Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

MEDICATIA APARATULUI RENAL

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CURA CHIRURGICALA A EVENTRATIILOR
Tesutul adipos stocheaza si furnizeaza acizi grasi
Testosteron
FACTORII CARE FAVORIZEAZA INSTALAREA UNEI BOLI AUTOIMUNE
FIXAREA MODELELOR in OCLUZOR si ARTICULATOR
PRINCIPALELE MINERALE DIN ORGANISM
Tumori
De recitit in spital sau chiar inainte sa nasti - Sfaturi pentru reusita alaptatului:
Toxoplasmoza
Tratamentul balneofizioterapeutic in fracturile oaselor lungi


MEDICATIA APARATULUI RENAL

DIURETICELE
Diureticele sunt substante care cresc eliminarea de urina (apa si sare). Unele elimina predominent apa, marind volumul urinei si provocand o diureza apoasa. Altele elimina o urina bogata in sare, numite din aceasta cauza saluretice, folosite pentru eliminarea excesului de sare si apa, retinute in edeme. Deosebim urmatoarele substante cu actiune diuretica:

Diuretice majore: Furosemidul si acidul etacrinic. Furosemidul (Lasix Furantril) elimina un volum mare de urina, cu o cantitate crescuta de Na, K si CI. La bolnavii cu edeme cardiace, o singura doza de 40 mg, poate duce la pierderea de 6 - 8 litri apa. Este de regula eficace, la bolnavii rezistenti la diureticelor tiazidice (saluretice). Poate fi utilizat si in doze mai mari (pana la 1 - 2 g). Bolnavii care nu raspund la doze mici de 40 mg, pot raspunde la dozele mai mari. Efectul este rapid, de scurta durata si usor controlabil. In administrarea orala, diureza incepe dupa 20 - 60', si se mentine 4-6 ore. in administrarea i.v, efectul incepe dupa 3 - 15' si se mentine 2-5 ore. Pot apare insa dezechilibre electrolitice: hiponatremie, hipopotasemie si mai rar hipocloremie. Poate apare si hipotensiune, hiperglicemie, hiperuricemie, accidente alergice si tulburari digestive. Este indicat in toate formele de edeme; (din insuficienta cardiaca, ciroza hepatica cu ascita, edemul pulmonar, edemul cerebral). Se administreaza ca urgenta in insuficienta renala cronica si acuta. Acidul etacrinic (Edecrin) deosebit chimic de Furosemid, are actiune si indicatii similare. Actioneaza intens, rapid si de scurta durata, sub forma de comprimate de 0,50 g 1 - 4/zi, administrat dupa mese si sub forma de fiole de 0,025 g/fiola, 1 - 4 i.v. zilnic. Prezinta aceleasi reactii adverse.

Diuretice mercuriale: Mercurofilina (Novurit) si Salyrgan au de asemenea actiune intens diuretica pentru apa, sodiu si clor, care apare la 2 - 3 ore de la administrare (i.m., i.v. lent 1-2 ml, de 1 - 2 ori/saptamana). Dintre reactii adverse pot apare: alcaloza hipocloremica, hiponatremie, hipopotasemie, tulburari digestive renale si cardiovasculare si tulburari alergice. Mult utilizate in trecut, in prezent sunt putin folosite.

Diuretice tiazidice si inrudite. Tiazidicele sunt diuretice cu intensitate moderata si relativ durabila. Elimina urini concentrate in care predomina Na (salureza); elimina si CI si K. Pot provoca hiponatremie si mai ales hipopotasemie, hiperglicemie si hiperuri-cemie. Este diureticul cu care se incepe tratamentul in cazurile usoare si moderate. Cele mai cunoscute tiazidice sunt:

- Hidroclorotiazida (Nefrix, Esidrex). Diureza incepe la o ora dupa administrarea orala si se mentine 8-l2 ore. Dozele utile sunt de 25 - 100 mg, in 1 - 2 prize.

-Butizida (Ufrix, Eunephron). Are proprietati similare, dar actiunea diuretica este mai puternica.

Clopamida (Brinaldix), Clortalidona (Hygroton), Clorexolona (Flonatril), sunt substante diuretice inrudite cu tiazidicele. Au durata de actiune mai lunga (24 - 48 ore). Se administreaza l/zi sau la doua zile.

Antagonista aldosteronului (Spironolactona, Triamterenul si Amiloridul)

Spironolactona (Aldactona). Actioneaza ca antagonist competitiv al aldosteronului. Are actiune diuretica modesta si creste eliminarea apei si sarii, dar cruta K. Efectul este dependent de concentratia aldosteronului. Diureza produsa creste, cand se asociaza cu diuretice, ca tiazidice, furosemid, acid etacrinic, compensand pierderea de K produsa de acestea. Indicatia principala o reprezinta edemele cu hiperaldosteronism secundar, rezistent la alte diuretice. Spironolactona este contraindicata in insuficienta renala acuta si in hipoerpotasemie. Se recomanda prudenta in insuficienta renala cronica. Aldactona se prezinta sub forma de comprimate de 0,025 g, (4 - 8/zi), cu efect dupa 24 -48 de ore, de durata. Ca reactii adverse pot apare: hiperpotasemie, hiponatermie, eruptii cutanate, tulburari digestive, somnolenta etc.

Canreona si Canreonatul de potasiu (Soludactone), substante inrudite cu spironolactona, se administreaza i.v. in urgente.

Triamterenul (Dytac, Teriam), are actiune asemanatoare spironolactonei, dar mecanismul de actiune este diferit. Se administreaza 0,100 - 0,200 g/zi.

- Amiloridul (Moduretic), este alt antagonist al aldosteronului. Diureza apare dupa 2 h de la administrare orala si se mentine 24 h.

Diuretice minore

- Diureticele xantice. Dintre acestea se intrebuinteaza Aminoxilina (Miofilinul) in comprimate de 0,100 g si in fiole de 2 si 10 ml i.v. Este un diuretic slab.

Diurocardul (Clorura de amoniu) este un diuretic acidifiant. Se prezinta sub forma de drajeuri de 0,400 g si se administreaza 8 - 20/zi, timp de trei zile consecutiv, cura care se poate repeta.

- Acetazolamida (Diamox Ederen) actioneaza ca inhibitor al anhidrazei carbonice. Este o sulfamida cu efect diuretic slab (comprimate de 0,250 g). Practic nu se mai foloseste, in prezent este utilizata in tratamentul glaucomului si al unor forme de epilepsie. Diclorfenamida si Metazolamida sunt alti anhibitori ai anhidrazei carbonice.

Prescriptia de diuretice poate fi facuta ori de cate ori exista in organism o retentie de apa si sodiu, dar conduita este diferita, in functie de cauza retentiei. de exemplu, intr-o insuficienta renala diureticele sunt inutile si periculoase. Cele patru mari indicatii ale diureticelor sunt:

- Insuficienta cardiaca - atat in timpul decompensarii, cat si ca tratament de intretinere (uzual Nefrix).

- Hipertensiunea arteriala, in functie de forma clinica si de stadiu, beneficiaza de asemenea de aportul continuu al diureticelor (Nefrix, Ufrix, Furosemid, Spirolactona).

- Ciroza hepatica ascitogena: Triameternul, Spirolactona si corticoterapia permit sa se reduca la multi cirotici, ascita si edemele. Tizidicele sunt mai putin indicate, datorita pericolului de hipokaliemie si hiperamoniemie.

- Sindroamele nefrotice beneficiaza de corticoterapie.

Ca regula generala, nu trebuie prescrise diuretice la bolnavii cu semne de insuficienta renala: proteinurie, cilindrurie sau azotemie peste 0,50 g. De asemenea, diureticele nu trebuie prescrise la intamplare, ci in functie de originea edemelor, tratamentele anterioare si rezultatele laboratorului. Administrarea diureticelor se poate insoti de numeroase accidente. Obisnuit se intalnesc: sindroame de deshidratare in administrarile prelungite si pierderi de electroliti. Hipokaliemia este cea mai frecventa - urmare a administrarii acestor droguri, cu exceptia Triamterenului si a Spirolactonei. De aici, necesitatea de a se administra sistematic potasiu si de a-l doza cu regularitate. Hiponatremia se intalneste mai ales la bolnavii sub tratament diuretic si regim desodat prelungit, iar hipocloremia apare la bolnavii tratati cu mercuriale. Se recomanda sa se prescrie si clorura de amoniu.

Diureticele mercuriale mai pot provoca febra, eruptii cutanate, purpure, tulburari digestive (varsaturi, diaree, uneori scaune sanguinolente), anurie, colaps, leziuni renale, hepatice si chiar moarte subita. Tiazidicele pot determina tulburari digestive (anorexie, greturi, varsaturi), eruptii cutanate si rar, accidente sanguine. Spirolactonele pot antrena tulburari hormonale.

TabeluVIII

Principalele medicamente din practica curenta, pe grupe de afectiuni.

Nr.  Denumirea comuna internationala curent

Forma

farmaceutica

 

Antineoplazice

 

Ciclophosphamidum - Endoxan - Ciclofosfamid - Citomm

caps., inj.

 

Clorambucilum - Leukeran

capsule

 

Dacarbazine - Levofolan

ini.

 

- Alkeran

 

Melphalanum

caps., inj.

 

Busulphan - Mileran

comprate

 

Metotrexatc - Antifolan

compr., inj.

 

Azothioprinum - Imuran

compr., inj.

 

Citarabinum

inj.

 

Fluororacilum - Efudix

inj.

 

Ciplastinum

inj.

 

Blcomicinum

inj.

 

Natulan

inj.

 

Daunorubicinum - Daunoblastin

inj.

 

Epirubicinum - Farmorubicin

inj.

 

Asparaginase - Lcucogen

inj.

 

Procarbazinum - Natulan

caps

 

Vinblastinum

inj.

 

Denumire internationala

Forma farmaceutica

Vincristinum - Oncovin - Cristovin

inj.

Tegafurum - Ftorafur

inj.

Mercaptopurinum - Puritenol

caps

Hidroxicarbamidum - Hidroxiuree

caos.

Tamoxirenum - Tamoneprin

caps

Flutamidum

compr.

Chlorrotrianisen - Clanisen - Tace

caps

 

Tuberculostatice

Rifampicinum - Sinerdol - Rifadin - Rimactan

caps

Cicloserinum

caps

Izoniazidum

compr., inj.

Pyrazinamidum

compr.

Etambutolum

caps

Streptomicinum

inj.

 

Antidiabetice

Insuline cu actiune rapida - Actrapid M.C.

inj.

Insuline cu durata de actiune intermediara Insulina semilenta M.C.

inj.

Insuline cu durata de actiune lunga - Insulina lenta - Monotard M.C.

inj.

Metforminum - Meguan

compr.

Glibenclamidum - Daonil - Maninil

compr.

Gliclazidc

compr.

Clorpropamidum

compr.

Tolbutamidum

compr.

Glipizidum - Mintdtab

compr.

Desmopresinum - Adiuretin

compr.

 

Neuroleptice

Fluphenazinum - Moditen - Prolixin

compr., inj.

Tioperazinum - Majeptil

compr., inj.

Haloperidolum - Haldol

sol., inj.

Clorpromazinum - Clordelazin - Plegomazin - Prozin

sol., inj.

Flupentixol - Fluanxol

inj.

Fluspirilen - IMAP

inj.

Etosuximidum - Suxilep - Zarontin

caps., sirop

 

Denumire internationala

Forma farmaceutica

Amitriptilina - Teperin

compr. fiole

Clonazepanum - Rivotril

compr.

Carbamazepinum - Finlepsin - Tegretol

compr.

- Stazepin

- Tegral

Acid valproic - saruri - Convulex - Depakine - Petilin

caps, siropTolperisonum - Nydocalm - Muscalm

Compr. fiole

Periciazinum - Neuleptil

sol. compr. fiole

Levadopa si combinatii - Madopar

compr.

- Nakom - Synemet

Amantadinum - Viregit

compr.

Antiastmatice

Salbutamol - Ventolin

compr. spray

Izoprenalinum - Bronhodilatin

spray

Terbutalinum - Bricanyl

spray

Fenoterolum - Berotec

spray

Ketotifen - Zaditen

compr. sirop

Orciprenalinum - Asmopent

spray

Antilepros

Dapsone

capsule

Antiaritmic

Amiodarone - Cardarone

compr.

Cardiotonic

Digoxinum

sol. compr. fiole

Coronarodilatator

Isosorbidii dinitras - Maycor - Izoket - Isodinit

Compr. fiole

- Izomar

Pentaeritril - Tetranitras - Pentalong - Dilcoran

compr.

- Nitropector

Carbocromenum

compr.

Lapte

Lapte praf umanizat pentru varsta 0-l an

Antibiotice  '

Eritromycinum

sirop, pulbere,

CfMUgM-3 mj-

Ampicilinum

cranpr-, inj.

Denumire internationala

Forma farmaceutica

Benzylpenicilinum - Penicilina G

Benzylpenicilinum procainicum - Efitard

Bebzatin Benzyl penicilinum - Moldamin

- Retarden

mj.

Oxacilinum

caps., inj.

Colistinum - Colimicin

compr., mj.

Tobramicinum - Nebcin

inj.

Gentamicinum

mj.

Kanamicinum

Doxiciclinum - Vibramicin

caps., inj.

Cloramphenicolum - Clorocid

caps., mj.

Tetraciclinum

caps

Carbenicilinum - Geopen

inj., compr.

Amoxicilinum - Amoxil

inj., compr., susp, uz intern

Amoxicilinum + Acid Clavulanic - Augmentin

compr., inj., pulbere

I

Ampicilinum + Sulbactanum

ini.

Ticarcilinum + Acid Clavulanic

Cefapirinum - Cefatrexil

Ceftriaxonum - Rocefme

inj.

Cefalexinum - Oracef _________________- Ceporex

inj.

Cefoperazonum - Cefobid

ini.

Chimioterapie

Pefloxacinum - Peflacin

compr., inj.

Ofloxacinum - Tarivid

compr.

Sulfametoxazol + Trimetoprim - Biseptol

- Cotrimoxazol

- Berlocid

- Bactrim

- Sumetrolim

compr, susp.. orala

Tinidazolum - Fasigin

compr.

Metronidazolum - Fagii

compr.

Hepatoprotector

Silibinum - Silimarina

compr.

Fosfolipide esentiale - Esfogran - Essentiale- Hepabionta

compr.

Antiinflamato r

Salazosulfapiridinum - Salazopirin

caps

Coleretice

Preparate cu Acizi Biliari - Colebil

eempt

Acidum Dihidrocholicum - Fiobilin

Denumire internationala

Forma farmaceutica

Preparate cu Oleuri volatile - Rowacol

caps

Cinara Scolimus - Anghirol - Inxtamixt

Draj., sol., uz intern

Antiulceroase

Magnezium Hidroxidum - Almagel

pulbere, susp., comper.

Magnezium amestecuri de saruri - Gelustl

compr.

- Ulcerotrat

- Dicarbocalm - Gastrobent

- Gaviscon - Trisilicalm - Nicolen - Phosfalugel - Colgast

Ranitidinum - Zantac - Gertocalm - Ranisan

compr.

Cinetidinum - Tagamet

compr.

- Altramet

Famotidinum - Pepdul - Ulfamid

compr.

Bismut Subcitric - De - Noi

compr.

Papaverini Hidrocloridum

compr., fiole

Butilscopolaminum - Scobutil - Buscopan

compr., fiole, supo.

