Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Ingrijirea de urgenta a victimelor traumatizate

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
HIPERFOLICULINIA
PARTICULARITATI ALE MANAGEMENTULUI INSTITUTIILOR DE SANATATE PUBLICA LA SPITALUL CLINIC MUNICIPAL FILANTROPIA CRAIOVA
Genul Escherichia
INVELISUL CORPULUI UMAN – PIELEA
CANCERUL BRONHOPULMONAR
Tulburari circulatorii
Cazul II –ingrijirea pacientului cu onicomicoza dermatofitica
REGIMUL DIN OBEZITATE
OXIGENOTERAPIA
ISTORICUL DIABETULUI ZAHARAT

INGRIJIREA DE URGENTA A VICTIMELOR TRAUMATIZATE

Conditiile in care se produc accidentele sunt foarte diferite. De cele mai multe ori este vorba de accidente de circulatie pe marile sosele, dar sunt frecvente si accidentele in halele si atelierele intreprinderilor industriale, pe santierele de constructii, poduri, tunele, in munti sau subteran in intreprinderile miniere. Cu ocazia unor calimitati naturale, cum sunt inundatiile sau cutremurele de pamant, de multe ori victimele raman izolate, adesea sub daramaturi. Accidentele sportivilor, mai ales ale turistilor, alpinistilor, schiorilor apar adesea in locuri izolate, in munti, pesteri etc. departe de unitatile sanitare de specialitate. Masurile de urgenta care trebuie luate concomitent, fara intarziere sunt urmatoarele:

Mobilizarea (printr-o terta persoana) prin telefon, aparat de emisie-receptie sau prin curier a echipei de salvare cu mijloc de transport antisoc, asistenta ramanand langa victima.

Degajarea accidentatului - sub indrumarea asistentei - evitand sustragerea fortata a victimei, ceea ce ar putea provoca noi traumatisme, sau agravarea celor existente. Degajarea accidentatului fara cunostinte si experienta poate produce leziuni traumatice mult mai grave decat cele initiale care pot fi cauza pierderii unui bolnav, care a suferit initial un accident mai putin grav. Astfel in cursul degajarii neadecvate, o fractura inchisa, poate fi transformata intr-una deschisa, cu poarta larg deschisa pentru infectii, sau o fractura de coloana vertebrala poate sa se soldeze cu ocazia unei degajari necorespunzatoare cu ruperea maduvei spinarii. Degajarea trebuie facuta cu foarte mult menajament, tinand cont totdeauna de posibilitatea unor leziuni cranio-cerebrale, ale coloanei vertebrale sau ale membrelor. Din acest motiv, degajarea accidentatului trebuie inceputa numai dupa ce au fost asigurate ajutoarele necesare pentru menajarea si siguranta maxima a victimei. Bolnavul va fi asezat (prin alunecare) de trei sau patru persoane pe targa sau pe o scandura, fara sa se modifice pozitia coloanei vertebrale din aceea in care a fost gasita, pozitie care se va mentine si in timpul transportului in extensie. Menajarea membrelor se face prin imobilizarea lor provizorie, chiar cu mijloace improvizate, inca inainte de-al incarca in mijlocul de transport. Asezarea si transportul victimelor traumatizate in autoturisme in pozitie sezanda este daunatoare si deci interzisa.Asigurarea permeabilitatii cailor respiratorii superioare prin indepartarea din cavitatea bucala si faringe a cheagurilor, protezelor dentare (eventual zdrobite) sau a altor corpi straini, aducerea capului cu foarte mare grija in pozitie de hiperextensie, si gatul in pozitie orizontala. Este bine ca mandibula sa fie luxata inainte, pentru a evita caderea limbii inapoi si obstruarea laringelui. Limba poate fi trasa inainte cu o pensa si la nevoie, fixata in aceeasi pozitie. Se va verifica obligatoriu integritatea danturii, caci dintii rupti pot cadea in caile respiratorii.

Asigurarea unei bune oxigenari prin respiratie artificiala, tinand cont de posibilitatea unor traumatisme toracice, asigurarea unei bune aerisiri in timpul transportului, si prin oxigenoterapie imediat dupa sosirea echipei de salvare.

Supravegherea functiei cardiace si la nevoie aplicarea masajului cardiac extern.

Supravegherea pierderilor de sange, aplicarea masurilor de hemostaza provizorie si, la nevoie, autohemotransfuzie prin dirijarea sangelui din membrele inferioare spre organele vitale.

imobilizarea provizorie a segmentelor gasite traumatizate dupa degajarea bolnavilor si reverificarea mijloacelor de imobilizare aplicate inainte si in timpul degajarii victimei.

• inceperea masurilor de prevenire a socului, protejarea bolnavului de pierderea de caldura si aplicarea masurilor de desocare, la nevoie.

Daca victima este constienta, durerile pot fi calmate cu analgezice minore. Pana la stabilirea exacta a tuturor leziunilor suferite de bolnav, nu se vor da opiacee sau alte analgezice puternice, care ar putea masca unele traumatisme interne, initial neobservate.

Este foarte important ca masurile de mai sus sa se aplice concomitent si nu succesiv. Daca asistenta, pana la sosirea echipei de salvare, a ramas singura persoana calificata, trebuie sa dirijeze ajutoarele ocazionale in asa fel, incat sa poata fi de folos pentru salvarea victimei, ingrijirile elementare se vor continua si in timpul transportului. Este de dorit ca transportul sa se faca cu autosalvari antisoc, in care se pot continua masurile de desocare, umplerea patului vascular, transfuzie de sange, oxigenoterapie, respiratie asistata, hemostaza si protejarea segmentelor traumatizate.

Victimele, care au fost degajate si asistate corect la locul accidentului si transportate la spital in conditii optime cu posibilitati de desocare inca in timpul transportului, au sansa de supravietuire mult mai mare fata de restul accidentatilor, dintre care multi se pierd din cauza primelor masuri luate in mod neadecvat de voluntari binevoitori, dar neinstruiti.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1263
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site