Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Scolioza

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micScolioza

Scolioza este o boala evolutiva caracterizata prin una sau mai multe curburi (C sau S) laterale ale coloanei vertebrale, vizibile in plan frontal, uneori insotite de rotatia vertebrelor, cu tendinta de compensare superioara si inferioara (- curburile), dar fara o reducere completa a acestora.Scoliozele au rasunet asupra morfologiei trunchiului.

Ele pot fi:

posturale (stam stramb);

de compensare (in cazul unei subluxatii de sold, de exemplu);

inflamatorii (TBC, osteomielita, miozita, sifilis);

cauzate de o lombosciatica;

putem avea deviatii chiar de natura isterica.

Cea mai frecventa: scolioza idiopatica, cand avem o anomalie de tip muscular, putand provoca paralizii de diverse grade, cu caracter tranzitoriu sau definitiv; poate cuprinde mai multi sau mai putini muschi;

Cel mai grav: cand apar in perioada de crestere, dupa poliomielita sau meningoencefalita; factorii agravanti: reumatismul. La prepubertate pot aparea si din cauza unor tulburari de crestere, mai frecvent la fete, probabil din cauza unui exces de foliculina; exista si cauze endocrine; rahiticii sunt predispusi; mai rar: cauze congenitale; uneori si dupa intoxicatii.

Scolioze:

- patogene;

- nepatogene.

Musculatura in concavitate este contractata; pe curbura convexa: musculatura este intinsa si cu forta redusa. Atunci cand apare si o rotatie vertebrala apare progresiv o gibozitate costo-musculara, de obicei mai accentuata in zona dorsala.

De partea spre care se rotesc vertebrele apofizele spinoase costo-vertebrale se infunda si toata zona apare ca infundata.

Tratament: gimnastica medicala corelata cu masaj selectiv; la copii si tineri: reducerile pot fi 100 %.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1782
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved