Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

PARTICIPAREA ASISTENTEI MEDICALE LA ACTE DE INVESTIGATIE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Calea de acces in dializa peritoneala
CHISTURILE AERIENE PULMONARE
COLONOSTOMII - CECOSTOMIA, COLOSTOMIA ILIACA STANGA
Epidemiologia cancerului
PREGATIREA SI ASISTAREA EXAMENULUI ELECTROENCEFALOGRAFIC
Punctele pe tapla piciorului pentru reflexoterapie
ETAPELE PROCESULUI DE NURSIG
Activitatea preventiva in practica medicului de familie
APENDICITA ACUTA
Test - Functiile maduvei spinarii


PARTICIPAREA ASISTENTEI MEDICALE LA ACTE DE INVESTIGATIE

EXAMENUL PSIHIC, SOMATIC SI NEUROLOGIC
Amamneza si istoricul bolii.

Boala psihica constitue ca si alte boli, expresia alterarii starii de sanatate a insului in unitatea sa biologica, psihica si sociala. Inainte de examinare trebuie sa se stabileasca o legatura, un contact psihic cu pacientul si sa se creeze pe cat posibil un climat de incredere reciproca.

Anamneza cuprinde date referitoare la evolutia longitudinala a subiectului de la nastere pana la data examinarii permitand decelarea particularitatilor sale psihologice, fiziologice si morbide (antecedente personale). Ea este metoda de investigare cea mai complicata si constitue un factor important in stabilirea diagnosticului prezent cat si in aprecierea personalitatii premorbide, a dinamicii afectiunii si a stadiului ei de evolutie.

Examenul somatic incepe prin examinarea morfologica generala (greutate, inaltime, forma fetei si a craniului, eventualele asimetrii). Se vor observa eventualele aspecte deosebite ale formei, directiei fantelor palpebrale, distanta dintre globii oculari ca si particularitatile acestora (exoftalmia, enoftalmia), forma nasului, a fruntii, pometilor, urechilor, buzelor cat si particularitatile cavitatii bucale.

Tipurile somatice vor fi consemnate indeosebi in cazul unor stari depresive sau maniacale, in schizofrenie tipul ectomorf leptosom. Se consemneaza cicatriciile (dimensiunile, culoare, forma) aspectul ganglionilor limfatici, cantitatea sau reprezentarea tesutului musculo-adipos, starea coloanei vertebrale si eventualele deformatii. Urmeaza apoi consemnarea datelor obtinute la examinarea sistemelor si aparatelor.

Examenul neurologic se desfasoara in mod sistematic incepand cu nervii cranieni, apoi cercetarea simturilor speciale (vaz, auz, gust, miros) si a sensibilitatii generale, cercetare reflexelor cutanate, osteotendinoase, posturale, ale mucoaselor si neurovegetative.

2. EXAMENE DE LABORATOR

Datele obtinute la examenul general somatic, neurologic si endocrin, ca si unele aspecte ale stari psihice, impun o serie de investigatii paraclinice:

HEMOLEUCoGRAMA se face prin punctie capilara

VSH punctie venoasa 1,6 ml sange + 0,4 ml citrat de Na fara staza

GLICEMIE - punctie venoasa 5ml sange sau 2ml sange + 4mg florura de Na

CALCEMIE punctie venoasa 5-10ml sange simplu

UREE S. puntie venoasa 5-10 ml sange simplu

IONOGRAMA SERICA punctie venoasa 10 ml sange pe sticlute heparinate

SUMAR DE URINA 150-200 ml urina din prima mictiune a zilei intr-o sticluta sterila

UROCULTURA urina din mijlocul jetului urinar in eprubeta sterila

COPROCULTURA materii fecale (scaun) in recipient steril din trei locuri diferite

Examenul LCR se face prin punctia rahidiana. In cursul recoltarii se masoara tensiunea lichidului si se fac recoltarile necesare pentru numaratoarea elementelor celulare, identificarea celulelor prin frotiucolorat din sedimentul centrifugat si pentru determinarea calitativa si cantitativa a continutului in proteine, glucoza, cloruri, eventual in enzime ca si pentru electroforeza.

Scopul punctiei rahidiene poate fi:  exploratorterapeutic

anestezic

Explorarea curenta a LCR cuprinde:

examenul direct se adreseaza unui numar se 4 parametri fizici: culoarea, transparenta, fluiditatea si culoarea LCR-ului normal este incolora. Transparenta LCR-ului este asemanatoare cu cea a apei precum si fluiditatea. LCR-ul normal este lipsit de formatiuni heterogene macroscopic decelabile (false membrane, val, fragmente de chisturi parazitare, larve de paraziti)

examenul biochimic cuprinde determinarea calitativa si cantitaativa a proteinelor totale, testelor de disproteinorahie, dozare cantitativa a glucozei, a clorurilor si a acidului lactic

examenul citologic presupune un examen cantitativ si unul calitativ

examenul serologic evidentiaza cu ajutorul unei tehnici fata de tulpina virulenta de spirochete Nichols

examenul bacteriologic - cuprinde un examen bacterioscopic insamantarea LCR pe un mediu de cultura adecvat, precum si testarea sensibilitatii la antibiotice a tulpinilor izolate (antibiograma)

ELECTROENCEFALOGRAFIA culege, inregistreaza si analizeaza activitatea bioelectrica transcraniana a generatorilor cerebrali. Ea reflecta numai o parte din totalitatea fenomenelor electrice cerebrale rezultate din activitatea metabolica si functionala a neuronilor si formatiunilor cerebrale cortico-subcorticale. Pe un grafic EEG, se descriu unde caracterizate prin morfologie, durata, amplitudine, frecventa si reactivitate. Astfel in schizofrenie traseul EEG este putin modificat (alfa lent, beta difuz). Nu se poate pune diagnosticul numai dupa traseul EEG, ci necesita completarea lui si cu alte metode bioelectrice, capabile sa exploreze mai amplu stratul biologic al bolilor psihice asociate cu suferinte ale intregului organism.

EXAMENUL POLIGRAFIC reprezinta o metoda de explorare dinamica, functionala, cu largi posibilitati de cercetare complexa si utila pentru rezolvarea unor probleme de diagnostic. El evidentiaza prin inregistrarea grafica diferentiala, complexul de tulburari bioelectrice centrale si periferice oferind posibilitatea de a se corela aceste date in vederea unei aprecieri sintetice si unitare a starii de functionalitate a creierului si a celorlalte aparate si sisteme ale organismului.

Poligrafia poate studia de asemenea actiunea farmacodinamica a unor neuroleptice si neurostimulatoare

RADIODIAGNOSTICUL are doua scopuri

diferentierea bolii psihice ca atare de o afectiune pur organica

largirea notiunii semantice

Foarte multe afectiuni psihice unde predomina simptome ca cefaleea, astenia, ametelile, insomia, tulburarile subiective de auz sau vedere, dereglarile endocrine se altele nu pot fi studiate, etichetate si respective tratate fara un examen craniologic simplu.

Radiografia craniana de fata si profil sau in anumite pozitii speciale se impune ca examen de rutina. Suplimentarea cu examene de supraspecialitate si eventual cu substante de contrast se face in raport cu complexitatea simptomatologiei si cu unele corespondente neurologice care se pot asocia semnelor psihice.

TOMOGRAFIA COMPUTERIZATA este un procedeu prin care se incearca disocierea unor zone ascunse sau partial mascate de formatiuni osoase printr-un baleiaj simplu, liniar sau complex (spiralat, circular, hipocicloid sau elipsoidal) al cuplului tub radiogen-film si evidentierea cat mai fidela a regiunii-tinta (ex. saua turceasca, canalele optice, conductele auditive interne, urechea medie, gaura rupta, posterioara, condilii occipitali, jonctiunea cranio-spinala). Se executa sectiuni de grosimi diferite, din aproape in aproape, in diferite planuri si pozitii.

REZONANTA MACNETICA NUCLEARA RMN ofera posibilitatea de a reconstrui imaginea in toate cele trei planuri ale craniului, fara ca pacientul sa-si schimbe pozitia. Procedeul se bazeaza pe un efect de rezonanta si al semnalului care se produce cu aceasta ocazie la miscarile de reechilibrare a spinului nucleului atomic de hidrogen din tesuturile examinate, supuse unui puternic camp magnetic, inofensiv pentru organism. Semnalul este captat de o bobina de receptie, amplificat si redat sub forma unor imagini matriceale ca si la computer tomografie. Principiul este aparent simplu.

ANGIOGRAFIA DIGITALIZATA evita riscurile legate de tehnica chirurgicala si de neurotoxicitatea substantei de contrast. Se injecteaza in produsul de contrast, deci evitand punctia arteriala si contactul direct si brutal al substantei de contrast cu sistemul nervos printr-o bariera hemato-encefalica uneori deficitara; se urmareste apoi pe ecranul de televiziune aspectul arteriografic dorit, ca urmare a inregistrarii unui algoritm de contraste sub forma finala a unei imagini pseudo radilogie, formata din elemente de baza matriceale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1534
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site