Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Reumatismul poliarticular acut (febra reumatica sau reumatismul Socolski - Buyot)

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
Reumatismul poliarticular acut (febra reumatica sau reumatismul Socolski - Buyot)

este de natura infectioasa (dat de infectii cu streptococul betahemolitic din grupa A; poate debuta in urma unor faringo - amigdalite streptococice sau scarlatina, la 1-4 saptamani);
se manifesta la persoane cu varsta intre 3-27 de ani; intre 3 12 ani poate avea si prindere cardiaca (trebuie tratat din timp caci altfel se poate ramane cu o cardita reumatica; 6-12 ani este perioada critica).

- sunt cuprinse de obicei articulatiile mari: genunchi, glezna, cot, pumn, sold, intr-o succesiune relativ rapida; poliartrita ce dureaza in general 2-3 saptamani si nu lasa semne articulare; in perioada afectarii, articulatiile se tumefiaza, devin calde, rosii si dureroase (principiul: rubor calor tumor - dolor), mai ales la mobilizarea activa; pot aparea si palpitatii.

- in momentul aparitiei acestor manifestari, in sange apar anticorpi specifici (- streptolizina) impotriva acestor antigene streptococice (in laborator ii determinam prin titrul Aslow; daca in mod normal este sub 200, acum creste peste 333).

Examene de laborator: pentru diagnostic precis:

VSH: creste cu mult peste 25-30 mm/h;

Creste proteina C reactiva;

numarul de leucocite creste cu mult peste 15.000 20.000 pe mm3;Aslow creste peste 333;

fibrinogenul creste de asemenea;

la examenul de urina apar proteine (sau) albumine in urina= proteinurie (albuminurie); se asociaza cu hematurie microscopica.

Cu tratament se poate vindeca in totalitate. Daca nu apar complicatii dureaza 2-4 saptamani; daca apare si cardita - poate dura 2-3 luni.

Tratamentul antibiotic cu penicilina G (1600 unitati/zi) sau cu eritromicina (copii: 40mg/kg corp/zi; adulti: si 1 g/kg corp/zi); tratamentul trebuie sa dureze timp de aprox. 10 zile; la nevoie se poate repeta; se va face apoi profilaxie cu Moldamin (1.200.000 unitati/1 - 2 sau 3 saptamani, in functie de cat de virulent a fost reumatismul).

Tratamentul fizioterapic: cresterea factorilor imunitari; regim igieno-dietetic, miscare-sport moderat; consum sporit de miere; tinctura de propolis in diverse proportii; cura cu polen-laptisor de matca, cura cu otet de mere si miere, cura balneara; la copii trebuie combatut rahitismul (bai de soare; caldura).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2236
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site