul glandei prostatice normale, zona tranzitionala reprezinta in jur de: (pag. 2905)
   A: 95%
   B: 70%
   C: 5%
   D: 20%
   E: 30%

17. Adenomul de prostata se dezvolta din: (pag. 2905-2906)
   A: zona centrala
   B: zona periferica
   C: zona tranzitionala
   D: toate zonele anterior enuntate
   E: zona fibro-musculara

18. Diagnosticul pozitiv de cancer de prostata se stabileste prin: (pag. 2924)
   A: tuseu rectal
   B: numai prin examen histologic
   C: examen clinic general
   D: anamneza cu evidentierea factorilor de risc
   E: urografie intravenoasa

19. In clasificarea Gleason a cancerului de prostata stadiul G2 reprezinta: (pag. 2921)
   A: adenocarcinom mediu diferentiat
   B: adenocarcinom slab diferentiat
   C: adenocarcinom anaplazic
   D: adenocarcinom bine diferentiat
   E: adenocarcinom nediferentiat

20. Stadiul T3c in cancerul de prostata are ca element specific invazia: (pag. 2923)
   A: capsulei prostatice
   B: colului vezical
   C: rectului
   D: veziculelor seminale
   E: sfincterului extern

21. Stadiul D1 din clasificarea AUA a cancerului de prostata are drept corespondent o tumoare clasificata TNM astfel: (pag. 2923)
   A: T4aN3M1
   B: T3bN0M0
   C: T2bN1M0
   D: T3a +T3b
   E: T3c

22. Un adenocarcinom prostatic cu scor Gleason 7 este considerat: (pag. 2921)
   A: slab diferentiat
   B: nediferentiat
   C: mediu diferentiat
   D: bine diferentiat
   E: foarte bine diferentiat

23. Tehnica cea mai sigura de apreciere a adenopatiei neoplazice pelvine in cancerul de prostata este: (pag. 2927)
   A: echografia
   B: computer-tomografia
   C: limfadenectomia pelvina
   D: RMN
   E: radiografia de bazin

25. Care din afirmatiile privind retentia completa de urina este adevarata: (pag. 2901)
   A: Este favorizata de medicatia alfa-blocanta;
   B: Este favorizata de administrarea de finasterid;
   C: Poate apare dupa expunerea la frig sau in conditii de stress;
   D: Apare doar in stadiile avansate ale evolutiei adenomului;
   E: Se insoteste intotdeauna de degradarea functiei renale

26. Care dintre urmatoarele afirmatii privind prostata este adevarata: (pag. 2905 - 2906)
   A: Adenomul de prostata se dezvolta intotdeauna din portiunea periferica;
   B: Zona periferica si centrala reprezinta aproximativ 5% din volumul glandei;
   C: Zona tranzitionala reprezinta aproximativ 95% din volumul glandei;
   D: Adenocarcinomul de prostata nu se dezvolta niciodata din portiunea periferica
   E: Nici una din cele de mai sus

27. Retentia incompleta de urina cu distensie vezicala apare cand volumul rezidiului postmictional este: (pag. 2908)
   A: 100-200 ml;
   B: 200-300 ml;
   C: Peste 300 ml;
   D: Peste 50 ml;
   E: Numai cand depaseste 500 ml

28. Lungimea uretrei supramontanale normale este de: (pag. 2908)
   A: 3-5 cm;

 B: 2-3 cm;
    C: 5-7 cm;
    D: 4-6 cm;
    E: 2-4 cm

29. Dintre simptomele tipice cancerului de prostata nu face parte: (pag. 2923)
   A: Disuria;
   B: Durerea loco-regionala;
   C: Polakiuria;
   D: Constipatia;
   E: Durerea osoasa

30. Pentru gradul Gleason 4, utilizat in diagnosticul adenocarcinomului de prostata, este specific urmatorul aspect microscopic: (pag. 2921)
   A: Adenocarcinom mediu diferentiat;
   B: Adenocarcinom bine diferentiat;
   C: Adenocarcinom slab diferentiat;
   D: Adenocarcinom foarte bine diferentiat;
   E: Adenocarcinom anaplazic

31Dintre urmatorii markeri utilizati in diagnosticul cancerului de prostata, doar unul mai are valoare semnificativa la ora actuala: (pag. 2929)
   A: LDH;
   B: Fosfataza acida prostatica;
   C: Leucinaminopeptidaza;
   D: Colesterolul urinar;
   E: Fosfataza alcalina serica

32. Pacient in varsta de 65 de ani cu adenom de prostata complicat Care dintre investigatiile urmatoare nu este utila: (pag. 2914)
   A: urografia;
   B: pielografia retrograda;
   C: arteriografia hipogastrica;
   D: tomografia computerizata;
   E: rezonanta magnetica nucleara

33. Eficienta tratamentului cu blocante alfa-adrenergice in adenomul de prostata se datoreaza: (pag. 2916)
   A: prezentei receptorilor adrenergici la nivelul colului vezical;
   B: relaxarii sfincterului uretral extern;
   C: reducerii volumului prostatei cu pana la 20%;
   D: prezentei receptorilor adrenergici in detrusor;
   E: efectului asupra musculaturii striate a planseului pelvin

34. Care dintre urmatoarele afirmatii legate de retentia completa de urina ce poate apare in evolutia unui adenom de prostata sunt corecte? (pag. 2910)
   A: reprezinta o complicatie grava si care ameninta viata pacientului;
   B: se poate complica cu ruptura spontana a vezicii urinare, ruptura ce poate fi intra-sau extra-peritoneala;
   C: reclama rezolvare chirurgicala de urgenta – adenomectomie transvezicala;
   D: apare numai in cazul prostatelor mai mari de 80 cm3;
   E: poate surveni oricand in evolutia adenoamelor de prostata

35. Care dintre urmatoarele afirmatii despre hematuria din adenomul de prostata este corecta: (pag. 2909)
   A: face parte din tabloul clinic clasic al bolii, alaturi de disurie si polakiurie;
   B: nu apare in tabloul clinic decat daca pacientul are, in afara afectiunii prostatice, si o alta cauza de sangerare (de exemplu cancer renal);
   C: este intotdeauna abundenta si poate duce la retentie completa prin cheaguri;
   D: nu reprezinta un semn foarte frecvent in adenomul de prostata;
   E: este patognomonica pentru litiaza vezicala secundara adenomului

36. Cea mai fidela investigatie de rutina utilizata pentru diagnosticul metastazelor osoase ale cancerului prostatic este: (pag. 2928)
   A: Scintigrafia osoasa;
   B: Radiografia osoasa;
   C: Fosfataza alcalina serica;
   D: Punctia bioptica osoasa;
   E: Tomografia computerizata

37. Diagnosticul pozitiv (de certitudine) al cancerului de prostata se stabileste prin: (pag. 2924)
   A: Tuseu rectal;
   B: Determinarea PSA seric;
   C: Ecografie transrectala;
   D: Examen histologic;
   E: Tuseu rectal + PSA seric + ecografie transrectala

38.Cele mai frecvente metastaze ale cancerului prostatic sunt: (pag. 2922)
   A: Pulmonare;
   B: Renale;
   C: Osoase;
   D: Hepatice;
   E: in corpii cavernosi

39. Tratamentul de electie in cancerul de prostata localizat este: (pag. 2930)
   A: Orhidectomia;
   B: Prostatectomia radicala;
   C: Radioterapia;
   D: Crioterapia;
   E: Hormonoterapia

40. Triada exploratorie utilizata ca screening pentru cancerul prostatei este: (pag. 2925)
   A: Tuseu rectal, PSA, PAP;
   B: Tuseu rectal, PSA, punctie prostatica;
   C: PSA, ecografie transrectala, punctie prostatica;
   D: Tuseu rectal, PSA, ecografie transrectala;
   E: Tuseu rectal, ecografie transrectala, radiografie reno-vezicala simpla

41. Tratamentul de electie in cancerul de prostata avansat local este: (pag. 2931)
   A: Hormonoterapia;
   B: Chimioterapia;
   C: Imunoterapia;
   D: Tratamentul chirurgical;
   E: Radioterapia

42. Din punct de vedere fiziologic prostata este o glanda cu secretie: (pag. 2907)
   A: exclusiv externa
   B: exclusiv interna
   C: atat externa cat si interna
   D: nu are secretie externa
   E: nu are secretie interna

43. In mod normal, lungimea uretrei supramontanale este de: (pag. 2098)
   A: 1-2 cm
   B: 2-3 cm
   C: 3-5 cm
   D: 5-6 cm
   E: 6-7 cm

44. Din punct de vedere clinic, adenomul de prostata evolueaza in trei faze succesive: (pag. 2908)
   A: prostatism, retentie incompleta de urina fara distensie vezicala, retentie incompleta de urina cu distensie vezicala
   B: prostatism, retentie incompleta de urina fara distensie vezicala, insuficienta renala cronica
   C: retentie incompleta de urina fara distensie vezicala, hematurie, insuficienta renala cronica
   D: retentie incompleta de urina cu distensie vezicala, insuficienta renala cronica, prostatism
   E: polakiurie nocturna, disurie initiala, mictiune in doi timpi

45. Rasunetul urografic al adenomului de prostata asupra aparatului urinar superior este intodeauna: (pag. 2913)
   A: absent
   B: unilateral si asimetric
   C: bilateral si simetric
   D: vizibil doar la nivelul segmentelor ureterale pelvine
   E: nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata

46. Conform anatomiei zonale a prostatei (modelul McNeal), adenomul de prostata se dezvolta din: (pag. 2906)
   A: zona periferica
   B: zona centrala
   C: zona tranzitionala
   D: zona fibro-musculara
   E: zona apicala

47. T3 in clasificarea TNM a carcinomului de prostata reprezinta: ()
   A: tumora extinsa extracapsular
   B: tumora limitata la prostata
   C: tumora fixata sau care invadeaza structurile adiacente altele decat vaziculele semiale
   D: tumora ce intereseaza o jumatate dintr-un lob prostatic sau mai putin
   E: tumora ce intereseaza ambii lobi prostatici

48. Antigenul prostatic specific este: (pag. 2928)
   A: o fractiune ADN
   B: o fractiune ARN
   C: o glicoproteina
   D: o lipoproteina
   E: o enzima proteolitica

49.Clasificarea Gleasson a cancerelor prostatice ia in considerare: (pag. 2921)
   A: gradul de diferentiere
   B: gradul de diferentiere si modul de crestere
   C: gradul de diferentiere si modul de crestere si dezvoltare
   D: gradul de diferentiere si modul de dezvoltare
   E: nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata

50. Un factor de risc principal in aparitia cancerului prostatic este: (pag. 2920)
   A: istoricul familial
   B: dieta bogata in grasimi
   C: expunerea la Cadmium
   D: vasectomia
   E: nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata


51. In functie de gradul de diferentiere celulara, clasificarea UICC imparte neoplasmele prostatice in: (pag. 2921)
   A: bine diferentiate, mediu diferentiate, slab diferentiate
   B: bine diferentiate, mediu diferentiate, slab diferentiate, nediferentiate
   C: foarte bine diferentiat, bine diferentiat, mediu diferentiat, slab diferentiat, nediferentiat
   D: nediferentiat
   E: displazie simpla, displazie moderata, displazie agravata

52. In concordanta cu clasificarea Gleasson, adenocarcinoamele prostatice mediu diferentiate au scoruri cuprinse intre: (pag. 2921)
   A: 2-4
   B: 3-5
   C: 5-7
   D: 4-6
   E: 4-5

53. Dupa modelul anatomiei zonale a prostatei (McNeal), cancerul prostatic se dezvolta cel mai frecvent din: (pag. 2920)
   A: zona centrala
   B: zona tranzitionala
   C: zona periferica
   D: zona fobro-musculara
   E: nu exista zona prostatica in care frecventa aparitiei cancerului sa fie semnificativ mai crescuta

54. Protocolul minim de examinare pentru adenomul de prostatanecomplicat nu cuprinde: (pag. 2914)
   A: Scorul obstructiv/iritativ
   B: PSA
   C: Volumetria prostatei
   D: Examenul urografic
   E: Ecografia transrectala

55. Sindromul post TUR-P: (pag. 2917)
   A: Apare secundar folosirii unui lichid de irigatie hiperton
   B: Se caracterizeazaprin bradicardie, hipertensiune, edem cerebral
   C: Se caracterizeazaprin bradicardie, hipotensiune, hipovolemie
   D: Se caracterizeazaprin bradicardie, hipervolemie, hipernatriemie
   E: Se caracterizeazaprin bradicardie, hipervolemie, hiponatriemie

56. Despre electrovaporizarea transuretralanu NU este adevarata afirmatia: (pag. 2917)
   A: Consta in distrugerea termicaa tesutului adenomatos
   B: Este folositao temperaturade 100 grade Celsius
   C: Are un control al hemostazei superior TUR-P
   D: Seobtine specimen histologic
   E: Se foloseste un curent de 280 W

57. Urmatoarele sunt false referitor la adenomul de prostata: (pag. 2908)
   A: Lungimea uretrei supramontanale se alungeste
   B: Colul vezical poate avea aspect de trefla
   C: Uneori lobii prostatici ascensioneazatrigonul
   D: Distensia vezicii urinare poate determina ureterohidronefroza
   E: Initial peretele vezicii urinare se subtiazasi formeazadiverticuli

58. Doza de Omnic in tratamentul adenomului de prostataeste: (pag. 2916)
   A: 8-10 mg/zi
   B: 4-8 mg/zi
   C: 0,4-0,8 mg/zi
   D: 0,04-0,08 mg/zi
   E: 0,8-1 mg/zi

59. Detrusorul instabil se defineste astfel: (pag. 2911)
   A: Aparitia de contractii vezicale cu intensitate mai micade 15 cm apala un volum urinar vezical sub 300 ml
   B: Aparitia de contractii vezicale cu intensitate mai micade 15 cm apala un volum urinar vezical peste 300 ml
   C: Aparitia de contractii vezicale cu intensitate mai mare de 15 cm apala un volum urinar vezical peste 300 ml
   D: Aparitia de contractii vezicale cu intensitate mai mare de 15 cm apala un volum urinar vezical sub 300 ml
   E: Nici un raspuns corect


60. Nu este semn obstructiv al adenomului de prostata: (pag. 2909)
   A: Scaderea calibrului si fortei jetului urinar
   B: Disuria finala
   C: Senzatia de evacuare vezicalaincompleta
   D: Disconfortul mictional
   E: Mictiunea in doi timpi

61. Urmatoarea afirmatie referitoare la litiaza vezicala secundaraadenomului de prostataeste falsa: (pag. 2909)
   A: Pacientul descrie durere hipogastrica
   B: Pacientul prezintapolakiurie de effort
   C: Simptomele pot culmina cu retentia de urina
   D: Durerea este mobila in functie de pozitia bolnavului
   E: Simptomele se exacerbeaza nocturn

62. Rasunetul urografic al adenomului de prostataasupra aparatului urinar superior este: (pag. 2913)
   A: Bilateral si asimetric
   B: Unilateral
   C: Asimetric
   D: Bilateral si simetric
   E: Nici un raspuns corect

63.Urmatoarea afirmatie privitor la examinarea ecografica la pacientii cu adenom de prostata este falsa: (pag. 2912)
   A: Ecografia nu este utila in diagnosticul diferential cu cancerul prostatic
   B: Valoarea ecografiei este amplificata de punctia prostatei sub control ecografic
   C: Poate aprecia forma prostatei
   D: Metoda transrectalase numara printre cele uzuale
   E: Este repetabila

64. Cea mai frecventa afectiune maligna a barbatului este reprezentatade : (pag. 2919)
   A: cancerul vezicii urinare
   B: cancerul pulmonar
   C: cancerul prostatic
   D: cancerul de colon
   E: cancerul gastric

65. Despre anatomia patologicaa cancerului de prostata sunt adevarate urmatoarele: (pag. 2921)
   A: in clasificarea Gleason sunt considerate 4 grade principale
   B: in calcularea scorului Gleason, aspectul minoritar nu se insumeazael fiind irelevant
   C: adenocarcinoamele prostatice mediu diferentiate conform scorului Gleason au punctajul intre 6 si 8
   D: scorul Gleason maxim este 10
   E: scorul Gleason minim este 1

66. Cele mai frecvente metastaze ale cancerului prostatic sunt: (pag. 2922)
   A: pulmonare
   B: hepatice
   C: rectale
   D: osoase
   E: cerebrale

67. Un cancer prostatic invadant in muschii ridicatori anali, cu adenopatie neoplazicacu un ganglion de 3 cm iliac extern drept se clasifica: (pag. 2923)
   A: T3cN2M0
   B: T4aN2M0
   C: T4bN3M0
   D: T4bN2M0
   E: T4bN2M1

68. Tratamentul de electie al fazei local avansate in cancerul de prostata este: (pag. 2931)
   A: radioterapia
   B: imunoterapia
   C: chirurgia
   D: hormonoterapia
   E: chimioterapia

69. Cea mai eficientametodade ablatie a productiei de andogenice de origine testicularaeste: (pag. 2931)
   A: radioterapia
   B: orhidectomia
   C: analogii de LH-RH
   D: antiandrogenii
   E: estrogenii

70. Cea mai nouasi mai senzitivametodade stadializare este: (pag. 2929)
   A: utilizarea PSA
   B: utilizarea PSA + RMN transrectal
   C: detectia celulelor tumorale circulante coroborat rezultatul cu nivelul PSA
   D: utilizarea PSA velocity
   E: utilizarea PSA density

75.Daca toate cele trei diametre ale prostatei, determinate echografic, sunt de 5 cm, greutatea aproximativa a glandei este de: (pag. 2912)
   A: 100 g
   B: 60 g
   C: 120 g
   D: 50 g
   E: 80 g

76. In tratamentul medical al adenomului de prostata, cel mai eficient alfa-blocant este: (pag. 2916)
   A: Doxazosin
   B: Prazosin
   C: Tamsulosin
   D: Indoramin
   E: Terazosin

78.La un pacient cu un adenom de prostata de 100 g si reziduu vezical de 200 ml, tratamentul potrivit este: (pag. 2917)
   A: fitoterapia
   B: prostatectomia totala
   C: transuretroincizia prostatei
   D: adenomectomia deschisa
   E: transuretrorezectia prostatei

79. Eficienta unor tratamente medicamentoase este insuficient demonstrata: (pag. 2916)
   A: Doxazosin (Cardura)
   B: Tamsulosin (Omnic)
   C: Finasterida (Proscar)
   D: Fitoterapia
   E: Mepartricina (Ipertrofan)

80. Ejacularea retrograda are incidenta cea mai redusa dupa: (pag. 2916-2917)
   A: prostatectomie totala
   B: TUR-P
   C: TUI-P
   D: adenomectomie deschisa
   E: nici una din variantele anterior expuse

81. Cancerele de prostata sunt in marea lor majoritate: (pag. 2920)
   A: sarcoame
   B: lipoame
   C: mioloposarcoame
   D: adenocarcinoame
   E: carcinoame tranzitionale

82. Invazia rectului in cancerul de prostata se realizeaza rar datorita: (pag. 2922)
   A: proximitatii cu prostata
   B: capacitatii mici de invazie a cancerului
   C: protectiei conferita de aponevroza Denonvilliers
   D: rectul nu are raport cu prostata
   E: protectiei rectului de catre seroasa peritoneala

83. T1c este tumora: (pag. 2923)
   A: descoperita incidental histologic
   B: descoperita in urma depistarii unui PSA crescut
   C: decelabila clinic
   D: invadeaza vezica urinara
   E: invadeaza ambii lobi prostatici

84. Cea mai redutabila complicatie obstructiva a cancerului prostatic este: (pag. 2924)
   A: polakiuria
   B: disuria
   C: retentia completa de urina
   D: imperiozitatea mictionala
   E: senzatia de golire incompleta a vezicii

85. PSA density este definita ca: (pag. 2929)
   A: raportul dintre PSA seric si PSA urinar
   B: diferenta de nivel seric a PSA masurat doi ani consecutiv
   C: raportul dintre PSA seric si volumul prostatic
   D: raportul dintre masa prostatica si PSA urinar
   E: cantitatea de PSA produsa in 24 ore

86. Adenopatia iliaca comuna de 6 cm diametru este stadializata: (pag. 2923)
   A: N1
   B: N2
   C: N3
   D: M1a
   E: M1b

87. La pacientii cu adenom de prostata, uretrocistoscopia este obligatorie: (pag. 2914)
   A: in toate cazurile
   B: daca pacientul a avut sau are hematurie
   C: dacascorul IPSS este mai mare de 15
   D: dacavolumul prostatei depaseste 60 cc
   E: inainte de initierea tratamentului alfa-blocant

88. Care dintre tehnicile de investigatie de mai jos NU face parte dintre investigatiile necesare la adenoamele de prostatacomplicate? (pag. 2914)
   A: urografia intravenoasa
   B: pielografia retrograda
   C: arteriografia hipogastrica
   D: tomografia computerizata
   E: rezonanta magnetica nucleara

89. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la hematuria din adenomul de prostata este corecta? (pag. 2909)
   A: face parte din tabloul clinic clasic al bolii, alaturi de disurie si polakiurie
   B: apare intotdeauna tardiv, in faze avansate ale bolii
   C: este totdeauna abundentasi conduce la retentie completa prin cheaguri
   D: apare in tabloul clinic doar daca pacientul are si o altacauzade sangerare (ex
   E: nu reprezintaun semn foarte frecvent in adenomul de prostata

90. Complicatiile infectioase ale adenomului de prostatasunt reprezentate de: (pag. 2909)
   A: cistite acute si cronice
   B: pionefrite acute si cronice
   C: pionefroze
   D: perinefrite
   E: pelviperitonite


91. Tratamentul medicamentos in cazurile cu adenom de prostatanecomplicat este: (pag. 2916)
   A: rezervat pacientilor ale caror co-morbiditati contraindicainterventia chirugicala
   B: de ales la pacientii care au avut hematurie si infectie urinara
   C: administrat pacientilor oligosimptomatici sau asimptomatici
   D: prima alegere terapeutica
   E: foarte adesea inefcient astfel carata renuntarii la tratament este foarte inalta

92. Care dintre urmatoarele afirmatii legate de Finasteride (Proscar) -medicament folosit in tratamentul medicamentos al adenomului de prostata-sunt corecte? (pag. 2916)
   A: este un analog Lh-Rh
   B: este un antiandrogen ce reduce concentratia de dihidrotestosteron (DHT)
   C: este un inhibitor de aromatazace poate reduce volumul prostatei cu peste 30%
   D: este un inhibitor de 5 alfa reductazace poate reduce volumul prostatei cu peste 30%
   E: are ca efect restabilirea raportului estrogeni-androgeni

93. Eficacitatea tratamentului cu alfa blocante in adenoul de prostata se datoreaza: (pag. 2916)
   A: prezentei receptorilor adrenergici la nivelul colului vezical
   B: reducerii volumului prostatei
   C: actiunii asupra componentei statice a obstructiei
   D: prezentei receptorilor adrenergici in mucoasa vezicala
   E: efectului placebo

94. Care dintre urmatoarele afirmatii legate de retentia completade urina ce poate apare in evolutia adenomului de prostatasunt corecte? (pag. 2910)
   A: reprezintao complicatie gravacare amenintaviata pacientului
   B: se poate complica cu ruptura spontanaa vezicii urinare, rupturace poate fi intra-sau extraperitoneala
   C: reclamainterventie chirurgicala de urgenta- adenomectomie transvezicala
   D: apare numai in cazul prostatelor mai mari de 80 cc
   E: poate surveni oricand in evolutia unui adenom de prostata

95. Greutatea medie a prostatei unui barbat adult sanatos este de: (pag. 2905)
   A: 5-10 grame
   B: 10-15 grame
   C: 15-20 grame
   D: 20-25 grame
   E: 25-30 grame

96. La nivelul coliculului seminal, uretra isi schimbadirectia (se anguleaza) cu un unghi de: (pag. 2905)
   A: 10 grade
   B: 15 grade
   C: 20 grade
   D: 25 grade
   E: 30 grade


97. Este cunoscut conceptul anatomiei zonale a prostatei introdus de McNeal Adenomul de prostatase dezvoltadin: (pag. 2906)
   A: zona tranzitionala(formatadin glande periuretrale)
   B: zona centrala
   C: zona periferica
   D: zona fibromusculara
   E: zona jonctionala

98. In fiziopatologia adenomului de prostata, modificarile ce se inregistreazala nivelul detrusorului ca mecanisme de compensare a obstructiei sunt reprezentate de: (pag. 2907)
   A: hiperplazie
   B: hipertrofie
   C: hipoplazie
   D: hipotrofie
   E: metaplazie

99. Diverticulii vezicali ce apar in fazele avansate ale adenomului de prostata, au peretele format: (pag. 2908)
   A: din mucoasasi detrusor decompensat
   B: numai din mucoasa
   C: numai din detrusor
   D: din mucoasasi uroteliu anaplazic
   E: din mucoasasi uroteliu metaplazic

100. Faza de prostatism din evolutia clinicaa adenomului de prostataare urmatoarele manifestari clinice majore: (pag. 2908)
   A: polakiuria predominant diurna
   B: disuria
   C: hematuria
   D: infectiile urinare repetate
   E: incontinenta prin prea plin


101. Simptomele si semnele clinice din adenomul de prostatasunt clasificate in: (pag. 2909)
   A: iritative si obstructive
   B: iritative, obstructive si hemoragice
   C: iritative, obstructive, hemoragice si infectioase
   D: iritative, obstructive, hemoragice, infectioase si litiazice
   E: nici unul dintre raspunsurile anterioare nu este corect

102. Germenii cel mai frecvent implicati in cistitele acute si cronice la pacientii cu adenom de prostatasunt reprezentati de: (pag. 2909)
   A: streptococ
   B: stafilococ
   C: gonococ
   D: pneumococ
   E: Seratia

103. Pentru determinarea prin ecografie a volumului si greutatii prostatei la pacientii cu simptomatologie clinicade adenom de prostata, este necesara cunoasterea: (pag. 2912)
   A: volumului vezical pre- si postmictional
   B: grosimii peretelui vezical
   C: structurii si formei prostatei
   D: celor trei diametre ale prostatei
   E: tehnicii de ecografie transrectala

104. Diagnosticul diferential dintre adenomul de prostatasi cancerul de prostata este stabilit numai de: (pag. 2915)
   A: tuseul rectal
   B: PSA
   C: ecografia transrectala
   D: particularitatile simptomatologiei
   E: examenul histologic

105. Criteriul de alegere a caii de abord -transuretrala sau transvezicala-in tratamentul

chirurgical al adenomului de prostatanecomplicat este reprezentat de: (pag. 2916)
   A: prezenta sau absenta hematuriei
   B: prezenta sau absenta reziduului postmictional
   C: intensitatea simptomatologiei
   D: volumul (greutatea) prostatei
   E: toate criteriile de mai sus

108. Metoda cea mai sigura pentru aprecierea adenopatiei neoplazice pelvine in cancerul prostatic este: (pag. 2927)
   A: tomografia computerizata;
   B: limfadenectomia pelvina;
   C: echografia transrectala;
   D: limfografia;

   E: rezonanta magnetica nucleara transrectala

113. Varianta histologica cea mai frecventa a cancerului de prostata este: (pag. 2920)
   A: adenocarcinomul;
   B: carcinomul tranzitional;
   C: sarcomul;
   D: displazia intraductala;
   E: carcinomul epidermoid

114. In cancerul prostatei scintigrafia osoasa obiectiveaza metastazele inaintea radiografiilor conventionale: (pag. 2928)
   A: cu 3 luni;
   B: cu 9 luni;
   C: cu 12 luni;
   D: cu 18 luni;
   E: cu peste 2 ani

115.]In tratamentul cancerului de prostata in faza metastatica efectul 'flare -up' apare la administrarea de: (pag. 2932)
   A: analogi de LH-RH;
   B: antiandrogeni puri;
   C: antiandrogeni steroidieni;
   D: flutamida;
   E: estrogeni

116. Antigenul prostatic specific este produs de: (pag. 2928)
   A: componenta stromala;
   B: zona periferica;
   C: componenta epiteliala si stromala;
   D: componenta epiteliala;
   E: zona centrala

117. Majoritatea cancerelor prostatice se dezvolta in zona: (pag. 2920)
   A: centrala;
   B: anterioara;
   C: periferica;
   D: mediana;
   E: tranzitionala

118.In clasificarea Gleason, carcinoamele prostatice slab diferentiate au urmatorul scor: (pag. 2921)
   A: 1-3;
   B: 5-7;
   C: 2-4;
   D: 8-10;
   E: 7-9



119. Supravietuirea medie a pacientului cu cancer prostatic in stadiul metastatic este: (pag. 2931)
   A: 6 luni;
   B: 12 luni;
   C: 18 luni;
   D: 24 luni;
   E: peste 24 de luni

120. Cancerele prostatice sunt multicentrice in: (pag. 2922)
   A: 20% din cazuri;
   B: 35% din cazuri;
   C: 50% din cazuri;
   D: 70% din cazuri;
   E: 85% din cazuri

121. PSA seric are valori normale: (pag. 2928)
   A: intre 0 si 2 ng/ml;
   B: intre 0 si 4 ng/ml;
   C: intre 4 si 10 ng/ml;
   D: sub 10 ng/ml;
   E: intre 0 si 4 mg/ml

122. Embriologic, prostata apare la embrionul de: (pag. 2905)
   A: 8 saptamani
   B: 10 saptamani
   C: 12 saptamani
   D: 14 saptamani
   E: 16 saptamani

123. Embriologic, prostata are: (pag. 2905)
   A: originea din sinusul uro-genital
   B: origine wolffiana
   C: origine wolffiana si din sinusul uro-genital
   D: origine din mugurele Bourneville
   E: origine din mugurele Bourneville si sinusul uro-genital

124. Microscopic, tesutul fibro-muscular din componenta prostatei reprezinta: (pag. 2905)
   A: 1-10%
   B: 10-30%
   C: 30-50%
   D: 50-70%
   E: 70-90%

125. La nivelul coliculului seminal uretra prostatica isi schimba directia cu un unghi de: (pag. 2905)
   A: 10 °
   B: 20 °
   C: 30 °
   D: 40 °
   E: 50 °

126. [C2647069] Din punct de vedere embriologic, zona periferica si cea tranzitionala a prostatei se dezvolta din: (pag. 2906)
   A: sinusul urogenital
   B: canalul mezonefric Wolff
   C: sinusul urogenital si canalul mezonefric Wolf
   D: canalul Bourneville
   E: canalul Bourneville si sinusul urogenital

127. Hipertrofia prostatica benigna incepe sa se dezvolte in jurul varstei de: (pag. 2906)
   A: 35deani
   B: 45deani
   C: 55deani
   D: 65deani
   E: 75deani

128.Hiperplazia stromala a prostatei este stimulata de: (pag. 2906)
   A: hormoni androgeni
   B: hormoni estrogeni
   C: hormoni paratiroidieni
   D: hormoni androgeni si estrogeni in egala masura
   E: hormoni androgeni si estrogeni, preponderent insa cei androgeni

129. Hipertrofia prostatica benigna (BPH), conform modelului McNeal, se dezvolta din prostata: (pag. 2906)
   A: tranzitionala
   B: periferica
   C: centrala
   D: fibro-musculara
   E: periferica si fibro-musculara

130. Adenomul prostatic fiind un obstacol permanent in evacuarea urinara, duce la cresterea presiunii intravezicale de la 20-40 cm apa la: (pag. 2907)
   A: 40-60 cm apa
   B: 50-70 cm apa
   C: 40-70 cm apa
   D: 50-100 cm apa
   E: 50-60 cm apa

131. In tratamentul medicamentos al adenomul prostatic, 'alfa-blocant 1-a' selectiv este: (pag. 2916)
   A: alfuzosin
   B: prazosin
   C: terazosin
   D: doxazosin
   E: tamsulosin

132.]Un rol important in etiopatogenia cancerului de prostata are: (pag.2920)
   A: dieta bogata in proteine
   B: hormonii androgeni
   C: hormonii tiroidieni
   D: infarct miocardic in antecedente
   E: istoricul familial nu are importanta

133. Cancerul prostatic da cel mai frecvent metastaze in: (pag. 2922)
   A: plamini
   B: ficat
   C: creier
   D: oase
   E: rinichi

134. Stadiul T3N1Mx in adenocarcinomul de prostata inseamna: (pag. 2922,2923)
   A: tumora limitata la prostata, adenopatii mai mici de 2 cm, nu exista metastaze la distanta
   B: tumora se extinde extracapsular, adenopatie mai mare de 5 cm, nu au fost evaluate metastazele la distanta
   C: tumora intereseaza ambii lobi prostatici, ganglionii limfatici regionali nu au putut fi evaluati, nu exista metastaze la distanta
   D: tumora se extinde extracapsular, adenopatie interesind un singur ganglion cu diametru pina la 2 cm, nu au fost evaluate metastazele la distanta
   E: tumora invadeaza colul vezical, adenopatie interesin un singur ganglion, nu au fost evaluate metastazele la distanta

135. Manifestarile adenocarcinomului de prostata se caracterizeaza (pag. 2923)
   A: mai ales polakiurie diurna
   B: hematurie macroscopica rara dar abundenta
   C: hematuria macroscopica nu este caracteristica
   D: nu poate apare retentia incompleta de urina
   E: nu apare disuria

136. Cea mai inofensiva si mai ieftina metoda de a detecta un cancer de prostata este: (pag. 2924,2925)
   A: PSA
   B: tuseul rectal
   C: urografia intravenoasa
   D: urosonografia
   E: punctia biopsia prostatica ecoghidata

137. Antigenul specific prostatic se determina uzual din: (pag. 2929)
   A: urina
   B: tesut prostatic, prin punctie
   C: tesut prostatic, prin masaj prostatic
   D: ser
   E: sperma

138. Care este tehnica cea mai sigura de apreciere a adenopatiilor neoplazice cu scopul stadializarii cancerului de prostata? (pag. 2926,2927)
   A: extirparea ganglionilor obturatori si iliaci
   B: rezonanta magnetica nucleara
   C: tomografia computerizata
   D: limfadenectomia laparoscopica a ganglionilor lombo aortici
   E: ecografia prostatica transrectala

139. Adenomul de prostata se dezvolta din urmatoarele zone ale prostate: (pag. 2906)
   A: periferica
   B: tranzitionala
   C: centrala
   D: istmica
   E: fibromusculara


142. Tratamentul de electie al adenomului de prostata sub 60 de grame cu retentie incompleta de urina este: (pag. 2916-2917)
   A: transuretroincizia prostatei (TUI-P)
   B: prostatectomia radicala
   C: fitoterapia
   D: adenomectomia transvezicala
   E: transuretrorezectia prostatei (TUR-P)

143. Debitmetria urinara la un pacient cu adenom de prostata sugereaza obstructie severa daca: (pag. 2911)
   A: scade timpul mictional
   B: debitul urinar mediu este de 20 ml/sec
   C: nici unul din aspectele enuntate
   D: reziduu vezical < 100 ml
   E: debitul maxim > 15ml/sec

144. Ureterohidronefroza ca o complicatie a adenomului de prostata este: (pag. 2913)
   A: absenta
   B: bilaterala si simetrica
   C: unilaterala si asimetrica
   D: vizibila doar la nivelul segmentelor ureterale pelvine
   E: nici una din afirmatiile de mai sus nu este adevarata

145. [C2847081] Greutatea medie a prostatei la adult este: (pag. 2905)
   A: 2-4 g
   B: 10-15 g
   C: 15-20 g
   D: 20-100 g
   E: 100-200 g

146. In adenomul de prostata, faza de retentie incompleta cu distensie apare cind reziduul depaseste capacitatea fiziologica a vezicii: (pag. 2908)
   A: 100-300 ml
   B: 150-200 ml
   C: 300-400 ml
   D: 400-800 ml
   E: 600-800 ml

147. Care din neoplasmele de prostata au un raspuns favorabil hormonoterapiei: (2922)
   A: carcinoame tranzitionale;
   B: sarcoame;
   C: leiomiosarcoame;
   D: limfoame;
   E: adenocarcinomul.

148. Tratamentul de electie al cancerului de prostata localizat este: (pag. 2930)
   A: tratament hormonal
   B: radioterapia
   C: prostatectomia radicala
   D: crioterapia
   E: telecobaltoterapia

149. Cancerele prostatice care se dezvolta din ductele prostatouretrale sunt: (pag. 2922)
   A: adenocarcinoame
   B: carcinoame tranzitionale
   C: miosarcoame
   D: limfosarcoame
   E: carcinoame epidermoide

150. Cancerul de prostata metestazeaza frecvent in: (pag. 2922)
   A: plamin
   B: ganglioni
   C: ficat
   D: creier
   E: osoase

152. Diagnosticul pozitiv de cancer de prostata se stabileste prin: (pag. 2924)
   A: examen histologic
   B: tuseu rectal
   C: examen clinic general
   D: anamneza cu evidentierea factorilor de risc
   E: urografie intravenoasa

153. In faza local avansata cancerul de prostata nu se trateaza prin: (pag. 2931)
   A: prostatectomie
   B: limfadenectomie
   C: radioterapie
   D: blocada androgenica
   E: chimioterapie

155. Tehnica cea mai sigura de apreciere a adenopatiei neoplazice pelvine in cancerul de prostata este: (pag. 2927)
   A: echografia
   B: computer-tomografia
   C: RMN
   D: limfadenectomia pelvina
   E: radiografia de bazin

158. Neoplasmul de prostata reprezinta: (pag. 2919)
   A: cea mai frecventa afectiune maligna a barbatului
   B: a doua afectiune maligna a barbatului
   C: a treia afectiune maligna a barbatului
   D: a patra afectiune maligna a barbatului
   E: o afectiune maligna extrem de severa

159. Incidenta maxima in functie de virsta a cancerului de prostata este: (pag. 2919)
   A: sub 40 de ani
   B: 40-50 ani
   C: 45-55 ani
   D: dupa 80 de ani
   E: 60-80 ani

160. Doza de Omnic : (pg. 258 Rezidentiat 2007)
   A: 2 mg x 2/zi
   B: 10 mg x 2/zi
   C: 4-8 mg/zi
   D: 0,4-0,8 mg/zi
   E: 5-10 mg/zi

161.]Care din combinatiile medicamentoase de mai jos nu relizeaza blocada androgenica maxima? (pg. 274 Rezidentiat 2007)
   A: orhidectomie+androcur
   B: orhidectomie+Nilutamida
   C: Leuprolid+Casodex
   D: Estradurin+Triptorelin
   E: Goserelin+Flutamid

162. Care din medicamentele de mai jos au ca efect secundar intoleranta la alcool? (pg.273)
   A: Etinilestradiol
   B: Cyproterone acetat
   C: Nilutamid
   D: Flutamid
   E: Leuprolid

163. Care din neoplasmele de mai jos se considere limfofil si osteofil ()
   A: carcinomul de san
   B: neoplasmele colo-rectale
   C: carcinomul de col uterin
   D: adenocarcinomul de prostata
   E: carcinomul gastric


INTREBARI CM


164. Pentru adenomul prostatic necomplicat protocolul de examinare minim cuprinde: (pag. 2914)
   A: ecografie abdominala
   B: ecografie transrectala
   C: uroflowmetrie
   D: urografie
   E: uretrocistoscopie de evaluare


165. Care din urmatoarele caractere clinice ale prostatei la tuseul rectal nu sunt caracteristice pentru adenomul de prostata: (pag. 2910)
   A: prostata marita de volum, simetrica
   B: prostata sensibila la palpare
   C: sant median disparut
   D: consistenta moale, fluctuenta
   E: limitele prostatei foarte bine delimitate de structurile vecine

166. Examenul ecografic la bolnavii cu adenom de prostata este deosebit de util pentru: (pag. 2912)
   A: aprecierea volumului prostatic
   B: aprecierea reziduului vezical
   C: diagnosticul diferential cu cancerul prostatei
   D: aprecierea cauzei hematuriei
   E: decelarea complicatiilor adenomului

167. Semnele obstructive in adenomul de prostata sunt: (pag. 2909)
   A: disconfortul mictional
   B: polakiuria diurna
   C: scaderea calibrului si fortei jetului urinar
   D: imperiozitatea mictionala
   E: senzatia de evacuare vezicala incompleta

168. Complicatiile tardive ale tratamentului chirurgical al adenomului de prostata sunt: (pag. 2917)
   A: orhiepididimita acuta
   B: fistula urinara hipogastrica
   C: impotenta
   D: incontinenta
   E: hemoragia

169. Tratamentul minim-invaziv al adenomului de prostata include: (pag. 2917, 2918)
   A: terapia cu laser
   B: HIFU
   C: TUNA
   D: Electrovaporizarea transuretrala
   E: TUIP

170. Indicatiile absolute pentru instaurarea unei forme de tratament la pacientii cu adenom de prostata sunt: (pag. 2915)
   A: simptomatologie de tip “prostatism”
   B: retentie incompleta de urina cu reziduu vezical > 50 ml
   C: litiaza vezicala secundara
   D: infectii urinare persistente
   E: distensia aparatului urinar superior


171. Care din urmatoarele caracteristici apartine “sindromului post TUR-P”: (pag. 2917)
   A: tahicardia
   B: hipotensiunea
   C: hiponatremia
   D: edemul cerebral
   E: hipercloremie

172. Rasunetul adenomului de prostata asupra vezicii urinare si aparatului urinar superior este reprezentat de aparitia: (pag. 2908)
   A: hipertrofiei detrusorului
   B: diverticulilor vezicali
   C: refluxului vezicoureteral
   D: insuficientei renale
   E: ureterohidronefrozei unilaterale

173.Explorarile obligatorii ca screening la barbatii de peste 45 ani pentru decelarea cancerului de prostata sunt reprezentate de: (pag. 2925)
   A: tuseu rectal
   B: ecografie abdominala
   C: PSA
   D: PAP
   E: ecografie transrectala

174. Factorii de risc principali ai cancerului de prostata sunt: (pag. 2920)
   A: varsta peste 50 ani
   B: istoricul familial
   C: rasa alba
   D: dieta bogata in grasimi
   E: expunerea la Cadmium

175. Cancerul de prostata in faza local avansata cuprinde stadiile: (pag. 2931)
   A: T2bN0M0
   B: T2bN1M0
   C: T3aN0M0
   D: T3bN0M0
   E: T3aN1M0

176. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la cancerul de prostata sunt corecte: (pag. 2922)
   A: metastazarea se face pe calea limfaticelor perineurale
   B: peste 80% din metastazele osoase sunt osteolitice
   C: invazia rectului se realizeaza frecvent
   D: metastazarea se face pe calea anastomozelor Batson
   E: focarul initial al cancerului prostatic se dezvolta centrifug

177. Blocada androgenica maxima se realizeaza prin una din urmatoarele asocieri: (pag. 2932)
   A: orhiectomie + analogie de LH-RH
   B: analogie de LH-RH + antiandrogeni
   C: analogie de LH-RH + estrogeni
   D: orhiectomie+ antiandrogeni
   E: orhiectomie + estrogeni

178. Care din urmatoarele preparate utilizate in tratamentul hormonal al cancerului prostatei fac parte din clasa antiandrogenilor puri: (pag. 2932)
   A: Clortrianisen
   B: Goserelin
   C: Casodex
   D: Androcur
   E: Flutamida

179. Finasterida: (pag. 2916)
   A: scade concentratia serica si la nivelul prostatei a estrogenilor
   B: este un inhibitor de 5-alfa-reductaza
   C: scade volumul prostatic
   D: este un analog GnRH
   E: amelioreaza debitmetria urinara

180. In adenomul de prostata, faza de prostatism se caracterizeaza prin urmatoarele manifestari clinice majore: (pag. 2908)
   A: polakiurie diurna
   B: polakiurie nocturna
   C: senzatia de evacuare vezicala incompleta
   D: urgency
   E: dribbling terminal


181. Semnele obstructive mai frecvent observate in adenomul de prostata sunt: (pag. 2909)
   A: polakiuria
   B: disuria
   C: imperiozitatea mictionala
   D: scaderea calibrului si fortei jetului urinar
   E: senzatia de evacuare vezicala incompleta

182. Urmatoarele complicatii pot marca evolutia adenomului de prostata: (pag. 2909-2910)
   A: insuficienta renala cronica
   B: cancerul renal
   C: adenomita
   D: litiaza vezicala
   E: retentia completa de urina

183. Sindromul postTUR-P se caracterizeaza prin: (pag. 2917)
   A: hipervolemie
   B: scleroza cervico-prostatica
   C: hiponatremie
   D: hemoragie
   E: edem cerebral

184. Clinic, adenomul de prostata evolueaza in mai multe faze: (pag. 2908)
   A: adenomita
   B: prostatism
   C: hipertrofie a detrusorului
   D: retentie incompleta fara distensie
   E: retentie incompleta cu distensie

185. In adenomul de prostata, retentia incompleta de urina cu distensie vezicala se caracterizeaza prin: (pag. 2907)
   A: reziduu vezical sub 300-350 ml
   B: hipertrofie a detrusorului
   C: reziduu vezical mai mare de 300-350 ml
   D: ureterohidronefroza bilaterala si simetrica
   E: falsa incontinenta de urina

186Tratamentul unui cancer de prostata stadializat T2N0M0 nu poate cuprinde: (pag. 2930)
   A: radioterapie
   B: orhidectomie
   C: administrarea de estrogeni
   D: prostatectomie radicala
   E: chimioterapie

187. O tumoare de prostata clasificata C1 de catre AUA poate avea ca elemente caracteristice: (pag. 2923)
   A: invazia veziculelor seminale
   B: invazia capsulei prostatice unilateral
   C: invazia rectului
   D: invazia capsulei prostatice bilateral
   E: tumora este de orice tip dar prezinta extensie ganglionara

188. Prin tuseu rectal nu se pot descoperi tumori prostatice ce corespund stadiilor: (pag. 2924)
   A: T1a
   B: B1
   C: C1
   D: T1c
   E: A2

189. Potentialul invaziv al cancerului de prostata creste proportional cu: (pag. 2922)
   A: dimensiunea tumorii
   B: varsta pacientului
   C: grading-ul tumoral
   D: numarul de rude barbati
   E: scorul Gleason

190. Factorii de risc principali ai adenocarcinomului de prostata sunt: (pag. 2920)
   A: expunerea la cadmiu
   B: istoricul familial
   C: rasa
   D: vitamina D
   E: varsta


191. [C1447099] Adenomul de prostata in faza de prostatism se caracterizeaza prin: (pag. 2908)
   A: Polakiurie nocturna;
   B: Disurie progresiva;
   C: Aparitia rezidiului vezical;
   D: Diminuarea jetului urinar;
   E: Semne de insuficienta renala

192. Hematuria macroscopica in adenomul de prostata: (pag. 2909)
   A: Nu este un semn frecvent;
   B: Are drept cauza principala ruperea unor vase ectaziate ale jonctiunii ureterovezicale;
   C: Poate surveni dupa cateterismul evacuator;
   D: Nu este niciodata totala sau cu cheaguri;
   E: Prezenta sa este patognomonica pentru adenomul de prostata asociat cu litiaza vezicala

193. Care dintre urmatoarele afirmatii privind finasteridul, utilizat in tratamentul adenomului de prostata sunt adevarate? (pag. 2916)
   A: Scade volumul prostatei;
   B: Nu influenteaza volumul prostatei;
   C: Inhiba 5 alfa-reductaza;
   D: Reduce nivelul seric al testosteronului;
   E: Reduce concentratia intraprostatica a DHT (di-hidro-testosteron)

194. Care dintre urmatoarele simptome nu sunt de tip iritativ, conform scorului Boyarsky: (pag. 2909)
   A: Dribblingul terminal;
   B: Mictiunea in doi timpi;
   C: Imperiozitatea mictionala;
   D: Polakiuria diurna;
   E: Disconfortul mictional

195. Adenomita (infectia adenomului de prostata) are urmatoarele caracteristici: (pag. 2909 - 2910)
   A: La tuseul rectal prostata are sensibilitate normala;
   B: Se insoteste de durere perineala;
   C: Este posibila evolutia spre retentie acuta de urina;
   D: Procesul de adenomita poate face mai usoara adenomectomia;
   E: Febra si frisoanele nu apar niciodata in adenomite

196. Care dintre afirmatiile privind tuseul rectal in adenomul de prostata sunt adevarate: (pag. 2909)
   A: Nu este esentiala in evaluarea pacientilor cu adenom de prostata;
   B: Pozitia de examinare genupectorala este cea mai informativa;
   C: Limitele organului sunt imprecis delimitate;
   D: santul median este disparut partial sau total;
   E: Sensibilitatea prostatei este normala

197.Complicatiile infectioase ale adenomului de prostata: (pag. 2909)
   A: Pot fi reprezentate de pielonefrita acuta sau cronica;
   B: Sunt secundare obstacolului subvezical;
   C: Pot fi consecinta manevrelor de sondaj uretrovezical;
   D: Tratamentul antibiotic conform antibiogramei nu este eficient daca nu este indepartat obstacolul subvezical;
   E: Germenii cei mai frecvent implicati sunt cei gram pozitivi

198.Care dintre urmatoarele alfa blocante folosite in tratamentul adenomului de prostata sunt cu actiune de lunga durata: (pag. 2916)
   A: Tamsulosin;
   B: Doxazosin;
   C: Alfuzosin;
   D: Prazosin;
   E: Terazosin

199. Care dintre afirmatiile privind parametrii uroflowmetriei sunt adevarate? (pag. 2911)
   A: Volumul urinar normal este 125-300 ml;
   B: Durata normala a mictiunii este de 30-45 sec;
   C: Debitul urinar maxim (peak flow) normal este peste 15 ml/sec;
   D: Pentru o masurare exacta, volumul urinar trebuie sa depaseasca 125-150 ml;
   E: Debitul urinar mediu (average flow) normal este de 12 ml/sec

200. Indicatiile absolute pentru inceperea tratamentului adenomului de prostata sunt: (pag. 2915)
   A: Simptomatologia severa si complicatiile acesteia;
   B: Distensia aparatului urinar superior;
   C: Simptomatologia de tip prostatism;
   D: Retentia completa de urina;
   E: Infectiile urinare

201. Cele mai frecvente complicatii perioperatorii ale prostatectomiei radicale sunt: (pag. 2930)
   A: Tromboza venoasa profunda;
   B: Supuratiile parietale;
   C: Impotenta;
   D: Limfocelul pelvin simptomatic;
   E: Infectiile urinare

202. Principalii factori de risc implicati in etiologia adenocarcinomului de prostata sunt: (pag. 2920)
   A: Antecedentele familiale;
   B: Dieta bogata in grasimi animale;
   C: Expunerea la cadmiu;
   D: Varsta inaintata;
   E: Rasa

203. Care din urmatoarele nu constituie localizari frecvente ale metastazelor cancerului de prostata: (pag. 2922)
   A: Plamanii;
   B: Oasele bazinului;
   C: Tegumentele;
   D: Ficatul;
   E: Rinichii

204. Din blocada androgenica utilizata in tratamentul cancerul de prostata local avansat pot face parte: (pag. 2931)
   A: Estrogenii;
   B: Antiandrogenii;
   C: Cisplatina;
   D: Orhidectomia bilaterala;
   E: Analogii LH-RH

205Cele mai frecvente efecte adverse ale tratamentului cu analogi de LH-RH in cancerul de prostata sunt: (pag. 2932)
   A: Ginecomastia;
   B: Intoleranta la alcool;
   C: Pneumonia interstitiala;
   D: Greturile;
   E: Scaderea adaptarii la intuneric

206. Triada exploratorie utilizata in screening-ul cancerului de prostata consta din: (pag. 2925 - 2926)
   A: Determinarea PSA;
   B: Scintigrafia osoasa;
   C: Tuseul rectal;
   D: Echografia transrectala;
   E: Radiografia de bazin

207. Dintre antiandrogenii puri utilizati in tratamentul cancerului de prostata avansat nu fac parte: (pag. 2932)
   A: Androcur;
   B: Flutamida;
   C: Casodex;
   D: Megestrol acetat;
   E: Nilutamida

208. Complicatiile imediate si perioperatorii ale interventiei chirurgicale clasice pentru adenomul de prostata (adenomectomia deschisa) sunt reprezentate de: (pag. 2917)
   A: peritonita acuta;
   B: ocluzia intestinala;
   C: fistula urinara hipogastrica;
   D: orhiepididimita acuta;
   E: hemoragia

209. Care dintre urmatoarele afirmatii despre litiaza vezicala secundara adenomului de prostata sunt corecte? (pag. 2909)
   A: se datoreaza stazei urinare vezicale si/sau infectiei urinare;
   B: calculul se poate elimina spontan daca este mai mic de 8mm diametru si are suprafata regulata;
   C: determina hematurie declansata de efort;
   D: determina simptomatologie nocturna mai zgomotoasa decat cea diurna datorita contactului prelungit al calculului cu aceeasi zona de mucoasa vezicala;
   E: poate fi rezolvata prin administrarea asocierii inhibitor de 5 alfa reductaza – alfa blocant

210. Tuseul rectal reprezinta examenul clinic de baza in adenomul de prostata Pentru executarea corecta a acestei manevre pacientul poate fi asezat: (pag. 2910)
   A: in decubit dorsal;
   B: in decubit ventral;
   C: in pozitie ginecologica;
   D: in pozitie genupectorala;
   E: in decubit lateral

211. Tuseul rectal reprezinta examenul clinic de baza in adenomul de prostata Care dintre urmatoarele afirmatii despre datele obtinute prin tuseul rectal sunt corecte? (pag. 2910)
   A: prostata este marita de volum si cel mai adesea asimetrica;
   B: prostata este dureroasa;
   C: glanda este bine delimitata;
   D: consistenta este ferm elastica;
   E: veziculele seminale sunt palpabile

212. Indicatiile absolute pentru instituirea unei forme de tratament chirurgical in adenomul prostata sunt reprezentate de: (pag. 2915)
   A: insuficienta renala obstructiva;
   B: retentia completa de urina;
   C: litiaza vezicala secundara;
   D: hematuria macroscopica episodica;
   E: infectiile urinare persistente

213. [C1547114] In diagnosticul diferential al adenomului de prostata cu patologia obstructiva uretrala pot fi necesare: (pag. 2915)
   A: uretroscopia;
   B: uretrografia retrograda si anterograda;
   C: ecografia transuretrala sau peniana externa;
   D: profilul uretral;
   E: secretia uretrala

214. Diagnosticul diferential al adenomului de prostata se face cu: (pag. 2914-2915)
   A: cancerul prostatic;
   B: tumorile vezicale;
   C: stricturile uretrale;
   D: tumorile renale – pentru ca si acestea dau hematurie;
   E: periuretrita acuta

215. Intre manifestarile urinare ale adenomului de prostata, semnele iritative sunt reprezentate de: (pag. 2909)
   A: polakiurie nocturna si diurna;
   B: imperiozitate mictionala;
   C: disconfort mictional (durere, arsura);
   D: hematurie initiala;
   E: hematurie terminala

216. Factorii de risc principali pentru cancerul de prostata sunt: (pag. 2920)
   A: Varsta;
   B: Vitamina D;
   C: Rasa;
   D: Istoricul familial;
   E: Factorii hormonali

217. [C1548096] Despre punctia biopsie prostatica se pot face urmatoarele afirmatii: (pag. 2925)
   A: nu necesita anestezie;
   B: este contraindicata in cancerul avansat local;
   C: se efectueaza transrectal;
   D: poate fi ghidata ecografic;
   E: nu are complicatii

218. Diagnosticul diferential al cancerului de prostata se face cu: (pag. 2925)   A: Adenomul de prostata;
   B: Tuberculoza prostatica;
   C: Prostatita cronica;
   D: Chistul prostatic;
   E: Litiaza prostatica

219. In cancerul prostatei, antigenul prostatic specific (PSA) seric este util pentru: (pag. 2929)
   A: Alegerea metodei terapeutice;
   B: Stabilirea variantei histologice;
   C: Monitorizarea postterapeutica;
   D: Diagnosticul pozitiv;
   E: Stadializarea bolii

220. Cele mai frecvente complicatii tardive ale prostatectomiei radicale sunt: (pag. 2930)
   A: Hemoragia;
   B: Incontinenta urinara;
   C: Incontinenta anala;
   D: Edemele scrotului si membrelor pelvine;
   E: Impotenta sexuala


221. Despre manifestarile clinice ale cancerului de prostata se pot face urmatoarele afirmatii: (pag. 2923-4)
   A: Hematuria nu este caracteristica;
   B: Nu toate cancerele prostatice produc induratia glandei identificata palpator, prin tuseu rectal;
   C: Polakiuria este asemanatoare cu cea din adenomul de prostata;
   D: Disuria este provocata de un nodul periferic;
   E: Durerea locala este unul dintre primele semne

222.] In clasificarea TNM, cancerul de prostata localizat cuprinde tumorile codificate astfel: (pag. 2930)
   A: T1N1 M0;
   B: T3N0 M0;
   C: T1N0 M0;
   D: T2N0 M0;
   E: Tx N0M0

223. Pentru tratamentul hormonal al cancerului prostatic exista urmatoarele tipuri de antiandrogeni: (pag. 2932)
   A: Puri;
   B: Steroidieni;
   C: Analogi de LH-RH;
   D: Selectivi;
   E: Citotoxici

224. Indicatiile absolute pentru instaurarea unei forme de tratament, in adenomul de prostata, sunt: (pag. 2915)
   A: simptomatologie de tip 'prostatism'
   B: hematurie macroscopica episodica
   C: litiaza vezicala secundara
   D: retentie incompleta de urina cu rezidiu vezical > 50 ml
   E: retentia completa de urina

225. Indicatiile relative pentru tratamentul adenomului de prostata sunt urmatoarele: (pag. 2915)
   A: litiaza vezicala secundara
   B: retentia completa de urina
   C: simptomatologie de tip 'prostatism'
   D: hematurie macroscopica episodica
   E: infectiile urinare persistente

226. In cadrul simptomatologiei adenomului de prostata, semnele obstructive sunt urmatoarele: (pag. 2909)
   A: disurie initiala
   B: polakiurie diurna
   C: disconfortul mictional
   D: senzatia de evacuare vezicala incompleta
   E: mictiune in doi timpi

227.Complicatiile infectioase, in cadrul adenomului de prostata, sunt secundare: (pag. 2909)
   A: bacteriemiei episodice
   B: obstacolului subvezical
   C: stazei urinare
   D: manevrelor de sondaj efectuate
   E: mictiunii in doi timpi

228. In tratamentul medicamentos al adenomului de prostata au indicatie urmatoarele clase de medicamente: (pag. 2916)
   A: alfa-blocante
   B: beta-blocante
   C: inhibitori de 5 alfa reductaza
   D: inhibitori de colinesteraza
   E: inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei

229. In cadrul transuretrorezectiei prostatei (TUR-P), 'sindromul post TUR-P' are urmatoarele semne care-l caracterizeaza: (pag. 2917)
   A: bradicardie
   B: tahicardie
   C: hipotensiune arteriala
   D: hipertensiune arteriala
   E: edem cerebral

230. Pentru adenomul de prostata necomplicat, protocolul de examinare minim cuprinde: (pag. 2914)
   A: Examenul clinic complet + tuseul rectal + scorul obstructiv/iritativ
   B: Radiografia renovezicala simpla
   C: Volumetria prostatei
   D: Uroflowmetria
   E: Urografia intra-venoasa


231. Adenomectomia deschisa, ca tratament chirurgical al adenomului de prostata, se poate efectua: (pag. 2917)
   A: transvezical
   B: transuretral
   C: retropubian
   D: pararectal
   E: perineal

232. In tratamentul cancerului prostatic, care dintre urmatoarele medicamente fac parte din clasa antiandrogenilor: (pag. 2932)
   A: cyproterone acetat
   B: buserelin acetat
   C: flutamida
   D: clorotrianisen
   E: estracyt

233In cadrul tratamentului cancerului prostatic, prin care din urmatoarele metode se realizeaza blocada androgenica maxima: (pag. 2932)
   A: prostatectomie radicala + orhidectomie
   B: prostatectomie radicala + antiandrogeni
   C: orhidectomie + antiandrogeni
   D: orhidectomie + analogi LH-RH
   E: analogi LH-RH + antiandrogeni

234. Prostatectomia radicala, in cancerul de prostata, se poate realiza pe cale: (pag. 2930)
   A: transvezicala
   B: retropubiana
   C: perineala
   D: laparoscopica
   E: transuretrala

235. Care dintre urmatoarele principii generale de tratament al cancerului prostatic sunt adevarate: (pag. 2930)
   A: baza tratamentului cancerului prostatic este radiosensibilitatea
   B: baza tratamentului cancerului prostatic este hormonodependenta
   C: prostatectomia radicala si, in cazuri selectionate radioterapia, pot vindeca definitiv bolnavul
   D: hormonoterapia, in cazuri selectionate, poate vindeca bolnavul
   E: tratamentul cu viza paliativa este unic si consta in radioterapie

236. Care dintre urmatoarele sunt considerate forme clinice ale cancerului prostatic: (pag. 2924)
   A: latenta
   B: polakiurica
   C: poliurica
   D: hematurica
   E: cu insuficienta renala

237. In cadrul cancerului prostatic, grupe ganglionare limfatice regionale sunt cele: (pag. 2923)
   A: periprostatice
   B: periuretrale
   C: perivezicale
   D: obturatorii
   E: presacrate

238. Metastazarea in cancerul prostatic se face pe calea: (pag. 2922)
   A: limfaticelor perineurale
   B: anastomozelor venoase Batson
   C: plexului venos Santorini
   D: venelor hemoroidale
   E: limfaticelor periuretrale

239. Factorii de risc principali in aparitia cancerului prostatic sunt: (pag. 2920)
   A: expunerea la Cadmium
   B: varsta
   C: istoricul familial
   D: rasa
   E: factorii hormonali

240. Factorii de risc potentiali in aparitia cancerului prostatic sunt: (pag. 2920)
   A: istoricul familial
   B: rasa
   C: vasectomia
   D: expunerea la Cadmium
   E: vitamina D




241. Retentia completade urina se manifestaclinic prin: (pag. 2907)
   A: Glob vezical tare
   B: Glob vezical moale
   C: Glob vezical median
   D: Glob vezical sensibil la palpare
   E: Glob vezical nedureros

242. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre adenomul de prostata: (pag. 2906-2907)
   A: Se dezvolta din prostata tranzitionala, periuretrala
   B: Reprezinta un obstacol tranzitor in evacuarea urinii
   C: Detrusorul se atrofiaza datoritaobstructiei instalate
   D: In timp apare reziduu vezical
   E: Obstructia apare prin scaderea calibrului uretral

243. Examinarea urografica la pacientii cu adenom de prostataeste obligatorie: (pag. 2912)
   A: La toti pacientii cu adenom de prostata
   B: La pacientii cu adenom si hematurie
   C: La pacientii cu adenom si altapatologie urinaraasociata
   D: La pacientii cu adenom necomplicat
   E: Cand cistoscopia nu transeazacauza hematuriei

244. Uretrocistoscopia la pacientii cu adenom de prostata se caracterizeaza prin: (pag. 2914)
   A: Este obligatorie la pacientii cu adenom si hematurie
   B: Nu este prima etapainaintea rezectiei endoscopice
   C: Evidentiazapermeabilitatea uretrei
   D: Nu poate evalua capacitatea vezicii urinare
   E: Evidentiaza vezica fortata

245. Indicatii absolute pentru instaurarea unei forme de tratament in adenomul de prostatasunt: (pag. 2915)
   A: Retentie incompleta de urinacu reziduu vezical mai mare de 50 ml
   B: Simptomatologie de tip prostatism
   C: Infectii urinare persistente
   D: Adenomul de prostatanu necesita tratament
   E: Litiaza vezicala secundara

246. Urmatoarele afirmatii sunt false: (pag. 2915)
   A: Tratamentul adenomului de prostata depinde de evolutia bolii
   B: Tratamentul adenomului de prostata depinde de severitatea simptomatologiei
   C: Tratamentul adenomului de prostata depinde de prezenta complicatiilor
   D: Toti barbatii cu adenom de prostata necesita tratament chirurgical
   E: Tot mai multi pacienti sunt supusi tratamentului chirurgical

247Diagnosticul difential al adenomului de prostatase face cu: (pag. 2915)
   A: Prostatodinia
   B: Patologia obstructivauretrala
   C: Litiaza renala
   D: Scleroza de col vezical
   E: Cancerul rectal

248. Litiaza prostatica: (pag. 2915)
   A: Se poate aprecia urografic
   B: Nu se trateazaniciodataprin prostatectomie totala
   C: Este nevoie intotdeauna de prostatectomie totala
   D: Se caracterizeazaecografic prin semnul 'sacului cu nuci”
   E: Se poate depista prin tomografie computerizatapelvina

249Printre investigatiile apartinand protocolului minim de examinare a adenomului de prostata se numara: (pag. 2914)
   A: RMN
   B: Uroflowmetria
   C: Tuseul rectal
   D: Pielografia retrogradaD
   E: CT

250. Indicatiile relative pentru tratamentul adenomului de prostata sunt: (pag. 2915)
   A: Distensia aparatului urinar superior
   B: Hematuria macroscopica episodica
   C: Infectiile urinare persistente
   D: Insuficienta renala obstructiva
   E: Simptomatologie de tip prostatism


251. Transuretrorezectia prostatei: (pag. 2916-2917)
   A: Este cel mai frecvent procedeu utilizat in chirurgia adenomului de prostata
   B: Indicatia cea mai frecventase pune in faza de prostatism
   C: Morbiditatea generala este in jur de 18%
   D: Mortalitatea este in jur de 0,2%
   E: Complicatia tardivacea mai frecventa este 'sindromul post TUR-P”

252. Complicatiile tardive ale TUR-P sunt: (pag. 2917)
   A: Sindromul post TUR-P
   B: Priapism
   C: Incontinentaurinara
   D: Malignizarea adenomului
   E: Sclerozacervico-prostatica

253. Despre transuretroincizia prostatei se poate afirma: (pag. 2917)
   A: Procedeul este indicat prostatelor mari
   B: Vindecarea postoperatorie este dificila
   C: Incidentaredusa a ejacularii retrograde
   D: Lipseste specimenul histopatologic
   E: Procedeul este indicat prostatelor mici

254. Tratamentul medicamentos al adenomului de prostatanu cuprinde: (pag. 2916)
   A: Beta blocante
   B: Alfa blocante
   C: Numai alfa1 blocante selective
   D: Finasterida
   E: Fitoterapia

255. Despre alfa blocante in tratamentul adenomului de prostata este adevarat: (pag. 2917)
   A: Amelioreaza debitmetria cu 50-70%
   B: Se pot folosi alfa blocante neselective
   C: Alfa blocantele selective sunt cele mai eficiente
   D: Cardura este un alfa 1 blocant cu duratascurtade actiune
   E: Eficienta le-a fost certificataprin scaderea scorului simptomatic cu 90%

256. Despre Finasterida utilizatain terapia adenomului de prostataeste edevarat: (pag. 2916)
   A: Este un inhibitor de 5 alfa reductaza
   B: Apartine fitoterapiei
   C: Este un inhibitor al reabsortiei estrogenilor
   D: Scade volumul prostatic
   E: Efectele favorabile se observadupa1 lunade tratament

257. Adenomectomia deschisa: (pag. 2917)
   A: Se practicala majoritatea pacientilor cu adenom de prostata
   B: Se indicain adenoamele mari
   C: Complicatia majoraimediataeste hemoragia
   D: Principiul interventiei variazain functie de abord
   E: Are complicatii tardive

258. Indicatiile pentru adenomectomie deschisa sunt: (pag. 2917)
   A: Adenoame necomplicate
   B: Adenom si litiazavezicalasecundarace nu poate fi rezolvata endoscopic
   C: Adenom concomitent cu diverticuli vezicali
   D: Adenoame mai mici de 60 g
   E: Simptomatologie intensa

259. Complicatiile tardive ale adenomectomiei deschise sunt: (pag. 2917)
   A: Orhiepididimita acuta
   B: Hemoragia
   C: Fistula urinara hipogastrica
   D: Ejacularea retrograda
   E: Impotenta

260. Nu sunt semne obstructive: (pag. 2909)
   A: Disuria initiala
   B: Disuria finala
   C: Disconfort mictional
   D: Imperiozitate mictionala
   E: Mictiune in doi timpi


261.Secretia interna a prostatei cuprinde: (pag. 2907)
   A: Alfa fetoproteina
   B: Antigenul prostatic embrionar
   C: Antigenul prostatic specific
   D: Fosfataze acide
   E: Prostaglandine

262. Despre distensia aparatului urinar superior secundara adenomului de prostata sunt adevarate: (pag. 2910)
   A: se datoreazarefluxului vezico-ureteral
   B: este o complicatie majora
   C: se manifestatotdeuna clinic zgomotos
   D: nu are in general manifestari clinice
   E: are ca rezultat final insuficienta renala

263. In transuretrorezectia prostatei: (pag. 2916)
   A: limita distalaa rezectiei este reprezentatade veru montanum
   B: limita lateralaeste reprezentata de fibrele capsulare
   C: se practica inclusiv rezectia de veru montanum
   D: rezectia cuprinde si veziculele seminale
   E: se preferairigatia cu lichid izoton

264. Disuria marcatadin faza de prostatism a adenomului de prostatase caracterizeazaprin: (pag. 2908)
   A: Prostata este foarte voluminoasa
   B: Suferintaclinicamarcata
   C: Suferintaclinicadiminuata
   D: Lob median obstructiv (fenomen de clapeta)
   E: Disuria nu apare in faza de prostatism

265. Faza de prostatism din evolutia adenomului de prostatase manifestaprin: (pag. 2908)
   A: Polakiurie diurnasi nocturna
   B: Mictiuni prin ”prea plin”
   C: Vezica urinarase poate palpa prin tuseu rectal
   D: Diminuarea jetului urinar
   E: Disurie progresiva

266. Semnele clinice iritative ale adenomului de prostatasunt: (pag. 2909)
   A: Disuria finala
   B: Polakiuria diurna
   C: Senzatia de evacuare vezicala incompleta
   D: Disuria initiala
   E: Imperiozitatea mictionala

267. Complicatiile infectioase ce pot sa apara in evolutia adenomului de prostata: (pag. 2909)
   A: Sunt secundare obstacolului subvezical
   B: Sunt mai frecvent implicati germeni Gram-pozitiv
   C: Sunt secundare stazei urinare
   D: Manevrele de sondaj vezical previn infectiile
   E: Tratamentul antibiotic nu este eficient in lipsa rezolvarii cauzei

268. Printre complicatiile adenomului de prostatase numara: (pag. 2909-2910)
   A: Cistita cronica
   B: Litiaza vezicala
   C: Adenomita
   D: Retentia completa de urina
   E: Tumora renala

269. Hematuria macroscopicaaparutain cadrul adenomului de prostata: (pag. 2909)
   A: Este un semn foarte frecvent
   B: Este rar initiala
   C: Poate fi totala, abundenta
   D: Nu este gravain general
   E: Poate surveni dupacateterism evacuator rapid

270. Valorile normale ale parametrilor de uroflowmetrie sunt: (pag. 2911)
   A: Volumul urinar 100-125 ml
   B: Debitul maxim>20 ml/secunda
   C: Durata mictiunii 10-12 secunde
   D: Durata mictiunii 20 secunde
   E: Debitul mediu 12 ml/secunda

271. Tuseul rectal la un pacient cu adenom de prostata: (pag. 2910)
   A: Este examinarea clinicade bazain aceasta afectiune
   B: Prostata este marita de volum si frecvent asimetrica
   C: Prostata este neuniforma
   D: Se pot palpa veziculele seminale normale
   E: Este o metodade orientare asupra diagnosticului

272. Determinarea reziduului vezical la un pacient cu adenom de prostata: (pag. 2911)
   A: Poate fi apreciat clinic
   B: Poate fi apreciat prin sondaj evacuator
   C: Poate fi apreciat urografic
   D: Ecografia postmictionalasi scintigrafia nu aduc informatii
   E: Instituirea tratamentului se face la un reziduu de peste 50 ml

273. [C2247157] In explorarea uroflowmetricadebitul urinar depinde de: (pag. 2911)
   A: Forta de contractie a detrusorului
   B: Rezistenta intalnitala nivelul uretrei
   C: Functionarea complexului neuron-cale de transmitere-efector
   D: Prezenta de diverticuli vezicali
   E: Coordonarea detrusor/sfincter

274.In adenomul de prostatafaza de retentie incompleta cu distensie se caracterizeazaprin: (pag. 2908)
   A: Urgency
   B: Hidronefroza
   C: Insuficientarenala
   D: Doar polakiurie nocturna
   E: Apare la debutul bolii

275. Retentia completade urinaaparutaca si complicatie a adenomului de prostata: (pag. 2910)
   A: Nu apare dupapranzuri copioase
   B: Nu se trateazade baza prin rezolvarea obstacolului subvezical
   C: Poate aparea la frig
   D: Poate fi provocatade tranchilizante
   E: Se trateazacu sedative

276. Semnul urografic major al adenomului de prostata: (pag. 2913)
   A: Imagine lacunara asimetrica
   B: Imagine lacunaracu concavitatea in sus
   C: Imagine lacunarasimetrica
   D: Nu se modifica traiectul ureterelor terminale
   E: Aspect de uretere 'in carlig de undita”

277. Examenul ecografic la pacientii cu adenom de prostata: (pag. 2911-2912)
   A: Este usor de efectuat
   B: Aduce putine informatii despre patologia prostatei
   C: Este preferat pentru inceperea investigatiilor
   D: Este util pentru aprecierea reziduului vezical, dar inutil pentru aprecierea formei prostatei
   E: Ecografia perineala nu oferanici o informatie

278. Tomografia computerizatasi rezonanta magneticanuclearain adenomul de prostata: (pag. 2913-2914)
   A: Reprezinta o rutinain imagistica adenomului de prostata
   B: Sunt utile in diagnosticul diferential
   C: Sunt utile in diagnosticul complicatiilor
   D: Sunt utile mai ales in diagnosticul pozitiv al adenomului de prostata
   E: Nu reprezintao rutinain imagistica adenomului de prostata

279. Referitor la cancerul prostatic: (pag. 2919)
   A: majoritatea bolnavilor ajung sa aiba expresie clinica
   B: incidenta bolii este foarte micala barbatul sub 40 ani
   C: agresivitatea este direct proportionalacu varsta
   D: evolutia bolii este lenta
   E: dezvoltarea cancerului prostatic nu depinde de balanta dintre rata de proliferare si moarte celulara

280. Despre etiopatogeneza cancerului prostatic sunt adevarate urmatoarele: (pag. 2919)
   A: mutatiile receptorilor androgenici sunt posibil implicate in etiologia neoplazica
   B: dezvoltarea cancerului prostatic nu depinde de balanta dintre rata de proliferare si moarte celulara
   C: procesul de metilare al ARN-ului detine un rol important in carcinogeneza
   D: metastazarea osoasase explicaprin prezenta factorilor de crestere pentru oase prosduse de celulele neoplazice prostatice
   E: neoplasmul prostatic se prezintasub o forma latentasi o forma clinic evidenta

281.]Factorii de risc principali in cancerul de prostatasunt: (pag. 2920)
   A: rasa
   B: dieta bogatain grasimi
   C: factorii hormonali
   D: vitamina
   E: istoricul familial

282. [C2248115] Factorii de risc probabili implicati in cancerul de prostata sunt: (pag. 2920)
   A: istoricul familial
   B: vasectomia
   C: vitamina D
   D: dieta bogatain grasimi
   E: factorii hormonali

283. [C2248116] Potentiali factori de risc in cancerul de prostata sunt: (pag. 2920)
   A: vitamina A
   B: factorii hormonali
   C: rasa
   D: varsta
   E: expunerea la Cadmium

284. Despre patogenia cancerului de prostata sunt adevarate urmatoarele: (pag. 2920)
   A: majoritatea sunt leiomiosarcoame
   B: celulele acinare prostatice sunt rar punctul de plecare al neoplasmului prostatic
   C: neoplasmul intraductal reprezinta o leziune precanceroasa
   D: existao mare varietate de modificari atipice si hiperplazice
   E: modificarile premaligne apar in glandele atrofice si postatrofice

285. Despre anatomia patologicaa cancerului de prostata sunt adevarate urmatoarele: (pag. 2920, 2922)
   A: displazia intraductalaeste reprezentatade acini de aspect aparent normal, care prezintainsa atipii celulare
   B: adenocarcinomul prostatic reprezinta o variantahistologicamai rara
   C: carcinoamele trnzitionale se dezvoltadin ductele prostato uretrale
   D: sarcoamele prostatice reprezinta 10-20% din cancerele prostatice
   E: cancerele coloidale sunt variante foarte rare

286. Despre adenocarcinomul prostatic sunt adevarate urmatoarele: (pag. 2920-2921)
   A: 70% se dezvoltadin zona periferica
   B: 30-40% se dezvoltadin zona centrala
   C: o micaparte a cancerelor prostatice sunt multicentrice
   D: modalitatile de apreciere a celulelor neoplazice se bazeaza numai pe gradul de diferentiere celulara
   E: in gradul G1 de diferentiere celularaneoplasmele prostatice sunt bine diferentiate

287. Despre adenopatia neoplazicadin cancerul prostatic se poate afirma: (pag. 2922)
   A: limfaticele locale sunt invadate precoce
   B: statiile ganglionare de invazie includ si ganglionii obturatori, hipogastrici, iliaci
   C: ganglionii mediastinali nu reprezintastatie de invazie
   D: edemul penoscrotal este rezultat al blocajului complet al statiilor ganglionare pelvine
   E: limfedemul membrelor pelvine survine in fazele tardive

288. [C2248121] Despre metastazele din cancerul de prostatase poate afirma: (pag. 2922)
   A: metastazele apar precoce dacagradingul tumoral este foarte mare
   B: metastazele osoase sunt osteolitice sub 20%
   C: metastazele osoase foarte frecvente se constatala oasele bazinului, vertebrelor, omoplatului
   D: metastazele cutanate sunt absente
   E: pancitopenia reprezintaconsecinta metastazarii osoase

290. Despre clasificarea TNM a cancerului prostatic sunt adevarate: (pag. 2923)
   A: T1b – tumora descoperitaincidental histologic interesand maximum 5% din tesutul rezecat
   B: T2c – tumora intereseazaambii lobi prostatici
   C: T3c – tumora invadeazaveziculele seminale
   D: N2 – adenopatie multipla, cu nici un ganglion mai mare de 5 cm
   E: M1a – metastaze osoase


291. [C2248124] Despre clasificarea TNM a cancerului prostatic sunt adevarate: (pag. 2923)
   A: T1 – tumora inaparentaclinic si imagistic
   B: T2b – tumora intereseazamai mult de jumatate din ambii lobi prostatici
   C: T4a – tumora invadeazarectul
   D: N3 – adenopatie multiplacu nici un ganglion mai mare de 5 cm
   E: M1a – metastaze in ganglionii presacrati

292. [C2248125] Despre manifestarile clinice ale cancerului de prostatade poate afirma: (pag. 2923-2924)
   A: hematuria este caracteristica
   B: disuria are evolutie constant progresiva
   C: retentia incompletade urinase poate manifesta prin falsaincontinenta
   D: polakiuria este predominat vesperala
   E: retentia completade urinareprezintacea mai redutabilacomplicatie iritativa

293. [C2248126] Despre cancerul de prostatade poate afirma: (pag. 2924)
   A: tuseul rectal reprezintaexamenul cardinal pentru detectarea unui neoplasm prostatic
   B: tuseul rectal are sensibilitate foarte mare, incat poate detecta un cancer prostatic stadiu T1
   C: la tuseul rectal prostata se poate prezenta marita, dura, neregulata, bine individualizatade structurile vecine
   D: ocluzia intestinalareprezintao modalitate de evolutie a cancerului prostatic
   E: examenul de certitudine este reprezentat de rezonanta magnetica nucleara

294. Despre diagnosticul cancerului de prostatasunt adevarate: (pag. 2924-2925)
   A: diagnosticul pozitiv se stabileste pe baza specimenului histologic
   B: aspiratia prostatica citodiagnostica nu este de preferat deoarece nodulii mici nu se pot aborda
   C: punctia biopsie prostaticaeste contraindicata datoritariscului de insamantare
   D: rezultatele aspiratiei prostatice citodiagnostice sunt superioare punctiei biopsie prostatice ghidate ecografic
   E: nu rar diagnosticul se pune pe piesele de transuretrorezectie endoscopica a prostatei

295. Examenul ecografic in cancerul de prostata: (pag. 2926)
   A: se poate efectua pe cale transuretrala
   B: cel mai informativ este examenul pe cale transrectala
   C: are avantajul de a detecta adenopatia pelvina tumorala secundara cancerului prostatic
   D: nodulii prostatici au aspect hipoecogen in 1/3 din cazuri
   E: invazia veziculelor seminale in ecografia transrectalase stabileste in 1/2 din cazuri

296. Investigatiile radiologice in cancerul de prostata: (pag. 2927-2928)
   A: radiografia renovezicala simplaeste utilain diagnosticul pozitiv al cancerului prostatic
   B: radiografia renovezicala simpla este optionala in depistarea metastazelor osoase
   C: radiografia toracicaeste utilain evidentierea adenopatiei mediastinale
   D: urografia intravenoasa nu are valoare in fazele incipiente ale bolii
   E: scintigrafia osoasacu Tc99 este cea mai fidela investigatie pentru diagnosticul metastazelor osoase

297. Despre antigenului specific prostatic (PSA) in cancerul de prostata: (pag. 2928-2929)
   A: valorile normale ale sunt intre 0-10 ng/ml
   B: este specific cancerului prostatic
   C: este un marker de maxima importantain aprecierea evolutiei cu viza oncologica
   D: reprezintacel mai fidel marker tumoral prostatic
   E: peste 75% din pacientii cu valoria ale PSA peste 50 ng/ml prezinta adenopatie tumorala

298. Despre tratamentul cancerului prostatic se poate afirma: (pag. 2930)
   A: confortul mictional al pacientului nu se ia in considerare in fata prognosticului
   B: tratamentul medical nu face ca boala sa regreseze, ci doar sastationeze pentru o perioadade timp
   C: baza tratamentului este hormonodependenta
   D: tratamentul paliativ este hormonal, chirurgical, radio si chimioterapic
   E: radioterapia, chiar la cazuri selectionate, nu poate vindeca definitiv pacientul

299. In tratamentul cancerului de prostata �n faza local avansata: (pag. 2930)
   A: tratamentul de electie este radioterapia
   B: prostatectomia este indicata �n majoritatea cazurilor
   C: asocierea blocadei androgenice nu amelioreaza prognosticul acestei faze
   D: tratamentul recidivelor pelvine duparadioterapia cu intentie radicalaconsta �n prostatectomia de salvare
   E: hipofizectomia si adrenalectomia au indicatie la cazuri selectionate

300. Tomografia computerizata in cancerul de prostata: (pag. 2926)
   A: este superioara ecogafiei transrectale
   B: este inferioara ecogafiei transrectale
   C: este inferioaraRMN transrectal
   D: este superioara RMN transrectal
   E: nu se utilizezain diagnosticul cancerului de prostata

301. Limfadenectomia pelvina in diagnosticul cancerului prostatic: (pag. 2927)
   A: este cea mai sigura metoda pentru aprecierea adenopatiei neoplazice pelvine
   B: este obligatorie pentru stadializarea cancerului de prostata
   C: modern se poate efectua prin chirurgie laparoscopica
   D: se utilizeaza in mod optional pentru stadializare
   E: aria de disectie este foarte larga

302. Despre prostatectomia radicala sunt adevarate: (pag. 2930)
   A: se poate realiza pe cale retropubiana
   B: nu se poate realiza laparoscopic datoritadificultatilor tehnice
   C: se poate realiza transuretral
   D: se poate realiza laparoscopic
   E: se poate complica cu impotenta

303. Radioterapia pentru cancer prostatic localizat: (pag. 2930)
   A: se adreseazastadiilor A1, A2 si B1, B2, N0, M0
   B: nu reprezintaalternativapentru prostatectomia radicala
   C: are rezultate comparabile cu prostatectomia radicala
   D: riscul de recidivaeste de 50 ori mai mare duparadioterapie comparativ cu interventia chirurgicala
   E: nu se aplica in acest stadiu

304. Alternative de tratament in cancerul prostatic in faza metastatica: (pag. 2931-2932)
   A: estrogenii
   B: orhidectomia
   C: analogi LH-RH
   D: antiandrogeni
   E: nici un raspuns corect

305. Antigenul specific prostatic (PSA): ()
   A: scaderea la zero sugereazaextirparea oncologicaa prostatei neoplazice
   B: valorile peste 10 ng/ml sugereazapenetratie capsulara
   C: valorile peste 50 ng/ml sugereazaadenopatia tumorala
   D: valorile normale sunt intre 4-8 ng/ml
   E: valorile sub 4 ng/ml sugerezaneoplasm intracapsular (pag

306. Cancerul de prostata localizat se considera: (pag. 2930)
   A: T1
   B: T2
   C: T3
   D: A1
   E: A2

307. Nodulul canceros in neoplasmul de prostata: (pag. 2924)
   A: este dur
   B: localizat frecvent in periferia prostatei
   C: localizat frecvent in zona centralaa prostatei
   D: in stadiul T1 se poate palpa la tuseul rectal
   E: palpabil, limitat la jumatatea unui lob prostatic, este stadiul T1c

308. Polakiuria in cancerul de prostata: (pag. 2924)
   A: este asemanatoare cu cea din adenomul de prostata
   B: este intalnita pe tot parcursul zilei
   C: nu este legata de volumul tumorii prostatice
   D: se explica prin iritatia tumoralaa colului vezical
   E: are intensitate variabila

309. Cistoscopia in evaluarea cancerului de prostata: (pag. 2928)
   A: este optionalain diagnostic
   B: evidentiazainvazia tumorala
   C: nu evidentiazanodulii de permeatie tumorala
   D: poate decela coexistenta altor leziuni neevidentiate prina alte metode
   E: nici un raspuns corect

310. Urografia intravenoasain cancerul de prostata: (pag. 2927)
   A: are valoare si in fazele incipiente ale bolii
   B: evidentiazalacuna vezicala _in dom_
   C: evidentiazasemnul Couvelaire
   D: nu poate aprecia rezidiul postmictional
   E: evidentiazadistensia vezicala


311. Complicatiile radioterapiei in cancerul de prostatapot fi: (pag. 2931)
   A: edeme ale scrotului
   B: edeme ale membrelor pelvine
   C: sangerari rectale
   D: cistite radice
   E: recidive rapide

312. Care din urmatoarele gesturi chirurgicale se adreseazapacientilor cu invazie pelvina, obstructie rectala, ureteralasau uretrala: (pag. 2933)
   A: nefrostomia
   B: dializa
   C: cistostomia
   D: ureterostomia
   E: prostatectomia

313. Tratamentul endocrin second-line in cancerul de prostatainclude: (pag. 2932)
   A: Bromcriptina
   B: Ketoconazolul
   C: Spironolactona
   D: Tamsulosinul
   E: Proscarul

314. Diagnosticul diferential al metastazelor osoase aparute in cancerul de prostata se face cu leziunile osoase aparute in: (pag. 2925)
   A: mielomul multiplu
   B: boala Paget
   C: osteoporoza
   D: litiaza prostatica
   E: osteogeneza imperfecta

315. Urmatoarele afirmatii despre limfadenectomia pelvinasunt adevarate: (pag. 2927)
   A: se poate realiza laparoscopic
   B: este metoda de electie pentru aprecierea adenopatiei pelvine
   C: prezervarea drenajului limfatic medial de artera iliaca externa previne edemul limfatic al membrelor pelvin
   D: se realizeazaintotdeauna prin chirurgie deschisa
   E: nici un raspuns corect

316.RRVS in cancerul de prostatapoate arata: (pag. 2927)
   A: litiaza prostatica
   B: litiaza vezicala
   C: dilatarea cavitatilor renale bilateral
   D: dilatarea cavitatilor renale unilateral
   E: metastaze osoase

317. Prostatectomia radicala se poate realiza: (pag. 2930)
   A: laparoscopic
   B: transperitoneal
   C: perineal
   D: retropubian extraperitoneal
   E: nici un raspuns corect

318. Urmatorii antiandrogeni sunt puri: (pag. 2932)

   A: Casodex
   B: Flutamida
   C: Nilutamida
   D: Megestrol acetat
   E: A,B,C
319. Sunt estrogeni utilizati in terapia cancerului de prostata (pag. 2931)
   A: clorotrianisen
   B: estradurin
   C: casodex
   D: nilutamida
   E: estracyt

320. Diagnosticul diferential al cancerului de prostatainclude: (pag. 2925)
   A: hemoroizi simptomatici
   B: adenom de prostata
   C: prostatitaacuta
   D: cancer rectal
   E: tuberculoza prostatica

321. Ecografia prostaticatransrectala in diagnosticul cancerului de prostata: (pag. 2926)
   A: este mai informativa decat tuseul rectal
   B: este o investigatie ieftina
   C: este neivaziva
   D: permite detectarea adenopatiei pelvine
   E: este primul examen care se efectueaza

327. Care din semnele urografice enumerate nu este semnificativ pentru precizarea diagnosticului de adenom de prostata: (pag. 2912-2913)
   A: imagina lacunara simetrica cu convexitatea in sus la nivelul vezicii urinare
   B: rinichiul mut urografic unilateral
   C: imagine lacunara pelvina
   D: imagine lacunara pielica
   E: uretere terminale in carlig de undita

330Mepartricina (Ipertrofan): (pag. 2916)
   A: inhiba alfa-5-reductaza
   B: scade concentratia serica a estrogenilor
   C: determina relaxarea colului vezical
   D: scade concentratia estrogenilor la nivel prostatic
   E: diminua hiperplazia stromei


331. [C2347172] Distrugerea termica a tesutului adenomatos este realizata de: (pag. 2917-2918)
   A: termoterapie
   B: electrovaporizare transuretrala
   C: HIFU
   D: TUR-P
   E: YAG laser

334. Stadiul C din clasificarea AUA reprezinta: (pag. 2923)
   A: extensie in tesutul celulo-grasos periprostatic
   B: extensie la ganglionii regionali
   C: ureterohidronefroza prin obstructie tumorala
   D: extensie la colul vezical
   E: extensie la veziculele seminale

335. Ecografia de stadializare a cancerului prostatic se poate efectua pe cale: (pag. 2926)
   A: abdominala
   B: transuretrala
   C: perineala
   D: transrectala
   E: transureterala

336.Modificari evidentiate de urografie in cancerul de prostata pot fi: (pag. 2927)
   A: dislocarea bazei vezicii urinare
   B: reziduu vezical
   C: semnul Couvelaire
   D: semnul Frostberg
   E: lacuna vezicala _in dom_

337. Rezultate fals pozitive la scintigrafia osoasa pentru depistarea metastazelor apar in: (pag. 2928)
   A: boala Paget
   B: cancere osoase secundare
   C: degenerari artritice
   D: osteoporoza
   E: traumatisme in antecedente

338. Complicatiile estrogeno-terapiei in cancerul de prostata sunt: (pag. 2931)
   A: infarct
   B: fibrilatii paroxistice
   C: toxicitate renala
   D: toxicitate hepatica
   E: edeme

339. Durerile osoase cauzate de metastazele osoase din cancerul de prostata se trateaza prin: (pag. 2932)
   A: radioterapie
   B: rezectii paleative
   C: antalgice majore
   D: hormonoterapie
   E: chimioterapie

340. Cele mai frecvente complicatii ale radioterapiei in cancerul de prostata sunt: (pag. 2931)
   A: sangerari rectale
   B: impotenta
   C: edeme ale membrelor pelvine
   D: stricturi ureterale
   E: diaree


341. Ce scor Gleason poate avea un bolnav ce prezinta adenocarcinom de prostata clasificat ca fiind slab diferentiat? (pag. 2921)
   A: 7
   B: 4
   C: 8
   D: 3
   E: 9

342. Stadiul N2 din clasificarea TNM a adenocarcinomului de prostata este rerezentat de: (pag. 2923)
   A: adenopatie cu interesarea unui ganglionil de 3 cm diametru
   B: adenopatie cu trei ganglioni toti de 2 cm diametru
   C: adenopatie cu doi ganglioni, unul de 4 cm si unul de 6 cm diametru
   D: adenopatie cu sase ganglioni, unul de 2 cm, trei de 3 cm si 2 de 4 cm diametru
   E: adenopatie ce 3 ganglioni toti de 0,5 cm

343. Tratametul unui cancer T2aN0M0 nu poate cuprinde: (pag. 2930)
   A: radioterapie
   B: crioterapie
   C: administrare de estrogeni
   D: prostatectomie radicala
   E: chimioterapie

344. Blocada androgenica maxima se poate face asociind in diferite combinatii urmatoarele: (pag. 2931-2932)
   A: etinilestradiol
   B: orhidectomie
   C: ciproterone acetat
   D: buserelina
   E: flutamida

345Prostatectomia radicala se poate realiza: (pag. 2930)
   A: pe cale retropubiana
   B: laparoscopic
   C: pe cale transvezicala
   D: pe cale transuretrala
   E: pe cale perineala

346. Semnele iritative ale adenomului de prostatasunt reprezentate de: (pag. 2909)
   A: polakiurie nocturnasi diurna
   B: imperiozitate mictionala
   C: disconfort mictional (durere, arsura)
   D: hematurie initiala
   E: hematurie terminala

347.Semnele obstructive ale adenomului de prostata sunt reprezentate de: (pag. 2909)
   A: disurie
   B: aparitia herniei inghinale de slabiciune
   C: mictiune in doi timpi
   D: durere pelvinacolicativa
   E: false senzatii

348. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la litiaza vezicalasecundara adenomului

de prostatasunt corecte? (pag. 2909)
   A: se datoreazastazei urinare vezicale si/sau infectiei urinare
   B: determina hematurie declansatade efort
   C: determinasimptomatologie nocturnamai zgomotoasadecat cea diurna datoritacontactului prelungit al calculului cu aceeasi zonade mucoasavezicala
   D: poate fi rezolvata prin administrarea asociata de inhibitor de 5 alfa reductaza, alfa-blocant si fitoterapie (aceasta din urmain scopul solubilizarii calculului)
   E: calculul poate fi eliminat spontan dacaare sub 8 mm diametru si suprafataregulata

349. Tuseul rectal reprezinta examinarea clinicade baza in diagnosticul adenomului de prostata. In vederea acestei examinari, pacientul poate fi asezat: (pag. 2910)
   A: in pozitie ginecologica
   B: in decubit dorsal
   C: in decubit ventral in pozitie ginecologica
   D: in pozitie genu-pectorala
   E: in decubit lateral

351. Sindromul post-TURP apare dupatransuretrorezectia prostatei in cazul folosirii pentru spalare a unui lichid hipoton Sindromul se caracterizeazaprin: (pag. 2916)
   A: bradicardie, hipotensiune si edem cerebral
   B: bradicardie, hipertensiune si edem cerebral
   C: tahicardie, hipotensiune si edem cerebral
   D: tahicardie, hipertensiune si edem cerebral
   E: hipervolemie, hemodilutie si diselectrolitemie

356. Coliculul seminal ('veru montanum') reprezinta: (pag. 2905,2916)
   A: portiunea subsfincterianaa uretrei
   B: locul unde se deschid in uretra penianaductele ejaculatoare
   C: limita distalaa transuretrorezectiei pentru adenom de prostata(TURP)
   D: zona principala a prostatei -conform anatomiei zonale descrisade McNeal
   E: locul unde se deschid in uretra prostaticacanalele ejaculatoare

357. Hiperplazia prostaticacaracteristicaadenomului de prostata este reprezentatade modificari ce intereseaza(implica): (pag. 2906)
   A: tesutul glandular
   B: tesutul conjunctiv elastic
   C: tesutul conjunctiv fibros
   D: tesutul fibro-muscular
   E: capsula prostatica

358. Ipotezele privind etiologia adenomului periuretral sunt: (pag. 2906)
   A: hipogonadismul
   B: reinductia sinusului uro-genital
   C: blocada androgenica
   D: teoria maladiei de camp urotelial
   E: stimularea estrogenica

359. Polakiuria din tabloul clinic al adenomului de prostatarecunoaste drept cauze: (pag. 2907)
   A: refluxul vezico-ureteral
   B: iritatia cervicaladeterminatade adenom
   C: scaderea timpului de umplere vezicala prin aparitia reziduului postmictional
   D: prelungirea timpului mictional
   E: reducerea volumului urinar/mictiune

360. Ureterohidronefroza din fazele avansate ale adenomului de prostataeste: (pag. 2907)
   A: unilaterala
   B: bilateralasi simetrica
   C: bilateralasi asimetrica
   D: cauza de insuficientarenala
   E: consecintaa insuficientei renale
361Care dintre compusii enumerati mai jos NU se gasesc in secretia internaa prostatei normale? (pag. 2907)
   A: antigenul specific prostatic
   B: testosteron
   C: dihidrotestosteron
   D: dihidroepiandrosteron
   E: androstendion

362. Reziduul vezical ce apare in faza de retentie incompletafaradistensie vezicaladin evolutia unui adenom de prostata este decelabil: (pag. 2908)
   A: ecografic
   B: urografic
   C: scintigrafic
   D: prin cateterism ureteral
   E: prin punctie suprapubiana

363. Adenomita (infectia adenomului periuretral) se manifesta clinic prin: (pag. 2909)
   A: durere lombaracu caracter colicativ
   B: durere lombaracu caracter de nefralgie
   C: disurie progresivapanala retentia completa de urina
   D: febra, frison
   E: durere scrotala

364. Presiunea intraabdominala crescutadin momentul mictiunii la un pacient cu adenom de prostatacare face efort pentru a urina, conduce la aparitia: (pag. 2910)
   A: refluxului vezico-ureteral unilateral
   B: refluxului vezico-ureteral bilateral
   C: hemoroizilor si herniilor
   D: eventratiei si evisceratiei
   E: tulburarilor de evacuare rectala

365. Examenele de laborator lucrate din urinaindicate in adenomul de prostata sunt: (pag. 2910)
   A: examenul sumar de urina
   B: urocultura
   C: citologia urinara
   D: antigenul prostatic specific
   E: fosfataza acidaprostatica

366. Debitmetria urinara(uroflowmetria) -investigatie de baza in diagnosticul adenomului de prostata- evalueaza: (pag. 2911)
   A: volumul urinar
   B: diureza
   C: durata mictiunii
   D: debitele mediu si maxim
   E: debitele minim, mediu si maxim

367.Indicatiile relative pentru tratamentul BPH sunt: (pag. 2915)
   A: simptomatologia de tip 'prostatism'
   B: hematuria macroscopicaepisodica
   C: infectiile urinare persistente
   D: litiaza vezicala
   E: insuficienta renala obstructiva

368 Complicatiile postoperatorii tardive ale adenomectomiei transvezicale (deschise) sunt: (pag. 2917)
   A: incontinenta de urina
   B: impotenta (disfunctia erectila)
   C: ejacularea retrograda
   D: anejacularea
   E: astenospermia

369. Blocada androgenica maxima in cancerul de prostata metastatic se realizeaza prin urmatoarele asocieri: (pag. 2932)
   A: orhiectomie + antiandrogeni;
   B: orhiectomie + analogi de LH-RH;
   C: orhiectomie + estrogeni;
   D: estrogeni + analogi de LH-RH;
   E: analogi de LH-RH + antiandrogeni

370. In functie de anatomia zonala a prostatei, cancerul prostatei se poate dezvolta in urmatoarele zone: (pag. 2932)
   A: centrala;
   B: mediana;
   C: tranzitionala;
   D: anterioara;
   E: periferica




375. Tratamentul cancerului de prostata metastatic se face cu: (pag. 2931)
   A: estrogeni;
   B: progesteron;
   C: antiandrogeni;
   D: analogi de LH-RH;
   E: orhidectomie

380. Despre metodele de stadializare ale cancerului prostatic se pot face urmatoarele afirmatii: (pag. 2926-7)
   A: obiectivele limfadenectomiei pelvine constau in extirparea ganglionilor obturatori si iliaci pentru examinarea histologica;
   B: stadiul T1 nu este detectat prin tuseu rectal;
   C: echografia transrectala este ideala pentru depistarea adenopatiei neoplazice pelvine;
   D: tomografia computerizata este inferioara echografiei transrectale in examinarea tumorii prostatice;
   E: radiografia reno-vezicala simpla pune in evidenta metastazele osoase, care in 80% din cazuri sunt osteocondensante

381. Urmatoarele afirmatii despre biopsia prostatica sunt adevarate: (pag. 2925)
   A: se face in majoritatea cazurilor pe cale transrectala;
   B: se poate complica frecvent cu fistula uretro-rectala;
   C: se poate face numai sub ghidaj echografic;
   D: se poate face prin transuretrorezectia endoscopica a prostatei;
   E: este contraindicata in cancerul de prostata localizat

382. In cancerul de prostata metastazarea se face: (pag. 2922)
   A: pe cale deferentiala;
   B: pe calea limfaticelor perineurale;
   C: pe cale venoasa prin anastomozele Batson:
   D: pe cale periuretrala;
   E: prin limfaticele spermatice

383. In cadrul clasificarii TNM a cancerului prostatei, categoria T3 include: (pag. 2923)
   A: invazia colului vezical;
   B: extensia extracapsulara;
   C: invazia sfincterului extern;
   D: invazia veziculelor seminale;
   E: invazia orificiilor ureterale

384.In cancerul prostatei, evaluarea ganglionilor limfatici regionali se face prin: (pag. 2923)
   A: examen CT;
   B: examen RMN;
   C: examen clinic;
   D: echografie;
   E: limfangiografie

385. Scorul Gleason al carcinoamelor prostatice ia in considerare: (pag. 2921)
   A: multicentricitatea tumorii;
   B: cele mai frecvente doua aspecte tumorale considerate aspect primar si secundar;
   C: zona prostatica de aparitie a tumorii;
   D: modul de crestere si dezvoltare a tumorii;
   E: gradul de diferentiere al tumorii

386. In cancerul prostatei, la tuseul rectal se poate constata: (pag. 2924)
   A: glanda marita de volum;
   B: consistenta moale-elastica;
   C: o buna delimitare de structurile vecine;
   D: santul median sters;
   E: glanda normala cu un nodul dur

387. In etiopatogenia cancerului prostatic sunt incriminate mai multe mecanisme: (pag. 2919)
   A: balanta dintre rata de proliferare celulara si cea de moarte celulara;
   B: susceptibilitatea genetica;
   C: fumatul;
   D: productia de factori de crestere pentru oase;
   E: retentia cronica de urina

388Displazia intraductala (PIN) se caracterizeaza prin: (pag. 2920)
   A: acini de aspect normal;
   B: hiperplazie atipica adenomatoasa;
   C: atipii celulare;
   D: necroza celulara;
   E: microinvazie

389. In cancerul prostatei, ganglionii limfatici regionali sunt: (pag. 2923)
   A: iliaci comuni;
   B: inghinali profunzi;
   C: periprostatici;
   D: obturatori;
   E: presacrati

390. Factorii probabili de risc pentru cancerul prostatei sunt: (pag. 2920)
   A: dieta bogata in grasimi;
   B: varsta;
   C: testosteronul;
   D: vasectomia;
   E: prostatitele cronice


391. Din punct de vedere clinic exista mai multe forme de cancer prostatic: (pag. 2919)
   A: insidioasa;
   B: acuta;
   C: latenta;
   D: cu evolutie rapida;
   E: manifesta clinic

392. Printre formele manifeste clinic de cancer prostatic se numara: (pag. 2924)
   A: forma cu disurie;
   B: forma cu retentie de urina;
   C: forma cu disfunctie erectila;
   D: forma cu insuficienta renala;
   E: forma cu manifestari ale metastazelor

393. Secretia interna a prostatei cuprinde compusi ca: (pag. 2907)
   A: fosfataze acide
   B: fosfataze alcaline
   C: prostaglandine
   D: acid oxalic
   E: alfa-lipoproteina

394. In adenomul prostatic, faza de retentie incompleta fara distensie, se caracterizeaza prin: (pag. 2908)
   A: aparitia rezidiului vezical ce nu depaseste capacitatea fiziologica a vezicii
   B: aparitia rezidiului vezical ce depaseste capacitatea fiziologica a vezicii
   C: permanentizarea polakiuriei diurne
   D: permanentizarea nicturiei
   E: dezvoltarea lobului prostatic median

395.In adenomul prostatic, faza de retentie incompleta cu distensie se manifesta clinic prin: (pag. 2908)
   A: polakiurie intensa
   B: glob vezical tare, palpabil si percutabil suprapubian
   C: glob vezical moale, palpabil si percutabil suprapubian
   D: glob vezical dureros spontan si la palpare
   E: disconfort mictional

396. In adenomul prostatic, semne iritative sunt: (pag. 2909)
   A: disurie initiala
   B: polakiurie nocturna
   C: mictiune in doi timpi
   D: imperiozitate mictionala
   E: senzatia de evacuare vezicala incompleta

397. Cauze de hematurie macroscopica in adenomul prostatic pot fi: (pag. 2909)
   A: hiperpresiune urinara cu ruperea fornix-ului caliceal
   B: ruperea vaselor mucoasei ce acopera adenomul prostatic
   C: ruperea unor ectazii vasculare secundare hipertrofiei prostatice
   D: hipertrofia prostatica in sine
   E: polakiuria intensa si permanenta

398. Adenomita, infectia adenomului periuretral, se manifesta clinic prin: (pag. 2910)
   A: durere locala perineala
   B: durere locala presacrata
   C: chilurie
   D: absenta rezidiului vezical datorita polakiuriei extreme
   E: disurie progresiva

399.
Uroflowmetric, pacientii cu adenom prostatic, cu obstructii medii ca severitate au: (pag. 2911)
   A: debitul mediu - average flow -de 8-10ml/sec
   B: debitul mediu - average flow -de 6-8 ml/sec
   C: debitul maxim - pick flow -10-12 ml/sec
   D: debitul maxim - pick flow -5 ml/sec
   E: debitul maxim - pick flow -8-9 ml/sec

401 Semne urografice caracteristice in adenomul prostatic sunt: (pag. 2913)
   A: imagine lacunara simetrica cu convexitate craniala la nivelul bazei vezicii urinare
   B: modificarea traiectului ureterelor terminale, cu aspect de uretere ascensionate 'in carlig de undita'
   C: ureterohidronefroza bilaterala secundara asimetrica
   D: imagine lacunara cu contur neregulat la nivelul bazei vezicii
   E: in adenomul prostatic semnele urografice apar doar la nivelul vezicii, nu si la nivel uretero-pielo-caliceal

402. In adenomul prostatic, adenomectomia deschisa se efectueaza: (pag. 2917)
   A: transpubian
   B: retropubian
   C: transvezical
   D: perineal
   E: ilioinghinal

403. Care dintre urmatorele afirmatii sunt corecte privind anatomia patologica a cancerului de prostata? (pag. 2921,2922)
   A: stadiul final este carcinomatoza prostato-pelvina, sau _pelvisul inghetat_
   B: cancerele prostatice sunt in marea lor majoritate sarcoame
   C: G2 inseamna adenocarcinom mediu diferentiat conform clasificarii UICC
   D: Scorul Gleason se calculeaza isumind valoarea aspectului celular dominant si cel minoritar
   E: Invazia rectului se realizeaza in stadii initiale

404. Diagnosticul diferential al adenocarcinomului de prostata trebuie facut cu: (pag. 2925)
   A: adenomul prostatic
   B: litiaza vezicala
   C: prostatita cronica
   D: prostatita acuta
   E: toate raspunsurile sunt corecte

405. Modificarile evidentiate de urografia iintravenoasa in cancerul de prostata sant: (pag. 2927,2928)
   A: dislocarea bazei vezicii urinare si aparitia ureterohidronefrozei asimetrice in fazele tardive
   B: modificari de capacitate vezicala deja din fazele incipiente ale bolii
   C: mutism renal din fazele tardive
   D: hematurie macroscopica din fazele tardive
   E: urografia intravenoasa, depasita actualmente de mijloacele moderne, nu are valoare in cancerul de prostata

406. Care sunt afirmatiile corecte despre PSA? (pag. 2928,2929)
   A: valorile normale se situeaza intre 0-4 ng/ml
   B: PSA este specific cancerului de prostata
   C: valorile normale se situeaza intre 0-14 g/ml
   D: utilitatea PSA se regaseste in diagnosticul pozitiv al cancerului de prostata
   E: PSA este specific adenomului de prostata

407. Care sunt principiile generale ale tratamentului cancerului de prostata? (pag. 2930)
   A: cancerul de prostata nu este hormonodependent
   B: prostatectomia radicala este metoda de electie in toate stadiile bolii
   C: tratamentul medical nu regreseaza boala
   D: indiferent de varsta, stadiu, prognostic, se va efectua confortul mictional al bolnavului
   E: cancerul de prostata este hormonodependent

408. Tratamentul cancerului de prostata localizat (T1, T2, N0, M0) (pag. 2930)
   A: TURP este metoda chirurgicala recomandata in acest stadiu
   B: tratamentul de electie in acest stadiu este orchidectomia
   C: in cadrul prostatectomiei radicale are loc extirparea in bloc a prostatei, veziculelor seminale si a tesutului grasos periprostato-seminal
   D: prostatectomia radicala este precedata intotdeauna de limfadenectomia loco-regionala
   E: radioterapia se adreseaza stadiilor fara adenopatie neoplazica si fara diseminari metastatice

409. Blocada androgenica maxima se poate obtine prin urmatoarele asocieri: (pag. 2931,2932)
   A: orhidectomie + radioterapie
   B: TURP + analogi LH-RH
   C: orhidectomie + antiandrogeni
   D: Estracyt + Flutamida
   E: analogi LH-RH + Flutamida

410. In faza de prostatism a adenomului de prostata sunt caracteristice: (pag. 2908)
   A: polakiuria
   B: disuria
   C: diminuarea jetului urinar
   D: incontinenta urinara
   E: jet urinar terminal interrupt

411. Protocolul de examinare minim pentru diagnosticul adenomului de prostata este: (pag. 2914)
   A: ecografie abdominala
   B: ecografie transrectala
   C: uroflowmetrie
   D: uretrocistoscopie de evaluare
   E: urografie

412. Sindromul post TUR-P se caracterizeaza prin: (pag. 2917)
   A: hipotensiunea
   B: hipercloremie
   C: tahicardia
   D: edemul cerebral
   E: hiponatremia

413.Pentru diagnosticul de adenom de prostata la tuseul rectal se evidentiaza: (pag. 2910)
   A: prostata marita de volum, simetrica
   B: prostata sensibila la palpare
   C: sant median disparut
   D: consistenta moale, fluctuenta
   E: limitele prostatei foarte bine delimitate de structurile vecine

414. Examenul ecografic al aparatului urinar la pacientii cu adenom de prostata este util pentru: (pag. 2912)
   A: aprecierea volumului prostatic
   B: aprecierea reziduului vezical
   C: aprecierea ecostructurii prostatei
   D: diagnosticul litiazei vezicale secundare
   E: diagnosticul infectiei urinare

415 Sindromul urinar obstructiv in adenomul de prostata se caracterizeaza clinic prin: (pag. 2909)
   A: disurie
   B: scaderea calibrului si fortei jetului urinar
   C: polakiuria diurna
   D: imperiozitatea mictionala
   E: senzatia de evacuare vezicala incompleta

416.Complicatiile posibile in evolutia adenomului de prostata: (pag. 2909-2910)
   A: insuficienta renala cronica
   B: vezica urinara multidiverticulara
   C: adenomita
   D: adenocarcinomul de prostata
   E: retentia completa de urina

417Rasunetul adenomului de prostata asupra vezicii urinare este reprezentat prin: (pag. 2908)
   A: hipertrofiei detrusiorului
   B: diverticulilor vezicali
   C: refluxului vezicoureteral
   D: insuficientei renale
   E: ureterohidronefroza bilaterala simetrica

418. Semnele urografice care pledeaza pentru diagnosticul de complicatii ale adenomului de prostata sunt: (pag. 2913)
   A: uretere ascensionate
   B: rinichi mut urografic
   C: ureterohidronefroza bilaterala
   D: imagine lacunara la nivelul peretelui vezical lateral
   E: diverticulii vezicali

420. Retentia incompleta de urina cu distensie vezicala data de adenomul de prostata se caracterizeaza prin: (pag. 2907)
   A: glob vezical
   B: reziduu vezical sub 100 ml
   C: reziduu vezical mai mare de 300-350 ml
   D: ureterohidronefroza unilaterala
   E: falsa incontinenta de urina

421 Hematuria macroscopica in adenomul de prostata: (pag. 2909)
   A: este un semn frecvent
   B: este produsa de ruperea unor vase ectaziate ale jonctiunii ureterovezicale
   C: poate surveni dupa cateterismul evacuator ca hematurie ex vacuo
   D: este totala cu sau fara cheaguri
   E: hematuria de efort patognomonica pentru adenomul de prostata asociat cu litiaza vezicala

422. Adenomectomia deschisa: (pag. 2917)
   A: se poate efectua transvezical, retropubic sau perineal
   B: nu se recomanda in cazul adenoamelor peste 60 de grame
   C: complicatia majora imediata este hemoragia
   D: orhiepididimita poate sa apara postoperator
   E: ejacularea retrograda apare postoperator

423. Tratamentul medicamentos eficient al adenomului de prostata se face cu: (pag. 2916)
   A: inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei
   B: inhibitori de 5-alfa reductaza
   C: beta-blocante
   D: inhibitori de colinesteraza
   E: alfa-blocante

424. Care sunt complicatiile infectioase ale adenomului de prostata? (pag. 2909)
   A: perinefrita
   B: pionefritele acute si cronice
   C: pionefroza
   D: cistita acuta si cronica
   E: adenomita

425. Diagnosticul diferential al adenomului de prostata se face cu: (pag. 2914-2915)
   A: cancerul prostatic
   B: tumorile vezicale
   C: stricturile uretrale
   D: abcesul prostatic
   E: prostatita cronica

426. Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate ? (pag. 2905)
   A: Prostata este o glanda anexa pelvisubperitoneala
   B: Prostata cintareste 100-200 g
   C: Prostata are forma de trunchi de con inversat cu baza mare in sus
   D: Prostata este strabatuta de uretra prostatica
   E: Prostata are dimensiuni medii de 4/4-5/3 cm

427. Secretia interna a prostatei cuprinde urmatorii produsi: (pag. 2907)
   A: Antigenul prostatic specific (PSA)
   B: Gamma-seminoproteina
   C: Antigenul specific membranar prostatic
   D: Fosfataze acide
   E: Glucoza

428. Evolutia clinica a adenomului de prostata cuprinde urmatoarele faze: (pag. 2909)
   A: Preprostatism
   B: Prostatism
   C: Retentie incompleta fara distensie
   D: Retentie incompleta cu distensie
   E: Retentie completa de urina

429. Conform scorului Boyarski, semnele iritative in adenomul de prostata sunt: (pag. 2909)
   A: Polakiuria nocturna
   B: Polakiuria diurna
   C: Imperiozitatea mictionala
   D: Disconfortul mictional (durere, arsura)
   E: Disurie initiala

430. Care dintre urmatoarele reprezinta semne obstructive in adenomul de prostata conform scorului Boyarski: (pag. 2902)
   A: Polakiuria diurna
   B: Imperiozitatea mictionala
   C: Disconfortul mictional (durere, arsura)
   D: Disuria initiala
   E: Mictiunea in doi timpi

431 Examinarea markerilor prostatici importanti cuprinde: (pag. 2911)
   A: antigenul prostatic specific (PSA)
   B: antigenul carcinoembrionar
   C: CPK – creatinfosfokinaza
   D: Fosfataza acida prostatica
   E: Gamma seminoproteina


432. Examinarea markerilor prostatici importanti cuprinde: (pag. 2911)
   A: antigenul carcinoembrionar
   B: CPK – creatinfosfokinaza
   C: GTP gammaglutamil transpeptidaza
   D: seminogelina
   E: Beta FGF (fibroblast growth factor)

433. In debitmetria urinara, valorile normale ale urmatorilor parametrii sunt: (pag. 2911)
   A: volumul urinar 125-300 ml
   B: volumul urinar 100-200 ml
   C: durata mictiunii 10-12 s
   D: durata mictiunii 5-10 s
   E: debitul mediu – avarage flow – 12 ml/s

434. Diagnosticul deferential al adenomului de prostata se face cu: (2915)
   A: cancerul de prostata;
   B: litiaza prostatica;
   C: litiaza veziculara;
   D: cancerul de rect;
   E: vezica neurologica.

435. Formele clinice ale cancerului prostatic sunt: (2924)
   A: urgency;
   B: latenta;
   C: hematurica;
   D: polakiurica;
   E: cu insuficienta renala.

436 Este obligatoriu ca screening la barbatii peste 45 de ani in depistarea cancerului prostatic: (2925 a€“ 2926)
   A: tuseu vaginal;
   B: ECHO abdominal;
   C: tuseu rectal;
   D: PSA;
   E: ECHO transrectala.

437. Care din urmatorii markeri tumorali au valoare diagnostica in cancerul de prostata: (pag. 2929)
   A: fosfataza acida prostatica
   B: fosfataza alcalina serica
   C: antigenul specific prostatic
   D: antigenul carcinoembrionar
   E: alfafetoproteina

438.Screeningul cancerului de prostata este reprezentat de: (pag. 2925)
   A: tuseu rectal
   B: ecografie abdominala
   C: PAP
   D: PSA
   E: ecografie transrectala

439 Cancerul de prostata: (pag. 2922)
   A: metastazarea se face pe calea anastomozelor Batson
   B: metastazele osoase sunt osteocondensate in majoritatea cazurilor
   C: cancerul prostatic se dezvolta centrifug
   D: cel mai frecvent metastazeaza pe cale hematogena
   E: invazia rectului se realizeaza rar

440.Blocada androgenica maxima se realizeaza prin: (pag. 2932)
   A: analogie de LH-RH+antiandrogeni
   B: orhiectomie + analogie de LH-RH
   C: analogie de LH-RH + estrogeni
   D: orhiectomie + estrogeni
   E: orhiectomie + antiandrogeni

441. Medicamentele antiandrogeni puri: (pag. 2932)
   A: Androcur
   B: Goserelin
   C: Casodex
   D: Clortrianisen
   E: Flutamida

442. Prostatectomia radicala se poate efectua pe cale: (pag. 2930)
   A: retropubica extraperitoneala
   B: retropubica transperitoneala
   C: laparoscopica
   D: transvezicala
   E: perineala

443. PSA este util in: (pag. 2929)
   A: screening
   B: diagnosticul pozitiv
   C: stadializarea cancerului prostatic
   D: monitorizarea postterapeutica
   E: stabilirea greutatii prostatei

445. Simptomele tipice cancerului de prostata sunt: (pag. 2923)
   A: disuria
   B: durerea loco-regionala
   C: polakiuria
   D: constipatia
   E: durerea osoasa

446.Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate? (pag. 2929)
   A: peste 50% din pacientii cu PSA peste 10 ng/ml au penetratie capsulara
   B: valoarea PSA peste 50 ng/ml se coreleaza cu adenopatia tumorala la peste 75% din pacienti
   C: valori ale PSA mai mari de 10 ng/ml sunt caracteristice cancerelor fara adenopatie neoplazica
   D: cresterea valorilor PSA dupa operatie semnifica recidiva tumorala in 40% din cazuri
   E: scaderea la zero a nivelului PSA dupa radioterapie sugereaza eficacitatea curei

447.Care din urmatorii markeri tumorali sunt utilizati pentru diagnosticul de cancer prostatic? (pag. 2929)
   A: LDH
   B: fosfataza acida prostatica
   C: leucinaminopeptidaza
   D: PSA
   E: fosfataza alcalina serica

448. Tratamentul estrogenic al cancerului de prostata metastazat se face cu: (pag. 2931)
   A: megestrol acetat
   B: dietil-stilbestrol
   C: etinilestradiol
   D: estradurin
   E: goserelin

449 Punctia biopsie prostatica (pag. 2925)
   A: necesita anestezie
   B: nu este contraindicata in cancerul avansat local
   C: se efectueaza transrectal
   D: poate fi ghidata ecografic
   E: are complicatii

450. Antigenul prostatic specific (PSA) seric nu este util pentru: (pag. 2929)
   A: stadializarea bolii
   B: stabilirea variantei histologice
   C: monitorizarea postterapeutica
   D: diagnosticul pozitiv
   E: alegerea metodei terapeutice


451. In carcinogeneza tumorii prostatice un rol important este atribuit defectelor ce apar la nivelul locusurilor ce deservesc genele de inhibitie tumorala de pe cromozomii: (pag. 2919)
   A: 8p
   B: 10q
   C: 13q
   D: 16q
   E: 19q

452.Factorii de risc principal in aparitia cancerului de prostata sunt: (pag. 2920)
   A: virsta
   B: istoricul familial
   C: rasa neagra
   D: dieta bogata in grasimi
   E: factori hormonali

453. Care dintre urmatorii reprezinta factori probabili de risc in cancerul de prostata: (pag. 2920)
   A: dieta bogata in grasimi
   B: factori hormonali
   C: vasectomia
   D: expunerea la Cadmiu
   E: vitamina A

454Care dintre urmatorii reprezinta factori potentiali de risc in cancerul de prostata: (pag. 2920)
   A: dieta bogata in grasimi
   B: vasectomia
   C: expunerea la Cadmiu
   D: vitamina A
   E: vitamina D -invers proportional

455. Care dintre urmatorii nu sunt considerati factori probabili de risc in cancerul de prostata: (pag. 2920)
   A: dieta bogata in grasimi
   B: factori hormonali
   C: virsta
   D: istoricul familial
   E: rasa neagra

456. Care dintre afirmatiile urmatoare sunt adevarate: (pag. 2921)
   A: 70% dintre neoplasmele de prostata se dezvolta din zona periferica
   B: 15 -20% din neoplasmele de prostata se dezvolta din zona centrala
   C: 10 -15% din neoplasmele de prostata se dezvolta din zona tranzitionala
   D: majoritatea cancerelor prostatice sunt multicentrice
   E: majoritatea cancerelor prostatice sunt unicentrice

457. In cancerul de prostata cu metastaze apar urmatoarele modificari biochimice: (pag. 2922)
   A: scaderea fosfatazelor acide prostatice (PAP)
   B: crestarea fosfatazelor acide prostatice (PAP)
   C: scaderea antigenului prostatic specific (PSA)
   D: cresterea antigenului prostatic specific (PSA)
   E: scaderea creatinfosfokinazei (CPK)

458. Care dintre afirmatiile de mai jos sunt adevarate despre ecografia in neoplasmul de prostata: (pag. 2926)
   A: ecografia transrectala este mai informativa decit tuseul rectal
   B: este mai ieftina decit CT si RMN
   C: este mai invaziva decit CT si RMN
   D: poate realiza stadializarea cu o acuratete de 30%
   E: evidentiaza invazia veziculelor seminale in 5% din cazuri

459. In tratamentul HBP care metode NU se bazeaza pe distrugerea termica a tesutului adenomatos (pg.260 din 'Rezidentiat 2007')
   A: TUI-P
   B: HIFU
   C: TULIP
   D: TUNA
   E: ILT

460 Deobicei in tratamentul medicamentos al adenomului de prostata se asociaza urmotoarele medicamente (pg. 258 Rezidentiat 2007)
   A: inhibitor de 5-alfa reductaza
   B: inhibitor al reabsorbtiei estrogenilor
   C: antiaromataze
   D: analogi de GnRH
   E: blocante alfa 1a selective


461. [C2848227] In stadializarea cc. de prostata adenopati la nivelul ganglionilor iliaci comuni, intre 2-5 cmm este considerata categoria: (pg. 267)
   A: N2 - stadializarea TNM
   B: N3 - stadializarea TNM
   C: M1a - stadializarea TNM
   D: ST. D1 -stadializarea AUA
   E: ST. D2 - stadializarea AUA

462.Se considera metastaze mai rar intilnite ale adenocarcinomului de prostata (pg. 264)
   A: peritoneale
   B: renale
   C: in corpii cavernosi
   D: de omoplat
   E: cerebrale

463. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate in legatura cu polakiuria nocturna intensa: ()
   A: urgency(pacientul trebuie sa urineze rapid dupa declansarea senzatiei de mictiune)
   B: are legatura cu excesele alimentare sau lichidiene (alcool)
   C: se poate normaliza dupa disparitia stimulului
   D: este asociata cu scaderea jetului urinar
   E: este asociata cu durata mai lunga a mictiunilor

464. Portiunea glandulara a prostatei este reprezentata de: ()
   A: zona periferica
   B: zona centrala
   C: reprezinta 95% din volumul glandei
   D: glande periuretrale
   E: zona tranzitionala


465. Secretia interna prostatica cuprinde urmatorii compusi: (pg.2907)
   A: lipide
   B: electroliti
   C: lichid seminal
   D: fructoza
   E: acid citric

466.Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre displazia intraductala (PIN-prostatic intraepithelial neoplasia): ()
   A: este reprezentata de acini cu aspect anormal
   B: se prezinta sub trei forme
   C: PIN2 se confunda adeseori cu hiperplazia atipica adenomatoasa
   D: displazia intraductala nu este o conditie pentru dezvoltarea unui cancer
   E: descoperirea PIN3 implica un control bioptic periodic

467. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu privire la estrogenii utilizati in tratamentul cancerului de prostata:
   A: Se adreseaza cancerului de prostata in faza local avansata
   B: Sunt reprezentati de Dietilstilbestrol, Etinilestradiol, Mepartricina(Ipertrofan)
   C: Au ca si actiune primara suprimarea nivelului de LH
   D: Asocierea orhidectomiei nu amelioreaza supravietuirea
   E: Principalele complicatii ale utilizarii lor sunt cardiace, pulmonare, ginecomastia si toxicitatea hepatica

468. Metastazele osoase ,in cancerul de prostata ,cele mai frecvente sunt la nivelul(2922)
   A: oasele bazinului
   B: vertebre
   C: femur
   D: corpii cavernosi
   E: omoplat

RASPUNSURI

1.D;2C;3B;4B;5C;6-;7D;8C;9B;10A;11D;12C;13C;14B;15B;16C;17C;18B;19D;20D;

21A;22C;23C;24-,25C;26E;27C;28A;29D;30C;31B;32C;33A;34E;35D;36A;37D;38C;39B;40D;

41E;42C;43C;44A;45C;46C;47A;48C;49C;50A;51B;52C;53C;54D;55E;56D;57E;58C;59D;60D;

61E;62D;63 A;64C;65D;66D;67D;68 A;69B;70C,75B; 76C; 77-; 78D; 79D; 80C;

81D; 82C; 83B; 84C; 85C; 86D; 87B; 88C; 89E; 90 A;91D; 92D; 93 A; 94E; 95C; 96E; 97 A; 98B; 99B; 100B;

101 A; 102E; 103D; 104E; 105D; 108B; 113 A; 114B; 115°; 116D; 117C; 118D; 119D; 120E;

121B; 122C; 123C; 124D; 125C; 126 A; 127 A; 128B; 129 A; 130D;

131E; 132B; 133D; 134D; 135C; 136B; 137D; 138 A; 139B; 140-;

141-; 142E; 143C; 144B; 145C; 146C; 147E; 148C; 149B; 150E;

151-; 152 A; 153E; 154-; 155D; 156-; 157-; 158 A; 159D; 160D;

161D; 162C; 163D; 164ABCE; 165BD; 166ABCE; 167CE; 168CD; 169ABCD;

170BCE; 171BCD; 172ABCD; 173ACE; 174AB; 175CD; 176ADE; 177BD; 178CE; 179BCE; 180BDE;

181BDE; 182ACDE; 183ACE; 184BDE; 185CDE; 186BCE; 187BD; 188ADE; 189CE; 190BCE;

191ABD; 192AC; 193ACE; 194AB; 195BCD; 196DE; 197ABCD; 198BE; 199ACDE; 200ABD;

201ABDE; 202ADE; 203CE; 204BDE; 205AD; 206ACD; 207AD; 208CDE; 209AC; 210CDE;

211CD; 212ABC; 213 ABCD; 214AC; 215ABC; 216ACD; 217ACD; 218ABCE; 219CDE; 220BE;

221ABC; 222CD; 223AB; 224CDE; 225CDE; 226ADE; 227BCD; 228AC; 229ACE; 230ABCD;

231ACE; 232AC; 233CE; 234BCD; 235BC; 236ADE; 237ADE; 238AB; 239BCD; 240CDE;

241ACD; 242AD; 243BC; 244ACE; 245AE; 246DE; 247ABD; 248AE; 249BC; 250BCE;

251ABCD; 252CE; 253CDE; 254AC; 255BC; 256AD; 257BCE; 258BC; 259DE; 260CD;

261CDE; 262ABDE; 263ABC; 264BD; 265DE; 266BE; 267ACE; 268ABCD; 269CE; 270CE;

271AE; 272ABC; 273ABCE; 274BC; 275CD; 276CE; 277AC; 278BCE;279BD; 280ADE;

281AE; 282DE; 283AE; 284CD; 285ACE; 286AE; 287BDE; 288ABCE; 289-; 290BCD;

291AC; 292BC; 293ACD; 294AE; 295AB; 296CDE; 297CE; 298CD; 299AD; 300BC;

301ABC; 302ADE; 303AC; 304ABCD; 305ABCE; 306ABDE; 307AB; 308ACDE; 309BD; 310BCE;

311ABCD; 312ACD; 313ABCE; 314ABC; 315AB; 316ABE; 317ABCD; 318ABCE; 319ABE; 320BCE;

321ABC; 327BCD;330BDE; 331ABCE; 334ADE; 335ABCD; 336ABCE; 337ACE; 338ADE; 339ACD; 340ABCE; 341CE; 342ABDE; 343CE; 344BCDE; 345ABE; 346ABC; 347AC; 348AB; 349ADE;

351AE; 356CE; 357AD; 358BE; 359BC; 360BD;

361BCD; 362ABC; 363CD; 364CE; 365AB; 366ACD; 367ABC; 368ABC; 369AE; 370ACE;

375ACDE; 380ABDE;

381AD; 382BC; 383BD; 384ABDE; 385DE; 386ACDE; 387ABD; 388AC; 389CDE; 390AC;

391CE; 392ABDE; 393AC; 394AC; 395AC; 396BD; 397BC; 398AE; 399AC;

401AB; 402BCD; 403ACD; 404ACD; 405AC; 406AD; 407DE; 408CDE; 409CE; 410ABCE;

411ABCD; 412ADE; 413ACE; 414ABCD; 415ABE; 416ABCE; 417ABC; 418ACE; 420ACE;

421CDE; 422ACDE; 423BE; 424DE; 425ACDE; 426ACDE; 427ABCD; 428BCD; 429ABCD; 430DE;

431ADE; 432DE; 433ACE; 434ABE; 435BCE; 436CDE; 437AC; 438ADE; 439ABCE; 440AE;

441CE; 442ABCE; 443ABCD; 445ABCE; 446ABDE; 447BD; 448BCD; 449BCDE; 450ABE;

451ABCD; 452ABC; 453AB; 454BCDE; 455CDE; 456ABCD; 457BD; 458AB; 459AD; 460AE;

461CE; 462ABCE; 463ABC; 464BDE; 465BDE; 467CDE; 468ABCE;



loading...







Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1797
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site