Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

MASAJUL

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Masajul

Stimularea bioenergiei prin masaj



Nu ne vom scula brusc din somn, ci cu miscari molatece, ne vom intinde bine bratele si picioarele, vom casca indelung si cat mai puternic.

Dupa aceea, stand pe sezut, cu picioarele incrucisate sau in genunchi, vom ridica bratele deasupra capului, unind palmele si frecandu-le energic pana ce se incalzesc.

In continuare, cu pumnul strans numai pe jumatate vom incepe sa masam suprafata capului de la frunte la ceafa si in partile laterale, cu miscari circulare.

Pentru a excita radacina parului, il vom trage de cateva ori, energic dar nu brutal.

Coboram apoi pumnul spre ceafa masand-o bine.

Miscam capul de sus in jos si in diagonala incet, fara bruscare.

Vom trece la tample pe care le vom masa cu pulpa degetelor sau cu pumnul semistrans, tot cu miscari circulare, apoi spre frunte, de sus in jos, din partea dreapta spre stanga si in diagonala.

Coborand spre sprancene, pe linia arcadei facem cateva impunsaturi cu varful degetului mijlociu, apoi cu aratatorul si mijlociul prindem radacina nasului si adancitura ochilor.

Coboram pe aripile nasului si apasam usor pe nari.

Masam usor cu interiorul palmei, mai intai lateral, pe falci miscand degetele in foarfeca, deoparte si de alta a gurii, apoi ciupim bine barbia, cuprinzand barbia si gatul cu palma in caus si apasand scurt, cu degetul mare si cel mijlociu, pe linia arterelor.

Se trece dupa aceea la umeri pe care ii masam viguros cu palma deschisa si chiar cu pumnul drept spre omoplatul stang si invers.

Incepem sa masam bratele, cu pumnul drept spre bratul stang si apoi cu degetul mare apasam linia centrala a bratului.

Coboram spre piept, masam bine toracele inspirand si expirand, apasand apoi cu pulpele degetelor intre sani, pe doua linii paralele.

Masam si pantecele, incepand de la ombilic, spre stanga, in spirala, apoi de la stanga in jos.

Masam usor coastele si aplecandu-ne, continuam sa frecam si spatele, de la dreapta la stanga si coloana vertebrala, cu pumnul semistrans.

Trecem la pulpe pe care le masam cu podul palmei incepand de la genunchi in sus; genunchii se vor freca bine cu miscari circulare, continuand in pliul lor si marginile de la spatele pulpei, coborand apoi spre glezna, masand bine si urcand pe gamba spre genunchi.

Frecam talpa si fiecare deget de la picior, apoi calcaiul. Ungem bine talpa, degetele si calcaiul cu o crema grasa, masand ca sa intre grasimea in piele.

Digitopunctura

Pentru stimularea energiei organismului, apasam pe tample, cu 3 degete, cateva minute si apoi pe ceafa. Apasam apoi crestetul capului, incepand de la frunte, trecand prin mijlocul capului spre crestet si coborand la ceafa, tot cu 3 degete, cu apasari scurte.

Contra oboselii trebuie sa ne odihnim iar apoi vom apasa cu degetul mare, de 50 de ori, podul palmei si interiorul lui.

Ca sa indepartati oboseala si enervarea, faceti 60 de apasari in podul palmei cu degetul mare (30 la mana stanga, 30 la mana dreapta).

Incercati sa va schimbati dispozitia, apasand cu degetul mare pe pliul interior al cotului, in golul acestuia.

Contra durerilor de cap se vor face apasari circulare, cu pulpa degetului mare pe tample si se va ciupi carnea dintre sprancene timp de 30 de secunde cu aratatorul si degetul cel mare, sau se va ciupi radacina nasului. Cu cealalta mana, mai precis cu podul palmei, se va freca baza craniului.

Contra durerilor de cap activam circulatia sangelui, frecand bine amandoua palmele si apasand cu degetul mare podul palmei.

Contra migrenei faceti cateva apasari si ciupituri pe frunte, cu degetul cel mare si cel aratator, iar cu cealalta mana apasati osul occipital. Apasati scurt cu degetul mare pe arcada ochiului si sub sprancene, insistand in golul adanciturii nasului (intre ochi). Faceti presiuni apasand circular pe ambele tample, cu degetul mare si apoi masati cu pumnul semistrans tamplele. Presati calota craniana apasand cu degetele, incepand deasupra cefei si pana in crestet, apoi coborati pana aproape de urechi.

Contra insomniei se va masa pulpa degetului mare de la mana dreapta, coborand din varful degetului pana la baza lui, repetand operatia de cateva ori.

Contra tusei se vor lua ceaiurile si siropurile de rigoare si se va masa gatul, apasand usor cu varful degetelor, in cateva randuri alunecand de la barbie spre gat pana la "marul lui Adam".

Contra stranutului repetat, se va apasa punctul lateral interior al pliului cotului.

Pentru ochi facem apasari cu 3 degete pe sprancene si apoi cu pulpele degetelor pe arcade (de 3 ori), apoi pe partea inferioara a arcadelor tot de 3 ori, timp de 10 secunde.

Pentru descongestionarea nasului rosu, frecam urechile.

Pentru ten facem presiuni scurte pe tample, pe frunte, pe arcade si intre ochi.

Pentru revitalizarea glandei tiroidiene presam cu degetul mare de o parte si de alta a arterelor gatului.

Masaj dupa baie

Dupa ce am iesit din baie ne frecam bine cu prosopul sau cu o manusa uscata, de panza mai aspra, ori o lufa (burete vegetal), apoi vom unge intreg corpul cu o crema (lapte nutritiv sau ulei) masand intai talpile, gleznele, gambele, genunchii cu miscari circulare, intotdeauna de la periferia corpului, in sus si spre centru, folosind ambele maini. Continuam cu pulpele, pantecele (miscari circulare) apoi fesele, bustul si decolteul, umerii si bratele. Incepand miscarile de la varful degetelor, apasand bine pe podul palmei; vom masa apoi in linie dreapta pe antebrat, circular pe cot, pe brat, urcand spre gat, cu miscari lungi si circulare. Continuam pe ceafa si calota craniana, pe care o vom ciupi cu degetele.

Pentru obraz vom face mai tarziu masajul, atunci cand ne pregatim pentru noapte.

Cand baia a fost facuta cu plante, se va proceda intai la sudatie si abia dupa catva timp ne vom masa, pentru a nu raci si a lasa sa se usuce transpiratia.

Masajul parului

Masajul se poate executa de preferinta pe parul uscat sau folosind anumite preparate. Este bine sa fie efectuat seara, mai ales dupa o zi obositoare, avand o actiune calmanta.

In caz de seboree nu se va efectua masaj in regiunea temporala pentru a nu accelera fluxul sanguin si a nu excita secretia glandelor.

Parului gras ii vom efectua un masaj usor cu o lotiune speciala. Masajul parului uscat va fi realizat in profunzime, iar in cazul caderii parului se va renunta la masaj, o simpla aplicare a produsului folosit in tratamentul respectiv fiind suficienta.

se aplica ambele maini pe cap: mana dreapta in regiunea frontala, iar cea stanga in regiunea occipitala raman pe pielea capului;

se efectueaza miscari de indreptare spre crestet, apasand energic asupra pielii;

tot cu degetele bine fixate, se executa apoi aceleasi miscari avand insa mainile plasate pe partile laterale ale capului, deasupra urechilor;

cu degetele asezate in aceeasi pozitie se executa apoi miscari circulare. Se desparte parul in carari, asupra carora, deoparte si de alta, se executa o miscare de pliere, pana ce degetele se intalnesc, apoi mana stanga impinge pielea inspre ceafa, iar mana dreapta inspre crestet.

Masajul manual se termina printr-o serie de miscari de maniere, care pornesc de la ceafa spre fiecare umar.

Masaj pentru tratamentul ridurilor

Practicat in mod regulat, cu perseverenta, tinand seama de directia miscarilor si insistand asupra portiunilor ridate - masajul facial prelungeste vitalitatea si tonicitatea muschilor.

O conditie esentiala este insa aceea de a fi practicat inca de la varsta de 25-30 de ani, caci mai tarziu pielea isi pierde din elasticitate si efortul devine inutil.

Tehnici de masaj

Masajul fetei cuprinde o serie de miscari specifice dintre care cele mai obisnuite sunt:

Miscari de mangaiere

Cu miscari de mangaiere sau de netezire (effleuraj) se va incepe si se va termina masajul. Sunt miscari superficiale care se executa cu pulpa degetelor sau cu mana deschisa. Sensul miscarilor este determinat de directia circulatiei sangelui si limfei (de jos in sus).

Prin acest masaj:

se mareste capacitatea de absorbtie a cremei hranitoare aplicata pe piele;

se obtine o relaxare generala;

se realizeaza o intensificare a circulatiei sangelui si a limfei, o stimulare a activitati muschilor.

Miscari energice

Acest masaj se recomanda pentru intensificarea circulatiei locale, pentru descongestionarea tesuturilor mai profunde si pentru indepartarea excesului de sebum din glandele sebacee. In functie de modul lor de executie, miscarile energice se pot categorisi astfel:

Pianotatul este procedeul care consta in miscari executate cu patru degete, miscari asemanatoare celor facute la pian. Se efectueaza in scopul revitalizarii tesuturilor si pentru activarea circulatiei sangelui.

Tapotatul consta in miscari scurte, dese si ritmice aplicate cu toata fata palmara a degetelor. Prin acest procedeu se obtine o intensificare a hranirii tesuturilor si o crestere a tonicitatii muschilor.

Framantatul. Miscarile se aseamana cu framantarea aluatului. Acest procedeu se caracterizeaza printr-o actiune stimulatoare si de tonificare a muschilor. Se recomanda in special in cazul tenului gras, deoarece indeparteaza surplusul de sebum al glandelor sebacee.

Ciupitul ar putea fi considerat ca o varianta a masajului framantat. Se executa mai mult cu doua degete si cu miscari scurte si repetate ca si framantatul; este indicat in situatia tenurilor grase.

Frictionarea consta in miscari executate cu presiune, folosind pulpa degetelor. Miscarile degetelor pot fi circulare, in zig-zag, verticale, orizontale etc. Se recomanda pentru intensificarea circulatiei locale si pentru descongestionarea tesuturilor mai profunde.

Palmuitul consta din usoare palmuiri, executate pentru stimularea circulatiei sanguine si pentru cresterea tonicitatii muschilor.

Miscari vibratorii

Miscarile vibratorii se executa cu cele patru degete sau chiar cu intreaga palma si constau in miscari rapide de tremurare, de vibratie. Actioneaza in special asupra tesuturilor profunde.

Operatiuni pregatitoare pentru masaj

Ne spalam bine pe maini, taiem unghiile scurt si nu purtam inele care ar putea zgaria;

Se strange parul cu o bentita sau intr-o basmaluta de tifon pentru a nu-l murdari;

Urmeaza demachierea obrazului cu o crema sau cu un lapte demachiant si o stergere cu o lotiune tonica care poate fi o infuzie din plante alese dupa natura tenului.

In general, masajul este precedat de o baie de aburi.

Dupa expunerea la baia de aburi, ne stergem usor obrazul cu un prosop curat si procedam la scoaterea punctelor negre. Ne acoperim degetele aratatoare de la ambele maini cu tampoane sterile si presam progresiv zona din jurul punctelor negre.Atat inainte, cat si dupa extragerea punctelor negre, obrazul se va sterge cu o solutie dezinfectanta sau cu alcool camforat. Daca ne hotaram ca miscarile de masaj sa le efectuam mai des, se poate renunta la baia de aburi.Inainte de a trece la efectuarea masajului vom incalzi putina crema in palma, apoi printr-un masaj mangaietor vom aplica crema pe obraz.

Aplicarea cremei se face astfel: cu miscari de mangaiere indreptate de sub barbie spre piept crema se intinde pe gat, iar din mijlocul barbiei inspre urechi, pe obraz si apoi din mijlocul fruntii spre tample.

Efectuarea masajului

Dupa ce am efectuat aceste operatii pregatitoare trecem la efectuarea masajului propriu-zis, care poate dura 10-15 minute (fiecare miscare se poate executa de 3-4 ori, mainile nu se mai ridica de pe obraz).

Fruntea

Se executa miscari de mangaiere (effleuraj), cu ambele maini, care lucreaza alternativ, pornind de la sprancene la radacina parului.

Pornind de la tampla stanga spre tampla dreapta si invers efectuam miscari in zig-zag (degetele mijlocii se intretaie).

Pentru prevenirea ridurilor de la radacina nasului se executa acelasi fel de miscari in zig-zag pornind de jos in sus.

Atat pentru ridurile orizontale, cat si pentru cele verticale, se executa miscari circulare, pornind de la radacina nasului spre tample.

Sprancenele

Masam sprancenele prin mici apasari ca si pe orbicular si apoi facem ciupituri laterale ale fruntii, cu cele 3 degete.

Se executa ciupituri apucandu-se intre degetul mare si mijlociu, pornind de la radacina nasului spre tampla.

In aceeasi directie executam miscari de mangaiere cu degetele aratator si mijlociu in pozitie de "V" (asa numita foarfeca).

Pleoapele

Pleoapele vom fi masate usor, prin palpare cu varful degetelor, insistandu-se pe marginea santului orbital si pe orbicular, deasupra si dedesubtul sprancenelor, prin apasari scurte.

Regiunea ochilor

Miscarile de netezire vor fi foarte usoare, deloc brutale, aceasta zona fiind foarte sensibil.

Pentru "laba gastii" cu mana stanga vom sustine coada sprancenei, iar cu mana dreapta executam miscari circulare urmate de miscari de pianotat.

Vom executa miscari circulare pornind de la radacina nasului si urmand arcadele sprancenelor. Miscarea se termina printr-o usoara presiune la radacina nasului.

Nasul

Se maseaza circular, cu degetul mijlociu, de o parte si alta a aripilor nasului si apoi cu miscari de mangaiere urcam de jos in sus (foarfecele nasului), punctand cu un deget narile

Buzele

La gura vom masa cu degetele, aratatorul, mijlociul si inelarul de la ambele maini, gen foarfeca (degetul aratator si mijlociu formeaza un "V"), de o parte si de alta a portiunii dintre nas si gura, insistand la colturile ei, folosind alternativ ambele maini.

Aceleasi miscari le repetam si la barbie. Pentru prevenirea barbiei, se tapoteaza energic sub barbie si de-a lungul maxilarelor cu degetele stranse si intins (alternativ cu ambele maini).

Obrajii

Masajul obrajilor se executa cu miscari circulare, de netezire cu podul palmei.

Toate miscarile sunt ascendente pornind de la aripile nasului, de la coltul gurii si de la barbie spre tample.

Asupra obrajilor se mai pot executa ciupituri, tapotari, pianotari si framantat.

Miscarile care se executa foarte usor si incet sunt miscari de netezire, effleuraj si vibratorii folosind o crema grasa hranitoare.

Pentru ridurile din santul naso-labial (zona dintre nas si gura) si de la extremitatile guri se executa ciupituri si miscari de mangaiere. Pentru tenurile grase, acneice, este foarte indicat masajul pe uscat, fara a se aplica crema pe obraz, masaj care consta din executarea unor ciupituri superficiale, ce alterneaza cu ciupituri profunde.

Ciupim si calota craniana, coboram spre ceafa, pe care o masam orizontal si vertical, ciupind bine pielea in dreptul coloanei, trecem la gat si la barbie cu intreaga palma - de sus in jos si circular - si astfel stimulam circulatia sangelui, pentru o mai buna hranire a epidermei.

Masajul gatului

Masajul gatului se efectueaza invers decat cel al fetei, adica de sus in jos.

La inceput se vor face usoare miscari orizontale, executate alternativ cu ambele maini apoi cuprinzand gatul intre degetul mare si celelalte degete si pornind dinspre barbie inspre decolteu pana aproape de stern. Atentie! Glanda tiroida va fi lasata libera in timpul masajului. La sfarsit se vor executa ciupituri de-a lungul cutelor, prinzand pielea intre degetul aratator si degetul mare. La masaj se vor folosi creme nutritive. De asemenea dusul cu apa rece indeplineste rolul unui masaj, contribuind la activarea circulatiei sanguine.

Ceafa trebuie bine masata.

Masaj pentru barbia dubla

Se va cuprinde barbia, intre degetul mijlociu si cel aratator (foarfeca barbiei), alunecand de-a lungul maxilarelor. Se executa alternativ cu ambele maini pornind din mijlocul barbiei.

Din mijlocul barbiei pana la urechi, se vor executa miscari de vibratie.

Masajul decolteului

Se incepe prin ungerea cu o crema grasa prin miscari de mangaiere. Miscarea porneste de sub barbie inspre comisura sanilor, apoi in sus spre urechi.

Cu ajutorul degetului mare si mijlociu, se executa ciupituri pe toata suprafata decolteului. Pornind de la umarul stang, executam o miscare vibratorie orizontala, vibrand rapid intreaga mana de la coate pana la varful degetelor. Schimbam mana si pornim de la umarul drept spre ce stang. Palmele coboara pe umeri pana la cot, apoi urcam pana la urechi.

Masajul spatelui

Se recomanda masajul facut de un specialist.

Automasajul spatelui se executa cu palmele si degetele intinse, sau cu partea dorsala a mainilor si degetelor. Se fac miscari de jos in sus, dinspre regiunea feselor pana sub omoplat. Miscarile simetrice de o parte si de alta a coloanei vertebrale, vor fi urmate de miscari de frictiune energica (cu partea dorsala a mainilor) mai ales in regiunea salelor.

Ingrosarea cefei va fi combatuta prin masarea zilnica a regiunii respective si prin exercitii de gimnastica, care sa antreneze in special muschii gatului.

Masajul mainilor

Se ung mainile in prealabil cu o crema sau se pudreaza cu talc.

Fiecare mana va beneficia de cel putin de 3 minute de masaj. Masajul va incepe de la varful degetelor.

Pozitia cea mai indicata este cu coatele pe masa cu antebratul vertical. Fiecare deget va fi masat in parte ca si cum am imbraca niste manusi prea stramte. Se va insista asupra articulatiilor de la degete masandu-le circular. Se framanta palma cuprinzand-o intre degetul cel mare si celelalte degete ale mainii stangi sau drepte dupa caz.

Se insista asupra incheieturii mainii, apoi se maseaza antebratul.

Masajul se va incepe la mana dreapta care fiind mai solicitata are nevoie mai mult de masaj decat mana stanga.

Masajul picioarelor

Dupa o zi obositoare, cand ne simtim picioarele grele, obosite, dureroase, uneori chiar rosii, tulburari datorate unei circulatii defectuoase, un masaj descongestionant este foarte indicat.

Miscarile vor fi de mangaiere si framantare insistandu-se in special asupra talpilor, gleznelor si a portiunilor din jurul genunchilor, unde de altfel exista si pericolul depunerii de grasime.

Se va masa fiecare deget, urcand spre glezna si frecand bine fiecare incheietura. Talpa se va masa prin miscari circulare pornind de la degete spre calcai. La masaj se poate folosi un ulei vegetal, o crema hidratanta sau pudra de talc.

In cazul celulitei se recomanda masajul manual in afara celui electric, executat de o persoana calificata sau chiar de noi, avand eficacitate in special in forma superficiala nodulara. El va fi efectuat la inceput usor, crescand treptat in intensitate, in special la ceafa si la picioare.

Masajul gleznelor

Pentru gleznele umflate se executa un masaj cu o crema speciala, frictiuni cu o lotiune descongestionanta. Se cuprinde glezna cu degetele ambelor maini, se framanta bine apoi se urca spre pulpa.

Masajul pulpelor

Apucam pielea intre degetul mare si index si masam usor pliul format de-a lungul pulpei. Dupa 5 minute trecem la celalalt picior. Cu degetele de la ambele maini, pornind de la glezna, apasam puternic asupra muschilor urcand de-a lungul pulpei.

Masajul genunchilor

Prin masaje manuale sau electrice poate fi indepartat stratul de grasime in surplus de pe genunchi. Cu aceleasi degete se apuca si se framanta pielea intai sub genunchi, apoi deasupra. Durata: 10 minute pentru fiecare picior. Pentru genunchi supli este recomandata bicicleta sau simularea. Rezultate bune pentru tratamentul celulitei genunchilor se pot obtine frecandu-le zilnic cu piatra ponce, dupa ce in prealabil le-am sapunit bine. Dupa lotionarea cu alcool camforat se recomanda un masaj cu un amestec de apa de colonie cu glicerina.

Masajul coapselor

Apucam pielea coapsei intre degetul mare si indexul fiecarei maini, descriind un fel de "S" cu acest pliu si framantam bine. Dupa 5 minute se schimba piciorul apoi se reincepe; in total masajul va dura 20 de minute.

Masajul soldurilor

Se recomanda obligatoriu practicarea zilnica a exercitiilor fizice minimum 5 minute si cel putin o ora de mers pe jos in aer liber, respirand bine, si cu muschii abdominali contractati.

Pentru picioarele umflate se recomanda un masaj usor cu o crema ce contine camfor, incepand de la degetele picioarelor si insistand pe glezna, apoi se va urca pe gamba, cu miscari verticale si pe genunchi cu frictiuni circulare.

Pentru picioarele musculoase sunt recomandate masaje de elongatie si miscari.

In cazul in care avem varice se va evita masajul framantat, frictionat, tapotat, aceste miscari marind riscul de declansare a cheagurilor de sange. Este indicat un masaj usor, mangaietor, de la calcaie spre genunchi.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1376
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved