Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Macrotipologia grupelor sanguine

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micMACROTIPOLOGIA GRUPELOR SANGUINE


Exista 4 grupe sangvine dar exista multe subgrupe sangvine minore. Prima repartizare in subgrupe minore, si cea mai cunoscuta, este cea care are la baza Rh-ul. Acesta poate fi negativ (15 % din indivizii umani) sau pozitiv (pentru 85 % din indivizii umani). Daca ne gandim la faptul ca incidenta grupei sangvine AB (IV) este de maxim 5 % din totalul populatiei Terrei vom vedea ca acest element de clasificare in subgrupe are o importanta destul de majora. Urmeaza o noua 'repartizare' in functie de statutul de secretor (80 % din populatie - antigenul de grupa sangvina este intalnit in majoritatea secretiilor organismului: saliva, sperma, etc.) sau nesecretor (20 % - antigenul este intalnit strict la nivelul sangelui).
Fiecare din elementele de particularizare prezentate sau neprezentate mai sus este inglobat intr-o medie data de linia cercetarilor permanente care au loc la nivel medical, genetic si, de ce nu, psihologic si chiar zodiacal.
 Un zodiac tinde sa estimeze daca maine va cadea o stea drept peste batatura de la degetul mic al piciorului stang al nostru. Abordarea sangvina tinde sa estimeze integrarea noastra in functie de unele linii psihologice (aproximativ demonstrate de medicina, psihologie, observatii), caracteristice fiecarei grupe sangvine, fata de indivizii din jurul nostru si fata de noi insine (posibile boli asociate frecvent unei anume structuri sangvine, modalitati de favorizare organica a functionarii organismului nostru, etc.).In Japonia, 'Ketsu-eki-gata' (analiza grupei sangvine) este o problema foarte importanta si respectata

Simbolistic, sangele reprezinta toate valorile intrupate in viata, foc, caldura precum si tot ceea ce este legat de frumusete, noblete, generozitate, elevare (fara a uita de simbolistica generala a culorii rosii). De multe ori el este considerat a fi ceva fundamental precum insasi creatia (din punct de vedere biblic el este considerat a fi chiar viata, din punct de vedere medical el reprezinta semnatura stramosilor nostri transmisa pe lungul drum al istoriei). Mai mult, pretutindeni, el este considerat a fi vehiculul vietii, principiu al generarii si/sau regenerarii (stravechii vanatori se manjeau cu sangele animalelor ucise pentru a se impaca cu spiritele acestora, potrivit traditiilor amerindiere el este chiar motorul soarelui, in traditiile caldeene sangele divin amestecat cu tarana a dat nastere fiintelor, in stravechea Cambodgie varsarea de sange din cursul luptelor sau al sacrificiilor atragea fertilitatea, abundenta, fericirea, sangele lui Iisus din cupa Graal amestecat cu apa este bautura vietii fara de moarte, etc.). Sangele mai corespunde si caldurii vitale si trupesti, precum si vehiculului pasiunilor. Fie prin asociere fie axiomatic, sangele este vehiculul sufletului ajungand a fi considerat a fi simbolul comuniunii prin sange sau al legaturii de infeudare prin juramantul sangelui (rudenia 'de sange', 'legaturile de sange', 'legamantul de sange' intalnit la absolut toate popoarele, riturile sacrificiale in care se colecteaza sangele pentru a fi intrebuintat la sacralizarea obiectelor, cladirilor, totemurilor, sau, sa nu uitam, insemnarea caselor evreiesti in timpul sclaviei din Egipt cu rol protector, ingerul mortii urmand a evita casele astfel insemnate, etc.).
Magia sangelui se pare ca a aparut odata cu omul, civilizatiile, triburile, clanurile, monarhiile, elementarele legaturi de rudenie si altele asemenea fiind dovada vie ca sangele a stat la baza istoriei si evolutiei umane.
Mai nou (datorita studiilor moderne de medicina, genetica, psihologie, etc.) s-a ajuns pana la o simbolistica a sangelui legata de misterele sanatatii, longevitatii si vitalitatii precum si a manifestarilor generale de natura psihologica sau de prestatie intersociala. S-a ajuns pana la a se identifica o relatie directa si concreta de interpretare a variatiilor individuale in caz de boala si in starea de sanatate. In plus, sangele, prin grupele sangvine si elementele genetice ale acestuia, a ajuns sa fie o masura de identificare mai sigura decat oricare alta cum ar fi actele de identitate, cultura, religia, etc. (cu utilizare directa in medicina, medicina legala si criminalistica, in determinarea unor comportamente psihologice de baza, etc.).

Din punct de vedere sangvin, cea mai raspandita grupa de sange este grupa O (I), asa-numita grupa a vanatorilor, a consumatorilor de carne, a celor care se manifesta optim in conditii de activitate fizica intensa. El este aproximativ general acceptat a fi prima grupa sangvina, sangele primilor nostri stramosi, fiind intalnit in proportii semnificative pe majoritatea teritoriului Terrei. Cercetatorii in domeniu sunt destul de decisi in a afirma ca a aceasta grupa sangvina apare in perioada 20.000 - 15.000 i.Ch.. Cercetatorii in 'ale sangelui' afirma ca grupa de sange B (III) apare in perioada 15.000 - 10.000 i.Ch.

Unele teorii plaseaza grupa 0(I) la originea evolutiei sangelui, afirmand ca aceasta este prima, cea mai de baza si cea mai veche grupa sangvina. Argumentele pe care se bazeaza aceste consideratii sunt legate de faptul ca aceasta grupa de sange este cea mai intalnita pe Terra zilelor noastre cu o predominanta demna de luat in seama la nivelul Africii (de unde se considera ca ar fi plecat omul primitiv in drumul sau spre varful lantului trofic). In plus, aderenta indivizilor cu aceasta grupa sangvina (0 - I) la alimentatia carnivora determina pe cei care sustin aceasta teorie sa sublinieze acceptia de 'prima grupa sangvina - primii indivizi umanoizi' (care erau evindent carnivori, traind aproape exclusiv din vanat). De asemenea, exista anumite caracteristici imunologice ale indivizilor care detin grupa sangvina O (I) legate tot de Africa si de o evolutie regresiva in timp a tipurilor de anticorpi specifici grupei (aceasta grupa sangvina fiind caracterizata de un sistem imunitar puternic si bine inzestrat).
Ea este grupa de sange care caracterizeaza vechimea, inteligenta nativa, viclenia si raceala tipica vanatorului. 'Memoria genetica' a indivizilor cu grupa sangvina O (I) ii caracterizeaza pe acestia ca fiind puternici, rezistenti, indrazneti, dotati cu intuitie si optimism innascut, nativ. Poseda un sistem imunitar puternic si destul de echilibrat. De asemenea ei sunt indivizii cei mai inclinati spre beneficiile eforturilor fizice, organismul acestora avand un metabolism de efort care exploateaza eficient si conserva substantele nutritive fiind genul care isi descarca eficient stress-ul pe fondul efortului fizic (atentie deosebita la faptul ca acesti indivizi au o intoleranta ridicata la schimbarea conditiilor de mediu, dieta, bioritm, etc.) - tractul digestiv, sistemul nervos, sistemul imunitar al acestor persoane este deosebit de viguros dar, asa cum este normal, numai in conditii de stabilitate si de 'exploatare normala. Oricum, este bine de retinut ca pesoanele de grupa O (I) se simt mult mai bine in conditiile in care activitatea lor solicita efort fizic acesta avand darul de a calma, de a mari moralul, s.a. ca un factor principal de eliminare a oricarui factor de stress (controland efectele fara a elimina cauza acestuia - de aceea este bine ca expunerea sa nu fie mai indelungata decat se poate suporta).
Grupa O (I) caracterizeaza indivizii drept supravietuitori, persoane puternice, care se bizuie aproape in exclusivitate pe propriile puteri sau, in cel mai fericit caz va exploata puterile celor din jur dovedindu-se un adevarat lider, dornic si capabil sa ajute sau sa distruga pe oricine, prieten sau dusman. Caracterizati prin putere de concentrare demna de invidiat, caracterizati de siguranta, ei beneficiaza de o completare a acestor calitati cu inclinarea spre actiune si un dezvoltat simt al autoconservarii, fapt care ii propulseaza de multe ori mai sus decat ar merita - in cazul unei analize atente (daca se poate utiliza un astfel de termen). Interesant de amintit este aici faptul ca, dieta hiperproteica si hiperlipidica a indivizilor 'O' determina ca acestia sa posede un metabolism numit 'cetonic'. Acest tip de metabolism este optim pentru reactii rapide si, de multe ori, instinctuale (fara a avea la baza o analiza premergatoare). O alta rezultanta a acestui tip de metabolism este starea de relativa euforie, de neimplicare mai mult sau mai mai putin accentuata in responsabilitatea vremurilor traite (destul de usor de corelat cu o oarecare lipsa a cerintei de adaptare, asumarea riscurilor fiind pentru acestia ceva facil si lipsit de greutati in conditiile in care flerul coordoneaza aproape perfect aceste decizii. Si, nu in ultima instanta, se poate aminti faptul ca acest tip de metabolism este cel care favorizeaza cel mai bine alcoolismul. Bineinteles ca existenta calitatii, destul de contestate a indivizilor detinatori de grupa O (I), cea de lideri reali, se axeaza pe realitatea ca, acestora le lipseste de multe ori substratul intelectual, cultural, tehnic, etc. pentru a conduce dar statisticile indica ca acesti indivizi au acea capacitate necesara liderilor de a intui drumul corect, elementul/ persoana vinovata, etc. ca sa nu mai vorbim despre simtul adevaratului lider, al conducatorului, care stie la ce persoana sa apele pentru cel mai favorabil curs al evenimentelor. Riscurile medicale cu posibilitate maxima de incidenta care tin de aceasta grupa sangvina (in baza statisticilor medicale) sunt reprezentate de riscuri de afectiuni ale tractului digestiv cu o predispozitie evidenta catre ulcer (in formele gastrice sau duodenale) precum si spre complicatii hepatice de genul colecistitelor, hepatitelor, etc. (este bine sa amintim de faptul ca exista si o oarecare predispozitie a acestor indivizi la bolile intestinale inflamatorii cum ar fi colitele, etc. cu o localizare demna de luat in seama in special la nivelul colonului). Urmatoarea pondere de risc o detin afectiunile inflamatorii, in special cele de tip reumatic care merg foarte usor pana la manifestarile cardiace care tin de acestea sub forma stenozelor, cardiopatiilor, etc. Pot apare carente vitaminice severe in special la nivelul complexului de vitamine B (cu manifestari la nivelul psihomotor - tulburari de atentie, depresie, hiperactivitate, etc.) sau de vitamina K (favorizand tulburarile hemoragipare).
   Mai putem aminti de alergii (sub diverse forme de manifestare cu diverse organe atacate) si tulburarile endocrine (indeosebi cele tiroidiene datorita, in special, lipsei iodului din alimentatie - cu manifestari de hipoactivitate si cu rezultate directe in ceea ce priveste supraponderalitatea).
Ar mai fi de amintit faptul ca, indivizii de grupa O au o usoara intoleranta in ceea ce priveste alimentatia 'lactata' fapt ce poate merge pana la aparitia afectiunilor legate de lipsa de calciu (destul de des semnalate pentru aceasta grupa de indivizi).
Grupa O (I) fiind asimilata primilor indivizi umani este grupa calatorilor, a nomazilor, a celor care au colonizat planeta noastra de la inceputuri (incepand cu 100.000 pana in jurul anilor 20.000 i.Ch.). Incidenta acestei grupe sangvine nu poate fi precizata cu adevarat (clar fiind doar faptul ca aceasta grupa sangvina este cea mai intalnita pe intreaga suprafata a Terrei), ea fiind 'prezenta' in proportii destul de 'compatibile' cu orice alta grupa sangvina 'majoritara' unei zone date (chiar si pe teritoriul americilor se constata o pondere relativ egala intre grupa O si grupa A pe fondul unei incidente foarte scazute a grupelor sangvine B si AB).

