Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

REFERAT LA ELECTROTERAPIE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Accidente de munca - Clasificarea accidentelor de munca
Eutanasia
Radiodiagnosticul pneumopatiilor acute
Hiperplazia si carcinomul prostatic - test grila
Definitia osteoporozei
STENOZA ESOFAGIANA POSTCAUSTICA
INSULINA
FIZIOLOGIA MUCOASEI NAZALE SI A SINUSURILOR PARANAZALE
PROTEZA PARTIALA MOBILIZABILA SCHELETIZATA MAXILARA CU SISTEME SPECIALE VKS – SG
PLAGA PENETRANTA ADOMINALA

UNIVERSITATEA NATIONALA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

FACULTATEA DE KINETOTERAPIE
REFERAT

LA

ELECTROTERAPIE

Aceasta materie de studiu ne-a atras atentia asupra posibilitatilor multiple de tratament pe care le ofera electroterapia.

Noi, viitorii specialisti in remodelare corporala, trebuie sa fim constienti ca nu avem intotdeauna sansa sa lucram doar cu oameni sanatosi. Ni se pot adresa persoane cu diferite afectiuni care isi doresc foarte mult sa-si remodeleze corpul.

Specificitatea acestor tratamente ne sunt la indemana si ne ajuta sa le oferim o sansa.

Inainte de a prezenta cele trei scheme de tratament ale celor trei persoane care beneficiaza de electroterapie, descriu cateva notiuni despre afectiunile lor si tipurile de curent aplicate.

Leziunile degenerative ale coloanei vertebrale sunt extrem de frecvente deoarece coloana vertebrala este un ansamblu unitar, alcatuita din vertebre, solidarizate intre ele printr-un sistem complex de articulatii si ligamente.

Procesele de uzura la nivelul ei afecteaza atat discul intervertebral (discartroza), cat si articulatia interapofizara (artroza posterioara, artroza interspinoasa).

La nivelul coloanei lombare discurile cel mai frecvent afectate sunt: L4-L5, L5-S1. La aceste nivele, nucleul pulpos poate patrunde printre fisurile inelului fibros, rupe fibrele ligamentului longitudinal posterior si poate comprima radacinile nervoase corespunzatoare. Aceasta este hernia de disc, care prin conflictul disco-radicular pe care il determina produce tabloul clinic de lombosciatica. Tot la acest nivel al coloanei vertebrale se pot intalni alunecari vertebrale , consecinte ale modificarii deteriorative ale arcului neural.

Procese degenerative apar destul de frecvent si la nivel cervical, hernia de disc se poate declansa insa si in urma unor traumatisme.

Exista trei faze in aparitia si dezvoltarea herniei de disc:

1. hernierea discului – proteinele din nucleul pulpos patrund an fisurile inelului fibros. Discul se umfla si depaseste vertebrele. De obicei, in acest stadiu nu sunt afectate nici maduva spinarii, nici radacinile nervoase, pot sa nu apara simptome.

2. ruptura de disc – materialul din interiorul nucleului trece de inelul fibros, sunt afectate radacinile nervoase si apar simptomele

3. fragment liber – o parte din nucleu se rupe si devine fragment liber in canalul vertebral, afecteaza maduva si radacinile nervoase. Simptomatologia se agraveaza mult.

PRIMUL CAZ DE STUDIU LA INSTITUTUL DE RECUPERARE

Nume si prenume: ARANGHEL ELENA

Varsta: 65 de ani

Diagnostic: hernie de disc cervicala, faza III

Pacienta prezinta urmatoarele simptome: dureri la nivel cervical, omoplatilor, radianta la nivelul bratelor, antebratelor si degetelor. Prezinta deficit motor – spasticitate musculara la nivel cervical si omoplatiilor, parestezii la nivelul bratelor, antebratelor si degetelor.

Recomandari de electroterapie

1. Curenti diadinamiciCDD, sunt curenti derivati din curentul sinusoidal de 50 Hz, redresat, sub forma de pulsatii

Se recomanda diafazat fix - DF deoarece are cel mai important efect analgezic, este utilizat la inceputul sedintei; se aplica cervical si palmar. Urmeaza perioada lunga - PP cu efect analgetic, miorelaxant. La jumatatea duratei de aplicare (apr. 2 minute) se schimba polaritatea electrozilor. Pacienta este in pozitie de decubit dorsal.

2.TENS – aplicarea impulsurilor de intensitate joasa la nivelul sistemului nervos periferic prin intermediul electrozilor plasati pe tegument, pentru obtinerea efectului antialgic.

Pentru dozare intensitatii trebuie ca pacientul sa ne comunice cand apare la locul tratat o senzatie de vibratie - furnicatura la limita tolerantei.Pentru ameliorare durerii recomand in functie de intensitate durerii:

- TENS conventional unde ecectrozii se plaseaza de-o parte si de alta a coloanei cervicale, paravertebral simetric, cu intensitate de 100 Hz, 15 minute

- TENS tigger – electrozii sunt plasati pe punctele tigger cu frecventa intre 110-150 Hz, durata de 15-20 minute. Pacienta este asezata in decubit dorsal.

3. Curenti interferentiali sunt curenti sinusoidali alternativi cu frecventa cuprinsa intre 4000-10000 Hz. Acestia rezulta prin incrucisarea a doi curenti de frecventa medie decalati cu 100 Hz. Locul unde cei doi curenti cu frecvente diferite se intalnesc se numeste camp interferential. Se pot folosi frecvente constante sau frecvente variabile ritmic. Plasarea electrozilor, de obicei in numar de 4 se face in asa fel incat curentii sa se incruciseze la nivelul zonei tratate.

Se aplica urmarind efectul analgetic, decontracturant, miorelaxant astfel: frecventa mijlocie cu efect decontracturant, 12-35-50 Hz, frecvente mari cu efect analgetic, 80-100 Hz. Spectru cu efecte analgezice intre 0-100 Hz produce o alternanta ritmica de efecte inhibitorii cu cele excitatorii pentru reglarea tonusului modificat al tesuturilor, micromasaj, etc.

3. Ultrasunetele – sunt vibratii mecanice pendulare care depasesc limita de 20000 oscilatii/secunda (20000 Hz) obtinute prin transformarea variatiilor de potential electric in efect mecanic prin intermediul cristalelor de cuart. Astfel se introduce in organism substante cu scop terapeutic.

Se recomanda in cazul de fata pentru inducerea efectelor analgetic, miorelaxant, vasodilatatr, simpatolitic la nivel cervical cu o intensitate de 0.2 – 2.5 W/cm patrati, timp de 3-4 minute, 10-12 sedinte. Pozitia pacientei este asezat pe scaun.

4. Laserterapie cervical drept, pacienta este asezata pe scaun

ARTROZELE sunt afectiuni neinflamatorii ale articulatiilor mobile, caracterizate prin deteriorarea si abraziunea cartilajului articular, precum si prin leziuni hipertrofice ale extremitatilot osoase.

Clinic se caracterizeaza prin: dureri, deformari articulare si impotenta functionala, iar radiologic prin: pensarea satiului articular, osteofitoza, osteoscleroza subcondrala, zone de osteoporoza.

Durerea la gonartroza este localizata la nivelul articulatiei genunchiului, fiind prezenta mai ales la persoanele de peste 45 de ani, dar in ultima vreme si in randul tinerilor.

Tratamentul fizioterapeutic se recomanda in cazul in care afectiunea este in puseu acut.

Indiferent de natura procesului artrotic, chiar in cazul formelor primare, este intotdeauna posibila recunoasterea altor factori, care pot contribui la localizarea si accelerare evolutiei bolii.

Acesti factori pot fi urmatorele: obezitatea sau tulburarile vasculare, atitudinile vicioase, solicitarea functionala excesiva, etc.

Rapiditatea evolutiei procesului artrozic poate fi un criteriu util in selectia masurilor terapeutice.

Durerea in cazul gonartrozei pregomina in fata, in interiorul sau in partea posterioara a genunchiului. Durerea se amplificata la stationarea indelungata in picioare, la mers, la urcatul si coboratul scarilor, etc. In repaus ea se calmeaza.

Gonartroza se caracterizeaza prin pusee evolutive congestive; in timpul acestor perioade genunchiul este umflat, iar durerea este permanenta. Uneori se fac si infiltratii.

Coxartroza numita si artroza soldului, reprezinta localizarea reumatismului cronic degenerative la nivelul articulatiei coxofemurale.

Apare mai frecvent la varstnici, peste 50-60 de ani, in special la femeile la care predomina diversele forme de displazie congenitala de sold, dar si la tineri si copii (malformatii ale articulatiei coxofemurale, dupa administrarea indelungata de corticoizi). Exista si alte cauze determinante cum ar fi: metabolici (obezitate, diabet), profesionali (ortostatism prelungit), in urma traumatismelor, etc. Tulburarile de statica ale bazinului determinate de inegalitatea picioarelor, scoliozele lombare, au rol determinant in declansarea coxartrozei. Coxartrozele pot fi: primitive si secundare. Cele secundare pot fi cu sau fara alterarea mecanicii articulare.

 

AL DOILEA STUDIU DE CAZ LA INSTITUTUL DE RECUPERARE

Numele si prenumele: Gorun Maria

Varsta: 70 de ani

Diagnostic: gonartroza bilaterala, coxartroza dreaptaPacienta prezinta urmatoerele simptome: mers greoi-schiopatat, durere la mers si la ortostatism prelungit, „cracmente articulare” la mobilizarea articulatiei, reducerea mobilitatii articulare, reducerea extensiei, a rotatiei interne, abductiei.

Recomandari de electroterapie:

1. CDD sold drept, electrozii se aseaza antero-posterior, in perlote ude si calde. Se aplica DF (2’+ 2’ cu schimb de polaritate la 2 minute); ritmul sincopat RS, avand cel mai pronuntat efect excitomotor, cu durata de 5-10 minute, polul negative direct pe durere.

2. Ultrasunete genunchi drept, intensitate 0.5-1.00 W/cm patrat, durata de 2-3 minute, 10-12 sedinte. Aceeasi procedura si la nivelul genunchiului stang.

Osteoporoza este o boala metabolica osoasa caracterizata prin scaderea masei osoase cu pastrarea raportului dintre faza minerala si ceas organica, deteriorarea microarhitectonicii tesutului osos cu scaderea consecutiva a rezistentei osoase si cresterea riscului pentru fracturi.

Os normal si osteoporotic

HTA reprezinta cresterea presiunii sangvine maxime diastolice peste 140 si a celei minime sistolice, peste 90 mmHg. Uneori chiar la valori mari ale tensiunii, bolnavii nu au nici o tulburare subiectiva. Evolutia bolii este benigna in numeroase cazuri, in special cand cresterile presiunii maxime si minime sunt moderate. Insa chiar si in aceste cazuri, daca HTA esentiala nu este tratata corect, pot aparea complicatii cu diferite localizari.

AL TREILEA STUDIU DE CAZ LA INSTITULTUL DE RECUPERARE

Numele si prenumele; Ganea Eva

Vasta: 75 de ani

Diagnostic: gonartroza bilaterala, decompensata algofunctional (depasirea resurselor functionale), osteoporoza, HTA

Pacienta prezinta urmatoarele simptome: mers greoi, leganat, volum in ansamblu marit al genunchilor, mobilitate redusa in articulatia genunchilor

Recomandari de electroterapie:

1. CDD la nivelul genunchilor bilateral, curentii asezati lateral in perlote ude si fixati pentru a adera bine pe tegument; se aplica DF 2 minute (polul negativ pe durere), PL 4’+4’ (cu schimbare de polaritate dupa 4 minute, cu efect analgetic, miorelaxant, decongestive 4-6 minute, de acomodare; pacienta este asezata in decubit dorsal

2. TENS longitudinal coloana vertebrala dorsala dreapta, electrozii se aseaza de-a lungul coloanei, pe partea dreapta, in perlote ude, pacienta se aseaza in decubit dorsal, 100 Hz 15 minute

3. Ultrasunet genunchi bilateral alternative stg/dr; 0,6 W/cm patrat, 3 minute

Aceasta forma de tratament nu face partre din electroterapie, insa o completeaza. Se aplica diferite geluri antiinflamatoare pe tegument inainte de folosirea aparatului

In toate cazurile de mai sus persoanele sunt in varsta, tratamentele aplicate au scopul principal ameliorarea durerii, imbunatatirea locomotiei si incetinirea proceselor degenerative cauzate varstei.

Trebuie asigurata o ambianta corespunzatoare tratamentului, igiena corecta, accesibilitate la zona de tratat, comunicare permanenta cu pacientii.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3268
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site