Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

PRODUSELE BIOLOGICE ALE SISTEMULUI IMUN SI ANALOGI SINTETICI

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INTOXICATIA CU PLANTE GENERALITATI
CANCERUL DE COL UTERIN
INFECTII GENITALE
INGRIJIREA BOLNAVULUI CU FRACTURA DIAFIZARA DE FEMUR
ANATOMIE PATOLOGICA - OZENE
DIAREEA ACUTA EVALUARE PARAZITOLOGICA
Modificarile produse de sarcina - Diagnosticul de sarcina
AUDITAREA VALORII INGRIJIRII MEDICALE
TROMBOCITEMIA ESENTIALA
HEPATITE ACUTE VIRAL ASPECTE COMUNE


PRODUSELE BIOLOGICE ALE SISTEMULUI IMUN SI ANALOGI SINTETICI
1. Interferonii

Interferonii sunt glicoproteine secretate de celulele nucleate, ca raspuns la infectiile virale si la imunostimularea cu diferite substante chimice.

Ei sunt specifici pentru fiecare specie si sub actiunea lor celulele inhiba replicarea virusurilor precum si cresterea celulelor neoplazice.

Interferonul gama inhiba migrarea macrofagelor care la randul lor favorizeaza distrugerea microorganismelor parazite intracelular.

Interferonii actioneaza prin activarea celulelor ucigase natural Killer (NK), iar in functie de doza si de timpul scurs dintre doua administrari stimuleaza sau supreseaza anticorpogeneza.

Ei mai inhiba hipersensibilitatea de tip Intarziat (tipul IV) si stimuleaza activitatea citotoxica a limfocitelor si macrofagelor. O buna parte dintre imunomodulatori sau imunoadjuvantii amintiti anterior dar si altii actioneaza si prin inducerea de interferoni.

2. Hormonii timici si limfokinele

Timozina cuprinde o familie de polipeptide acide cu greutatea moleculara cuprinsa intre 1000 si 15000 daltoni.

Dintre aceste polipeptide, factorul umoral timic stimuleaza eliberarea de IL-2 precum si efectul citotoxic a limfocitelor T.Alfa-1 timostimulina stimuleaza producerea de IFN-gama, in timp ce fractiunea 5 a timozinei determina regresia unor infectii virale (TIZARD, 1987).

Timozina restaureaza raspunsul imun celular-mediat, inclusiv capacitatea de rezectie a unor alogrefe, stimuland celulele B in reactiile gazda-grefa.Deasemenea, blocheaza partial activitatea celulelor T supresoare, favorizand astfel pe cea a celulelor T-helper si T-citotoxice.

Limfokinele sunt proteine cu greutate moleculara cuprinsa intre 25000 si 75000 daltoni eliberate de limfocitele T activate dar care pot fi produse si de limfocitele B ca raspuns la unii stimulenti nespecifici de genul lipopolizaharidelor sau a tuberculinei PPD. Dintre ele fac parte si interferonii mentionati anterior iar actiunea lor nu este antigen-specifica desi mediaza peste 90 de actiuni (vezi. cap. 6.3.).

3. Homopolimerii ARN complementari dublu torsadati

Observatia ca preparatele bogate in acizi nucleici au capacitatea de a restaura activitatea anticorpoformatoare a unor organisme iradiate a condus la cercetarea posibilei actiuni imunostimulatoare a polinucleotidelor sintetice.

Astfel, amestecarea acidului poliadenilic cu perechea sa, acidul poliuridilic formeaza asa numitul complex poli A:U, iar amestecul acidului poliinozinic si policitidilic alcatuiesc impreuna complexul poli I:C care constituite dau polinucleotide sintetice.

Acestea stimuleaza formarea de anticorpi fata de numerosi antigeni actionand pe diferite cai, dintre care mai importanta este cresterea nivelului de cAMP. Pe aceasta cale ele au un efect antiproliferativ si inductor de diferentiere a limfocitelor.

Polinucleotidele sintetice au si efect antitumoral, stimuland intens producerea de interferoni.

Ele sunt utilizate pentru a spori antigenitatea unor vaccinuri inactivate la animale cum ar fi cele impotriva encefalomielitei ecvine, influenta porcului, rabiei, febrei aftoase, tetanosului, brucelozei (VANSELOW, 1987).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 957
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site