Evolutionistii plaseaza grupa sangvina A - II ca fiind urmatorul pas in evolutia umana. El semnifica sfarsitul Paleoliticului si trecerea la Neolitic, sfarsitul perioadei exclusiv carnivore si trecerea la agricultura, cu tot ceea ce este legat de aceasta (exploatarea animalelor domesticite, sistemele sociale grupate in jurul asezarilor stabile - comunitatile, etc.).
Apare in perioada 20.000 - 10.000 i.Ch. intr-o zona delimitata intre Asia Centrala si/ sau Orientul Mijlociu si caracterizeaza inceputul aglomerarilor umane, al stresului si al stilului sedentar de viata. In acest sens se argumenteaza prin cresterea capacitatii de organizare (cu referire in special la fondul intelectual si cel organizatoric), cresterea ratei de supravietuire la boli cum ar fi holera, ciuma, variola, etc. tipice membrilor grupei sangvine A (II) fata de cei cu grupa O si printr-o constanta de superioritate a celor cu grupa A in ceea ce priveste convietuirea in mari aglomerari umane (viata in interdependenta cu ceilalti componenti ai unei comunitati date) fata de ceilalti (grupa O, in special).
Se poate remarca ca, fondul psihologic care poate fi asimilat detinatorilor de grupa sangvina A (II) - daca se iau in calcul studiile psihologice in domeniu - este caracterizat in primul rand de abilitati in sensul planificarii si muncii in echipa, printr-un stil predominant cooperant. Ei sunt indivizii care raspund destul de bine la diverse cerinte de adaptare si organizare in conditiile in care acestea sunt cunoscute si acceptate de catre ei (atat din punct de vedere al organismului cat si din punct de vedere intelectual), cooperanti si inteligenti dar si mult prea statorinici, lenti, mai ales daca sunt pusi in fata cerintelor de reactie rapida (poate de aici exista, la acesti indivizi, un fond psihologic destul de inclinat spre ordine, societate ordonata). Principalul castig in directia cooperarii este legat de o dezvoltare a respectului fata de ceilalti, inclusiv fata de proprietati - terenuri, unelte, etc. (fata de fondul psihologic al detinatorilor de grupa O (I) care sunt necomplexati din acest punct de vedere). Dieta lor favorita, de vegetarieni, spune destul de multe despre acestia, totul este perfect daca se urmeaza un sens normal al lucrurilor si/ sau cerintelor. Un oarecare dezavantaj al integrarii in comunitate este legat de diminuarea capacitatilor de conducere (in care detinatorii de grupa O (I) exceleaza) in favoarea cooperarii. Totusi, tinand cont de faptul ca nu sunt lipsiti de scrupule, pe fondul cooperarii, sunt capabili de a fi lideri mult mai eficienti si mai carismatici decat orice alt individ beneficiind de sprijinul celor care accepta conducerea acestuia. Fara a beneficia de acest sprijin trebuie sa fie (cu adevarat) caractere tari deoarece au tendinte spre caderile psihice (mai ales in urma constatarilor legate de ineficienta sau in urma blamarii de catre supusi, ei fiind genul care pune totul la inima) - unul din cele mai remarcabile exemple in acest sens este Adolph Hitler. Datorita tendintelor spre statornicie, indivizii de grupa A (II) sunt destul de sensibili mai ales in conditiile schimbarilor de mediu, activitate, etc. Ei reactioneaza pozitiv doar daca le este permisa o perioada de adaptare mai mult sau mai putin indelungata (functie de individ).
Sistemele imune si toate celelalte componente ale organismului sunt sensibile la schimbari rapide. Stress-ul este destul de usor de capatat si inchiderea persoanei, lipsa de randament sau altele asemenea sunt destul de garantate. Toate acestea se datoreaza si unui anume fel de constitutie ereditara inclinata spre a elimina foarte eficient starile de stress prin exercitii de calmare care necesita, evident, o pauza de activitate/ solicitare strans legata de insingurare. De retinut este faptul ca, daca la grupa sangvina O (I), stress-ul este in directa relatie cu activitatile fizice, la grupa sangvina A (II) el este in directa relatie cu activitatile intelectuale (producand anxietate cu reactii de inhibare si/ sau ostracizare de tip protectiv, iritabilitate si/ sau hiperactivitate cu reactii de cele mai multe ori agresive - faptul ca nativii de grupa A sunt mai sociabili nu inseamna ca nu se mai numara printre cei mai buni si mai sadici razboinici). O realitate deosebit de importanta pentru posesorii de grupa A (II) este necesitatea de a imbina activitatea fizica cu cea psihica. Caracterizati de inteligenta, istetime dar si de pasiune si sensibilitate, ei sunt cei mai inclinati indivizi pentru activitatile mentale de tip meditativ atat in sens constructiv, de implicare in viata de zi cu zi (cu reactii de raspuns la stimuli) cat si in sens direct, de implicare in viata eterica (cu reactii de integrare in tot ceea ce tine de credinta). Din punct de vedere al distributiei, aceasta grupa sangvina este des intalnita la popoarele din Asia Centrala cu o scadere usoara o data cu inaintarea spre Europa. O data trecut pragul Balcanic, distributia incepe iar sa creasca proportional cu avansul spre Europa de Vest. De remarcat este Japonia unde incidenta grupei sangvine A este net superioara celorlalte grupe sangvine.