Methoclopramidum - Cerucal - Reglan

compr., sol., uz intern

Antiemetice

Thyethylperazmum - Torecan

draj., fiole

Amestecuri de enzime digestive - Triferment - Panzcebil - Mezim - Cotazim - Digestal - Festal - Nutrizim - Luizimdraj.

Anticoagulante

Agenocumarolum - Trombostop - Sintrom

compr.

Dipiridamolum

compr.

Fenofibratum - Lipantil

compr.

Antihipertensive

Captoprilum - Capoten - Hipotensor

compr.

Denumire internationala

Forma farmaceutica

 

Metildopum - Dopegit

compr.

 

Clonidinum - Hemiton - Catapresan

compr.

 

Antagonisti de calciu

 

Verapamilum - Falicard - Isoptin

compr.

 

Vasodilatatori periferici

 

Pentifilinum - Cosaldon

draj., fiole

 

Pentoxifilinum - Trental

compr.

 

Nicergolinum - Sermion

compr.

 

Cinarizinum - Stugeron - Cerebal

compr.

 

Vinpocetinum - Cavinton

compr., fiole

 

Vincaminum - 'Cetal' R

compr., fiole

 

Piracetanum

compr., fiole

 

Bctablocanti

 

Metopralolum - Lopresol

compr.

 

Talinolum - Cordanum

compr.

 

Propranololum

compr., fiole

 

Medicatia aparat genito-urinar

 

Tinidazolum - Fasigin

compr.

 

Fluconazolum - Diflucan

compr., inj.

 

Acidum Naiidixicum - Negram - Nevigramon

compr.

 

Nitrofurantoinum

compr.

 

Fenazopiridinum

compr.

 

Terizidonum - Urovalidin

compr.

 

Mepartricinum - Tricamoil

compr., sol., uz intern

 

Antiiitiazice

 

Acid citric, Ulei volatil - Rowatinex - Cistenal

compr., sol., uz intern

 

Diuretice

 

Furosemidum - Lasix

compr., fiole

 

Acidum Etacrinicum

compr.

 

Spironolactonum - Aldactone

compr.

 

compr.

 

Tranchilizante

 

Mcdazepamum - Rudotel Ansilan

compr.

 

- Globium

 

Antidepresive

 

Clomipraminum - Anafranil

draj., inj.

 

Trimtpraminum - Herphonal - Sapilent

compr.

 

Denumire internationala

Forma farmaceutica

Mianscrin - Leviron

compr.

Antivirale

Acidovirum - Zovirax

compr., ungv.

Vaccinuri - Bronho-Waxom - Uro-waxom

compr.

AntiinflamatoriDexametazonum

fiole

Diclofenacum - Voltaren

caps

Piroxican - Feldcne

compr., supoz.

Ibuprofen - Padudcn

caps., supoz.

Clofezonum - Percluson

caps., supoz.

Fcnilbutazonum + Aminofenazonum - Rhcopirin

draj., inj.

Penicilaminum

caps

Antigutoase

Alopurinolul - Gychtex

compr.

Analgezice

Pentacinum - fortral

compr., fiole, supoz.

Tramadolum-Tramal

compr. fiole, supoz.

Derivati de Acid salicilic - Aspirina

compr.

Antlide - combinatii - Paracetamol

compr.

Antifimgice

Grizcofulvinum

compr.

Kctoconazolum - Nizoral - Sostatin

compr.

Antibiotice

Nistatinum - Starnicin

compr., orale, compr. vaginalc

Medicatie dermatologica

Flucortalonum - Ultralan

ungv.

Clobetasoiura

ungv., solutie

Hidrocortizon + Antibiotice - Bioxiteracor

spray

Amoidinum

compr., solutie

Progestative

Medroxiprogestcronum

compr.

Progesteronum

fiole

Linestretiolum - Ofgametril - Endometril

' compr.

Gonadotrofinum Corionicum - Pregnil

fiole

Vasopresinum

fiole

Antiinflamatori

Betametazonum - diprofos

inj.

Metilpredisolonum - Urbason

compr., fiole

Prednisonum

compr.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3585
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site