Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

T.A.T.( TESTUL DE APERCEPTIE TEMATICA)

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
STUDIU PRIVIND ATITUDINEA TRATAMENTULUI ACORDAT COPIILOR IN CABINETELE DE MEDICINA DENTARA
Hemoragiile digestive – test grila
RADIOGRAFIA DIGITALA
VARIABILE DEPENDENTE FAVORIZATE
PROTEZE EXTERNE ALE aparatului locomotor
Vitamina B : medalia de aur pentru stralucire
TRAVALIUL
COLITA ISCHEMICA
TESTUL SZONDI(A L PULSIUNII)
DIVERTICULI


T.A.T.( testul de aperceptie tematica)

A fost elaborat de H. Murray(1938),medic si biochimist.
El era interesat sa masoare asa-numitele trebuinte latente,care,spre deosebire de trebuintele manifeste, tind sa se exprime in comportament intr-o forma indirecta sau devianta.

Exemplu: Trebuinta de erotism,de sexualitate poate fi la un individ o trebuinta manifesta si se exprima prin cautarea unui partener sexual,sau,la alt individ poate fi o trebuinta latenta si se exprima prin nevoia de tandrete( vizionarea unor filme siropoase( se exprima la nivel fantastic,imaginar).

A creat un set de planse cu desene sau tablouri si ii punea pe subiecti sa faca o mica descriere,naratiune la fiecare plansa in parte.

Aperceptie – atunci cand subiectul face un scenariu la stimulii testului,el pleaca de la niste date pur perceptive care sunt interpretate, dinamizate si puse in relatie in functie de subiectivitatea individului sau cand,intr-o povestire,individul trece de la o pura perceptie la o povestire. Fiecare poveste va exprima ceva din dorintele,aspiratiile,conflictele sau imaginea de sine a subiectului.

Observatii

de planse alb – negru ,dintre care una, alba.

Aceste planse se aplica diferentiat in functie de sexul si varsta subiectului,astfel incat unui subiect i se aplica 20 de planse. Unele planse au pe spate urmatoarele indicatii : BM( baieti si barbati); GF( fete si femei);MF( barbati si femei); BG(baieti si fete).

Aceste planse nu au fost alese la intamplare,ele reprezinta niste scene interpersonale care reflecta in general,relatia dintre sexe sau dintre generatii.

Fiecare plansa are un asa-numit continut latent care se refera la mesajul implicit care se transmite cel mai des subiectilor si care se poate vedea din povestirile lor. Aceste continuturi latente sau clisee reprezinta tipul cel mai frecvent de povestire pe care-l dau oamenii la o anumita plansa.

Plansa alba Êsubiectul trebuie sa-si imagineze ceva si apoi sa descrie ceea ce vede. Se arata tuturor categoriilor de varsta.

Instructiuni de aplicare

Exista doua faze ale testului:

I.            Faza de asociere

II.         Faza de anchetaFaza de asociere

Instructaj : „ O sa va arat niste desene,niste imagini si o sa va rog sa faceti o scurta povestire de aproximativ 5 minute la fiecare dintre ele. Povestea trebuie sa contina: Ce s-a intamplat inainte; Ce se intampla acum(punand accent pe ce simte/gandeste personajul din imagine); Cum se va termina”.

Este important ca subiectul sa stie ca povestirile nu trebuie sa fie prea lungi. Examinatorul noteaza pe foaia de protocol tot ce spune subiectul. Aplicarea testului este individuala.

Rezistenta subiectului se manifesta atunci cand este inregistrat( cu un reportofon). Regula : examinatorul sa nu intervina in aceasta faza.

Exceptii :

Atunci cand povestirile sunt prea scurte,lacunare(nu dau multe informatii sau deloc despre personaje Instructaj: ma intereseaza sa imi spui mai multe despre personaj si in primul rand,sa imi spui ce simte si gandeste el) sau prea lungi( pentru subiectii imaginativi sau prea logoreici. Instructaj : Incearca sa faci povestiri mai scurte – 5 minute).

Atunci cand lipsesc din povestire momente importante. Este suficient ca examinatorul sa intrebe,in functie de ce moment lipseste: „ Ce a fost inainte”, sau „Nu mi-ai spus cum se va termina povestirea „. Cand subiectul mentioneaza anumite trairi,examinatorul trebuie sa-l intrebe „de ce?”.

Atunci cand subiectul face doar simple descrieri ale plansei,fara o naratiune( persoana cu o structura psihica simpla;obsesionalii care sunt axati pe detaliu si inchisi din punct de vedere imaginativ). Examinatorul trebuie sa-i readuca aminte de instructaj.

Atunci cand subiectul nu recunoaste ceva din plansa (mai ales la plansa III,unde apare un revolver) la intrebarea „Ce este asta?”,examinatorul are un singur raspuns tip: „ Ce vrei tu”.

Faza de ancheta

Aceasta faza presupune a cauta,a intreba subiectul la fiecare povestire,care este sursa acelei povestiri,de unde i-a venit ideea. Exemplu de inspiratii: filme,experiente reale de viata sau experiente fictive etc.

Testul se aplica in doua transe. Intr-o sedinta se aplica primele 10 planse,iar la a doua sedinta se prezinta urmatoarele 10 planse. Intervalul de aplicare – 24 de ore.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2912
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site