Grupa sangvina B (III) are o origine destul de contestata. Unii afirma ca ea este descendent direct al grupei O (I), ceilalti ca ar fi rezultatul finalizarii mutatiei grupei sangvine A (II) . Cei care afirma ca B-ul este urmasul grupei O argumenteaza prin aproximativa similitudine de aparitie a grupei B (15.000 - 10.000 i.Ch.) cu cea a grupei A (20.000 - 10.000 i.Ch.). Este folosit si un argument de tip psihologic unde exista o similitudine remarcabila pentru majoritatea calitatilor grupei O (I) cu B (III) (dar, bineinteles, pana la un punct, deoarece totul este bazat pe o comparatie de similitudine a grupei O cu grupele B si A). Ceilalti sustin ca este normala descendenta O - A - B bazandu-se in special pe caracteristicile de tip evolutiv care asociaza mult mai usor grupa A de B decat grupa O de B. Ei anuleaza compatibilitatea sangvina a grupei O cu A si B prin argumentul primitivismului fizic al grupei O care 'este normal sa fie compatibila odata ce este compatibila cu toate grupele sangvine'.
Aceasta grupa sangvina caracterizeaza inceputurile cerintelor reale de adaptare versatila a indivizilor umani. Nomazi sau sedentari ei au fost obligati sa devina mult mai creativi, mai inventivi, mai practici si mai tehnici decat inaintasii lor fapt ce a dus la crearea unei linii psihologice clare a detinatorilor grupei sangvine B, fiind o grupa a adaptarii si a echilibrului in miscare. Toate aceste cerinte se datoreaza in special unei acute cerinte de adaptare la populatii existente, organizate care solicitau enorm mai mult echilibru, flexibilitate si creativitate fata de predecesori (omul ancestral). In plus intervine o crestere a cerintelor de rezistenta fizica (necesara deplasarii pe distante mari sau a muncii sustinute pentru sedentari). De altfel, indivizii de grupa B sunt caracterizati de cerinta imbinarii de activitate fizica cu cea de tip intelectual, creativ, stressul fiind perfect echilibrat si in primul si in al doilea caz. Unicul pericol real al acestora este oboseala cronica deoarece exista o oarecare predispozitie spre exagerare, spre confundarea activitatilor necesare cu activitatile de relaxare, de eliminare a stressului.
Din punct de vedere organic, acesti indivizi beneficiaza de capacitati net superioare tuturor celorlalte grupe sangvine, caracteristice fiind, un sistem imunitar cu adevarat puternic, un suport psihologic de adaptare dintre cele mai eficiente, ca sa nu uitam de sistemul digestiv cel mai flexibil (comparativ cu indivizii detinatori de alte grupe sangvine). Totusi, aceasta flexibilitate are reversul ei deoarece sistemul digestiv tolerant favorizeaza deficite semnificative la nivelul metabolismului magneziului, cu repercusiuni la nivelul sistemului imunitar - caderi imunitare severe. Sedentarii sunt mult mai adaptati aglomerarilor fiind orientati spre evolutie individuala (in detrimentul evolutiei de grup, a muncii in echipa) iar cei nomazi sunt mult mai pragmatici si mai cruzi decat majoritatea celorlalti indivizi datorita cerintelor necesare (si utile) invazionistilor. Caracterul de asimilator al posesorului de grupa B este, de asemenea, demn de luat in seama, acesta mergand de multe ori pana la nivelul propriei persoane (reflexia in sistemul imunitar dand predispozitii semnificative pentru tulburarile autoimune). Dotat cu capacitatea de a suporta privatiuni si tensiuni/ stress pentru o perioada de timp indelungata se pare ca este cel mai indicat individ pentru a proceda la retructurari, refaceri ale unor sisteme distruse sau caduce. Aceasta predispozitie are si reversul ei in directia unnei predispozitii a indivizilor B spre oboseala cronica sau cedari ale sistemului endocrin (in special la nivel pancreatic - cu rezultante diabetice semnificative) in special pe fondul dezechilibrarii sistemului nervos (de retinut ca acesti indivizi poseda cel mai echilibrat sistem nervos) sau al excesului de efort fizic (caracteristic acestora fiind efortul fizic moderat) - activitatile mentale sunt superioare nativilor de grupa A pe fondul reactiilor preponderent fizice si agresive ale nativilor de grupa O. De retinut este faptul ca, echilibrul existent sau creat este cea mai buna solutie pentru a elimina mostenirea indusa de grupa sangvina A (II) in ceea ce priveste cresterea incidentei afectiunilor cardiovasculare pe fondul stressului sau al favorizantilor psihici.
Empatici prin excelenta, detinatorii de grupa B (III), au capacitatea de a intelege si de a se intelege foarte usor cu cei din jurul lor. Adaptandu-se foarte usor la diferitele tipuri de personalitati ei prezinta un fel de mecanism de feed-back relational fiind cuprinsi de armonie si eterism in conditiile in care sunt provocati de cei din jurul lor sau de confruntari nascute de idelurile sau mediul lor de viata (de retinut este faptul ca membrii acestei grupe sangvine (B) sunt cel mai des intalniti printre cei care au realizat ceva semnificativ in viata (fie din punctul de vedere propriu, fie din punctul de vedere al celor din jur - de retinut ca majoritatea populatiilor traditionale evreiesti sunt de grupa B indiferent de localizarea acestora. Aceasta grupa sangvina are incidenta maxima la populatiile din China, Coreea, este intalnita in proportii considerabile in podisul Himalaya, India, Orientul Mijlociu, regiunea Ural (in special la locuitorii stepelor) si toata partea sudica a Asiei (cu pondere ridicata si in Japonia) si isi diminueaza incidenta odata cu inaintarea catre vestul Europei (cu o particulara crestere la nivelul popoarelor germanice).

Grupa sangvina AB (IV) este cea mai rara (fiind intalnita la mai putin de 5 % din totalul populatiei Pamantului) si cea mai noua grupa sangvina (se presupune ca ar fi aparut si s-ar fi dezvoltat dupa 5.000 i.Ch.). Aceasta grupa ar fi luat nastere din amestecul populatiei albe cu grupa sangvina A (I) si populatia mongola/ nomada cu grupa sangvina B (III) in special dupa momentul istoric al valurilor migratoare (care au rupt granitele stabilite de societatile dominante din acea perioada si ar fi asigurat infuzia de grupa B peste majoritarii de grupa A). Oricare ar fi considerentele luate in calcul, 'penetrarea' grupei AB a fost extrem de lenta (in Europa de inante de anul 1.000 d.Ch. se pare ca inca nu exista grupa sangvina AB - studii facute cu ocazia diverselor exhumari ale mormintelor din acea perioada indica absenta totala a grupei sangvine AB). Aceasta grupa sangvina este grupa asimilarii, a comasarii individului la marele individ societatea umana (precum si a comasarii biologice/ genetice a grupelor sangvine A si B), este grupa complexitatii dar si a nesigurantei, grupa valorii dar si nonvalorii, asemenea individului care incearca sa se afirme intr-o societate care il poate aprecia dar il poate si anula. Este grupa caracterizata prin cea mai buna rezistenta la boli transmisibile sau boli autoimune (datorita unui sistem imunitar hipertolerant - care poate fi o lama cu doua taisuri facilitand invaziile microbiene) dar si cea mai slaba rezistenta la cancer sau stress. Stressul este, de altfel, inamicul numarul '1' al acestora fiind necesar un control atent al sistemului nervos (eforturile indelungate au efecte devastatoare pe cand eforturile moderate au efecte benefice) si evitarea eforturilor fizice exagerate (aici apare un fel de 'mostenire' de la grupa sangvina A cu rezonanta de stress la nivel cardiovascular, in general, si la nivel psihologic, in particular - anxietate, iritabilitate, hiperactivitate). Cea mai buna solutie este sa se abordeze angajarea mentala in activitatea fizica prin raporturi moderate de implicare. In caz contrar apar afectiuni cardiace grave, caderi imunologice severe, anemii, etc. care vor fi extrem de greu de controlat.
Datorita fundamentului bazat pe toate celelalte grupe de sange acest AB este deseori numit si cameleonic. Adaptabil pana la limita intelegerii, individul de grupa AB (IV) 'sare' peste orice posibilitate de a fi incadrat intr-o descendenta, intr-un tipar evolutiv. Posesorii acestei grupe sangvine sunt fie excelenti mostenitori de zestre a grupelor initiale, caracterizati printr-un raspuns optim la stress in plan spiritual, fizic sau la nivelul energiei creatoare, fie bastarzi mostenitori a deficientelor, integrare in mediu pana la anularea persoanei, inhibitie totala la nivelul activitatilor de comunitate, s.a. Oricum ar fi, posesorii de grupa AB pot fi imediat detectati prin intermediul mandriei lor. Chiar daca nu o arata, la cea mai mica atingere va vor arata fie si indirect ca nimic nu le poate afecta mandria.
Charismatici si spirituali, foarte atragatori si populari, au un comportament relativ bizar datorat abordarilor aspectelor vietii fara a se sesiza ca persoana respectiva este constienta de consecinte si responsabilitati (de aceea exista de multe ori pericolul ca acesti indivizi sa aiba doua fete sau sa fie usor interpretati a fi lipsiti de loialitate). Putina rabdare, este cea mai buna solutie! Nu prea vor obisnui sa dezamageasca (exceptie facand cazurile in care persoanele in cauza sunt depasite de situatie) si, daca o greseala va apartine celor din jurul lor vor gasi puterea de a ramane cu bratele deschise, primitori, asa cum sunt cunoscuti de toti cei din jurul lor - diplomatia si selectia cercului de prieteni este un ceva care a fost inventat de nativii acestei grupe sangvine (a nu se uita ca testele serologice ale 'Giulgiului din Torino' au indicat ca Iisus Hristos avea grupa sangvina AB !!!). Daca vor gresi vor avea rezultate atat de rasunatoare incat persoana lor se poate socoti anulata ca individ, chiar daca a ramas in viata. Deci, nu este surprinzator sa sesizam ca unul dintre prietenii nostri care are functia de indrumator, invatator, dascal spiritual, etc. al grupului/ cercului de prieteni sau nu numai are grupa sangvina AB - cei mai celebri posesori de grupa AB sunt Marilyn Monroe si J.F. Kennedy.
Din punct de vedere organic, indivizii care beneficiaza de grupa sangvina AB (IV), se pot lauda cu zestrea lor. Majoritatea afectiunilor, infectiilor, etc. se lovesc de constitutii robuste, fara probleme majore in ceea ce priveste raspunsul la agresor. Dar totul este legat de o agresiune din afara. Cancerul (mai ales cel gastric) va penaliza imediat erorile de comportament (avand o incidenta crescuta atat prin intermediul dezechilibrelor psihice cat si prin a celor alimentare).
Concluzionand nu putem decat sa subliniem ca delicatetea posesorilor de grupa AB este completata de echilibrul si flegmatismul destul de evident pe care il au acestia, fara a mai lua in calcul o reala inclinatie a acestor indivizi spre mister si spre individul charismatic.

Originea grupelor sanguine. Acum cateva milioane de ani, Omul de Neandhertal se hranea, probabil, cu plante, cu larve si din resturile lasate de animalele salbatice din prada lor. Pe masura ce specia umana si-a schimbat mediul si conditiile de viata, fenomenele de adaptare s-au produs in cadrul sistemelor imunitare si digestive ale indivizilor, pana cand acestia au reusit sa supravietuiasca, apoi sa se adapteze perfect mediului in transformare. Aceste schimbari se gasesc la nivelul grupelor sanguine care par sa fi urmat marile etape ale dezvoltarii umane. Ascensiunea omului pana in varful lantului alimentar corespunde aparitiei grupei O (I). Trecerea de la existenta de vanator-culegator la o viata de agricultor este contemporana cu aparitia grupei A(II). Amestecul si migratia raselor din bazinul Africii catre Europa, Asia si America a dat nastere grupei B(III). In sfarsit, unirea grupurilor etnice disparate au dus la aparitia grupei AB(IV).

Ipoteza japoneza. Corelatia dintre grupa sanguina si personalitate a fost studiata pentru prima oara in Japonia, in jurul anului 1920. Cercetarile dirijate de dr.Takeji Furukawa au fost reluate 50 de ani mai tarziu de un alt savant japonez Masahiko Nomi, autor al unei carti de mare succes 'D-voastra sunteti grupa dvs. sanguina'. Astazi in Japonia grupa sanguina reprezinta un element esential in examinarile medicale, este determinanta si la angajarea de personal!

Grupa 0 este considerata cea mai veche, datand din epoca omului de Cro-Magnon, cu 40 de mii de ani i.H. Astazi cei care au grupa O au mostenit unele trasaturi genetice ale stramosilor indepartati care trebuiau sa lupte pentru a supravietui. Cel mai adesea, cei cu grupa O au o personalitate puternica, sunt intreprinzatori si alerti. Copiii hiperactivi si holerici ajung adulti tenaci, avizi de senzatii tari cateodata, dar intotdeauna combativi. Inamicul lor principal este, fara indoiala, stressul care le poate provoca hipertensiune, ulcer, colite inflamatorii dar si, cel mai grav, accidente vasculare cerebrale. Copiii cu grupa O trebuie sa-si cheltuiasca energia facand sport care ii invata sa-si stapaneasca temperamentul coleric. Cu cat mai devreme invata acest lucru, cu atat mai bine se vor feri de maladiile provocate de stress. De asemenea, trebuie sa li se explice de mici pericolele legate de consumul de tutun, alcool sau stupefiante. Avizi de senzatii tari, mereu gata sa ia parte la experiente periculoase, sunt din nefericire predispusi sa le suporte consecintele.Adultii care au grupa O trebuie, de asemenea, sa-si stapaneasca temperamentul coleric: plimbarile, exprimarea in scris a motivelor de nemultumire sau numaratul pana la 100 sunt metode simple de calmare. Relaxarea si toate disciplinele care cer calm si concentrare (yoga, tai chi chuan etc), au un efect salutar. De asemenea, unele plante pot ajuta la combaterea stressului. Rhosalia rosea, de exemplu, are o actiune semnificativa in stabilizarea contractiilor muschiului cardiac.
Pe plan alimentar cei din grupa O apartin carnivorilor. Sistemul lor gastric nu tolereaza produsele pe baza de cereale ca painea si faina de orez, lactatele. Dimpotriva, carnea de vita sau de pui, pestii de mare sunt excelente pentru alimentatia celor din grupa O.

Stramosii celor care au grupa A erau agricultori si sedentari. Un mare numar de factori neuro-chimici inscrisi in patrimoniul lor genetic ii face sa simta nevoia unei vieti organizate, structurate, in mijlocul unei comunitati care-i sustine si le ofera echilibrul. E usor de inteles cum in epoca moderna nu se simt la locul lor, de vreme ce traditiile tind sa dispara.
In ceea ce-i priveste pe copiii care au grupa A o viata de familie armonioasa (vizite la bunici, vacantele petrecute de fiecare data in acelasi loc) este salutara pentru a-i ajuta sa evite stressul. Adultii cu grupa A trebuie, de asemenea, sa-si organizeze bine viata: somn de opt ore pe noapte, mese la ore fixe. Ca si cei cu grupa O, si cei cu grupa A au de luptat cu un stress natural. De asemenea, si lor le sunt recomandate metodele de relaxare; extrem de utile le-ar fi acestora, daca o data pe luna ar sta singuri o zi si in tacere deplina.
Sistemul digestiv al celor cu grupa A este mai delicat, tolerand perfect legumele proaspete, produsele cerealiere (mai putin graul) si preparate din soia. Carnea si in special mezelurile nu le sunt recomandate deloc. In schimb, pestele de doua-trei ori pe saptamana este excelent pentru sanatatea lor.

Patrimoniul genetic al persoanelor cu grupa B le ofera o mare capacitate de adaptare la mediul in continua transformare. Spre deosebire de cei cu A sau O, acestia nu sunt atat de sensibili la stress si se bucura de o forma fizica si mentala buna. In acelasi timp, cei cu B au nevoie sa infrunte conventiile in toate domeniile si sufera de un libido scazut: exprimarea fizica a dorintelor, idealurilor si emotiilor nu este punctul lor forte. Copiii care au aceasta grupa sanguina trebuie sa creasca intr-un climat de mai mare libertate, fie ca e vorba de vestimentatie, de orele meselor sau de momentul cand trebuie sa se culce si sa se scoale. Creativitatea si imaginatia lor este necesar sa fie incurajate. Ei trebuie ajutati sa descopere alte tari si alte culturi, chiar daca numai din carti. O persoana echilibrata care are grupa B este flexibila, creativa si dotata cu o mare agilitate mentala. Tehnicile de meditatie ii ajuta la pastrarea echilibrului. Predilectia lor spirituala este muzica de toate genurile, in special cea melodioasa si vesela.
In caz de oboseala cronica sau pasagera persoanele cu grupa B isi pot regasi dinamismul facand o cura de ginseng. Sistemul digestiv al persoanelor cu grupa B este mai degraba robust. Hrana variata si echilibrata, alcatuita din carne, cereale, fructe si legume este excelenta.

Grupa AB este cea mai recenta deoarece nu exista decat de aproximativ un milion de ani, este reprezentata doar de 2-2,5% din populatie. Fiind singura grupa care s-a nascut dintr-o sudura etnica, nefiind rezultatul unei adaptari la mediul in transformare, are si particularitati imunologice. Intr-un fel se apropie de fiecare dintre celelalte grupe; aproape de grupa O in privinta stressului; impartaseste comportamentul grupei B in privinta rezistentei la boli. Iar daca profilul sau digestiv se propie de cel al grupei A, cei din grupa AB au nevoie de mai multe proteine animale decat cei dintai. Copiii din grupa AB ar trebui sa petreaca mai mult timp in aer liber, soarele si miscarea fiindu-le necesare. Desi sunt firi sociabile, au tendinta de a se izola atunci cand presiunea grupului este prea mare. De asemenea, e bine de stiut ca au tendinta de a-si refula emotiile, lucru acre nu este bun pentru sanatate. Foarte devreme trebuie invatati sa vorbeasca despre ei, sa comunice. Adultii trebuie sa evite competitiile prea stranse, in favoarea relatiilor amicale. Practicarea unui sport in echipa este salutara. Din punctul de vedere al alimentatiei ar trebui sa evite cafeina, pentru ca aceasta duce la cresterea adrenalinei si asa ridicata la cei cu AB. Daca nu primesc mancare atunci cand le e foame, cei cu grupa AB devin foarte stressati. Mesele indelungate si dese sunt benefice. Totusi o persoana cu grupa AB ar trebui sa nu manance cand este nervoasa.

Se stie astazi ca majoritate alimentelor contin un fel de proteine, numite lectine. Potrivit dr.Peter D'Adamo aceste lectine ataca globulele rosii ale sangelui cu care sunt incompatibile, aceasta fiind una dintre primele cauze ale bolilor. Alimentele pe care medicul american le recomanda fiecarei grupe sanguine sunt :
GRUPA O :Carne: de vita si pui, organe (inima, ficat), miel, vanat.
Peste, crustacee, moluste: sturion, caracatita, macrou, hering, sardine, fructe de mare. Lactate, branzeturi: unt, Fetta, lapte de soia, mozzarella.
Cereale, paste si produse cerealiere: paine fara gluten, sufleu de orez.
Legume si fructe: usturoi, spanac, cartofi, ardei grasi, smochine, lamai, prune, nuci, seminte de dovleac. Bauturi: apa, suc de ananas sau de cirese.
GRUPA A :Carne: pui, curcan, gasca, rata. Peste, crustacee, moluste: sardine, merlucius, stiuca. Lactate, branzeturi: cas, iaurt, lapte de soia.
Cereale, paste si produse cerealiere: faina de orez, seminte de floarea-soarelui, fulgi de ovaz. Legume si fructe: anghinare, broccoli, hrean, varza, afine, cirese, lamai.
Bauturi: apa, ceai verde, suc de caise, de morcovi si de telina.
GRUPA B :Carne: miel, iepure. Peste, crustacee, moluste: morun, cod, macrou. Lactate, branzeturi: iaurt, smantana, cas, branza de bivolita, mozzarella.
Cereale, paste si produse cerealiere: grai, faina de grai, orez decorticat si nedecorticat, ovaz.
Legume si fructe: vinete, patlagele, varza alba si rosie, manioc, banane, papaya, prune. Bauturi: apa, suc de afine, de varza sau de papaya cu stafide.
GRUPA AB : Carne: miel, curcan, pui. Peste, crustacee, moluste: melci, macrou, ton, hamari. Lactate, branzeturi: Fetta, branza de bivolita, iaurt.
Cereale, paste si produse cerealiere: grai, orez corticat si nedecorticat.
Legume si fructe: usturoi, vinete, broccoli, telina, castravete, patrunjel, afine, cirese, smochine, stafide. Bauturi: apa, ceai, suc de afine, de morcovi, de telina si de varza.


Studiile si metodele de alimentatie concepute de dr. Peter D'Adamo sunt considerate revolutionare in toata lumea. El a stabilit ca grupele sanguine (O, A, B sau AB) ne determina personalitate si sanatatea. Pornind de la aceasta idee, a pus la punct un mod de viata dublat de regim alimentar adaptat fiecarei grupe sanguine. Se pare, ca persoanele cu grupa O sunt carnivore si sufera mai frecvent de afectiuni gastrice, fiind de asemenea predispuse la alergii respiratorii, in vreme ce nici unul nu sufera de diabet.
Persoanele cu grupa A au sistemul digestiv delicat si tind spre o viata bine structurata. Patrimoniul genetic al persoanelor cu grupa B le ofera o mare capacitate de adaptare la mediul in continua transformare.

Dr. D'Adamo si-a inceput cercetarea in 1980 pe cand lucra ca medic internist intr-un spital din Statele Unite. Dupa cateva luni de la angajare, si-a dat seama ca bolnavii prezentau unele coincidente. Pacientii care aveau grupa sanguina O sufereau mai frecvent decat ceilalti de afectiuni gastrice, fiind de asemenea predispusi la alergii respiratorii, in vreme ce nici unul nu suferea de diabet. In schimb, bolnavii cu grupa sanguina A erau predispusi la anemie pernisioasa, la infectii respiratorii, calculoza biliara, reumatism sau maladii coronariene.
Barbatii si femeile care au grupa B sunt mult mai rezistenti si se vindeca mai usor decat cei care au una dintre celelalte grupe. Pacientii care au grupa de sange AB dispun de un sistem alimentar asemanator celor care au grupa B, dar sunt mult mai predispusi sa se imbolnaveasca de cancer, daca nu respecta o anumita igiena de viata.
Dupa ce a studiat sute de cazuri si a testat mii de persoane sanatoase, tanarul medic a ajuns la concluzia ca exista o legatura intre grupa noastra sanguina si starea de sanatate. In colaborare cu specialistii japonezi care cercetau deja aceasta idee, D'Adamo a incercat sa puna la punct un regim alimentar si un mod de viata specifice, recomandate fiecarei grupe sanguine.
Astazi visul sau este realizat in SUA si mii de oameni l-au adoptat.
Ca urmare a cercetarilor efectuate de Peter J. D'Adamo, conceptul de alimentatie specifica fiecarei grupe sanguine a facut rapid inconjurul lumii. Atit principiile teoretice ale unei astfel de alimentatii, citr si rezultatele practice sunt trecute in cartea sa 'Alimentatia in concordanta cu grupa sanguina'. El porneste de la premisa ca modul de alimentare al stramosilor nostri a avut un cuvint greu de spus in formarea si evolutia celor 4 grupe sanguine diferite. De aceea, se presupune ca tot ceea ce contravine semnificativ particularitatilor generate de grupa noastra sanguina, poate fi daunator sanatatii.
Pe baza acestor principii teoretice, dr. D'Adamo, impreuna cu echipa sa de cercetatori, a inceput sa experimenteze efectul a sute de alimente de baza asupra celulelor sanguine ale diferitelor grupe. Teoriile sale au fost confirmate. Diverse componente ale unor alimente determinau precipitarea celulelor rosii a unor anumite grupe sanguine, sau, in termeni medicali, aglutinarea lor. Aceasta reactie se datoreaza efectului special de legare a lecitinelor-substante prezente in anumite legume sau alimente de provenienta animal. Acestea, pur si simplu, 'lipesc' hematiile unele de altele, prinzindu-se de componentele glucidice prezente pe suprafata fiecarei celule rosii. Componentele glucidice joaca un rol determinant in stabilirea fiecarei grupe sanguine si, atita timp cit acestea se afla nu numai in singe, ci in toate tesuturile organismului nostru, o alimentatie neadecvata grupei noastre sanguine poate dauna sanatatii diverselor organe. D'Adamo si echipa sa au stabilit nu numai tipul de alimentatie predilecta fiecarei grupe sanguine, ci si aportul de vitamine si minerale necesare organismului pentru a completa o astfel de dieta care ia in considerare specificul grupei sanguine. El a indicat si plantele medicinale, precum si tipul suplimentelor alimentare, care au o actiune benefica asupra sanatatii fiecarui individ.

GRUPA SANGUINA B. In perioada marilor migratii, s-a dezvoltat grupa sanguina B, ca reactie la modificarea conditiilor de clima. Persoanele apartinind acestei grupe trebuie sa aiba o alimentatie mixta, care sa contina totusi o cantitate mai mare de carne decit in cazul grupei A. Trebuie sa se tina cont si in cazul or de efectele unei alimentatii necorespunzatoare.
GRUPA SANGUINA AB. Aceasta grupa sanguina a aparut abia cu 1500 de ani in urma, din combinatia grupelor A si B. De aceea dispun de suficiente vitamine si minerale, insa, datorita nivelului scazut de acid gastric, necesita suplimentarea cu vitamina C, similar persoanelor din grupa A. Acest produs contine albus de ou hidrolizat, pentru a completa necesarul de aminoacizi esentiali, in lipsa unui consum abundent de carne.

GRUPA SANGUINA 0. Stramosii nostri care traiau cu aproximativ 40.000 de ani in urma, aflati in virful lantului trofic, aveau o alimentatie bazata aproximativ ezclusiv pe carne, fiind, de fapt, carnivori. De aceea, aceste persoane trebuie sa consume o cantitate relativ mai mare de carne pentru a preveni imbolnavirile, furnizind astfel organismului lor cantitati mai mari de vitamine lipotrope, vitamina E si fier. De asemenea, ei au nevoie de cantitati mai mari de vitamina B, precum si de lichide si vegetale cu efecte antiinflamatoare si depurative, pentru a putea contracara efectele negative ale consumului de carne (printre care se numara si bolile articulare). Patrunjelul si yucca pot fi extrem de benefice in acest sens.
GRUPA SANGUINA A. Cind, aproximativ 15-20 de mii de ani in urma, populatia a crescut ca numar, iar sursele de hrana din vinat au scazut, omul a fost nevoit sa-si gaseasca noi modalitati de alimentare. Astfel, unele triburi au trecut la o alimentatie mai mult vegetariana, obtinuta prin cultivarea pamintului. De aici s-a dezvoltat grupa sanguina A, al carei cod genetic predispune la o alimentatie vegetariana. Prin urmare, persoanele apartinind acestei grupe sanguine trebuie sa consume in primul rind vegetale, pe linga care nu trebuie uitat un aport suficient de vitamine si minerale.

 Ce spune grupa sanguina? Grupa sanguina pe care are o persoana poate spune la fel de multe despre acea persoana ca si zodia sub care s-a nascut. Sau cel putin asa cred japonezii. Pentru ei, cele patru grupe sanguine sunt la fel de importante ca si semnele zodiacale.Si aceasta teorie nu se opreste aici. Cativa specialisti in medicina naturista din Statele Unite sustin chiar ca grupa sanguina influenteaza starea de sanatate, creand predispozitii pentru anumite boli. Cunoasterea acestor predispozitii poate ajuta la prevenirea bolilor respective printr-o dieta adecvata, exercitii fizice, adica printr-un regim de viata echilibrat. Aceasta teorie, sustinuta de dr. Peter D'Adamo, are la baza conceptia conform careia cele patru grupe sanguine au aparut in diferite stadii ale evolutiei speciei umane; in functie de conditiile de mediu si sociale existente la un moment dat, s-au dezvoltat si anumite caracteristici fizice si emotionale, care si-au pus amprenta in structura sangelui.

Ce inseamna "grupa sanguina Cele patru grupe sanguine au fost descoperite in secolul al XIX-lea. Fiecare grupa de sange difera de celelalte prin prezenta unor proteine speciale, detectate pe suprafata globulelor rosii, si care influenteaza reactia imunitara a organismului. Identificarea celor patru grupe sanguine distincte a fost esentiala in interventiile chirurgicale care necesitau transfuzii de sange. In aceste cazuri, cunoasterea grupei sanguine este vitala - inter-actiunea dintre anumite grupe sanguine poate fi fatala pentru pacient. De exemplu, transfuzia de sange tip B unei persoane cu grupa sanguina tip A va fi respinsa de catre respectivul organism, aceasta greseala putand cauza moartea.


CARACTERIZARE GENERALA A GRUPELOR SANGUINEGRUPA 0 I "TIPUL CARNIVORULUI


Grupa O I a fost prima aparuta in evolutia speciei umane, cu cca 50.000 de ani in urma, atunci cand oamenii erau preponderent carnivori. Este cel mai des intalnita.

 • PERSONALITATE Puternica, un instinct de supravietuire exacerbat, spirit de competitie. Purtatorii acestei grupe au aptitudini de lider, dar pot fi egoisti si aroganti.
 • DIETA IDEALA Bogata in proteine, saraca in carbohidrati. Se recomanda carnea (mai ales cea de pui), dar trebuie evitate cerealele (din cauza glutenului pe care il contin, incetinesc digestia).
 • POTENTIALE RISCURI PENTRU SANATATE Alergii, ulcer, artrita.
 • EXERCITII FIZICE Se recomanda practicarea sistematica a exercitiilor aerobice, care combat stresul si insomnia

GRUPA A II "TIPUL VEGETARIANULUI"


Grupa A II a aparut cu 25.000 de ani in urma, atunci cand oamenii aveau o alimentatie preponderent vegetariana. Grupa de sange A II este foarte raspandita mai ales in Europa Occidentala si in Japonia.

 • PERSONALITATE Sunt sensibili, delicati, se adapteaza usor. Evita situatiile conflictuale si se ingrijoreaza din orice.
 • DIETA IDEALA Legume proaspete din abundenta, soia, cereale, paste fainoase. Carnea, produsele lactate si alimentele prelucrate industrial trebuie evitate.
 • POTENTIALE RISCURI PENTRU SANATATE Cancer si boli de inima.
 • EXERCITII FIZICE Se recomanda gimnastica de relaxare si de reducere a stresului. Meditatia gen yoga este ideala in cazul acestei grupe de sange.


GRUPA B III "TIPUL NOMADULUI"


Grupa B a aparut acum 10.000 de ani, cand oamenii au migrat spre emisfera nordica. Aceasta grupa de sange este mai raspandita in Europa de Est, India si China.

 • PERSONALITATE Echilibrati, flexibili, creativi, tipul clasic al supravietuitorului. Desi sunt oameni cu care te intelegi usor, pot fi deseori superficiali sau chiar aroganti.
 • DIETA IDEALA Trebuie limitat consumul de cereale (grau, porumb), fructe de mare si linte, deoarece acestea ingreuneaza digestia.
 • POTENTIALE RISCURI PENTRU SANATATE Diabet, boli autoimune (scleroza in placi, poliartrita reumatoida).
 • EXERCITII FIZICE O combinatie de aerobic si exercitii de detensionare, gen yoga.

GRUPA AB IV "TIPUL ENIGMATICULUI"


Grupa AB IV este foarte rara (2-5% din totalul populatiei) si a aparut cu 1.000 de ani in urma. Persoanele din aceasta categorie au o charisma deosebita.

 • PERSONALITATE Este o combinatie intre sensibilitatea specifica grupei A si echilibrul grupei B. Au un farmec si o popularitate aparte, pot fi lideri spirituali, vindecatori.
 • DIETA IDEALA Se bazeaza pe carnea de peste. Trebuie evitate ceapa, carnea de vita, grasimile saturate, sunca si fasolea uscata.
 • POTENTIALE RISCURI PENTRU SANATATE O combinatie intre factorii de risc pentru grupele A si B, cu precizarea ca tipul AB este mai activ si mai puternic decat tipul A.
 • EXERCITII FIZICE Este foarte indicata gimnastica aerobica si tehnicile de relaxare gen yoga.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2532
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved