Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

RINITELE CRONICE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ENZIMELE
Cromoterapia in lupta cu kilogramele
STANDARDE PENTRU EVALUAREA FARMACIILOR
REGIMUL DIN OBEZITATE
CURRICULUM DE PREGATIRE IN SPECIALITATEA ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVA
Intoxicatia profesionala cu alcool metilic/metanol
Glomerulonefritele secundare din bolile hepatice
NIMFOMANIA
CARACTERISTICI PRIVIND RETENTIVITATEA DINTILOR
INTOXICATIE CU ALUMINIU (pneumoconioza aluminica) - TRATAMENT

RINITELE CRONICE

Rinitele cronice sunt de trei feluri: catarele, hipertrofice, si atrofice.
Rinita catarala cronica este un guturai prelungit cu secretii care stagneaza, in fosele nazalesi le obstructioneaza. Ele produc o voce nazonata, raguseala, sforait si diminuarea mirosului. Dificultatile inrespiratie se traduc si in starea generala, bolnavii fiind inapetenti, palizi, astenici si tusitori. Este o situatie frecventa la copii, la care se adauga si micropoliadenopatia.

Rinitele cronice hipertrofice reprezina stagiul avansat in care mucoasele pituitare sufera degenerari hipertrofice si edematoase. Semnele sunt mai accentuate:

- obstructie nazala, mai ales in decubit dorsal si somn:

- hiposomie, hipoacuzie, conjunctivite:

- cefalee, oboseala, datorate hipoxiei:

- secretiile mucopurulente se scurg prin rinofaringe putand produce infectii descendente:

- se produce hipertrofia cornetelor, mai ales cei inferior si septului nazal care dau senzatie de, , clapa nazala, , care produce dificultati, mai ales in expiratie.

Adesea se constata o rinita hipetrofica, , in bascula, , care trece de la o nara la alta, altrenativ si chinuie bolnavul.

Rinita atrofica reprezinta evolutia procesului inflamator care a ajuns pana la atrofia mucoasei nazale. Acesta situatie este posibila la bolnavii tarati, cu igiena precara cu anergii dupa boli infectioase, sinuzite, tuberculoza, sifilis sau la lucratorii care activeaza in mediu cu pulberi (pietrari, sticlari, morari, gipsari).Desi lumenul foselor nazale este largit, senzatia de insuficienta respiratorie este mai mare datorita scaderii presiunii respiratorii si senzatie de uscaciune a mucoaselor nazale.

Cefaleea rinogena este chinuitoare. Tratamentul: vitamina A, local, aerosoli, ape sulfuroase, badijonaje ccccu solutii de Lugol, cu glicerina-

Rinitele atrofica ozenoasa este cea mai grava. in acesta caz atrofia mucoasei se insoteste si deatrofia scheletului nazal. Apar supuratiiinsotite de cruste si miros fetid. Este o rinita infectioasea de tip klebsiella.

Obstructia nazala este progestiv, guturaiul devine rebel si se insoteste de tulburari olfactiva: hiposomie, anosmie, cacosmie.

Nasul este uscat, durerile nazale se extind catre sinuri orbite si cranii. Cefaleea este suparatoare. Evolutia bolii incepe din copilarie, se accentueaza la pubertate si devine maxima la 30- 40 de ani. Se accentueaza in perioadele menstruale si se amelioreaza in timpul sarcinii.

Rinitele specifice sunt: - tuberculoza nazo- sinusala si lupusul tuberculos al nasului care, , mananca partea moale a nasului, ,:

- sifilisul nazal distruge si deformeaza partea osoasa a nasului pe care il transforma, , in sa, , sau, , cioc de papagal, ,:

- lepra nazala produce deformari nazale specifice, , nas in baioneta, , si facies, , leonin, ,:

- rinitele micotice sunt frecvente tot mai mult, datorita antibioterapiei si corticoterapiei excesive. Ciupercile incriminate sunt: actinomicoze, candidoze. Dintre mucegaiuri aspergiloza si rinosporidioza.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 927
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site