Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

MASAJUL MEMBRULUI SUPERIOR

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
MASAJUL MEMBRULUI SUPERIOR

Membrul superior cuprinde:

regiunea bratului: de la umar la cot;regiunea antebratului: de la cot la articulatia pumnului;

regiunea mainii: de la articulatia pumnului in jos.

Masajul articulatiei scapulo-humerale

= masajul umarului.

La masajul regional vom face masajul muschiului deltoid (treimea superioara a bratului), anterior vom prelucra muschiul pectoral si posterior jumatate din regiunea cervicala (muschiul trapez si muschii care se insera pe omoplat).

Netezirile:

- pozitionam mainile mana peste mana la nivelul varfului deltoid; (muschiul deltoid are doua fascicule: unul anterior si altul posterior, care converg spre brat si formeaza un unghi ca litera V = varful deltoidian); imbracam cu palmele deltoidul pana la nivelul articulatiei umarului, apoi o palma imbraca anterior muschiul pectoral, iar cealalta, posterior, omoplatul. Mainile refac apoi acelasi traseu in sens invers, pana ajungem la pozitia initiala.

- a doua netezire: netezim intre index si police separat cele doua fascicule ale deltoidului, de la varful acestuia pana la umar;

- netezirea pe muschiul trapez, de la umar spre regiunea cervicala;

- cu doua degete, pe sub clavicula, de la acromion la manubriul sternal (de la umar la stern).

Framantari: framantam cele doua fascicule ale muschiului deltoid, musculatura de pe omoplat, muschiul trapez si muschiul pectoral.

Bateri: usoare, caus si nuiele pe muschi.

Trecem la masajul zonal: netezim spatiul articular cu partea cubitala a mainilor, de la acromion in jos, spre linia axilei. Tot pe acest traseu executam geluiri, frictiuni, vibratii. Mai rar: o frictiune usoara cu policele in axila (in caz de luxatie in special).

Masajul articulatiei umarului: cel mai complex; articulatia umarului are toate gradele de mobilitate.

Miscari:

flexia anterioara (anteductie 180

extensia posterioara a bratului (retroductie);

departarea bratului de corp, lateral in sus la 180 (abductie);

apropierea bratului de corp (adductie);

miscari de rotatie interna si externa (cu cotul indoit in interiorul articulatiei);

miscari largi, in cerc, de circumductie;

miscari combinate: ducerea mainii sus la cap, la spate etc.

Afectiuni mai des intalnite:

PSH (periartrita scapulo-hunerala) de origine reumatica sau traumatica;
dupa entorse sau luxatii;

rar: artroze, de obicei dupa PSH, probleme ligamentare etc;

diverse afectiuni ale muschilor (intinderi) etc.

Masajul articulatiei cotului

Facem mai intai un masaj regional care sa cuprinda antebratul si bratul, apoi un masaj zonal asupra articulatiei cotului, punem mana pacientului in sold, indexul de la ambele maini il pozitionam la plica cotului, iar policele deasupra articulatiei, pe brat, de o parte si de alta a tendonului tricepsului; alunecam cu policele pana la nivelul articulatiei (pana intre cei doi epicondili), coboram in lateral spre plica cotului pe linia articulara, refacem traseul in sens invers pana ajungem pe articulatie intre cei doi epicondili, dupa care alunecam pe antebrat. Pe acelasi traseu executam si geluiri, geluiri, vibratii si la nivelul plicii cotului, fara presiune prea mare.

Gimnastica:

flexia si extensia cotului (cotul = parghie de gradul II, gen balama).

Afectiuni: entorse, tratament postentorsa, luxatie, artroza cotului, redori dupa fracturi sau de alte origini (taieri etc.).

Masajul articulatiei pumnului

Vom face intai masajul regional al antebratului si al mainii, dupa care facem masajul zonal al articulatiei pumnului netezind articulatiile astfel:

- indexul de la ambele maini pe fata articulatiei si policele posterior pe linia articulara; mai intai alunecam cu policele spre partile laterale, indexul ramanand fix, iar apoi cu indexul inspre partile laterale, policele ramanand fix.

Prelucram apoi prin geluiri, frictiuni, vibratii spatiul articular, iar in cadrul masajul regional sau zonal prelucram si tendoanele extensorilor degetelor care traverseaza articulatia. Incheiem cu miscari gimnastica: flexia si extensia pumnului, miscari de lateralitate, miscari de pronatie si supinatie, circumductie.

Afectiuni:

tratament dupa entorsa pumnului;

artroza pumnului;

redori dupa fracturi.

Masajul mainii

Putem insista in caz de retractie a tendoanelor flexorilor degetelor (boala Dupuytraine); insistam cu masajul zonal: geluiri, frictiuni si vibratii pentru elasticizarea tendoanelor. Se mai face in caz de artroza a mainii, a oaselor carpului, in redori dupa fracturi, pareze.

Se insista mult cu gimnastica; se fac miscari de inchidere si deschidere a pumnului, flexia si extensia degetelor si a palmei; abductia si adductia degetelor pentru coordonare (ducem policele pana se intalneste cu pulpa fiecarui deget in parte), incheiat descheiat singuri la nasturi; in caz de redori: gimnastica in bai caldute; gimnastica cu mainile in tarate inmuiate in apa calda.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 899
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site