Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Supozitoare

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micSupozitoare-preparate farmaceutice de diferite forme destinate a fi administrate pe cale rectala, vaginala sau uretrala.

Preparare locului de munca : se sterge masa de lucru cu alcool etilic, se aduce aparatura necesara prepararii unguentelor balanta, cutia cu greutati, mojar, pistil, hartie cerata pentru cantarire, lingurita pentru cantarire, forme. Inainte de inceperea prepararii este necesara spalarea mainilor.
  • Supozitoare de glicerina

Glicerina 88g

Carbonat de sodiu 2g

Acid stearic 10g

Carbonatul de sodium se dizolva in glicerina aflata intr-o capsula prin incalzire pe sita, se adauga mici portiuni din acidul stearic si se continua incalzirea sub agitare pana cand nu se mai degaja dioxid de carbon si se clarifica amestecul apoi se toarna in forme potrivite, unse cu ulei de parafina. Dupa racire supozitoarele se scot din tipare si pentru sa sunt higroscopice se infasoara in staniol sau hartie pergaminata. Supozitoare solide, incolore cu miros caracteristic de sapun. Se folosesc ca laxativ. Se pastreaza la loc uscat si racoros.

  • Supozitoare cu substante in suspensie

Sulfat de chinina 0.50g

Sulfatiozol 0.50g

Excipient q.s.

Se prepara o pulbere compusa sin sulfatul de chinina si sulfatiozol. Se adauga 10g unt de cacao razuit si se tritureaza pana se obtine un amestec omogen. Se continua triturarea malaxand masa cu pistilul pana se obtine o masa plastica. Daca este necesar se pot aduada cateva picaturi de ulei de ricin sau lanolina. Masa omogena se ruleaza in magdaleon si se imparte in 12 bucati egale carora li se da forma de globule. Se conserva cu amidon pentru a impiedica aderarea.

Nitrofuran 0.10g

Aureomicina 0.125g

Acid boric 0.15g

Masa gelatinoasa q.s.

Peste gelatina imbibata cu apa se adauga glicerina incalzita la 60-70*C in care s-a dizolvat acidul boric. Amestecul se mentine pe baia de apa pana la dizolvarea gelatinei. Se completeaza apa evaporata si se strecoara prin tifon. La temperature de 37*C se incorporeaza amestecul de nitrofuron si aureomicina agitand circular si lent pana la omogenizare. Sub continua agitare se toarna amestecul in forme unse cu ulei de parafina. La preparare se foloseste vesela sterilizata.

  • Supozitoare cu substante care se dizolva in excipienti

Clorhidrat 0.50gExcipienti 2g

Aceste supozitoare se pot prepara atat prin modelare cat si prin topire si turnare.

In primul caz clorhidratul se topeste pe baia de apa intr-o capsula de portelan. Peste substanta topita se adauga o cantitate egala de lactoza si se incalzeste la aceeasi temperatura pana cand masa fluida incepe sa se solidifice. Dupa racire amestecul se pulverizeaza si se tritureaza cu untul de cacao razuit. Se malaxeaza pana la omogenizare si masa se transforma in magdaleon. Se imparte in segmente egale carora li se da forma de supozitoare.

In cazul de preparare prin topire si turnare se topesc impreuna untul de cacao si acidul stearic in proportie de 15% intr-o capsula de portelan. In amestecul topit se adauga clorhidrat fin pulverizat si se continua incalzirea pana la solubilizarea completaa clorhidratului dupa care masa omogena se toarna in forme unse cu spirt de sapun.

  • Supozitoare cu substante incorporate sub forma de emulsii

Prepararea se poate face cu emulsii de tip A/U sau U/A. In primul caz se folosesc ca emulgatori alcoolul etilic,lanolina iar pentru emulsiile de tip U/A lecitina si ceara.

Extract de Ratania 0.10g

Fenozona 0.25g

Excipient q.s.

Intr-o capsula de portelan se inmoaie extractul de Ratania cu 5-6 picaturi de apa calda. Dupa 30 minute se emulsioneaza extractul inmuiat cu 0.30g lanolina. Peste amestecul omogen se adauga jumatate din cantitatea de unt de cacao razuit si se omogenizeaza. Intr-un mojar se pulverizeaza fin fenozona si se adauga cealalta jumatate din cantitatea de unt de cacao. Se unesc ambele amestecuri si se malaxeaza pana la obtinerea unei mase plastice care se imparte prin cantarire in bucati egale carora li se da forma de supozitoare.

Penicilina sodica 200000 U.I.

Solutie citrat de sodiu 1%

Excipient q.s.

Intr-un mojar steril se dizolva penicilina in 4 picaturi solutie sterila citrat de sodiu si se emulsioneaza cu 0.30g lanolina. Se adauga untul de cacao razuit si se tritureaza pana cand amestecul devine omogen. Se ruleaza, se imparte in bucati egale si se modeleaza in supozitoare. Ustensilele folosite la preparare trebuie sa fie sterile.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2411
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site