Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Insulina semnalizeaza hiperglicemia

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micInsulina semnalizeaza hiperglicemia

Cand glucoza patrunde in sange din intestin, dupa un pranz bogat in glucide, hiperglicemia rezultata cauzeaza sporirea secretiei de insulina si diminuarea celei de glucagon. (fig.11)Insulina stimuleaza preluarea glucozei de catre tesutul muscular unde este convertita in glu-6P. Insulina, de asemenea, activeaza glicogen sintetaza si inactiveaza glicogenfosforilaza astfel incat glu-6P este dirijat spre glicogen.

Ca urmare a accelerarii preluarii glucozei din sange, glicemia scade la nivelul optim, incetinind eliberarea de insulina pancreatica. Astfel, exista un mecanism bine ajustat de feed-back intre rata secretiei de insulina si concentratia glucozei in sange. Efectul acestei reglari este mentinerea constanta a glicemiei in conditiile unei fluctuatii mari a aportului glucidic alimentar.

Insulina stimuleaza si stocarea excesului de energie ca grasimi. Ea activeaza atat oxidarea glu-6P la piruvat pe cale glicolitica ca si oxidarea piruvatului la Ac-CoA.Ac-CoA este utilizata pentru sinteza AG in ficat si acestia sunt exportati ca TAG in lipoproteinele plasmatice (VLDL, de ex.) cu destinatia tesutul adipos.

Insulina stimuleaza sinteza TAG in adipocite utilizand AG eliberati din TAG inglobati in VLDL. Acesti AG deriva in ultima instanta din excesul de glucoza preluata din sange de catre ficat.

In rezumat, efectul insulinei este conversia glucozei sanguine intr-o forma de stocaj: glicogen (in ficat si muschi) si TAG (tesutul adipos).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1649
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved