Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Intoxicatia profesionala cu Cl

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micIntoxicatia profesionala cu ClCI formeaza cu apa celulara HCI, este un toxic protoplasmatic, are actiune oxidanta asupra ozonului. In intoxicatia profesionala cu CI avem fenomene iritative respiratorii, uneori grave cu producerea de EPA toxic, cu perioada de remisiune scurta sau absenta. In expunerile masive se produce moartea instantanee prin inhibarea centrului respirator. Se mai pot intalni:

la nivelul tegumentelor: arsuri de diferite grade, dermita de contact si acnee calorica;

manifestari renale: hematurie. oligurie pana la IRA;

manifestari nervoase: cefalee. stare de agitatie, stare de prostratie, delir;

manifestari oculare: lacrimare, dureri oculare, congestii conjunctivale cu ulcere conjunctivale, cu sechele de tip leucom, entropion, simbleforom; afecteaza si smaltul dentar.

1. Intoxicatia profesionala cu HCl - se produc fenomene iritative la nivelul CRS, bronsita cu tendinta la hemoptizii, EPA toxic, ulceratia si perforatia septului nazal.

2. Intoxicatia profesionala cu fosgen (COCI2) - apar fenomene iritative ale CRS cu producerea de EPA toxic de o gravitate deosebita.

3. Intoxicatia profesionala cu F - F este un toxic cumulativ, enzimatic si protoplasmatic care produce 2 tipuri de intoxicatie: acuta si cronica.

3.a) Intoxicatia acuta afectarea aparatului respirator, tegumentelor si mucoaselor. La nivel respirator se produc iritatia CRS, afectarea pumonara importanta cu tendinta la necroza pulmonara si gangrena pulmonara, EPA toxic deosebit de grav. La nivelul tegumentului intalnim arsuri de diferite grave cu ulceratii cu tendinta la extindere, tegumentele capata o culoare galbuie sau alb-marmorata. La nivel ocular apar ulceratii de diferite grade cu producerea ramolismentului ocular si compromiterea vederii.

3.b) In intoxicatia cronica manifestarile vin din partea sistemului osos si dintilor unde se depune F. Apar fenomene de osteocondensare cu disparitia structurii trabecuiare a corpilor vertebrali si a altor oase spongioase, fenomene de osteoscleroza, hipertrofia extremitatii distale a cubitusului, ingrosarea compactei oaselor. Creasta iliaca are un aspect marmorat, se produce diminuarea stramtorii superioare a bazinului, se realizeaza condensari osoase la nivelul bazei/boltii craniene, in fazele avansate se produc suduri intervertebrale cu aparitia osteofitelor, calcificarea cartilagiilor costale si chiar a insertiilor tendoanelor. Se produc si modificari dentare.

4. Intoxicatia profesionala cu S si compusi in intoxicatia profesionala cu S predomina fenomenele respiratorii cu dispnee marcata, tulburari de vorbire si dcglutitie, cianoza, posibil EPA toxic. In forma cronica apar gastrita si modificarile dentare (aspect pilit al dintilor).

4.a) intoxicatia profesionala cu H2SO4 si SO3: fenomene tegumentare cu arsuri de gravitate deosebita, fenomene oculare, bronsite cronice cu tendinta la hemoptizie, perforatii ale septului nazal.

4.b) intoxicatia profesionala cu H2S: EPA toxic de o gravitate deosebita, chiar inhibitia centrului respirator cu moarte instantanee, fenomene nervoase - dezorientare, confuzie, convulsii. Sechelele sunt importante - fenomene polinevritice, parkinsonism, afectarea TC, sindrom labirintic/vestibular de tip central, sechele neurovegetative, afectarea analizatorului vizual chiar nevrita optica.

5. Intoxicatia profesionala cu si compusi - mult timp fenomenele sunt de tip functional cu afectarea dinamicii cililor vibratili, hipertrofia si hipersecretia glandelor bronsice, pana la fibroza pulmonara difuza cu complicatii grave.

In intoxicatia profesionala cu NH3: EPA toxic de gravitate deosebita, ce se poate instala aproape imediat; se pot produce morti rapide in expunerea la concentratii mari de NH3.

6. Intoxicatia profesionala cu ozon (O3) O3 are actiune asemanatoare cu a radiatiilor ionizante.

Diagnosticul pozitiv se pune pe:

Stabilirea expunerii profesionale subiectiv si obiectiv.

Tabloul clinic.

Explorari paraclinice.

Expertiza capacitatii de munca - bolnavii cu afectiuni pulmonare importante: bronsita cronica, emfizem. BPCO. cu deficienta ventilatorie si cu decompensari repetate se pot propune pentru incadrarea in grade de invaliditate.

Tratamentul

sunt urgente medicale, bolnavii trebuie sa tie bine supravegheati si urmariti avand in vedere evolutia trifazica;

tratamentul urmareste tratarea hipoventilatiei, bronhospasmului, EPA toxic, prevenirea/tratarea complicatiilor in formele cronice;

tratament etiologic: scoaterea bolnavului din mediu;

in bronsiolita obliteranta se realizeaza scoaterea bolnavului din mediu, antibioterapie cu oxigenoterapie, bronhodilatatoare;

in EPA toxic: scoaterea bolnavului din mediu, diuretice (furosemid), corticoterapie si antibioterapie. In EPA toxic nu se administreaza tonice cardiace, morfina (inhiba centrul respirator), nu se fac sangerari.

Profilaxie

1. Masuri tehnico-organizatorice: reducerea concentratiei de gaze si vapori iritanti la LM prin:

izolarea surselor generatoare;

ventilatie locala si generala;

echipament individual de protectie (masca, ochelari, manusi.salopeta);

scaderea efortului fizic.

2. Masuri medicale

recunoasterea riscului de imbolnavire prin catagrafierea LM, determinarea de noxe;

examen medical la angajare, control medical periodic, PFV;

respectarea contraindicatiilor: afectiuni respiratorii, dermatologice, oculare;

educatia sanitara.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1590
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved