Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Tehnici de SHIATSU SI STRETCHING

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
TUTUNUL
Infarctul miocardic acut - tratament anticoagulant
EFECTUAREA PUNCTIEI VENOASE
Dureri de cap tratate natural: Flori de tei
Geriatrie - Particularitatile bolilor la varsta a 3-a
INDICATII, CONTRAINDICATII SI REACTII ADVERSE ALE ANTIBIOTICELOR SI CHIMIOTERAPICELOR
Nevoia de apa a sportivului
MEDICATIA ANTIARITMICA
CURA LAPAROSCOPICA A HERNIILOR INGHINALE - CHIRURGIE
BOALA LUI MÉNIÈRE (labirintita) - TRATAMENT

Tehnici
1. Incalzirea

In general, se spune ca gestul de frecare a palmelor una de cealalta este spe­cific negustorului dornic sa vanda ceva unui client. Din punct de vedere medical, insa, respectiva frecare concentreaza si imbunatateste circulatia in degete si cal­meaza creierul. Imbunatatirea circulatiei confera flexibilitate de­getelor si sporeste sensibilitatea tactila a varfurilor degetelor, permitandu-i persoanei care foloseste shiatsu sa aprecieze corect starea pielii si a muschilor pacientului si sa se hota­rasca asupra intensitatii presiunii pe care trebuie s-o aplice. Prin urmare, execu­tand aceste exercitii de incalzire a mainilor si a degetelor, creste eficienta terapiei shiatsu sau a stretching-ului.

Dupa cum veti vedea mai tarziu, pe degete si pe palme exista puncte reflexe care sunt corelate cu organele interne. Daca veti executa shiatsu si stretching cu degetele si cu palmele, veti stimula reflexele care tonifica functionarea acestor organe.

Cu toate ca in explicatiile exercitiilor de incalzire veti gasi uneori indicatii doar pentru o singura mana, este intotdeauna necesar sa efectuati aceeasi pro­cedura si cu cealalta mana.

Articulatia mainii

Incalzirea pentru articulatia mainii incepe prin flexibilizarea ei. In acest scop exista trei siruri a cate sase puncte shiatsu, toate fiind situate in portiunea de la mijlocul antebratului pana la articulatia palmei. Un sir este in linie cu degetul mic, unul cu cel mijlociu si unul cu degetul mare. Apasati fiecare punct timp de trei secunde. Repetati de trei ori (fi­gurile 1 si 2).

Dupa ce efectuati un tratament shiatsu com­plet, indoiti articulatia mainii spre interior (flexie palmara), la 90°, si men­tineti aceasta pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori (fig. 3).

In continuare, apasati fiecare dintre cele trei siruri alcatuite din cate sase puncte de pe partea exterioara a antebratului, timp de trei secunde fiecare punct. Repetati de trei ori. Apoi indoiti articulatia mainii spre spate la 70°, si mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde (figurile 4-6).

In sfarsit, intindeti articulatiile mainilor prin indoirea mainii (degetele fiind lipite cam la 25° in partea degetului mare si apoi cam la 65° in directia degetului mic. Mentineti pozitiile timp de 10 secunde; alternati indoirea spre degetul mare cu cea spre degetul mic; repetati de trei ori (fig. 7).

Dosul palmei

In regiunile metacarpiene de pe do­sul palmei, exista cinci siruri a cate trei puncte de tratament shiatsu. Apasati fie­care punct timp de trei secunde; repetati de trei ori (figurile 8 si 9).

Dupa ce efec­tuati un tratament amanuntit, intindeti usor degetele larg rasfirate de fiecare par­te a degetului mijlociu (fig. 10).

Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; re­petati de trei ori.

Palma

Pe palma, in regiunile metacarpiene, de la articulatia mainii pana la baza de­getelor, exista patru siruri a cate trei punc­te de tratament shiatsu (fig. 11).

Apasati fiecare punct timp de trei secunde; repe­tati de trei ori. Dupa aceea, strangeti de­getele, presandu-le ferm din ambele parti spre degetul mijlociu (fig. 12). Nu trebuie sa ramana spatii intre degete. Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; re­petati de trei ori.

Stretching (intindere) cu doua maini, pentru regiunea metacarpiana

Lipiti buricele degetelor mainii stangi de buricele respective ale degetelor mainii drepte, apoi, presandu-le unele de celelalte, de­partati treptat degetele, pana cand degetele mari formeaza o linie ori­zontala cu cele mici (figurile 13 si 14).

Contactul trebuie sa se faca numai intre buricele degetelor. Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori.

Intinderea celor doua maini, pentru articulatii

Apasand degetele si palma mai­nii stangi pe degetele si palma mainii drepte, intindeti bratele drept inainte. In continuare, in­dreptati ambele maini mai intai in directia degetului mare (flexie radi­ala), apoi in directia degetului mic (flexie ulnara; figurile 15 si 16). Mentineti fiecare pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori.

Dupa aceea, din aceeasi pozitie, indoiti ambele articulatii, mai intai la dreapta, apoi la stanga (fig. 17). Mentineti fiecare pozitie timp de zece se­cunde; repetati de trei ori. Acest exercitiu implica flexia si extensia articulatiei fiecarei maini.

Degetele

Prindeti fiecare deget, din fata si din spa­te, intre degetul mare si aratator si aplicati presiunea asupra celor trei puncte situate pe degetul mare si asupra celor patru puncte existente pe toate celelalte degete (figurile 18 si 19).

Incepeti de la punctul aflat la baza, mergand pana la varful degetelor. Apasati fiecare punct timp de trei secunde. La fieca­re deget presiunea pe punctul final, situat in varful degetului, trebuie insotita de o tragere in sus (fig. 20). Nu se repeta.

Se executa apoi acelasi tip de apasare, in aceleasi locuri, dar de data aceas­ta din lateral (fig. 21).

Presiunile vor dura cate trei secunde. Nu se repeta.

Stretching cu degetele aliniate

Stand in picioare, cu coatele usor indoite si departate putin mai mult decat latimea umerilor, tinand degetele ambelor maini departate, uniti-va rapid mainile si aliniati-va degetele (figurile 22 si 23). Repetati de trei ori.

Daca degetele ambelor maini sunt departate mai mult decat latimea umerilor, exercitiul nu-si va atinge scopul — tratarea ner­vilor motori si reglarea nervilor in general. Desi pare usor, per­soanele ale caror nervi sunt in­sensibili sau al caror sistem ner­vos vegetativ este instabil gasesc acest exercitiu dificil si trebuie sa-l repete deseori, pentru a de­pasi dificultatile.

Daca este efectuat cu ochii inchisi, exercitiul favorizeaza concentrarea mentala. Stimulul pornit de la degete imbunatateste functiile creierului si aju­ta la mentinerea echilibrului intre lobul drept si cel stang. In plus, el influenteaza functionarea organelor interne.

Intinderea ambelor maini pentru degetele mici si cele mari

Lipiti buricele degetelor mici si mari ale mainii stangi de cele ale degetelor respective ale mainii drepte; indoiti aratatorul, degetul mijlociu si inelarul fiecarei maini si uniti-le. Presati unul de celalalt buricele degetelor mari si mici (figurile 24-26). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori.

Daca il veti repeta frecvent, acest exercitiu de shiatsu-stretch­ing va intari si va flexibiliza dege­tele mici si degetele mari. Si nu numai atat, tinand cont de faptul ca degetele mari corespund pla­manilor, iar cele mici inimii, e­xercitiul va mari capacitatea pul­monara si va intari inima.

Fara a realiza, probabil, ca ar exista o legatura intre degete si organele interne, luptatorii japo­nezi din trecut practicau miscarile de scrima cu degetele mici in extensie. Tensiunea exercitata asupra acestor degete in timpul loviturilor de sabie de sus in jos constituia un bun antrena­ment pentru inima.

2. Regiunea cervicala

REGIUNEA CERVICALA ANTERIOARA

Shiatsu

Exista patru puncte de tratament shiatsu, de fiecare parte a regiunii cervi­cale anterioare, situate in linie oblica, pornind imediat de la clavicula si ajun­gand pana la regiunea de sub maxilar (figurile 1 si 2). Ele sunt amplasate pe muschiul sternocleidomastoidian, in zona pe unde trece artera carotida, care aduce sange la fata si la creier.

Deoarece toate punctele shiatsu sunt legate de functia inimii si de circulatia sangelui, in mod obisnuit, apasarea se face mai intai pe partea stanga. Dupa ce intregul procedeu a fost terminat pe partea stanga, se trece pe dreapta. Chiar si atunci cand partile stanga si dreapta sunt tratate simultan, nu se schimba ordinea. Primul punct pe gat, in fata, este situat in triunghiul caroti­dei, acolo unde artera carotida comuna se bifurca in artera carotida externa, care merge spre fata, si artera carotida interna, care merge spre creier. In acest punct, situat imediat sub falca, daca apasati usor cu degetul, este posibil sa simtiti pulsul.

Tratamentul shiatsu aplicat pe regiunea cervicala anterioara incepe de la punctul unu si continua pana la punctul patru (figurile 2 si 3). Directia presi­unii este indreptata spre centrul coloanei vertebrale (fig. 4). Apasarea trebuie sa fie usoara si sa dureze numai trei secunde. Regiunea cervicala anterioara este sensibila; de aceea, e necesar sa se procedeze cu grija pentru a se evita stimularea excesiva printr-o presiune prea puternica si prea indelungata.

Aplicati mai intai presiunea pe stanga, pe fiecare punct, cate o singura data; repetati de trei ori. Dupa aceea, aplicati presiunea asupra punctelor de pe partea dreapta.

Stretching

Apasand cu baza degetului mare (zona tenara) pe maxilarul inferior, in zona din imediata vecinatate a punctului unu (fig. 5), presati spre spate in dreapta si in stanga simultan (fig. 6), pana cand capul va fi inclinat la circa 40° (fig. 7).

Mentineti aceasta pozitie 5 pana la 10 secunde. Repetati de trei ori.

In toate cazurile, si in special la gat, presiunea trebuie aplicata gradat. Pentru ca acest exercitiu sa fie eficient, partea de sus a corpului trebuie sa-si mentina stabilitatea, iar procedura de stretching trebuie sa fie concentrata in regiunea cervicala anterioara.

Stretching si contractie

Acest exercitiu de stretching si de contractie, care nu implica mainile, se bazeaza in intregime pe miscarea automata a muschilor. Aduceti mai intai barbia spre piept, ceea ce va duce la relaxarea intregului gat si mai ales a muschiului sternocleidomas­toidian (figura 8-1). Impingeti apoi barbia spre exterior si aplecati-va capul pe spate, in linie oblica (fig. 8-2); mentineti capul in aceasta pozitie timp de zece secunde, pentru a con­tracta muschiul

sternocleido­mastoidian. Apoi reveniti in pozitia de relaxare aratata in fig. 8-1. In final, inclinati gatul de la baza si intindeti partea din spate a capului pe diagonala in sus. Mentineti aceasta pozitie de extensie timp de zece secunde (fig. 8-4). Re­veniti cu capul in pozitia de relaxare (fig. 8-3). Repetati de trei ori.

Culcati-va apoi cu fata in jos pe un pat, astfel incat ca­pul si gatul sa depaseasca marginea patului. Intindeti-va, aplecand capul mai jos decat nivelul patului (fig. 9-1).

Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde. Contractati-va gatul prin ridicarea capului (fig. 9-2).

Efecte

Acest exercitiu diminueaza torticolisul muscular, insomnia, efectele nega­tive ale sindromului „loviturii de bici', arterioscleroza, durerea ochilor, tendi-nita si sughitul. Regleaza secretia hormonilor tiroidei si ajuta la prevenirea dementei senile.

REGIUNEA CERVICALA LATERALA

Shiatsu

Punctele de tratament shiatsu pentru regiunea cervicala laterala sunt ampla­sate cu incepere de la apofiza mastoida pana la regiunea suprascapulara. De fie­care parte a capului, exista cate patru puncte de acest fel (fig. 10), in locul unde sunt situati muschii gatului: ster­nocleidomastoidian, scalen si muschiul ridicator al scapulei (omoplatului).

Fiecare dintre aceste puncte, incepand cu numarul unu, situat imediat sub apofiza mastoida, se apasa cu aratatorul si cu degetele mijlociu si inelar, lipite ferm de gat. Presiunea se aplica simultan pe partea stanga si pe cea dreapta si dureaza trei secunde (fig. 11). Presiunea se exercita direct pe gat din ambele parti (fig. 12). Pentru a se mari efectul trata­mentului shiatsu, coatele trebuie intinse lateral, orizontal, iar partea de sus a corpului trebuie sa se gaseasca intr-o pozitie stabila. Se repeta de trei ori.

Stretching

Incrucisati degetele ambe­lor maini, cu degetele mari orientate in jos si apasati ga­tul cu zona tenara a palme­lor, tinandu-va coatele lateral (fig. 13). In continuare, in­tindeti gatul in sus si menti­neti pozitia timp de zece

secunde (fig. 14). Repetati de trei ori. Dupa aceea, aplecati-va incet capul spre stanga, pana cand formeaza un unghi de 50°. Din aceasta pozitie, intindeti ca­pul in sus, pe diagonala (fig. 15). Mana stanga serveste doar ca sprijin. Actiunea este efectuata cu mana dreapta. Cand intinde­rea este incheiata, reveniti cu capul in pozitia initiala; repetati de trei ori. Apoi efectuati acelasi exercitiu de stretching spre dreapta (fig. 16).

Acest exercitiu de intindere are drept rezultat obtinerea unei elasticitati sporite a regiunii cervicale laterale si corecteaza pozitia defectuoasa (fig. 17).

Stretching si contractie

Incrucisand degetele, puneti-va ambele maini pe varful capului si apasati in jos pentru a va contracta gatul (fig. 18). Incordati-va muschii gatului (par­tea dreapta si cea stanga), ca si cum v-ati impotrivi acestei presiuni, si mentineti contractia timp de zece secunde. Apoi, eliberandu-va rapid capul, intindeti gatul in sus (fig. 19). Repetati de trei ori.

Efecte

Acest exercitiu fortifica muschii gatului. De asemenea, diminueaza suferin­tele muschilor gatului, ale umarului, ale bratului si muschilor scaleni, combate sindromul „loviturii de bici', ajuta la prevenirea arteriosclerozei, a insomniei, a durerilor de cap, a umerilor rigizi, a zgomotelor in urechi si a dementei senile.

ZONA MEDULLA OBLONGATA

Zona medulla oblongata este situata la granita dintre zona cervicala si cea occipitala, intre osul occipital si prima vertebra cervicala (fig. 20).

Ea se afla intr-o depresiune suficient de mica pentru a fi acoperita de partea carnoasa a degetului mare. Aceasta depresiune este marginita de osul occipital si de muschii mici drepti posteriori ai capului (stanga si dreapta), inserati pe prima vertebra cervicala, si de muschii mari drepti posteriori ai capului, care se insera pe a doua vertebra cervicala. Atunci cand acesti muschi devin rigizi, ei ingusteaza depresiunea si devin un obstacol in calea tratamentului shiatsu (figurile 21 si 22).

In asemenea cazuri, este necesar sa facem muschii mai flexibili prin aplicarea presiunii cu aratatorul, degetul mijlociu si ine­larul pe muschii inconjuratori, des­chizand astfel interstitiul dintre osul occipital si prima vertebra cervicala, ceea ce permite ca apasarea de tip shiatsu sa patrunda pana la medulla oblongata (figurile 23 si 24).

Shiatsu, stretching si contractie

In cazul acestei regiuni, cele trei procedee se executa simultan. Apasati buricul degetului mijlociu stang pe medulla oblongata si puneti buricul dege­tului mijlociu drept peste cel stang. Orientati ambele coate lateral si aplicati presiunea pe directia unei linii oblice care duce pana in zona dintre sprance­ne. Concomitent, intindeti medulla oblongata prin inclinarea lenta a capului inainte la 30° - figurile 25-27 (1 si 2). Aduceti din nou capul in pozitia initiala. Apoi, aplicand presiunea pe medulla oblongata, inclinati capul spre spate la 30° - fig. 27 (2 si 3). Aceasta miscare duce la contractia respectivei zone. Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

Efecte

Exista un temei pentru vechiul obicei de a lovi sau de a trage parul in zona medulla oblongata, cu scopul de a se opri hemoragia nazala. Stimularea aceste­ia, medulla oblongata fiind un centru de vasoconstrictie din regiunea respec­tiva, duce la contractia vaselor sanguine si, deci, la oprirea hemoragiei. Stimularea prin lovirea cu palma este insa prea puternica si este mai bine sa se aplice o presiune delicata, dar de durata. Acest exercitiu opreste hemoragia nazala, stimuleaza functiile cerebrale, glanda hipofiza si regleaza secretia hor­monala, in plus, inlatura insomnia, sindromul „loviturii de bici', durerile de cap, tulburarile datorate menopauzei si ajuta la prevenirea dementei senile.

REGIUNEA CERVICALA POSTERIOARA

Shiatsu

In aceasta regiune, exista doua siruri a cate patru puncte shiatsu, care incep de sus, din zona medulla oblongata, si continua pana la baza gatului (fig. 28).

Presiunea se aplica simul­tan cu aratatorul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini catre centrul fetei si dureaza cate trei secunde pen­tru fiecare punct (figurile 29 si 30).

Se repeta intreaga serie de trei ori. Acest tratament face mai elastici mus­chii cervicali posteriori (trapezul, mus­chiul splenius al gatului si muschiul semispinal al capului).

Stretching

Precum in cazul regiunii cervicale laterale, impreunati-va degetele ambe­lor maini si apasati cu zona tenara a palmelor portiunea situata imediat sub zona occipitala. Apasati apoi puternic, cu intreaga suprafata a palmelor, zona cervicala posterioara. Din aceasta pozitie, inclinati treptat capul in fata, tinand gatul intins, ca si cum ati saluta (figurile 31 si 32). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori.

Stretching si contractie

Dupa stretching, reveniti mai intai in pozitia normala, apoi contractati muschii regiunii cervicale posterioare, aplecand capul spre spate (figurile 33 si 34).

Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde, reveniti in pozitia normala, dupa care aplecati-va din nou capul, de data aceasta in fata, si mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati totul de trei ori.

Efecte

Acest exercitiu diminueaza nevralgia occipitala, senzatia de greutate sau de durere a capului, migrena, sindromul „loviturii de bici', arterioscleroza, insomnia, ameteala si ajuta la prevenirea dementei senile.

3. Regiunea umerilor si membrele superioare

REGIUNEA SUPRASCAPULARA (DE DEASUPRA OMOPLATULUI)

Shiatsu

In cazul umerilor, punctele pentru aplicarea tratamentului shiatsu se afla pe „muchia' umerilor, langa cel mai de jos dintre cele patru puncte cervicale (figurile 1 si 2),

in regiunea muschilor trapez, ridicator al scapulei si supraspinos (figurile 3 si 4).

Apasarea exercitata cu buricele aratatorului, degetului mijlociu si inelarului mainii drepte trebuie sa fie puternica si indreptata spre centrul trunchiului, la inaltimea diafragmei (figurile 5 si 6).

Fiecare presiune trebuie sa dureze cinci secunde. Repetati de trei ori. In continuare, apasati in acelasi fel punctul suprascapular de pe umarul drept cu buricele aratatorului, degetului mijlociu si inelarului mainii stangi.

Regiunea unde este situat punctul suprascapular trebuie sa sustina greuta­tea gatului si a capului. Acest lucru atrage dupa sine tensionarea grupelor musculare din zona, ceea ce, la randul sau, duce la tensionarea si rigiditatea umerilor (figura 7).

Stretching

Pentru a intinde zona umarului, inclinati capul spre dreapta. Prindeti pe la spate incheietura mainii stangi cu mana dreapta si trageti in jos. Mentineti intinderea respectiva timp de zece secunde (fig. 8).

Acest exercitiu intinde bine zonele cervicala si scapulara si relaxeaza muschii aferenti. Aduceti din nou capul in pozitia initiala. Repetati de trei ori. Dupa aceea, executati acelasi exercitiu pentru partea stanga.

Stretching si contractie

Lasati-va bratele sa atarne, in mod natural, indepartandu-le usor de corp. Mentinand aceasta pozitie, trageti ambele brate in jos (fig. 9).

Apoi, fara sa modificati pozitia bratelor, ridicati umerii cat mai sus, pentru a contracta muschii (fig. 10). Ramaneti asa cinci secunde. Repetati intinderea si contractia de trei ori.

Efecte

In afara faptului ca inlatura rigiditatea muschilor cauzata de oboseala, acest exercitiu remediaza rigiditatea patologica a muschilor, provocata de tul­burari ale organelor interne, survenita prin mecanismul numit reflex cutaneo-visceral. Presiunea shiatsu aplicata la suprafata corpului stimuleaza actiunea reflexa, regland functiile organelor interne, astfel:

— In regiunea suprascapulara stanga: pentru inima, stomac, pancreas, rini­chiul stang, colonul descendent si colonul sigmoid.

— In regiunea suprascapulara dreapta: pentru ficat, vezica biliara, rinichiul drept, colonul ascendent.

ARTICULATIA UMARULUI

Shiatsu

Articulatia situata intre humerus si omoplat, numita articulatie universala, are cea mai larga raza de miscare, comparativ cu celelalte articulatii ale corpului (fig. 11).

De ea se lea­ga numerosi muschi, printre care se numara si muschiul deltoid, care da rotunjime u­merilor (fig. 12).

Contractia partii anterioare a muschiu­lui deltoid si a celui coraco­brahial permite flexia si ridicarea bratului (fig. 13).

Tratamentul shiatsu se apli­ca pe muschiul deltoid, mai intai pe cele trei puncte si­tuate in zona anterioara a deltoidului umarului stang, cu degetul mare al mainii drepte. Varful degetului ma­re este indreptat in sus, iar presiunea este exercitata in jos, timp de trei secunde. Pentru muschiul coracobrahial, ea este exercitata asupra celor patru puncte din regiunea axilara a bratului stang, cu degetul mare, in acelasi fel. Fiecare presiune dureaza trei secunde. Apoi, ambele proceduri se executa si pentru bratul drept. (In continuare, sunt date explicatii numai pentru partea stanga, dar nu uitati ca toate proceduri­le SHIATSU TREBUIE SA FIE REPETATE SI PE PARTEA DREAPTA.)Abductia bratului este efectuata de catre partea centrala a deltoidului si de catre muschii supraspinosi (figurile 14 si 16).

Tratamentul shiatsu se aplica asu­pra celor trei puncte care se gasesc in regiunea stanga suprascapulara si trans­versal pe muschiul supraspinos, cu ajutorul buricelor aratatorului, degetului mijlociu si inelarului mainii drepte. Dupa aceea, o presiune si­milara se exercita si asupra punctelor din regiunea centrala a muschiului deltoid. Repetati fiecare pre­siune de trei ori si apoi efectuati aceeasi procedura, de data a-ceasta cu mana stan­ga, asupra umarului drept.

Flexia orizontala (sau rotatia spre inte­rior) a bratului este controlata de partea posterioara a mus­chiului deltoid (figurile 15 si 16).

Veti apasa fiecare punct dintre cele trei, de sus in jos, timp de trei secunde. Se repeta de trei ori. Extensia orizontala (sau rotatia spre exteri­or) a bratului este controlata de muschiul marele pectoral (figurile 17 si 18).

Tratamentul shiatsu se efectueaza mai intai cu degetul mare al mainii drepte, care apasa pe rand cele trei puncte ce coboara in diagonala pe fosa deltopec-torala. Presiunea dureaza trei secunde; se repeta de trei ori. In continuare, opriti-va asupra celor trei siruri alcatuite din cate patru puncte. Primul sir incepe langa stern, merge pana sub clavicula si se extinde pana la fosa delto­pectorala. Apasati fiecare punct timp de trei secunde cu degetul mare al mai­nii drepte; repetati de trei ori. Celelalte doua siruri de puncte sunt situate sub primul, in spatiile dintre cele doua perechi de coaste ur­matoare. Presiunea exercitata asupra tuturor acestor puncte va contribui la imbunatatirea performantelor deltoidului si ale muschiului marele pectoral.

Rotatia spre interior a articulatiei umarului, realizata prin intinderea bratului drept lateral, la inaltimea umarului, mentinand aceeasi inal­time si aducand cotul spre interior intr-un unghi de 90° (fig. 19), este controlata de muschiul sub-scapular si de muschiul marele rotund (fig. 20).

Tratamentul shiatsu se efectueaza pe o linie des­cendenta, in diagonala, asupra celor trei punc­te amplasate pe muschiul marele rotund, care este situat sub omoplat. Pentru a aplica aceasta presiune, duceti mana dreapta la spate, dedesubtul subsuoarei stangi. Cu buricele aratatorului, degetului mijlociu si inela­rului, apasati timp de trei secunde fiecare dintre punctele respective; repetati de sase ori (fig. 21).

Apasati muschiul marele rotund pana in profunzime, deoarece muschiul subscapular este situat sub acesta si, ca atare, nu poate fi presat direct.

La randul ei, rotatia spre exterior, ce reprezinta opusul celei spre interior este controlata de muschiul infraspinos si de muschiul micul rotund (fig. 22).

La fel ca in cazul exercitiului anterior, pentru a efectua tratamentul shiatsu asupra acestor muschi, duceti mana dreapta spre spate, pana sub subsuoara stanga. Puneti buricele aratatorului, degetului mijlociu si inelarului pe partea de sus a humerusului. Pe muschiul subspinos, care se intinde peste scapula, sunt amplasate trei puncte. Apasati fiecare punct de trei ori, timp de cate trei secunde (fig. 23).

Apoi, in acelasi fel, apasati pe rand cele trei puncte situate pe muschiul rotund mic, cate trei secunde fiecare. Boala cunoscuta sub nume­le de periartrita scapulohumerala, care apare o data cu varsta mijlocie, impi­edica rotatia exterioara si face dificila tinerea unui pieptene in mana dreapta si pieptanarea parului dinspre zona temporala catre cea occipitala.

Stretching

Simultan, aduceti ambii umeri in fata, cat mai mult posibil (fig. 24).

Mentineti aceasta pozitie timp de cinci secunde. In continuare, trageti umerii in spate, cat mai mult posibil. Mentineti aceasta pozitie timp de cinci secunde. Repetati de trei ori. Dupa aceea, rotiti ambii umeri simultan spre fata, cu o rotatie cat mai larga (fig. 25).

Repetati de cinci ori. Apoi rotiti umerii inapoi in acelasi fel. Repetati de cinci ori. In final, treceti la supraintinderea umerilor, intindeti bratul stang in sus, cu palma indrep­tata spre spate, iar bratul drept in jos, cu palma intoarsa in aceeasi directie (fig. 26).

In continuare, indoiti bratul stang in jos, iar bratul drept in sus si apropiati cat mai mult varfurile dege­telor de la ambele maini (figurile 27 si 28).

Daca aveti posibilitatea, uniti-le (figurile 29 si 30).

Acest exercitiu duce la rotirea simultana a bratului stang spre exteri­or si a bratului drept spre interior. Repetati miscarea inversand pozitia bratelor.

Efecte

Acest exercitiu diminueaza rigiditatea umerilor si amelioreaza periartrita scapulohumerala.

BRATUL

Ca si pana acum, aplicatiile shiatsu si stretching sunt date numai pentru partea stanga. Atunci cand terminati exercitiul pe partea stanga, treceti la par­tea dreapta.

Shiatsu

Grupul de muschi de pe fata interna a bratului permite indoirea cotului, iar grupul extern intinderea lui. Pe partea interna a bratului stang, de la axila pana la fosa cubitala, pe bicepsul brahial si pe muschiul brahial exista sase puncte de tratament shiatsu (fig. 31). Cu degetul mare al mainii drepte apasati fiecare din aceste puncte de trei ori, timp de cate trei secunde (figura 32).

Pe partea exterioara a bratului exista sase puncte shiatsu localizate in par­tea centrala a muschiului deltoid, de-a lungul tricepsului brahial, pana la cot se afla alte sase puncte de tratament shiatsu (fig. 33). Apasati fiecare punct de trei ori cu degetul mare al mainii drepte, timp de cate trei secunde (fig. 34).

Stretching

Prindeti cotul stang cu mana dreapta si trageti-l in jos, intinzand simultan muschii biceps si triceps brahiali (fig. 35).

Bratul este intins in mod firesc, fara a fi incordat. Trageti in jos, timp de cinci secunde, apoi relaxati mana dreapta, permitand bratului sa revina in pozitia normala. Repetati de trei ori.

COTUL

Shiatsu

Bratul stang sta paralel cu corpul, in pozitie fireasca, dosul palmei fiind intors in afara; tratamentul shiatsu se aplica pe partea exterioara a articulatiei cotului. Cele trei puncte shiatsu sunt amplasate in diagonala, de sus in jos, pornind de la olecran (fig. 36). Tinand degetul mare al mainii drepte ridicat in sus, iar celelalte degete petrecute in jurul cotului, pentru sprijin, apasati fie­care dintre aceste puncte de trei ori, timp de cate trei secunde fiecare (fig. 37)

Tratamentul shiatsu se aplica in fosa cubitala, in trei puncte situate pe o linie orizontala, incepand cu partea interioara si mergand spre exterior (fig. 38). Apasati fiecare punct cu degetul mare al mainii drepte (indreptat spre exterior) de cate trei ori, timp de cate trei secunde (fig. 39).

In sfarsit, indoind cotul stang, acoperiti cu palma dreapta olecranul si rotiti-o de zece ori in directia acelor ceasornicului (fig. 40). Fiecare rotatie trebuie sa dureze o secunda. Repetati de trei ori.

Stretching

Intindeti bratul stang cu palma in sus. Prindeti articulatia acesteia cu mana dreapta — tinand degetul mare dedesubt, iar cele pa­tru degete in jurul articulatiei — si trageti inain­te, cu o usoara inclinatie in jos. Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde, apoi relaxati treptat mana (fig. 41). Repetati de trei ori.

ANTEBRATUL

Shiatsu

Intindeti bratul stang, cu palma indrepta­ta in sus. Pe partea interioara a antebratului, exista trei siruri a cate 8 puncte de tratament shiatsu (fig. 42). Ele pornesc imediat sub fosa cubitala, mergand spre articulatia mainii. Cu degetul mare indreptat spre articulatia mainii si cu celelalte patru degete asezate in spatele bratului ca spri­jin, presati fiecare punct de trei ori, timp de cate trei se­cunde. Presiunea este in­dreptata usor spre articu­latia mainii fig. 43).

Pentru a aplica trata­mentul shiatsu pe partea exterioara a antebratului, ti­neti bratul stang paralel cu corpul, in pozitie fireasca, dosul mainii fiind indrep­tat in afara. Presiu­nea se exercita asupra muschilor extensori, ce se intind de la degetul mijlociu pana la cot (fig. 44). Primul punct este situat pe tendonul mus­chiului extensor comun al degetelor — acesta poate fi localizat prin flexarea ce-

lor patru degete, facand vizibila miscarea muschiului. O presiune puternica asupra acestui punct afecteaza ner­vul radial deasupra radiusului si provoaca durere. Tinand degetul mare indreptat spre cot, in vreme ce celelalte patru sunt petrecute in jurul bratului, pentru sprijin, apasati pe rand cele opt puncte care merg de la tendo-nul muschiului extensor comun al degetelor catre articulatia mainii — de trei ori cate trei secunde, pentru fiecare (fig. 45).

Stretching

Intindeti antebratul stang, tinand palma orientata in jos. Cu degetul mare al mainii drepte plasat pe dosul palmei si cu celelalte patru degete la baza degetelor mainii stangi, ca sprijin, intindeti grupul muschilor flexori, indoind degetele spre spate (dorsiflexie; fig. 46). Mentineti pozitia timp de zece se­cunde, apoi relaxati bratul. Repetati de trei ori.

Pentru a intinde partea exterioara a antebratului, adoptati aceeasi pozitie; apoi, in vreme ce, cu palma orientata in jos, plasati cele patru degete ale mainii drepte pe suprafata dorsala a articulatiei mainii stangi, iar degetul mare drept pe suprafata palmara a articulatiei, ca sprijin, flexati mana complet spre interior (fig. 47). Acest exercitiu intinde mus­chii extensori. Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

ARTICULATIA MAINII SI DEGETELE

Tratamentul shiatsu si stretching-ul pentru degete se executa conform explicatiilor date in partea privind incalzirea mainii. Aceste proceduri pot fi efectuate inainte de a se trata alte parti ale corpului.

Intinderea membrelor superioare

Incrucisand degetele ambelor maini, intindeti bratele inainte. Rotiti mainile spre stanga (figuri­le 48 si 49), articulatia mainii servind drept pivot al miscarii. Aceasta miscare produce simultan pronatia mainii drepte si supinatia mainii stangi. Apoi rotiti mainile spre dreapta (fig. 50). Fiecare rotatie dureaza cinci secunde. Mai intai rotiti spre stanga, apoi spre dreapta; repetati de trei ori fie­care exercitiu.

Ridicati bratele deasupra capului, cu palmele in sus si degetele incruci­sate si intindeti-le in sus (fig. 51). Re­laxati tot corpul cu exceptia bratelor si nu-i permiteti sa participe la intindere. Fiecare intindere trebuie sa dureze zece secunde; re­petati de trei ori.

Tinand in continuare degetele incrucisate, coborati bratele pana la orizontala. Din aceasta pozitie, intindeti-le mult inainte (fig. 52). Ramaneti asa zece secunde; repetati de trei ori.

Apoi, cu degetele incrucisate si intoarse spre interior, intindeti ambele maini in spate si ridicati-le la orizontala, in masura posibilitatilor. Mentineti aceasta pozitie timp de zece secun­de si repetati; trei ori (fig. 53).

Efectele tratamentului shiatsu si ale stretching-ului asupra mem­brelor superioare

Se pot obtine efecte pozitive in cazuri de nevralgie brahiala, de du­reri in articulatia cotului, de asa-nu­mitele „cot de jucator de tenis', de crampa scriitorului, de boala lui Raynaud, de raceala a degetelor, de paralizie a membrelor superioare si de amorteala a mainilor.

* Reflexe cutaneo-viscerale

Tulburarile la nivelul organelor interne si al vaselor se reflecta prin rigidizarea regiunilor mainii unde se manifesta reflexele cutano-viscerale. Prin urmare, aplicarea tratamentului shiatsu in aceste puncte stimuleaza reflexele in organele respective, reglandu-se astfel functionarea lor.

Mana dreapta (fig. 54)

Degetul mare - plamani

Indexul - ficatul, vezica biliara, ochii

Degetul mijlociu - intestinul gros si intestinul subtire

Degetul inelar si degetul mic - inima, rinichii, vezica urinara

Centrul palmar - diafragma

Mana stanga (fig. 55)

Degetul mare - plamani

Indexul - stomacul, pancreasul, ochii

Degetul mijlociu - intestinul gros si intestinul subtire

Degetul inelar si degetul mic - inima, rinichii, vezica unnara

Centrul palmar - diafragma

4. Membrele inferioare

Ca de obicei, explicatiile sunt date numai pentru partea stanga. Reamin­tim faptul ca acelasi tratament trebuie aplicat si pe partea dreapta.

REGIUNEA ANTERIOARA A COAPSEI

Shiatsu

Tratamentul shiatsu pen­tru coapsa stanga anterioara se incepe in regiunea inghi­nala, in locul unde piciorul se leaga de trunchi (figurile 1 si 2).

 

Deoarece prin aceasta re­giune trec artera femurala si nervul femural, daca ea este apasata se stimuleaza atat circulatia, cat si functia ner­vilor. Aplicata cu zona tena­ra a mainii stangi, presiunea este indreptata spre interior si dureaza cinci secunde (fig. 3). Repetati de trei ori.

In continuare, apasati de trei ori, timp de cate trei secunde, cele zece puncte care pornesc direct de la spina iliaca anterosu­perioara (situata oblic deasupra regiunii inghinale) si se intind de-a lungul mus­chiului cvadricepsul femural, pana aproa­pe de genunchi (fig. 2). Aplicati presiunea cu ambele degete mari, tinandu-l pe cel drept deasu­pra celui stang, in vreme ce celelalte patru degete ale fiecarei maini sunt petrecute in jurul coapsei, pentru sprijin (figurile 4 si 5). Cvadricepsul femural intinde genunchiul si ridica gamba.

Stretching

Intindeti cvadricepsul femural, stand in pozitie verticala, puneti mana dreap­ta pe o masa sau pe un alt obiect de aceeasi inaltime pentru sprijin si ridicati piciorul stang spre spate, pana cand calcaiul atinge fesa. Apoi, apucand picio­rul, de la baza degetelor, cu mana stanga, trageti-l in sus (fig. 6).

Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde, apoi coborati piciorul in pozitia initiala. Relaxati-va putin, inainte de a repeta miscarea. Repetati de trei ori.

REGIUNEA INTERNA A COAPSEI

Shiatsu

Pentru tratarea partii interne a coapsei, indoiti genunchiul stang si rasuciti-l in afara. Cu degetele mari suprapuse (degetul mare stang dedesubt), apasati fiecare dintre cele zece puncte situate de-a lungul liniei centrale a suprafetei interne a coapsei, pornind de sub regiunea inghinala si mergand pana aproa­pe de genunchi (fig. 7). Presiunea trebuie exercitata timp de trei secunde asupra fiecarui punct si repetata de trei ori. Acest tratament shiatsu este util pentru muschii adductori, care trag partea interna a coapsei spre interior.

Stretching

Din pozitia asezat cu picioarele intinse, lipiti talpile picioarelor si trageti calcaiele spre interior, cat mai mult posibil. Tinand cate o mana pe fiecare coapsa, in apropierea genunchilor, apasati puternic si lent in jos, pentru a aduce coapsele pe podea (fig. 8). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde, apoi reduceti presiu­nea. Repetati de trei ori.

ARTICULATIA COXOFEMURALA

Shiatsu

Sub spina iliaca anterosuperioara, la o distanta de aproxi­mativ zece centime­tri, in diagonala, pe linia centrala a coap­sei se afla marele tro­hanter al femurului (figurile 9 si 10).

Tratamentul shiatsu pentru articulatia co­xofemurala incepe de aici. Apasand cu palma mainii stangi marele trohanter, indoiti piciorul si ridicati genunchiul stang la inaltimea arti­culatiei coxofemurale. Din aceasta pozitie, leganati piciorul, de la genunchi in jos, la dreapta si la stanga (fig. 11), realizand astfel o rotire a articulatiei coxo­femurale spre interior si spre exterior. Daca exista o rigiditate sau o alta afec­tiune la nivelul respectivei articulatii, aceasta rotire nu va fi executata usor.

Multi muschi se insera pe marele trohanter. Pentru tratarea lor, dupa ce s-a aplicat presiunea asupra marelui trohanter (de trei ori, timp de cate cinci secunde), apasati cu degetul mare asupra fiecaruia din cele sase puncte din jur (in directie contrara acelor ceasornicului), de trei ori, timp de cate trei secunde (figurile 12 si 13).

 

Apoi presati de sus in jos si oblic, pe articulatia coxofemurala, cele trei puncte situate pe muschiul fesier mijlociu si cele patru puncte de pe muschiul marele fesier - de trei ori, timp de cate trei secunde, pentru fiecare punct (fig. 14).

Stretching

Stand in picioare, cu mana dreapta sprijinita de o masa sau de perete, ridicati piciorul stang in fata, la o inaltime cat mai mare. Apoi descrieti incet un cerc, mu­tand mai intai piciorul din fata spre lateral si apoi invers (fig. 15). Dupa aceea, aduceti din nou picio­rul in fata si puneti-l jos. Intinde­rea completa dureaza cinci se­cunde. Repetati de trei ori. Piciorul trebuie sa fie ridicat cat mai sus cu putinta, iar ge­nunchiul sa nu fie indoit in tim­pul rotirii spre spate. Dupa ce terminati, reluati exercitiul, de data aceasta pornind de la spa­te spre fata. Repetati de trei ori, timp de cate cinci secunde pentru fiecare intindere.

REGIUNEA LATERALA A COAPSEI

Shiatsu

Asezati-va pe jos, cu ambele picioare intin­se. Apasati pe rand cele zece puncte amplasate pe linia centrala a partii externe a coapsei, care pornesc imediat de sub marele trohanter (fig. 16). Presiunea este indreptata spre centrul coapsei, fiind exercitata cu ambele degete mari, cu varfurile apropiate, dar nu suprapuse, si cu celelalte degete ale ambelor maini sus­tinand piciorul (fig. 17).

 

Fiecare apasare du­reaza trei secunde; se repeta de trei ori. Acest tratament actioneaza asupra muschiului tensor al fasciei lata si a tendonului iliotibial.

Stretching

Stand pe un scaun picior peste picior, cu coapsa stanga peste coapsa dreapta, incrucisati degetele ambelor maini si puneti-le pe partea exterioara a genunchiului stang. Trageti spre dreapta, pentru a intinde coapsa stanga (fig. 18). Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

GENUNCHIUL

Shiatsu

Deasupra genunchiului si acoperind rotula, se afla tendonul muschiului cva­dricepsul femural. Sub rotula, se gases­te tendonul rotulian (fig. 19). Acesti muschi si aceste tendoane intind genun­chiul si misca piciorul de la genunchi in jos (gamba).

Atunci cand se acumuleaza obosea­la, genunchiul devine rigid, iar indoi­rea lui dureroasa. Un tratament shiatsu temeinic confera mobilitate articulatiei si stimuleaza secretia lichidului sinovi­al necesar pentru miscarea sa libera. In acest scop, asezati-va pe jos, cu ambele picioare intinse in fata. Indoiti genunchiul stang, ridicandu-l usor de pe po­dea. Apasati punctele din jurul articulatiei genunchiului, incepand cu cele trei puncte de sub genunchi si lucrand din exterior spre interior, cu ambele degete mari apropiate, dar nu suprapuse, in vreme ce fixati celelalte degete de la ambele maini pe fosa poliptee, ca sprijin (figurile 20 si 21). Fiecare punct este apasat timp de trei secunde. Apoi, aplicati presiunea asupra celor trei puncte de deasupra genunchiului, tot din exterior spre interior. Repetati ambele pre­siuni de trei ori.

In continuare, tinand degetele unite, puneti palma stanga deasupra ge­nunchiului, iar pe cea dreapta deasupra mainii stangi (fig. 22) si executati o presiune circulara cu palma spre interior si apoi spre exterior - de zece ori pentru fiecare tip, cate o rotatie pe secunda. Este important ca presiunea sa nu fie puternica, iar palma sa se roteasca usor, ca si cum ar trage genunchiul in sus, spre ea.

Stretching

Pentru a intinde genunchiul, stati pe piciorul drept si indoiti genunchiul stang. Tineti glezna picio­rului stang cu mana stanga si trageti, pana cand calcaiul stang atinge fesa stanga. Apoi, simultan, impingeti genunchiul stang cu mana dreapta si trageti glezna stanga cu mana stanga (fig. 23). Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

REGIUNEA ANTEROLATERALA A GAMBEI

Shiatsu

Asezati-va fie pe jos, cu picioarele intinse, fie pe un scaun. In ultimul caz, puneti un alt scaun in fata dumneavoastra si plasati pe el talpa piciorului stang. Rasucind usor genunchiul stang spre interior, aduceti-i spre genunchiul drept, care serveste drept spri­jin, si intoarceti regiunea anterolaterala a gambei in sus (figurile 24 si 25).

 

Primul punct de tratament shiatsu din aceasta re­giune este amplasat cam trei centimetri sub punctul de proiectie al tibiei, chiar sub genunchi (fig. 26).

Apasati ferm acest punct, timp de cinci secunde, cu ambele degete mari, cel stang aflandu-se dedesubt, in timp ce restul degetelor sunt plasate in jurul gambei, pentru sprijin. Presiu­nea trebuie dirijata spre tibie. Repetati de trei ori. Deoarece acest exercitiu afecteza nervul peronier profund, e posibil sa va provoace o durere acuta. Continuati presiunea asupra celorlalte cinci puncte, care merg pana la glezna (fig. 27). Fiecare presiune dureaza trei secunde. Repetati de trei ori.

GLEZNA, SUPRAFATA DORSALA A LABEI SI DEGETELE PICIORULUI

Shiatsu

Partea anterioara a gleznei este regiunea prin care trec tendoanele muschilor extensori, care sunt legate de degetele piciorului. Recurgand la tratamentul shiatsu, se elimina rigiditatea articulatiei gleznei si se usureaza extensia dege­telor. Presiunea se exercita cu ambele degete mari, care se ating, dar nu se suprapun. Celelalte degete ale ambelor maini apuca laba piciorului, pentru sprijin. Pornind de la maleola externa spre maleola interna, apasati pe rand cele trei puncte (figurile 28 si 29), timp de cate trei secunde pentru fiecare.

 

Pe suprafata dorsala a labei piciorului, apasarea shiatsu se exercita asupra celor patru puncte situate intre oasele metatarsiene, intre degetul mare si urmatorul, asupra celor patru dintre degetul al doilea si al treilea, asupra celor patru dintre degetul al treilea si al patrulea si asupra celor patru dintre degetul al patrulea si cel mic (fig. 30).

 

Sirul de puncte incepe la baza degetelor. Pentru a efectua tratamentul, apucati cu degetele mainii stangi degetele piciorului stang, ca in fig. 31. Cu degetul mare al mainii drepte, aplicati presiunea pornind de la baza degetelor si mergand spre glezna. Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde. Pentru fiecare sir de punc­te, tratamentul se repeta de trei ori.

Fiecare deget al piciorului stang este prins apoi intre degetul mare si inde­xul mainii drepte, care sunt folosite pentru a se aplica presiunea (fig. 32).Cele trei puncte de pe fiecare deget se afla pe o linie care porneste de la baza si merge spre varf. Dupa aplicarea presiunii (timp de trei secunde pentru fiecare punct, trageti inainte, in ultimul punct, varful degetului, numai o secunda. Apasati toate cele cincisprezece puncte fara oprire; repetati toata seria de trei ori. In final, sprijinind glezna stanga cu pal­ma stanga, puneti palma mainii drepte pe varfurile degetelor piciorului; miscati toate degetele ritmic, inainte si inapoi, pentru a efectua flexia in ambele sensuri a articulatiilor (fig. 33).

Stretching

Stand pe un scaun sau pe jos, cu ambele picioare intinse inainte, indoiti piciorul stang si aduceti partea laterala a gambei stangi peste genunchiul drept. Talpa piciorului stang este indreptata spre corp. Sprijinindu-va mana stanga pe genunchiul stang, apucati ferm laba piciorului cu mana dreapta (plasati degetul mare pe talpa, iar celelalte degete pe partea anterioara a labei) si trageti (fig. 34). Aceasta operatie intinde glezna, partea anterioara a labei piciorului si, concomitent, partea inferioara a gambei. Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

Apoi efectuati o intindere spre exterior din aceeasi pozitie, rasucind laba piciorului spre exterior (fig. 35). Rasucirea trebuie sa dureze zece secunde. Repetati de trei ori.

Pentru a efectua intinderea prin rasucire spre interior, apucati piciorul stang cu mana dreapta - de data aceasta, degetul mare se afla langa baza degetelor piciorului, iar celelalte patru degete pe talpa - si rasuciti laba piciorului spre interior (fig. 36). Exercitiul trebuie sa dureze zece secunde si sa fie repetat de trei ori.

In final, sprijinind glezna stanga cu mana stanga si tinand degetele picio­rului stang cu mana dreapta, efectuati o intindere a degetelor rotindu-le spre interior, de zece ori; apoi, tot de atatea ori, le veti roti spre exterior (fig. 37).

REGIUNEA LATERALA A GAMBEI SI TALPA PICIORULUI

Shiatsu

Asezati-va pe jos sau pe un scaun, dupa care indoiti usor genunchiul si glezna piciorului stang. Puneti talpa piciorului stang jos, intr-o pozitie stabila. Cele zece puncte de tratament shiatsu de pe suprafata laterala a piciorului incep imediat sub capul peroneului si continua pana la maleola externa (fig. 38). Aplicati presiunea asupra fiecarui punct, timp de trei secunde. Apoi puneti genunchiul stang jos (daca stati pe jos) si intoarceti talpa in sus. Apasati pe rand, cu degetul mare al mainii drepte, toate cele cinci puncte - timp de trei secunde pentru fiecare -, incepand cu regiunea carnoasa de la baza dege­tului mare si continuand pe o linie oblica spre calcai (fig. 38). Repetati de trei ori presiunea pe suprafata laterala a gambei si pe talpa piciorului.

Muschii peronierul lung si peronierul scurt, care permit pronatia labei pi­ciorului, sunt situati in zona laterala a piciorului si a talpii. Rigiditatea acestor muschi face ca greu­tatea corpului sa ape­se asupra partii externe a talpii, tulburand astfel echilibrul fizic si provo­cand oboseala. Tocirea in exces a partii exterioare a to­curilor de la pantofi, aluneca­rea in momentele cand suntem grabiti si tendinta de a cadea -toate acestea constituie simptome ale acestei stari. Atunci cand ne confrun­tam cu asemenea simptome, este bine sa efectuam un tratament shiatsu pe suprafata laterala a gambei, pentru a echilibra greutatea care apasa pe talpi si a stabiliza miscarea labei piciorului. Desi, in acest caz, este destul de dificil sa ne tratam pe noi insine, trebuie sa perseveram, deoarece neglijarea simpto­melor mentionate mai sus poate duce la rigidizarea muschilor peronieri.

Stretching

Stati in picioare in fata unui perete. Plasati mana stanga pe perete, pentru echilibru. Indoiti genunchiul stang si aduceti calcaiul piciorului stang pana la fese, intorcand talpa in sus. Piciorul este tinut ferm, cu degetul mare de la mana dreapta pe talpa si celelalte patru degete pe partea anterioara a labei. Apoi efectuati exercitiul propriu-zis, rotind talpa piciorului spre exterior si intinzand gamba, in directia in care sunt indreptate degetele piciorului stang (fig. 39). Fiecare intindere trebuie sa dureze cincisprezece secunde; repetati de trei ori. Apoi, intr-un mod similar, rotiti talpa piciorului spre interior si intindeti gamba in directia in care sunt indreptate degetele piciorului stang.

Efectele tratamentului shiatsu si ale stretching-ului asupra suprafetelor anterioara si laterala ale gambei

Tratamentele respective sunt folositoare in cazuri de: mobilitate insufici­enta, „picioare reci', contractie a muschiului cvadriceps femural, artrita a genunchiului, hemiplegie, paralizie infantila, afectiuni ale articulatiei coxofemurale, reuma­tism, picioare tumefiate, picioare strambe, pi­cioare in valgus sau in varus, echine si picioare de chinezoaica, boala beri-beri, tratare a urma­rilor unor fracturi.

PUNCTELE NAMIKOSHI

Shiatsu

Aceste puncte, specifice sistemului de shiatsu numit Namikoshi, sunt in numar de doua, amplasate de ambele parti ale corpului, la cinci centimetri de spina iliaca anterosuperioara, pe o linie ce uneste spina cu osul sacru (fig. 40). Tratamentul shiatsu se aplica asupra acestor puncte cu degetele mari. Celelal­te degete ale fiecarei maini sunt asezate pe partea anterioara a corpului, pen­tru sprijin, chiar sub spina iliaca anterosuperioara. Incepeti cu partea stanga, apasand puternic, in directia sacrului (fig. 41). Presiunea va dura cinci secun­de. Repetati acelasi lucru in partea dreapta. Apasati alternativ, in stanga si in dreapta, in total de trei ori pe fiecare parte.

 

Deoarece punctul Namikoshi este situat pe muschiul fesier mijlociu, presi­unea exercitata asupra acestui muschi afecteaza nervul sciatic, prin interme­diul nervului fesier superior, si provoaca o durere ascutita. Stimulul generat pe aceasta cale se extinde asupra partii posterioare a coapsei, asupra partilor anterioara si posterioara ale gambei si asupra degetelor picioarelor. Acestea, la randul lor, stimuleaza functia nervului sciatic, care este unul dintre cei mai grosi si mai lungi nervi periferici.

Efecte

Acest procedeu ajuta la tratamentul urmatoarelor: sciatica, constipatia, dia­rea, racirea picioarelor, incontinenta uri­nara nocturna, durerile menstruale, rigiditatea spatelui, crizele de lumbago, obstructia urinara, oboseala membrelor inferi­oare, reumatismul, boala beri-beri, carceii si amorteala picioarelor, impotenta si frigiditatea.

SUPRAFATA POSTERIOARA A COAPSEI

Shiatsu

Pentru efectuarea tratamentului shiatsu, fie va asezati pe jos, cu picioarele intinse si cu ge­nunchiul stang (apoi cel drept) usor indoit, fie stati in picioare, cu piciorul stang (apoi cu cel drept) pus pe un scaun sau pe o masa joasa. Pe partea posterioara a coapsei exista trei randuri a cate zece puncte, fiecare pornind de la plica fe­siera si ajungand pana la fosa poplitee (fig. 42).

 

Cu degetele mari ale mainilor sprijinite pe suprafata anterioara a coapsei, apasati fiecare punct al sirului central cu indexul, degetul mij­lociu si inelarul ambelor maini - degetele se ating, fara sa se suprapuna (fig. 44). Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde. Repetati de trei ori.

Nervul sciatic trece prin aceasta regiune. De o parte si de alta a acestuia, se afla puternicii muschi flexori, care se intind pana la fosa poplitee (fig. 43). Acest grup de muschi creeaza de fapt fosa si indoaie genunchiul, aducand gamba inapoi spre partea posterioara a coapsei, ridicand laba piciorului pana la fesa. Tendoanele flexorilor pot fi palpate pe ambele parti ale fosei popli­tee - pe partea laterala, tendonul muschiului biceps femural, iar pe partea mediana, tendoanele muschilor semitendinos si semimembranos.

Cu indexul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini, apasati apoi simul­tan sirurile de puncte laterale si mediane, incepand chiar de sub plica fesiera si mergand pana la fosa poplitee (fig. 42). Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde. Repetati de trei ori.

FOSA POPLITEE

Shiatsu

Utilizand aratatoarele, degetele mijlocii si inelarele, apasati simultan ten­doanele de pe ambele parti ale fosei. Apoi, apropiind varfurile degetelor, apasati

si partea centrala (fig. 45). Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde. Repetati de trei ori. Daca aplicati tratamentul shiatsu asupra fosei poplitee, va veti fortifica genunchii si veti usura functionarea lor.

Stretching

Stand cu spatele la perete, sprijiniti fesele de el si intindeti inainte ambele picioare; apoi, apasati cal­caiele pe podea si ridicati usor degetele picioarelor. Dupa ce ati reusit sa va echilibrati in aceasta pozitie, inclinati usor corpul inainte si, tinand bratele intin­se, apucati ambele coapse strans cu mainile si apasati in jos (fig. 46). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori. In primul rand, conteaza sa va pastrati echilibrul cu ajutorul celor trei puncte de contact: fesele, genunchii si calcaiele, in vreme ce spatele, bratele si picioarele trebuie sa ramana intinse. Apoi, re­venind in pozitie normala, puneti calcaiul piciorului stang pe un scaun sau pe o masa joasa. Mentineti picio­rul intins si corpul stabil. Intindeti partea posterioara a coapsei si fosa poplitee prin asezarea palmelor am­belor maini pe coapsa, putin deasu-

 

pra genunchiului si apasati in jos (fig. 47). Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

PARTEA POSTERIOARA A GAMBEI

Shiatsu

Asezati-va pe jos, cu picioarele intinse, sau stati pe un scaun; indoiti-va genunchiul stang si aplecati-l in afara. Puneti usor glezna stanga peste picio­rul drept, intorcand astfel gamba stanga spre dumneavoastra. Partea posteri­oara a gambei este formata din trei muschi principali: gastrocnemianul lateral, gastrocnemianul medial si solearul; acestia, laolalta, sunt cunoscuti sub nu­mele de triceps sural. Ei sunt legati de calcai prin tendonul lui Ahile (fig. 43). Acest triceps sural permite flexia plantara a gambei piciorului si ridicarea pe varfuri. Pentru a efectua tratament shiatsu in zona respectiva, plasati mana stanga pe genunchiul stang. Apasati cu varful degetului mare al mainii drepte pe fiecare dintre cele opt puncte aliniate pe centrul gambei, pornind de la fosa poplitee si mergand pana deasupra tendonului lui Ahile, in vreme ce tineti celelalte patru degete intinse pe picior, pentru sprijin (figurile 47 si 48). Apasati timp de trei secunde; repetati de trei ori.

Urmatoarea procedura consta in pre­sarea gambei cu degetul mare (asupra gastrocnemianului la­teral) si cu celelalte pa­tru degete ale mainii drepte (asupra gastro­cnemianului medial), printr-o miscare ascen­denta (fig. 49). Degete­le trebuie sa apese spre interior, pentru a ridi­ca muschii direct in sus. Incepand chiar de sub fosa poplitee, apa­sati in acest fel fiecare dintre cele sase puncte ale gambei (fig. 50). Fiecare presiune trebu­ie sa dureze trei secunde; faceti pauza; repetati de trei ori.

 

Stretching

Stand in picioare, puneti calcaiul piciorului stang pe un scaun sau pe o masuta joasa. Mentineti piciorul cu degetele in sus. Puneti mana dreapta pe coapsa stanga, putin deasupra genunchiului. Flexati laba piciorului stang, apucand toate degetele cu mana stanga, si trageti spre corp (fig 51). Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

 

Pentru a intinde gamba, stati in picioare, sprijinindu-va ambe­le maini de perete si plasand pi­ciorul drept in fata, iar pe cel stang, in spate, tinand ambele talpi lipite pe podea (fig. 52). In­doiti usor genunchiul drept si aplecati incet corpul inainte. Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori.

CALCAIUL

Shiatsu si stretching

Pentru tratamentul calcaiului, shiatsu si stretching-ul sunt efec­tuate concomitent. Indoiti genunchiul stang si plasati glezna stanga pe genunchiul drept. Intindeti calcaiul stang inainte. Sprijiniti glezna cu mana stanga, indreptati varful degetului mare al mainii drepte spre talpa si puneti cele patru degete ale mainii drepte pe partea laterala a gleznei. Intre calcai si tendonul lui Ahile sunt amplasate trei puncte de tratament shiatsu. Apasa­ti-le pe rand, masandu-le pe directia ascendenta (figurile 53 si 54).

 

Fiecare presiune du­reaza trei secunde; repetati de trei ori. Apoi, apucand usor mijlocul tendonului lui Ahile, deasupra maleo­lei, intindeti-l rapid in sus si in jos, ritmic, de zece ori (fig. 55).

TALPA PICIORULUI

Shiatsu

Stati cu piciorul drept indoit, iar pe cel stang in­tindeti-l inainte. Intoarceti genunchiul stang in afara si trageti piciorul, cu talpa in sus, spre corp. Sprijinind glezna cu mana stanga, efectuati tratamentul shiat­su pe talpa piciorului stang, cu degetul mare al mainii drepte (fig. 56). Celelalte degete sunt petrecute in jurul labei piciorului, pentru sprijin. Cele patru punc­te pentru aplicarea presiunii sunt situate pe linia centrala a talpii, pornind de la baza celui de-al treilea deget si ajungand pana la calcai (figura 57). Apasati fiecare punct timp de trei secunde; repetati de trei ori.

 

Mersul indelungat pe asfalt ori pe alte suprafete dure - lucru destul de frecvent in zilele noastre - face ca talpa piciorului sa-si piarda flexibilitatea sa naturala. Mai mult decat atat, din cauza stransei legaturi dintre coloana ver­tebrala si talpi, atunci cand spatele devine rigid, acelasi lucru se intampla si cu talpa (figurile 58-60). De aceea, este necesar sa mentinem elasticitatea muschilor labei piciorului; in acest context, aplicarea in mod amanuntit a presiunii shiatsu pe linia centrala a talpii este extrem de importanta.

Stretching

Utilizand aceeasi pozitie ca pentru trata­mentul shiatsu descris anterior, puneti mana stanga pe glezna stanga. Degetul mare al mainii drepte se plaseaza pe suprafata ante­rioara a labei stangi, la baza degetelor, iar celelalte degete cuprind talpa. Flexati laba, impingand degetele mult spre corp (fig. 61). Apoi efectuati flexia plantara a piciorului stang. Repetati flexia dorsala si cea plantara, alternativ, de trei ori, timp de cate zece se­cunde pentru fiecare.

Langa un perete, puneti o caramida, un bloc de beton sau ceva asemanator pe care puteti sa stati fara sa va pierdeti echilibrul. Sprijiniti-va cu ambele maini de perete, stati pe caramida tinand degetele picioarelor in afara marginii, si pastrati-va echilibrul, deplasati-va greutatea in fata pentru a efectua intinde­rea in flexie plantara (fig. 62).

 

Ramaneti asa timp de zece secunde. Dupa aceea, schimbati-va pozitia, astfel incat calcaiele sa depaseasca marginea su­portului pe care stati. Pentru a efectua flexia dorsala a labei, pastrati-va in continuare un echilibru stabil si deplasati-va greutatea spre spate. Repetati ambele extensii de trei ori, alternativ (fig. 63).

Shiatsu si stretching cu ambele picioare

Acest fel de shiatsu si stretching se efectueaza cu labele picioarelor, din pozitie culcat pe spate. Mai intai, intindeti piciorul stang si rasuciti-l in afara. Apoi, indoiti piciorul drept si, cu talpa acestuia, aplicati presiunea shiatsu asupra celor sase puncte situate pe o linie ce porneste in jos, de la fosa poplitee pana la glezna (fig. 64). Fiecare apasare dureaza trei secunde. Repetati presiunea asupra acelorasi puncte dar in jurul piciorului stang, cat mai spre interior (fig. 65). Fiecare aplicare dureaza trei secunde; repetati de trei ori. Din aceeasi pozitie, masati gamba cu talpa piciorului drept - in sus si in jos -, rapid, de zece ori (fig. 66).

Urmatorul tratament shiatsu se efectueaza pe talpa piciorului. Tot din pozitia culcat pe spate, tinand ambii genunchi indoiti si departati, aplicati presiunea, cu degetul mare al piciorului drept, asupra celor patru puncte situate in cen­trul talpii stangi, pornind de la baza degetelor spre calcai (fig. 67). Fiecare apasare trebuie sa dureze trei secunde; repetati de trei ori. Apoi, cu calcaiul drept, presati cu forta, timp de cinci secunde, curbura piciorului stang (fig. 68). Repetati de trei ori.

 

Extensia si flexia plantara se efectueaza tot cu talpa piciorului. Extensia plantara se face din pozitia culcat pe spate. Tinand piciorul stang intins, trageti degetele acestuia spre dumneavoastra, cu ajutorul degetelor de la piciorul drept (fig. 69). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori. Flexia plantara se efectueaza in mod asemanator, exceptand faptul ca degete­le piciorului drept le imping pe cele ale piciorului stang spre exterior (fig. 70).

 

Ramaneti in aceas­ta pozitie zece secunde si repetati de trei ori. Aceste proceduri, im­plicand ambele picioa­re, daca sunt efectuate de doua ori pe zi - seara, inainte de a va culca, si dimineata, inainte de a va scula din pat, va vor permite sa executati mult mai usor o serie intreaga de miscari.

Efectele tratamentului shiatsu si ale stretching-ului asupra regiunilor pos­terioare ale membrelor inferioare

Tratamentele respective aduc alinare in urmatoarele cazuri: sciatica, reu­matism, carcei, picioare strambe, artrita a genunchiului, contractie a tendo­nului lui Ahile, racirea picioarelor, hemiplegie, paralizie infantila, afectiuni ale articulatiei soldului, boala beri-beri, picioare in valgus, in varus si deficiente motorii. In plus, reprezinta o buna terapie dupa fracturi.

Numeroase puncte amplasate pe talpi stimuleaza reactii in diferite organe ale corpului (figurile 71 si 72).

Daca atunci cand apasati unul dintre ele simtiti o durere, este cazul sa efectuati un tratament shiatsu insistent asupra respec­tivului punct, precum si asupra locurilor dimprejur, pentru a stimula reactii si a regla functia organelor corespunzatoare. In acest caz, este important sa tinem minte ca presiunea digitala nu trebuie exercitata brusc si cu prea multa forta, ci treptat si delicat, astfel incat sa produca o senzatie placuta. Deci, cu alte cuvinte, tratamentul shiatsu este eficient numai daca se aplica o presiune corecta pe locul corect.

Pana si persoanele care fac mult sport au tendinta sa neglijeze talpile picioa­relor. Acest tip de tratament imbunatateste circulatia, fara sa oboseasca inima; de aceea, el poate fi efectuat cu usurinta chiar si de catre persoanele mai in varsta. Timpul pe care il petreceti executand aceasta procedura, precum si tratamentul shiatsu pentru membrele inferioare, nu este un timp pierdut pen­tru ca, in general, ele au un efect de intinerire.

5. Shiatsu si stretching pentru spate

In cele ce urmeaza, termenul spate se va referi la coloana vertebrala si la cele treizeci si trei de vertebre ce o compun: sapte vertebre cervicale, doua­sprezece toracale, cinci lombare, cinci sacrale si patru vertebre rudimentare ale coccisului. Aceste vertebre joaca un rol important in sprijinirea capului si in mentinerea pozitiei verticale. Cele douazeci si trei de discuri intervertebra­le cartilaginoase actioneaza ca absorbante de socuri pentru vertebre. Muschii spinali permit rasucirea coloanei, aplecarea ei inainte si inapoi, la stanga si la dreapta si extensia ei. Lipsa de exercitiu sau oboseala provoaca rigiditatea acestor muschi, ducand la inhibitia fluxului de substante nutritive care vin, prin limfa si prin sange, catre vertebre si discuri intervertebrale. Drept urma­re, spatele se deformeaza, iar discurile intervertebrale se subtiaza in aseme­nea masura incat pot cu usurinta sa alunece in afara pozitiei lor corecte. Este important sa prevenim acest lucru cu ajutorul unor exercitii zilnice si efec­tuand procedurile de shiatsu si stretching indicate mai jos, ce au menirea de a face muschii spatelui mai elastici.

REGIUNEA INTERSCAPULARA

Shiatsu

Tratamentul shiatsu pen­tru spate incepe cu regiunea interscapulara (fig. 1). De­oarece in aceasta parte a cor­pului este greu sa efectuati shiatsu cu propria mana, e nevoie de tehnici speciale.

Exista doua siruri a cate cinci puncte shiatsu pe am­bele parti ale spatelui, intre coloana vertebrala si scapu­la. Pentru a aplica presiunea de tip shiatsu pe partea stanga, adu­ceti mana dreapta peste umarul stang, plasand indexul, degetul mij­lociu si inelarul pe primul punct al regiunii interscapulare stangi (fig. 2). Apasati punctele unu si doi, alter­nativ, de trei ori fiecare. Presiunea trebuie indreptata spre piept; fieca­re apasare va dura trei secunde.

 

In continuare, intindeti inainte bratul stang, indoiti cotul si relaxati bratul. Petrecand mana dreapta pe sub bratul stang, apasati cu indexul, degetul mijlociu si inelarul al trei­lea punct, aflat in regiunea intersca­pulara stanga (fig. 3). Aplicati pre­siunea asupra acestui punct si asupra punctelor patru si cinci, cate trei se­cunde pentru fiecare. Repetati de trei ori. Presiunea trebuie indrepta­ta spre piept.

Dupa ce ati efectuat tratamentul pentru partea stanga, procedati la fel pentru partea dreapta. In final, el se efectueaza simultan pe ambele parti, incrucisand bratele pe piept, apasati marginea exterioara a primului punct din regiunea interscapulara stanga cu indexul, degetul mijlociu si inelarul mainii drepte, iar marginea exterioara a primului punct din regiunea intersca­pulara dreapta cu degetele mainii stangi (fig 4).

Presiunea trebuie indreptata in afara, prin tragere, si dureaza trei secun­de. Repetati de trei ori. Continuati sa apasati in acelasi fel, pe ambele parti, toate celelalte puncte. Acest tratament shiatsu are drept efect deschiderea scapulelor in afara si determina, astfel, intinderea muschilor regiunii intersca­pulare. Atunci cand veti reusi sa efectuati acest tratament cu usurinta, in­seamna ca ati ajuns sa stapaniti o tehnica de shiatsu si de stretching extrem de sofisticate.

REGIUNILE SUBSCAPULARA SI LOMBARA

Shiatsu si stretching

Mai jos de regiunea interscapulara sunt amplasate doua siruri a cate cinci puncte fiecare (in regiunea subscapulara) si doua siruri a cate cinci puncte in continuare (in regiunea lombara), care pornesc de la a cincea vertebra lomba­ra si merg pana la sacru (fig. 5). Tratamentul shiatsu se efecueaza simultan pe sirul stang si pe cel drept cu ajutorul degetelor mari, indreptate in sus (fig. 6). Celelalte patru degete ale ambelor maini sunt indoi­te spre abdomen.

 

Presiunea este diri­jata spre abdomen. Fiecare apasare dureaza trei secunde. Repetati de trei ori. Cea mai buna metoda de a apasa primele puncte subscapulare este sa puneti degetele mari cat mai aproape de marginile de jos ale scapulei; alt­fel spus, degetele mari trebuie sa fie asezate imediat sub scapula.

Stretching-ul consta in presarea simultana, cu miscari scurte, in sus si in jos, cu degetele mari, a fiecarui punct din sirul din stanga si din dreapta (fig. 7). Fiecare apasare dureaza trei

secunde. Efectuati o serie completa a acestor miscari de intindere. In regiunea respectiva se afla muschii jgheabu­rilor vertebrale - muschii spinali si muschii lungi dorsali -, din ime­diata vecinatate a coloanei verte­brale, si muschii iliocostali, pe par­tile externe, care controleaza misca­rile laterale ale coloanei vertebrale (fig. 8).

Stretching-ul aplicat in aceas­ta regiune da elasticitate muschilor spatelui si usureaza miscarile. Efi­cienta este si mai mare daca exer­citiul se efectueaza in cada cu apa calda sau stand culcat pe o parte, in pat, cand muschii sunt relaxati. Dintr-o asemenea pozitie, apasati cele cinci puncte interscapulare si cele zece din regiunile subscapulare si lombare cu indexul, dege­tul mijlociu si inelarul, incepand cu partea stanga (fig. 9).

REGIUNEA SACRALA

Shiatsu

Muschii jgheaburilor vertebrale pornesc din regiunea sacrala, de la creasta iliaca, si ajung pana la vertebrele lombare, coaste, vertebrele toracale si cervi­cale. Pe sacru, exista trei puncte de tratament shiatsu (figura 10). Ele se apasa cu varfurile ambelor degete mari, ridicate in sus si atingandu-se, si cu celelal­te patru degete ale mainilor aduse spre abdomen (fig. 11). Fiecare presiune dureaza trei secunde. Repetati de trei ori. Deoarece punctele sunt situate di­rect pe sacru, presiunea trebuie sa fie delicata si moderata.

 

Stretching-ul spatelui

Intindeti-va pe podea, o perna sub spate. Mai intai, duceti bratele deasu­pra capului si relaxati-va. Apoi intindeti spatele, tragand cu putere bratele in sus si picioarele in jos (fig. 12). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secun­de; in final, reveniti in pozitia initiala relaxata. Repetati de trei ori.

Dupa aceea, continuand sa stati culcat pe spate, indepartati perna. Impre­unati-va degetele ambelor maini si, cu palmele intoarse in afara, intindeti bratele in sus. Fara sa miscati partea inferioara a corpului, indoiti spre stanga trunchiul, capul si bratele, cat mai mult posibil (fig. 13). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde. Reveniti in pozitia initiala. Repetati de trei ori, apoi efectuati acelasi stretching spre dreapta, de asemenea de trei ori.

Asezati-va pe un scaun si duceti ambele maini la ceafa, impreunand dege­tele. Apasati cu palmele osul occipital si aplecati trunchiul inainte, cat mai mult posibil (fig. 14). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde. Reveniti in pozitia initiala. Repetati de trei ori.

Stand culcat pe spate, cuprinderi cu bratele picioarele, ceva mai jos de genunchi. Trageti genunchii spre corp si ridicati capul de pe podea, cat mai mult posibil (fig. 15). Mentineti pozitia timp de zece secunde. Reveniti cu capul si picioarele pe podea si relaxati-va. Repetati de trei ori.

In continuare, culcandu-va pe burta, contractati spatele si, indoind picioa­rele, aduceti-le aproape de partea superioara a corpului. Tineti labele picioa­relor cu ambele maini. Apoi, ridicati picioarele si trunchiul (fig. 16). Ramaneti asa timp de zece secunde. Dupa ace­ea, eliberati-va mainile si relaxati-va, lasand corpul pe podea, fara a intin­de insa picioarele. Repetati de trei ori.

Din pozitie verticala, stand cu pi­cioarele usor departate, ridicati ambe­le maini sus deasupra capului. Indoiti cotul stang si sprijiniti antebratul stang pe cap. Indoiti cotul drept si asezati antebratul drept peste cel stang. Intindeti spatele, aplecand corpul cat mai mult posibil spre stanga (fig. 17). Ramaneti in aceasta pozitie timp de zece secunde. Reveniti in pozitia initiala. Repetati de trei ori. Efectuati acelasi exercitiu de stretching pe partea dreapta.

Exercitiul de rasucire a trunchiului se executa din pozitie verticala, cu picioa­rele usor departate (fig. 18).

Asezati un scaun cu spatarul spre dumneavoas­tra, suficient de aproape, si usor in spate. Fara sa miscati picioarele, rasuciti trunchiul spre stanga, cat mai mult posibil. Apucati spatarul scaunului si mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde (fig. 19). Repetati de trei ori. Procedati la fel in partea stanga.

Un alt exercitiu de rasucire se efectueaza folosind drept sprijin un perete. Din pozitie verticala, cam la treizeci de centimetri de perete, cu spatele la el si cu picioarele usor departate, rasuciti cat mai mult trunchiul spre stanga. Apoi, cu coatele usor indoite, puneti ambele palme pe perete, mai sus de inaltimea umerilor (fig. 20). Mentineti aceasta pozitie zece secunde. Reveniti cu trun­chiul in pozitia initiala. Repetati de trei ori. Dupa aceea, efectuati acelasi exercitiu spre dreapta de trei ori.

In continuare, stand cu fata la perete, la aproximativ cincizeci de centime­tri de el, ridicati ambele brate - distanta dintre ele sa fie egala cu latimea umerilor. Puneti ambele palme pe perete. Apoi, fara a modifica pozitia maini­lor sau a picioarelor, tinand talpile lipite de podea, indoiti genunchii si lasati usor corpul in jos (figurile 21 si 22). Mentineti aceasta pozitie timp de doua­zeci de secunde. Reveniti in pozitia initiala. Repetati de trei ori.

 

Stimularea palmara si digitala a nervului spinal

Stimularea reflexelor nervului spinal amelioreaza atat functionarea lui cat si functionarea organelor interne care sunt in relatie cu el. In acelasi timp, acest tratament contribuie la cresterea elasticitatii grupelor musculare aflate de ambele parti ale coloanei vertebrale. Intrucat procedura este efectuata cu mainile tinute la spate, veti avea nevoie de mobilitate si de elasticitatea muschilor bratului, pentru a realiza o miscare lina din articulatiile umerilor si ale coatelor. De aceea, ea trebuie efectuata numai dupa o buna incalzire a bratelor.

Din pozitie verticala, stand comod, duceti ambele brate la spate si uniti palmele cu degetele lasate in jos (fig. 23). Intoarceti mainile in asa fel incat varfurile degetelor sa fie indreptate spre corp. Continuati sa le intoarceti pana cand varfurile degetelor ajung sa fie ridicate in sus, degetele mici fiind lipite de coloana vertebrala (figurile 24 si 25).

 

Dupa aceea, impingeti mainile in sus, cat mai mult posi­bil, tinand in continuare degetele mici lipite de sira spinarii (fig. 26). Din aceasta pozitie incepe stimularea palmara-digi­tala a nervului spinal. Degetele mici raman in continuare in contact cu coloana vertebrala, iar mainile coboara, masand de sus in jos spatele (fig. 27). Apoi masati spatele in sus, pana in locul in care ajungeti cu mainile. Miscarile trebuie sa fie rapide. Repetati ciclul de zece ori. In final, lasati dege­tele mici sa alunece, mai intai la stanga, apoi la dreapta coloanei vertebrale; efectuati aceeasi urcare si cobo­rare de zece ori, pentru fiecare parte (fig. 28).

 Efecte

Tratamentele respective ajuta la reglarea functiilor organelor interne, la cresterea elasticitatii muschilor jgheaburilor vertebrale, la prevenirea discopatiilor, la prevenirea osificarii ligamentelor vertebrale, a ci­rozei, lordozei, scoliozei, spatelui plat, lumbago-ului sciaticii si deformarilor vertebrale.

6. Shiatsu Si stretching pentru cap

Inainte de a efectua acest tratament, acoperiti-va capul cu un prosop subtire sau cu o bucata de bumbac, pentru a nu va trage de par si pentru a nu va murdari degetele cu ulei si alte produse cosmetice. Puteti renunta la prosop daca aplicati tratamentul imediat dupa spalarea parului.

Shiatsu asupra liniei parietale mediane

De-a lungul liniei parietale mediane, pornind de la zona superioara de insertie a parului, sunt amplasate sase puncte de tratament shiatsu. Aplicati presiunea asupra fiecaruia cu degetele - indexul, mijlociul si inelarul - ambe­lor maini suprapuse, mana dreapta aflandu-se dedesubt. Fiecare apasare tre­buie sa dureze trei secunde si sa fie perpendiculara pe suprafata capului (figurile 1 si 2). Repetati de trei ori.

 

Shiatsu pe regiunea temporala

De o parte si de alta ale celor sase puncte situate pe linia mediana, exista siruri alcatuite din cate sase puncte, care merg transversal pe regiunea tempo­rala, lateral si spre spate, pana la linia de insertie a parului (fig. 3). Apasati fiecare punct din sirurile care pornesc spre stanga si spre dreapta, cu indexul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini, incepand de la al saselea punct al liniei mediane (fig. 4).

 

Procedati in acelasi fel si cu sirurile ce pornesc de la al cincilea punct, apoi de la al patrulea si asa mai departe, pana cand le epuizati pe toate, terminand cu acelea care pornesc - la stanga si la dreapta - de la primul punct situat pe linia mediana. Fiecare apasare trebuie sa dureze trei secunde si sa fie perpen­diculara pe suprafata capului.

Shiatsu pe regiunea occipitala

Linia mediana de sase puncte pentru zona occipitala porneste imediat dupa al saselea punct din sirul parietal median si con­tinua pana la medulla oblongata (fosa nuca­la). Apasati fiecare din­tre aceste puncte timp de trei secunde, cu inde­xul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini suprapuse, mana dreap­ta aflandu-se dedesubt (figurile 5 si 6). Repetati de trei ori.

In afara punctelor de pe linia occipitala mediana, de fiecare parte a capului exista sase siruri a cate trei puncte fiecare (fig. 7). Cu indexul, mijlociul si inelarul fiecarei maini, apasati simultan fieca­re punct, de la stanga la dreapta, pornind de la al saselea punct de pe linia mediana, con­tinuand cu al cincilea, al patrulea etc, pana cand toate punctele au fost tratate (fig. 8). Fiecare apa­sare dureaza trei secunde. Repetati de trei ori.

Stretching-ul capului

Desi lasa impresia ca este compus dintr-o singura bucata, craniul este, de fapt, alcatuit din mai multe oase. De exemplu, numai in portiunea care adaposteste creierul exista sapte oase legate prin suturi. Aceste suturi se in­chid treptat, o data cu varsta si cu dezvoltarea creierului, pana cand, in cele din urma, oasele craniului se sudeaza intre ele. Desi variaza de la individ la individ, procesul de fuzionare a oaselor craniene este mai lent decat al altor oase ale corpului omenesc. Presiunea shiatsu si stretching-ul, daca sunt efec­tuate pe aceste suturi, stimuleaza functiile creierului.

 

Mai intai, aplicati stretching-ul asupra suturii coronale (fig. 9), care nu se inchide complet decat in jurul varstei de patru­zeci de ani. Impreunati degetele mainilor si asezati-le pe crestetul capului. Miscati mai­nile cate o secunda inainte si inapoi (fig. 10). Repetati de trei ori.

Pentru a face intinderea pe sutura sagi­tala - care se inchide complet la varsta de 35 de ani (fig. 9) -, impreunati degetele ca in exercitiul precedent si miscati mainile o secunda la stanga si una la dreapta (fig. 11). Repetati de trei ori.

Sutura lambdoida este amplasata in zona occipitala (fig. 12), si se inchide complet in jurul varstei de patruzeci si cinci de ani. Impreunati-va degetele si apasati cu palmele regiunea occipitala. Apoi, pe o portiune care se largeste spre partea de sus, miscati mainile in diagonala in sus si in jos, fiecare miscare durand o secunda. Repetati de trei ori (fig. 13).

 

In partea de jos a osului occipital se afla su­tura occipitomastoidiana (fig. 12), care se in­chide complet numai in jurul varstei de optzeci de ani. Impreunand degetele ambelor maini, apasati cu palmele regiunea aflata in partile la­terale ale apofizei mastoide si trageti - o secun­da spre stanga si una spre dreapta (fig. 14). Repetati de trei ori.

Sutura zigomaticofrontala, amplasata in regi­unea temporala (fig. 15) se inchide complet in jurul varstei de saizeci si cinci de ani. Intinderea se face cu buricele indexului, degetului mijlociu si inelarului fiecarei maini (degetele fiind indrep­tate usor in sus) asezate pe portiunea situata putin mai sus de colturile exterioare ale ochilor. Simul­tan, ridicati si coborati degetele, fiecare actiune durand o secunda (fig. 16).

 

Sutura scuamoasa, aflata in regiunea tem­porala (fig. 15) nu se inchide decat in jurul varstei de optzeci de ani. Simultan, apasati cu palmele regiunea temporala, pe ambele parti, tinand degetele lipite si indreptate in sus. Miscati mainile cate o secunda in sus si in jos (fig. 17). Repetati de trei ori.

Dupa ce ati terminat tratamentele de shiatsu si stretching, stimulati in continuare cre­ierul cu vibratii usoare pe tot capul (fig. 18).

Stretching-ul parului

O ingrijire atenta poate preveni albirea prematura si caderea parului - fenomene care cunosc o raspandire din ce in ce mai mare in randurile tinere­tului, in zilele noastre. Daca nu se iau masurile necesare, grasimea subcutanata se acumuleaza sub scalp, incetinind metabolismul, facand ca pielea capului sa se lase, ceea ce duce la caderea sau albirea parului (figurile 19-21). In acelasi timp, pielea fetei devine flasca si ridata. Daca in­grijim numai fata nu rezolvam problema, deoarece este necesar sa tratam mai intai scalpul.

 

Atunci cand scalpul este intr-o stare buna, pielea fetei devine neteda, capata luciu si aspect tineresc. Extrem de eficient, in acest sens, este stretching-ul capului in­dicat anterior, deoarece stimuleaza scalpul si radacinile parului, imbunatatind astfel cir­culatia si hranirea in zona piloasa. Utilizand in permanenta tratamentele shiatsu si stret­ching, fara sa recurgeti la tehnici artificiale, veti ajunge sa aveti un par cu luciu natural. Dupa ce v-ati spalat si v-ati uscat bine parul, efectuati mai intai tratamentul shiat­su pentru cap, descris mai inainte. Apoi, cu toate degetele ambelor maini, apucati parul, aproape de radacina, si trageti (fig. 22). Mis­cand degetele dintr-un loc in altul pe toata

 

suprafata capului, continuati sa-l trageti in mod ritmic timp de vreo doua-trei minute, fiecare actiune durand doar o secunda (fig. 23). In continuare, cu buricele celor cinci degete ale ambelor maini, aplicati vibratii asupra intregu­lui scalp (fig. 24). Fiecare vibratie trebuie sa dureze cinci secunde.

Efecte

Acest tratament este bun impotriva insomniei, durerilor de cap, migrene­lor, senzatiei de greutate in cap, parului insuficient hranit, pierderilor de me­morie, nevrozelor, senilitatii premature, dementei senile, alopeciei si nevralgiei occipitale.

7. Shiatsu si stretching pentru fata

Shiatsu pentru frunte

Intre zona dintre sprancene si linia de inser­tie a parului, pe linia mediana a fetei, sunt am­plasate trei puncte de tratament shiatsu (fig. 1). Suprapuneti indexul, degetul mijlociu si inela­rul ambelor maini (mana dreapta aflandu-se dedesubt) si apasati pe rand aceste puncte, por­nind de la cel mai de jos, cate trei secunde pen­tru fiecare (fig. 2). Repetati de trei ori.

De ambele parti ale celui de-al doilea punct de pe linia mediana a fetei se afla o linie ori­zontala, alcatuita tot din trei puncte. Cu inde­xul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini

 

apasati simultan fiecare punct, timp de cate trei secunde, pornind din interior spre exterior. Repetati de trei ori (fig. 3).

Shiatsu de ambele parti ale nasului

De fiecare parte a na­sului, incepand de la col­tul ochilor si mergand spre nari, este amplasat un sir de trei puncte shi­atsu (fig. 4). Lucrand si­multan cu ambele maini, puneti degetul mijlociu peste unghia aratatorului si apasati cu buricul a­cestuia din urma fiecare punct timp de cate trei secunde (fig. 5). Repetati de trei ori.

Shiatsu pe regiunea zigomatica

Plasati aratatoare­le, degetele mijlocii si inelarele ambelor maini pe marginile ex­terioare ale oaselor zigomatice (figurile 6 si 7).

Pornind de la pri­mul punct, apropiat de nas, apasati pe rand punctele de pe cele doua linii orizontale, situate de-a lungul oa­selor zigomatice. Presiunea se aplica printr-o tragere laterala. Fiecare apasare trebuie sa dure­ze trei secunde. Repetati de trei ori. Aceasta proce­dura fortifica pielea obra­jilor (fig. 10).

Shiatsu pentru gura

Utilizand aceleasi de­gete ca pentru regiunea zigomatica, apasati pe rand cele doua siruri de cate trei puncte care por­nesc de la colturile gurii si merg pana la unghiul mandibulei (figurile 8 si 9). Fiecare apasare tre­buie sa dureze trei secun­de. Repetati de trei ori. Aceasta procedura corec­teaza lasarea (curbarea) in jos a gurii (fig. 10)

 

Shiatsu pentru man­dibula

Plasati indexul, dege­tul mijlociu si inelarul am­belor maini pe orificiul mentonier, sub colturile gurii, si apasati simultan cu degetele mari cele doua siruri a cate trei puncte situate de-a lungul mandibulei, incepand din interior si mergand spre unghiul mandibular (figurile 11-13). Aceasta procedura pre­vine lasarea pielii de sub barbie (fig. 10).

 

Shiatsu pentru regiunea din jurul ochilor

Fiecare ochi este inconjurat de cate un sir supraorbital si unul suborbital, alcatuite din cate trei puncte shiatsu (fig. 14). Efectuati tratamen­tul cu multa grija, pentru a nu exercita presiunea direct asupra ochiului. Se incepe cu fosa suborbitala, pornindu-se dinspre interior spre exterior, apa­sand simultan sirurile din stanga si din dreapta cu indexul, mijlociul si inelarul ambelor maini.

Fiecare presiune va dura trei secunde. Repetati de trei ori, apoi efectuati acelasi tratament asu­pra fosei supraorbitale (fig. 15).

 

In continuare, utilizand aceleasi degete, apasati fiecare punct din cele trei siruri de pe regiunea temporala, pornind de la coltul exterior al ochilor (figu­rile 16 si 17).

Presiunea trebuie sa fie efectuata ca si cum am trage pielea spre ureche. Fiecare apasare trebuie sa dureze trei secunde. Repetati de trei ori pentru fiecare punct.

Stretching pentru frunte

Plasati indexul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini - tinute orizon­tal - de fiecare parte a liniei mediane a fruntii, deasupra spatiului dintre spran­cene. Apasati puternic pielea cu buricele degetelor si imprimati o miscare de alunecare in sus, oprindu-va la linia parului (fig. 18). Ramaneti asa zece secunde. Apoi relaxati degetele. Repetati de trei ori.

 

Pentru stretching-ul orizontal al fruntii, puneti cele trei degete ale ambelor maini langa linia mediana. Apoi, cu o miscare de tragere, faceti ca degetele sa alunece simultan la stanga si la dreapta, pana la linia de implantare a parului pe tample (fig. 19). Efectuati intin­derea timp de zece secunde, apoi ri­dicati degetele si relaxati-va. Repe­tati de trei ori.

Stretching pentru nari

Mai intai, faceti muschii nasului mai flexibili efectuand tratamentul shiatsu pe ambele parti ale nasului. Apoi, cu aratatoarele am­belor maini, apasati simultan partea stanga si cea dreapta ale narilor (fig. 20). Aceasta presiune prega­teste urmatorul procedeu prin cresterea elasticitatii muschilor dilatatori ai nasului (fig. 21).

 

Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde. Repetati de trei ori.

Intindeti narile, dilatandu-le si inspirand aerul cu ele timp de zece secunde (fig. 22) Apoi, relaxandu-le, expirati putin cate putin, timp de cinci secunde. Expiratia brusca reduce mult eficienta acestui exercitiu. Repetati de trei ori.

Acest tratament va usureaza respiratia si va mareste vitalitatea.

Stretching pentru ochi

Acest exercitiu consta in miscari repetate sus-jos, care se executa cu indexul, peste unghia caruia este plasat buricul degetului mijlociu. Intai, se efectueaza asupra punctelor dintre nas si colturile interioare ale ochilor, apoi asupra punctelor amplasate in cen­trul sprancenelor, in regiunea supraorbitala, apoi in regiunea suborbitala si, in sfarsit, asupra punc­telor situate pe tample, intre colturile exterioare ale ochilor si sprancene (fig. 23). Miscarile sus-jos trebuie efectuate simultan pe stanga si pe dreapta, cate o secunda pentru fiecare punct; se repeta de trei ori (fig. 24).

 

In continuare, rotiti incet globii ambilor ochi, mai intai de zece ori spre stanga, apoi de zece ori spre dreapta (figurile 25 si 26). Repetati de zece ori in fiecare directie, intr-un ritm cat mai rapid. Acest exercitiu de stretching invioreaza ochii si confera elasticitate muschilor optici.

 

Stretching-ul maxilarelor

Intindeti maxilarele prin impingerea in fata a buzei de jos (fig. 27). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde, apoi relaxati-va cinci secunde; repetati de trei ori.

Stretching-ul intregii fete

Departati usor degetele mainii drepte si, punand centrul palmei pe varful nasului, acoperiti o cat mai mare suprafata a fetei. Apoi, folosind o presiune de absorbtie, apropiindu-va usor degetele, ridicati cu buricele si baza degete­lor si trageti in sus pielea fetei; contractati fruntea, ochii, nasul si gura, adica intreaga fata (figurile 28 si 29). Ramaneti asa zece secunde, dupa care relaxati-va. Apoi, intindeti toata fata prin ridicarea sprancenelor, holbarea ochilor, umflarea narilor, deschiderea cat de larga a gurii si scoaterea afara a limbii (fig. 30). Mentineti pozitia timp de zece secunde. Alternati contractia cu intinderea. Fiecare din ele va fi executata de trei ori.

 

Efecte

Aceste exercitii imbunatatesc aspectul fetei, regleaza vederea, previn blo­carea nazala, sinuzita, paralizia faciala si paradontoza, fortifica dintii si le calmeaza durerile, inlatura oboseala ochilor.

8. Shiatsu si stretching pentru torace

Shiatsu

In regiunea toracala intalnim muschii intercostali externi, situati aproape de suprafata, prin intermediul carora sunt ridicate coastele in timpul inspiratiei (figurile 1 si 2), si muschii intercostali interni, situati mai jos de muschii inter­costali externi, care coboara coastele in timpul expiratiei (figurile 3 si 4).

 

 

Presiunea shiatsu aplicata intre coaste confera elasticitate acestor muschi. De fiecare parte a toracelui, exista sase siruri alcatuite din cate patru puncte shiatsu.

Tratamentul incepe de sus, de la prima coasta, mergand pana la a patra. Departati usor indexul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini si plasati-le pe marginile stanga si dreapta ale sternului; de fiecare parte, puneti indexul intre prima si a doua coasta, degetul mijlociu intre a doua si a treia coasta si inelarul intre a treia si a patra coasta. Simultan, apasati cu aceste degete fieca­re dintre cele patru puncte situate la stanga si la dreapta, pe liniile ce duc lateral. Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde. Efectuati acelasi tra­tament cu degetele plasate intre a patra si a cincea coasta, intre a cincea si a sasea si intre a sasea si a saptea. Repetati de trei ori.

Stretching

Plasati buricele indexului, degetului mijlociu si inelaru­lui ambelor maini pe muschii intercostali, intre prima si a doua coasta, intre a doua si a treia, intre a treia si a patra coasta, aproape de stern. Apoi, simultan, lasati degetele sa alunece spre exteriorul tora­celui, intinzand muschii trep­tat. Cand degetele au atins li­mita exterioara, inspirati si mentineti pozitia timp de zece secunde (fig. 5). In urmatoa­rele cinci secunde, expirati incet. Utilizati acelasi tip de stretching si asupra muschilor intercostali situati intre a pa­tra si a cincea, a cincea si a sa­sea, a sasea si a saptea coasta (fig. 6). In final, inspirati adanc, apoi tineti-va respira­tia timp de cinci secunde (fi­gurile 2 si 4). Repetati inspi­ratia si intinderea de trei ori.

 

Pentru a intinde muschiul marele pecto­ral si muschii intercostali, duceti bratele la spate, impreunandu-va degetele, cu palme­le spre interior. Intindeti bratele in spate, impingand totodata pieptul inainte (figurile 7 si 8). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde, apoi relaxati-va. Repetati de trei ori.

 

In continuare, tinand picioarele lipite, asezati-va in dreptul unei usi, cu spatele la aceasta. Intindeti-va bratele inapoi si apucati cu mainile rama usii, de fiecare parte. Incli­nati-va in fata cat mai mult posibil, fara sa va miscati picioarele (fig. 9). Ramaneti in aceasta pozitie cincisprezece secunde. Repe­tati de trei ori.

Aceste exercitii de stretching confera elas­ticitate muschiului marele pectoral si mus­chilor intercostali si usureaza respiratia.

Efecte

Aceasta terapie previne nevralgia intercostala, astmul bronsic, arsurile la stomac, stimuleaza functiile inimii, regleaza respiratia si, la femei, imbuna­tateste aspectul sanilor.

9. Shiatsu si stretching pentru regiunea abdominala

Shiatsu pentru abdomen (organele digestive si muschii abdominali)

Imbunatatirea digestiei si a absorbtiei este extrem de importanta pentru circulatia substantelor nutritive catre muschi, oase si alte organe ale corpului, regland astfel functionarea organelor interne. In acest context, tratamentul shiatsu si stretching-ul, efectuate asupra regiunii abdomenului, sunt extrem de eficiente. Dar nici o procedura nu trebuie sa se desfasoare pe nemancate sau imediat dupa masa. Pozitia adoptata este culcat pe spate.

Tratamentul shiatsu consta in presiunea asupra abdomenului cu ambele maini, stanga fiind asezata peste dreapta. Primul punct este situat imediat sub diafragma. Al doilea se afla deasupra intestinului subtire, al treilea deasupra vezicii urinare, al patrulea deasupra colonului ascendent, al cincilea dea­supra ficatului, al saselea deasupra colonului transvers, al saptelea dea­supra pancreasului, al optulea dea­supra colonului descendent, al no­ualea deasupra colonului sigmoid si al zecelea deasupra rectului. Ele sunt situate mai intai pe o linie des­cendenta, dreapta, pe centrul abdo­menului, si apoi in cerc (fig. 1). Apasati fiecare punct, timp de trei secunde; repetati de trei ori (fig. 2). In toate aplicatiile de shiatsu pe abdo­men, presiunea trebuie sa fie coordonata cu respiratia. Inspiratia preceda pre­siunea, aceasta fiind aplicata in timpul expiratiei.

 

Dupa ce ati exercitat presiunea cu mainile suprapuse, apasati aceleasi puncte cu buricele indexului, degetului mijlociu si inelarului ambelor maini (fig. 3). Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde; repetati de trei ori.

Shiatsu pentru regiunea intestinului subtire

Cele opt puncte din aceasta regiune sunt grupate in jurul ombilicului, ince­pand cu punctul unu, situat in partea dreapta, mai jos de ombilic (fig. 4).

Apasati fiecare punct cu indexul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini, varfurile degetelor atingandu-se. Fiecare presiune dureaza trei secunde. Repe­tati de trei ori.

Shiatsu pentru regiunea colonului sigmoid

Cele patru puncte ale acestei regiuni sunt situate pe o linie oblica, descen­denta, la stanga, mai jos de ombilic (fig. 5).

Apasati fiecare punct timp de trei secunde cu indexul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini, varfurile de­getelor atingandu-se. Repetati de trei ori.

Shiatsu pentru muschii drepti abdominali

In timpul inspiratiei, muschii drepti abdominali, care au rolul de a proteja organele interne, contracta abdomenul. Cu ajutorul tratamentului shiatsu, acesti muschi devin mai elastici si astfel amelioreaza functionarea organelor interne, permitandu-le sa reziste mai bine la stres.

Muschii drepti abdominali se intind pe verticala in centrul regiunii abdo­minale (fig. 6).

Presiunea se exercita simultan, timp de trei secunde, cu inde­xul, mijlociul si inelarul ambelor maini, asupra sirurilor alcatuite din cate sase puncte, situate de partea stanga si dreapta a muschilor drepti abdominali. Repetati de trei ori.

Shiatsu pentru muschii oblici abdominali (externi si interni)

Muschii oblici abdominali externi sunt situati la suprafata, deasupra muschilor oblici abdominali interni. Ambele serii de muschi sunt amplasate in diagonala pe abdomen (fig. 7).

Sase puncte de tratament shiatsu sunt situate pe linii care se departeaza pe masura ce coboara. Presiunea se aplica simultan cu indexul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini asupra fiecarui punct din sirurile respective. Repetati de trei ori.

Stretching pentru organele interne abdominale

Stretching-ul se executa pentru toate organele din aceasta zona (vezi fig. 1 si 4). Mai intai se aplica o presiune rapida palmara, alternand cu tragerea si impingerea pe regiunea colonului descendent si a celui ascendent. Palma mainii drepte este plasata peste colonul descendent, mana stanga fiind asezata peste cea dreapta. Apoi, presiunea se exercita pentru a trage colonul spre dreapta

(fig. 8). Ramaneti in aceasta pozitie cinci secunde, apoi relaxati-va. Tratati colonul ascendent in acelasi fel (fig. 9). Mentineti pozitia timp de cinci secun­de. Repetati de trei ori, alternand presiunea aplicata asupra colonului descen­dent cu cea asupra colonului ascendent.

In cazul intestinului subtire se executa stretching-ul circular. Lipind palma dreapta pe ombilic si punand mana stanga deasupra ei, aplicati o presiune circulara in sensul ace­lor ceasornicului, cu o rotatie pe secunda (fig. 10). Repetati de zece ori. Este impor­tant ca palma mainii sa ramana tot timpul in contact strans cu pielea abdomenului.

Stretching-ul pentru stomac incepe cu zece secunde de vibratii aplicate cu ambele maini - mana dreapta lipita de pielea din regiunea stomacului, iar cea stanga deasupra ei (fig. 11). Apoi, puneti varfurile indexului, degetului mijlo­ciu si inelarului ambelor maini pe centrul stomacului, la inaltimea diafragmei, si lasati degetele sa alunece de-a latul abdomenului, spre ultimele coaste (fig. 12 si 13). Retineti pozitia zece secunde.

 

Stomacul persoanelor ce sufera de gastroptoza (caderea stomacului) nu este situat sub diafragma, ci mai jos de ombilic. In aceste cazuri, palma dreap­ta este pusa ferm pe piele deasupra stomacului, in pozitia respectiva. Mana stanga este asezata deasupra celei drepte si ambele sunt folosite pentru a ridica stomacul spre diafragma (fig. 14). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde. Repetati de trei ori.

 

Pentru a trata ficatul, plasati varfurile indexului, degetului mijlociu si ine­larului ambelor maini in centrul zonei coastelor, pe partea dreapta. Palmele ambelor maini sunt intoarse usor in interior si in sus (fig. 15). Din aceasta pozitie, lasati palmele sa alunece spre dreapta si spre stanga, pana cand mana dreapta ajunge sub coastele din partea dreapta, iar mana stanga poposeste putin mai sus, pe marginea exterioara a coastelor din partea stanga (fig. 16). Mentineti pozitia timp de zece secunde. Repetati de trei ori.

In continuare, cu varfurile indexului, degetului mijlociu si inelarului am­belor maini, in pozitia aratata in fig. 15, lasati mainile sa alunece in jos pana aproape de ombilic (fig. 17). Mentineti pozitia timp de zece secunde. Repetati de trei ori.

 

Pentru a trata vezica urinara, plasati varfurile indexului, degetului mijlo­ciu si inelarului ambelor maini pe zona vezicii urinare (in centrul abdomenu­lui inferior, pe aceeasi linie cu ombilicul) (fig. 18). Apoi, lasati degetele sa alunece simultan spre dreapta si spre stanga (fig. 19). Mentineti pozitia timp de zece secunde. Repetati de trei ori.

In sfarsit, tratati colonul sigmoid prin plasarea celor trei degete de la am­bele maini, cu varfurile apropiate, in centrul zonei situate la stanga si mai jos de ombilic (fig. 20). Apasati ferm palmele mainilor pe piele. Apoi, lasati dege­tele mainii stangi sa alunece in sus, pe diagonala spre exterior, iar degetele mainii drepte pe diagonala in jos, spre centrul corpului (fig. 21). Mentineti pozitia timp de zece secunde. Luati mainile de pe corp si reveniti in pozitia initiala. Relaxati-va timp de cinci secunde. Repetati de trei ori.

Stretching pentru muschii abdominali

Ingenuncheati pe podea, tinand spatele drept. Apoi, aplecati-va spre spate si puneti cate o mana pe fiecare talpa rasucita in sus. Ramaneti asa zece se­cunde, apoi relaxati-va timp de cinci secunde. Repetati de trei ori.

 

Din pozitia culcat cu fata in jos, ridicati picioarele si trunchiul. Apucati fiecare glezna cu mana corespunzatoare (fig. 23). Accentuati extensia si ramaneti astfel zece secunde. Apoi, reveniti in pozitia initiala. Relaxati-va timp de cinci secunde. Repetati de trei ori.

In sfarsit, stand cu spatele la perete, la o distanta de aproximativ cincizeci de centimetri, cu picioarele usor depar­tate si intinse, aplecati-va spre spate, pana ajungeti sa priviti peretele. Lipiti palmele de acesta, cu degetele indrep­tate in jos (fig. 24).

Aplecati spatele si mai mult si mentineti pozitia timp de zece secunde. Reveniti in pozitia ini­tiala. Relaxati-va timp de cinci secunde. Repetati de trei ori.

Efecte

Aceasta terapie regleaza digestia si urinarea; previne constipatia, raceala si gastroptoza; indeparteaza grasimea in exces; calmeaza tulburarile stomacului datorate nervozitatii; stimuleaza func­tiile stomacului, ale intestinelor si ale ficatului, mareste pofta de mancare.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7283
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site