Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Alimentatia sportivului – la granita dintre util si placut

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PROCESE REDOX IN ORGANISMUL UMAN
Medicamentele si sarcina
DROGURILE (sau o ora in jurul New York-ului)
Glomerulonefrita lipoproteica
Terapia cu apa
Sistemele CAD-CAM
Mucoviscidoza (Fibroza chistica)
Electrocardiograful
INTOXICATIA CU PLANTE CE CONTIN ALCALOIZI HETEROCICLICI CU NUCLEU DE TIP STRICNINIC SI FIZOSTRICNINIC
Poliarterita nodoasa (PAN)


Alimentatia sportivului – la granita dintre util si placut

Se pune intrebarea daca pentru un sportiv de mare performanta este importanta placerea de a manca sau necesitatea alimentatiei rationale, echilibrate caloric?
Si cum pot fi imbinate cele doua necesitati astfel incat sa beneficieze atat omul – sportiv cat si sportivul – om ?

Este bine sa se stie ca satisfactiile gastronomice nu pot intretine falsa iluzie ca alimentatia face parte dintre actele primare,simple ale existentei ,intrucat implicatiile patologice ,psihologice si sociale nu sunt nici putine si nici de neglijat.

Dietetica s-a integrat foarte serios in ultima vreme in pregatirea sportiva, canditionand progresul acesteia in aceeasi masura ca si antrenamentul general si specific .

Sigur ca nu se absolutizeaza aceste virtuti ,acordandu-li-se un credit mai mare decat trebuie.Astfel este suficient sa te hranesti correct ca sa devii campion dar ,in cadrul factorilor performantei ,o dietetica bine inteleasa si aplicata sistematica asigura sportivului sursa de energie necesara proceselor vitale si activitatii de efort din antrenamente si concursuri.

Este de la sine inteles ca un “combustibil”de buna calitate (hrana)permite “motorului uman”o evolutie superioara si o refacere corespunzatoare a uzurilor ,in comparative cu un “combustibil “ de proasta calitate.Iata de ce substantele pe care un sportiv le consuma zilnic nu au voie sa se asocieze intamplator ,ci dupa anumite reguli care sa determine eliberarea unei energii motrice si neuropsihice folositoare performantei.

In virtutea unitatii contrariilor ,nu exista insa aliment care sa exercite numai o actiune binefacatoare asupra organismului,din care cauza nu poate fi vorba de un aliment ideal in mod absolut. Importanta este ponderea pe care o au alimentele folositoare din punct de vedere al principiilor nutritive esentiale , vitamine si saruri minerale , fata de alimentale sarace in aceste caracteristici.

Problema alimentara este foarte compicata si personala. Statistic vorbind , exista la ora actuala tabele cu necesarul alimentar (cantitativ si calitativ), dar ultimul cuvant il spune organismul sportivului.El poate avea fata de un aliment o comportare neasteptata , alta decat cea stabilita statistic ,situatie provocata de diferiti factori , unii momentan imprevizibili.

Din aceasta cauza , este bine ca sportivul sa fie la curent sa fie la curent cu progresele dieteticii si sa-si cunoasca foarte bine organismul. Desi originar, organismul uman a dispus de facultatea de a indica de ce anume avem nevoie si din ce alimente san e procuram necesarul , conditiile moderne de viata care il indeparteaza treptat pe om din mijlocul naturii, stresul si agitatia in care traieste au estompat aceasta calitate a organismului denaturand-o.

Se poate reveni la ea printr-o igiena psiho- alimentara ,pe care o vom trata , succinct in continuare.

Pentru orice sportiv de mare performanta , problema alimentatiei trebuie sa fie inteleasa astfel :ALIMENTAIA JOACA UN ROL OBIECTIV IN PERFORMANTA ,PLACEREA DE A MANCA NU TREBUIE SA DEVINA UN SCOP IN SINE.

Sportivul ,care este si om de altfel, are o anumita traditie in aceasta problema, la care asocieaza preferinte personale .Unele dintre acestea pot fi in contradictie cu legile performantei.Nu ne propunem sa venim in conflict cu diferite opinii sau mentalitati ,ci exprimam un punct de vedere stiintific ,desprins din cele mai noi date despre problema,ramanand ca fiecare sa decida asupra variantei care se potriveste cel mai bine formulei personale pusa in slujba performantei.Ca o regula de baza trebuie retinut ca efortul sportive accentueaza cea mai mica dereglare patologica ,iar alimentatia o poate corecta sau o poate dezvolta.

Este bine de retinut ca uneori greselile sistematice din alimentatie sub o falsa aparenta de localizare, pot atinge fiinta sportivului partial sau in totalitate, astfel:

ALTEREAZA MOTRICITAEA (scad indicii de viteza ,forta ,rezistenta);

DEFORMEAZA TEHNICA EXECUTIEI (precizia finetea acuratetea);

ALTEREAZA LUCIDITATEA (prin fenomene de blocaj nervos);

ANTRENEAZA FENOMENE DIGESTIVE (balonari, constipatii,diaree, hipoaciditate);

ANTRENEAZA FENOMENE FIZOLOGICE (tulbulari ale sist.nervos);

ANTRENEAZA FENOMENE NEUROPSIHICE (teama, nervozitate);

MODIFICA IN TIMP COMPORTAMENTUL.

Aceste aspecte nu pot fi ignorate ele explicand interesul pe care oamenii de stiinta, sportivii si antrenorii il acorda alimentatiei pusa in slujba performantei sportive.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 890
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site