Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

PRURITUL ANAL

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



PRURITUL ANAL

Pruritul anal este o afectiune frecventa, deosebit de sacaietoare, care poate antrena adevarate stari nevrotice si chiar psihopatii, la bolnavii labili neuropsihic.



Cauzele pruritului anal sun numeroase si se pot grupa in patru categorii:

Cauze anorectale, majoritatea chirurgicale: fisur, fistule, hemoroizi, prolaps, cancer s. a. Tratamentul consta in suprimarea cauzei prin mijloacele analizate, in capitolul anterior.

Cauze dermatologice, cu substrat metabolic: psoriazis, lichen plan eczeme, dermite seboreice s. a. ; dermite de contact: anestezice locale, supozitoare, unguente, hartia igienica s. a. ; dermite infectioase: foliculite, hidrosadenite, piodermite cu germeni locali s. a. Tratamentul este de competenta dermatologului.

Cauzede ordin medical, dintre care: icterul, diabetul, oxiuroza, limfoamele, alegodermii la antibiotice sau alte medicamente.

Pruritul idiopatic prezent in diverse psihopatii.

In toate cazurile, se recomanda: igiena locala corecta prin spalare cu apa calduta, fara sapun, purtarea lenjeriei curate si neiritante. Se vor evita: fumatul, cafeaua, bauturile alcoolice si condimentele. In funcsie de termenul neuropsihic, se administreaza tranchilizante, soporifice, sedative si anafilactice. Pomezile cu cortizon, ultralan, pivalat de flumetazon, sinialar s. a. se vor aplica, cu avizul dermatologului.

Limfogranulomul venerian sau boala lui Nicolas- Favre

Este o boala veneriana, cu transmitere prin contact sexual, a unui virus care are 2 localizari principale: inghinala si rectala. La 5- 21 de zile de la contactul infectat, apare in vagin sau la meatul urinar (la barbat) o mica leziune  herpetiforma, indolora motiv pentru care poate fi trecuta cu vederea. Dupa 3- 6 saptamani, apare limfadenita inghinala care evolueaza spre necroza, se abcedeaza si fistuleaza spontan, lasand cicatrici inestetice.

La homosexuali, leziunile apar in rect si aspectul anorectie cu evolutie spre stenoza rectala si spre fistulizare. Initial pot apare rectoragii, tenesme si constipatie.

Uneori se mai asociaza leziuni oculare: conjunctivita, hipotonie globulara; alteori, eruptii cutanate, urticarie si artralgii. Tactul rectal percepe mucoasa granuloasa, ampula rectala retractata, tendinta la induratie si fistulele.

Rectoscopia pune in evidenta o mucoasa granuloasa, friabila usor sangeranda cu vezicule si puroi. Laboratorul confirma diagnosticul prin intradermoreactia Frei, cu puroi steril, care apare pozitiva intre a 7- a si a 40- a zi de boala.

Fixarea complementului prin testul lui Mc Kee este o alta metoda de precizare a diagnosticului de boala Nicolas Favre. Se mai pune in evidenta anemia cu leucocitoza importanta.

Tratamentul este eficient cu antibiotice (tetraciclina, eritromicina) in cura de 15 zile.

Tratamentul chirugical este indicat in stenozele rectale, in care se practica rezectii, amputatii de rect sau derivatia externa (anusul iliac stang).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 905
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved