Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

MEDICATIA IMUNOSUPRESIVA Sl C1TOSTATICA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micMEDICATIA IMUNOSUPRESIVA Sl C1TOSTATICA

Actioneaza inhiband sinteza anticorpilor si formarea limfocitelor. Inhiba deci procesele imunologice. in realitate, terapia imunosupresiva este o imunodepresie. Mijloacele cele mai utilizate sunt:
- Drogurile imunosupresive. Cel mai utilizat drog este Azatioprina (Imural, Imurel) in doze de 2,5 - 5 mg/kg/corp. Asocierea cu prednison sau A.C.T.H. duce la scaderea dozelor pentru ambele droguri, deci la diminuarea efectelor toxice. Dintre drogurile anti-neoplazice imunosupresive urmatoarele si-au confirmat utilitatea in clinica: Azatioprina, Ciclofosfamida (Endoxan), Metotrexat, Clorambucil, 6 - Mercaptopurina, 6 - Tioguanina. Succesele obtinute in terapia unor boli autoimune, le-au impus in practica clinica. De exemplu in purpura trombocitopenica - idiopatica, in anemii hemolitice autoimune, lupusul eritematos diseminat, artrita reumatoida, sindromul nefrotic, glomerulonefritele proli-ferative, colita ulceroasa, hepatita cronica activa s.a.

- Terapia prin anticorpi specifici. Se realizeaza prin:

- administrarea pasiva de anticorpi, pentru prevenirea izoimunizarii Rh., prin imu-noglobulina umana specifica anti D.

seruri si globulina antilimfocitara, care sunt agentii imunosupresivi cei mai puternici, cunoscuti pana in prezent. Utilizarea k>r in transplantele de organe, este principala intrebuintare, dar sunt folosite si in diferite boli autoimune.

- Corticoterapia. isi exercita efectul imunosupresor numai daca este in cantitate mare. Scade limfocitele si diminua productia de autoanticorpi si celule spcific sensibilizate. Dozele mari de Prednison (60-l00 mg si chiar mai mult), produc efecte secundare. Sunt utile in lupusul eritematos diseminat cu leziuni renale,.rapid evolutive, sindroame nefro-tice rebele la tratament, poliartrita reumatoida. Dozele medii (60 mg/zi), nu au efect imu-nosupresiv, dar produc frecvent remisiuni spectaculoase in boli cu componenta auto-imuna (anemia hemolitica dobandita, purpura trombopenica idiopatica, sarcoidoza, lupusul, poliartrita reumatoida, dermato miozita, colita ulceroasa). Corticoterapia este foarte utila si in astmul bronsic, febra fanului, rinita alergica s.a. in afara de corticoizi in terapia bolilor autoimune se foloseste si A.C.T.H. (Synachten).

- Splenectonia este o metoda adjuvanta cu rezultate slabe.

Radioterapia a fost primul mijloc imunosupresiv utilizat. in prezent are indicatii limitate. Se recomanda utilizarea radioterpiei cu 24 h inainte de transplantare. Actioneaza asupra limfocitelor mici, dar si asupra macrofagelor.

- Timectomia nu sa impus in practica, cu exceptia miasteniei gravis.

- Drenajul canalului limfatic toracic, scade de asemenea numarul limfocitelor mici si reduce reactiile imune. Principala utilizare este in transplantul renal, unde s-au obtinut rezultate in prevenirea fenomenului de respingere. Mai este utilizat in dializa extracor-poreala la bolnavii cu uremie, in ciroza hepatica cu ascita si hipertensiune portala, in insuficienta cardiaca ireductibila si in leucemia limfatica cronica.

in concluzie, terapia imunosupresiva are doua indicatii majore: transplantul de organ si bolile autoimune.

Principalele antineoplazice (citostatice) din practica curenta sunt:- Ciclophosphamidum - Endoxan

- Ciclofosfamid

- Citonim

- Clorambucilum - Leukeran

- Dacarbazine - Levofolan

- Alkeran

- Melphalanum

- Busulphan - Mileran

- Metotrexate - Antifolan

- Azothaioprinum - Imuran

- Citarabinum

- Fluororacilum - Efudix

- Cisplatinum

- Bleomicinum

- Natulan

- Daunorubicinum - Daunoblastin

- Epirubicinum - Farmorubicin

Capsule, injectabile

Asparaginase - Leucogen Procarbazinum - Natulan Vinablastinum Vincristinum - Oncovin - Cristovin Tegafurum - Ftorafur Mercaptopurinum - Puritenol Hidroxicarbamidum - Hidroxiuree Tamoxifenum - Tamoneprin Flutamidum

Chlorotrianisen - Clanisen -Tace


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1161
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site