Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

INFECTIA HIV SI SIDA IN SPANIA

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micINFECTIA HIV SI SIDA IN SPANIA

OBIECTIV GENERAL 1

PREVENIREA UNOR NOI IMBOLNAVIRIPrevenirea la nivelul intregii populatii

Prevenirea la adolescenti si tineri

Prevenirea la consumatorii de droguri

Prevenirea la homosexuali

Prevenirea la furnizorii de "servicii sexuale"

Prevenirea in inchisori

Prevenirea la femei

Prevenirea la imigranti si minoritati nationale

Prevenirea transmisiei "verticale"

Prevenirea in institutii de ingrijire medicala

Practica clinica bazata pe preventia HIV

Controlul infectarii cu HIV in unitatile de ingrijire medicala

Profilaxia NONOCCUPATIONAL POSTEXPOSURE

PREVENIREA LA NIVELUL INTREGII POPULATII

Efectivitatea interventiilor de prevenire creste cand este destinata populatiei cu risc inalt de imbolnavire. Dar acest tip de interventie nu este suficienta prinea insasi. Este esential ca ele sa fie completate de altele indreptate populatiei, in general, mai intai pentru ca granita intre ce noi putem numi populatie "risc" si populatie " in general" este aproape imposibil de marcat/definit si, in al doilea rand, pentru ca comportamentele individuale si/sau situatii asociate riscului de infectare variaza de la varsta la varsta si creste riscul de infectare de asemenea. Mai mult decat atat exista grupe

OBIECTIV GENERAL 2

REDUCEREA IMPACTULUI NEGATIV INDIVIDUAL SI SOCIAL AL EPIDEMIEI

Ingrijirea medicala

Rolul ingrijirii secundare

Rolul ingrijirii primare

Calitatea ingrijirii

Ghiduri in practica clinica si protocoale de tratament

Coinfectarea HIV-tuberculoza

Coinfectarea HIV- hepatite

Introducere la testarea rezistentei la tratamentul antiretroviral

Programul de control al calitatii la rezistenta la tratamentul antiretroviral

Servicii sociale

Reintegrarea profesionala

OBIECTIV GENERAL 3

MOBILIZAREA SI COORDONAREA EFORTURILOR IMPOTRIVA HIV

Supravegherea epidemiologica

Cazurile SIDA

Infectia HIV

Comportamente cu risc

Alte surse aditionale de informatii

Cercetarea

Participarea comunitatii

Coordonarea institutionala

Cooperarea internationala

SUPRAVEGHEREA EPIDEMIOLOGICA

Planificarea, coordonarea, implementarea si evaluarea activitatilor din acest plan strategic, precum si adaptarile sale la nevoile reale generate de epidemia HIV/ SIDA, pretind bune sisteme de informare epidemiologica.

Caracteristicile si cerintele ce trebuie satisfacute de supravegherea epidemiologica a HIV/ SIDA sunt urmatoarele:

Diferitele abordari ar trebui sa fie combinate. Complexitatea actuala a epidemiei de HIV/ SIDA face ca monitorizarea tuturor aspectelor ale epidemiilor sa nu fie fezabila cu un singur sistem de supraveghere epidemiologica. O larga strategie de supraveghere ar trebui sa ia in considerare mortalitatea legata de SIDA, incidenta SIDA, rata infectiei cu HIV si comportamentele cu risc.

Utilizarea unor metodologii comparabile care sa permita ca informatiile colectate/ adunate sa contribuie la supravegherea epidemiologica in spatiul european si in intreaga lume.

Calitatea informatiei este o cerinta esentiala pentru utilitatea sa si pentru a asigura ca actiunile bazate pe ea sunt potrivite.

Informatie oportuna/ prompta. Evenimentele au loc intr-o succesiune rapida in evolutia epidemiei HIV. Utilitatea informatiilor epidemiologice depinde de capacitatea acestora de a fi actualizate. Timpul necesar colectarii lor, pregatirii si difuzarii/ diseminarii ar trebui de aceea sa fie cat mai scurt cu putinta.

Flexibilitatea. Evolutia epidemiei a trecut prin modificari semnificative intr-o perioada de doar cativa ani si, de aceea, a necesitat adaptarea sistemului de supraveghere la noile situatii. Strategia de supraveghere ar trebui pregatita sa includa noi activitati si obiective asa cum sunt ele cerute.

Strans legata de luarea deciziilor. Supravegherea epidemiologica nu are niciun sens prin ea insasi , ci mai curand/ degraba devine utila/ de folos in functie de cat de bine serveste la ghidarea actiunilor de control a epidemiei.

Sistemul actual de supravegherea epidemiologica pentru HIV/SIDA consta in urmatoarele activitati:

Supravegherea epidemiologica a cazurilor de SIDA

Activitatea este indeplinita prin inregistrarea cazurilor de SIDA, activitate ce a fost operata in Spania din primii ani ai epidemiei intr-o retea descentralizata la nivel national prin Registrul National a Cazurilor de SIDA. Pana la data actuala , rata generala/ globala aflata sub raport este estimata sa fie de 10-15%, rata cea mai scazuta din tarile europene. Nivele foarte acceptabile ale completarii varabilelor epidemiologice au fost de asemenea mentinute. Pana acum, acest sistem de informatii despre HIV/ SIDA impreuna cu statisticile despre mortalitate, sunt singurele care acopera intreaga populatie. Rezultatele principale ale incidentei anuale a SIDA pe criterii de sex, varsta, categorii de transmitere si resedinte de comunitati autonome. Actualizari se publica la fiecare sase luni.

Aceasta sursa de informatii poate fi folosita pentru comparatii pe criterii geografice internationale si nationale si pentru a descrie caracteristicile persoanelor afectate si a modurilor de transmitere predominante. De asemenea, incidenta SIDA este un indicator cheie pentru intreaga evaluare a progresului facut in lupta impotriva SIDA si in mod special, eficienta terapiilor antiretrovirale.

Supravegherea epidemiologica a infectiilor cu HIV

Precum /Ca si in alte tari dezvoltate, supravegherea infectiilor cu HIV este indeplinita prin doua tipuri de activitati:

a)      Sisteme de raportare pentru noi diagnosticari ale infectiei cu HIV

Aceasta activitate a fost sustinuta de comunitati autonome din Asturias, Navarra si La Rioja pentru cativa ani. Sistemul de Informatii de Noi Cazuri de Infectari cu HIV (SINIVIH) a fost introdus pe baze nationale in 2001 si va include in mod gradual acele comunitati autonome care decid sa o implementeze.

Spre deosebire de alte abordari care se refera strict la grupe specifice de populatie, acest sistem de raportare colecteaza date despre toate cazurile diagnosticate, chiar daca ele nu apartin categoriilor expuse traditional. Principalul sau obiectiv este: sa cuantifice noi diagnosticari de infectii cu HIV si tendintele lor in timp, sa caracterizeze persoanele recent diagnosticate si sa adune o intelegere mai buna a persoaneleor recent diagnosticate astefl incat resursele tehnice si umane sa poata fi planificate si programate pentru a putea aborda epidemia in anii ce vor veni.

b)      Supravegherea HIV SENTINEL

Aceasta contine monitorizarea HIV unor categorii de populatie special aleasa pentru ca ele sunt grupuri tinta pentru activitati de prevenire (dependent de droguri, femei implicate in prostitutie, etc) sau pentru ca ele prezinta avantaje pentru studiul lor (pacienti cu ingrijire directa)Acestea metode de supraveghere care sunt inalt adaptate la nevoile de preventive. Pentru ca ele analizeaza doar un esantion al populatiei, sunt foarte eficiente, in special cand ratele predominante de infectare sunt medii sau inalte.Ele au limite pentru compararea magnitudinii a unor diferite subepidemii pentru ca populatia pe baza carorara se face estimarile sunt in general necunoscute. Ele se pot baza pe testarea voluntara sau utilizarea unor metode de screen-ing anonime UNLINKED (nelegate) ceea ce evita PARTICIPATION BIASES.

HIV SENTINEL SURVEILLANCE consta in urmatoarele activitati:

Prevalenta supravietuitorii seropozitivi in randul utilizatorilor de heroina si cocaina aflati sub tratament, in colaborare cu Programul/departamentul National al Drogurilor a Ministerului de interne.

Analiza rezultatelor testelor voluntare de HIV in clinicile de HIV /STD.

Selectia rezultatelor testelor HIV la donatorii de sange.

Studiul prevalentei seropozitivitatii la nou-nascuti proveniti de la purtatori anonimi de HIV .

Studiul prevalentei seropozitivitatii la pacienti IN PRIMARY CARE.

CERCETAREA

In ultimii ani Planul/ Programul National pentru SIDA a facut eforturi pentru a-si intemeia reactiile la epidemie, pe dovezi stiintifice, atat in ceea ce priveste ingrijirea, cat si preventia. Cercetarea realizata atat in sectorul public cat si in cel privat ramane un pilon de rezistenta al strategiei nationale pe HIV si SIDA si are drept obiectiv imbunatatirea cunostintelor in sensul prevenirii raspandirii epidemiei, de reducere a efectului negativ/ raului pe care il are/ cauzeaza indivizilor si societatii si de a imbunatati calitatea vietii indivizilor deja afectati.

Exista foarte multe studii clinice de buna calitate in Spania concomitente cu un nivel inalt al ingrijirii de specialitate oferite. Cercetarea fundamentala este de inalta calitate, dar insuficienta. Guvernul a propus sa intesifice activitatile de cercetarein general, si domeniul biomedical va inregistra progrese in paralel cu programul R&D. Dar pe langa cele descrise/ enumerate anterior, prioritatea proprie a SPNS este de a imbunatati/ creste cercetarea conceputa sa raspunda la epidemie din perspectiva sanatatii publice, mai ales a preventiei. Aceasta va pretinde un efort special al cercetarii in domeniile stiintelor sociale, epidimiologice si comportamentale avand in vedere ca sunt esentiale pentru planificarea bine informata.

Resursele existente pentru furnizarea de fonduri pe HIV/ SIDA in Spania sunt urmatoarele:

Canalele institutionale nationale, mai ales prin Fondul de Cercetare a Sanatatii si programele actuale ale Ministerului Siintei si Tehnologiei.

Canalele institutionale europene, in principal prin proiectele BIOMED. Spania este deja participanta in variate studii europene.

Canalele institutionale autonome. Diferite comunitati autonome au propriile activitati pentru promovarea cercetarii.

Industria farmaceutica sustine studiile clinice in faze diferite ale cercetarii, studii autorizate de Agentia de Sanatate Spaniola.

Cercetarea sustinuta fie de alte institutii publice si private, fie de fundatii sau institutii academice, care pot sau nu pot fi strict legate de domeniul sanatatii.

SPNS colaboreaza cu cele mai importante dintre institutiile deja mentionate si are de asemenea propriile sale initiative la care participa si Agentia de Studii Clinice si Fundatia pentru Cercetare si Preventie SIDA din Spania (FIPSE) . Ministerul Sanatatii si Protectiei Consumatorului, prin SPNS va continua sa sustina financiar activitatile Grupului de Studiu SIDA (GESIDA), ale Societatii Spaniole a Bolilor Infectioase si ale Clinicii de Microbiologie (SEIMC) si ale Agentiei de Studii Clinice (AEC) a GESIDA creata in 1999. Obiectivele sunt de a promova cercetarile clinice pe SIDA conduse in sistemul national de sanatate pentru a realiza o mai buna coordonare a activitatii in centrele de sanatate spaniole si de a facilita conducerea a unei largi sfere de studii multicentre, precum studiile clinice, studiile pe grupuri si studiie curente/predominante , pentru care furnizeaza suport metodologic si managerial.

In 1999 a fost creata Fundatia pentru Cercetarea si Prevenirea SIDA in Spania (FIPSE), al carei obiectiv principal este de a promova cercetarea de calitate in Spania, cercetare legata de aspectele fundamentale clinice, epidemiologice, de preventie, economice si sociale ale epidemiei.

Aceasta fundatie este condusa de un colectiv de directori cu reprezentare in mod egal publica cat si privata, ce include ca membrii pe Ministerul Sanatatii si de Protectie a Consumatorilor, Institutul de Sanatate "Carlos III", Secretariatul Programului National pe SIDA, companiile de top in cercetarea farmaceutica antiretrovirala si dezvoltarea acesteia. Prioritatile sunt stabilite anual pentru fiecare dintre aspectele fundamentale domeniile/ ariile si subiectele considerate in mod special relevante pentru epidemia SIDA in Spania. Aceasta initiativa a industriei private reunite cu cea a Ministerului de Sanatate si Protectiei consumatorului (CONSUMER AFFAIRS) faciliteaza suport pentru cercetarea riguroasa cu un continut stiintific inalt.

Obiectivul fundamental al TIPSE este de a asigura ca epidemia HIV este abordata in modul cel mai eficient posibil prin incorporarea/ includerea noilor descoperiri din cercetarea biomedicala si sociala. Luand in considerare continutul celor 63 proiecte aflate in curs de desfasurare, rezultatul primilor doi ani si participarea a aproape 250 cercetatori si 79 bursieri si cercetatori salariati apartinand la mai mult de 100 centre, se poate afirma ca FIPSE si-a realizat in mod satisfacator obiectivul de a supraveghea cercetarea spaniola pe HIV/SIDA in aspectele fundamentale clinice, epidemiologice , de preventie, economice si sociale, precum si in promovarea proiectelor multicentre.

Ministerul Stiintei si Tehnologiei creat in 2000 si-a asumat sarcina de promovare a cercetarii in lumea stiintifica, anterior sustinuta de Ministerul Educatiei si Stiintei. Cercetarea fundamentala data in domeniul biomedical, incluzand HIV/ SIDA este strans legata de/ cu cercetarea fundamentala in domeniul clinic, coordonarea dintre SPNS si noul minister este necesara. O cunoastere detaliata a studiilor europene pe HIV/ SIDA este de asemenea importanta, deoarece multe dintre ele sunt finantate de fonduri spaniole atat din FIS sau de Ministerul Stiintei si Tehnologiei. Directoratul General pentru Cercetare a Comisiei Europene poarta discutii in present cu statele membre pentru infiitarea-stabilirea platformei europeane pentru studii clinice pe SIDA/tuberculoza/malaria, cu scopul de a promova cercetarea in tarile dezvoltate si de asemenea in cadrul UE. Aceasta initiativa, in cadrul "domeniului Cercetarii europene" probabil va avea un mare impact pentru promovarea cercetarii spaniole si conexiunilor sale cu Europa si cu tarile din lumea a treia.

OBIECTIVE

Mentinerea sustinerii pentru activitatile de cercetare clinica prin Agentia de Studii Clinice a GESIDA, diversificand sfera de studii si largind participarea centrelor de sanatate si colaborarea pentru initiative similare.

Cresterea activitatilor de promovarea cercetarii a Fundatiei pentru Cercetarea si Prevenirea SIDA in Spania, incluzand noi sponsori pentru cresterea proiectelor anuale de finantare, intre timp continuand cu cereri anuale pentru proiecte.

Stabilirea coordonarii cu alte resurse publice dedicate cercetarii, precum programe sponsorizate de Ministerul Sanatatii si Protectiei Consumatorului, Ministerului Stiintei si Tehnologiei, in special proiecte de cercetare europene cu un accent special pe asa numita Platforma de Studii clinice pe SIDA/ tuberculoza/ malaria.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1997
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved