Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Tensiunea arteriala - anume determina aparitia hipertensiunii arteriale?

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic


    Ce este tensiunea arteriala?
Tensiunea arteriala este forta cu care sangele apasa pe peretii arterelor prin care circula. Tensiunea arteriala se modifica frecvent in timpul unui ciclu arterial. Cea mai mare valoare a presiunii din cadrul ciclului, se numeste TENSIUNE ARTERIALA SISTOLICA  iar cea mai mica, TENSIUNE ARTERIALA DIASTOLICA. Ambele valori sunt necesare medicului pentru a stabili categoria in care se incadreaza pacientul din punct de vedere al tensiunii arteriale.
Multi factori cum ar fi activitatile psihice, anxietatea, momentul din zi in care se efectueaza masuratoarea, pot influenta valorile tensiunii arteriale. Acestea sunt de obicei mai scazute dimineata si mai ridicate spre seara, mai scazute vara si mai ridicate iarna.
Tensiunea arteriala se masoara in mmHg, prima valoare fiind a sistolei, iar a doua a diastolei.
    Hipertensiunea arteriala
De cele mai multe ori descoperiti ca sunteti hipertensivi din simpla intamplare. De obicei, hipertensivii se simt bine, exceptie facand cazurile cand apar cresteri bruste ale presiunii si de aici complicatii. Acestea pot afecta inima, creierul sau alte organe importante, afectand grav starea generala de sanatate. Complicatiile ce pot apare - care in unele cazuri sunt iremediabile - sunt mult mai daunatoare decat hipertensiunea in sine.
Persoanele hipertensive ca si cei care isi inteleg starea de sanatate, sunt avantajati. Ei sunt mai dispusi sa-si efectueze controale periodice privind starea proprie de sanatate, sa coopereze cu medicul privind stabilirea unei diete si modificarea stilului de viata si sa-si ia corect si cu regularitate medicamentatia. Toate acestea vor conduce la o imbunatatire imediata a starii de sanatate. Se spera ca, printr-o mai buna intelegere a hipertensiunii arteriale si a modului cum se trateaza, veti contribui la imbunatatirea starii dumneavoastra de sanatate.

Clasificarea tensiunii arteriale dupa Organizatia Mondiala a Sanatatii si Societatea Internationala de Hipertensiune indica clasificarea tensiunii arteriale conform figurii alaturate.
Aceasta clasificare se bazeaza pe valorile masurate pe mai multi pacienti din diferite departamente spitalicesti, pozitia de masurare fiind sezand.
Nu exista o definitie universal acceptata pentru hipotensiune. Totusi, persoanele cu tensiunea sistolica mai mica de 100 mmHg, sunt considerate hipotensive.

    Ce anume determina aparitta hipertensiunii arteriale?

Tensiunea arteriala se considera a fi ridicata daca nu scade in urma repausului. Valori constant ridicate pot fi provocate de factori ca arteroscleroza, fumat, sau exces de alcool. De asemenea pot fi provocate de colesterol, exces ponderal, etc. Starea de stres se adauga tuturor acestor probleme.
Hipertensiunea este o afectiune ce se poate transmite genetic si de aceea este indicat sa verificati si starea celorlalti membrii ai familiei.
    De ce este bine sa va masurati singuri tensiunea arteriala ?

Simpla prezenta a medicului poate determina, ea insasi, cresteri ale presiunii arteriale. De asemenea varietatea de conditii care influenteaza tensiunea arteriala, fac insuficienta o singura masuratoare pentru stabilirea unui diagnostic, chiar daca aceasta se face de catre medic.
Valorile masurate dimineata, la sculare, inainte de a manca si dupa perioada de odihna de peste noapte, este considerata tensiunea fundamentala. Practic este destul de dificil de inregistrat aceasta valoare fundamentala, important fiind ca masuratorile sa se faca in conditii pe cat posibil identifice si cat mai apropiate de cele pe care obtinerea acesteia le necesita.

 Important: Masurarea tensiunii arteriale nu este potrivita in cazurile de artero-scleroza severa.

- Masurarea pulsului nu este potrivita pentru monitorizarea frecventei stimulatoarelor cardiace.
- Daca suferiti de tulburari grave ale ritmului cardiac (aritmii), ar trebui sa utilizati acest aparat dupa ce v-ati consultat medicul curant. In anumite cazuri, metoda oscilometrica poate da valori incorecte.
- Valorile presiunii arteriale in cazul femeilor insarcinate trebuie interpretate numai de catre medic, deoarece sarcina poate influenta mult aceste valori.
- Trebuie evitat mancatul, bautul (de alcool), fumatul si efectuarea de exercitii fizice inaintea efectuarii masuratorilor, deoarece ele pot afecta nivelul tensiunii arteriale.
- Nu va miscati si nu vorbiti in timpul masuratorii.
- Stati relaxat, rezemat confortabil pe un scaun inainte de a efectua masuratoarea.
- Se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale de doua ori pe zi, dimineata la sculare si seara, dupa incetarea activitatilor, sau dupa cum va recomanda medicul.
Va rugam sa retineti:
Simpla monitorizare nu este acelasi lucru cu tratamentul medical!
Nu modificati niciodata din proprie initiativa medicatia indicata de medic.     Factori de mediu care influenteaza nivelurile tensiunii arteriale masurate la domiciliu

Toate masurarile tensiunii arteriale, incluzand niveluile inregistrate la domiciliu, arata o variabilitate considerabila in timp si sunt influentate de factori de mediu.

Clima si anotimpul

 In zonele temperate, aproape toti indivizii au tensiunea arteriala cu pana la 5 mmHg mai mare iarna, decat vara. 

Ora zilei

In studiile in care s-au facut masurari atat dimineata cat si seara, valorile inregistrate seara tind sa fie mai mari pentru SBP (cu aproximativ 3 mmHg) in timp ce pentru DBP nu exista diferente semnificative. Valorile inregistrate dupa-amiaza pot fi cele mai ridicate din timpul zilei. Graficul modificarilor tensiunii arteriale pe parcursul unei zile variaza considerabil intre indivizi, depinzand de rutina lor zilnica.

Ziua din saptamana

Exista putine date de comparare a presiunilor inregistrate in zile nelucratoare cu cele din zile lucratoare. Un studiu in care s-a utilizat monitorizarea ambulatorie a aratat ca tensiunea arteriala inregistrata seara a fost considerabil mai mare cand pacientii au fost la lucru in ziua respectiva.

Mesele

Pana la trei ore dupa terminarea unei mese, la oamenii tineri se constata o crestere a ritmului cardiac, o descrestere a DBP si o mica modificare a SBP. La persoanele mai in varsta poate aparea o descrestere pronuntata atat a SBP cat si a DBP dupa luarea mesei.

Un studiu a comparat efectele unei mese cu oua, paine prajita si suc de portocale asupra varstnicilor sanatosi (media de varsta de 82 de ani) si asupra unui grup de referinta de 35 de ani. Descresterea medie a tensiunii arteriale dupa 30 pana la 60 minute dupa masa a fost de 16/10 mmHg la oamenii in varsta, dar de numai 4/3 mmHg (nesemnificativ) pentru grupul de referinta. 

Alcoolul

Consumarea bauturilor alcoolice poate creste ritmul cardiac, cu efecte mici dar variabile pentru tensiunea arteriala la indivizii normali. Schimbarile variaza de la o modificare nesemnificativa pana la o crestere de 5/7 mmHg dupa o ora de la ingerarea de alcool in cantitate echivalenta cu ce se bea de obicei la masa (cum ar fi doua pahare de vin). La pacientii hipertensivi, tensiunea arteriala a crescut, intr-o ora de la consumarea alcoolului, la bautorii moderati (aceia care consuma intre 7 si 14 bauturi standard pe saptamana) cu aproximativ 10/4 mmHg, dar nu si la bautorii ocazionali (care consuma intre 0 si 7 bautori standard pe saptamana). Studiile in cazul consumului prelungit de-a lungul mai multor zile arata de asemenea efecte variabile pentru normotensivi, cu cresteri mai consistente la hipertensivi.

Cofeina         Consumul de cafea creste tensiunea arteriala, dar nu si ritmul cardiac. Tensiunea arteriala creste in 15 minute de la consumare, avand maximul dupa aproximativ o ora, iar cresterea poate dura pana la 3 ore. Cresterile tipice sunt intre 5/9 mmHg si 14/10 mmHg. Consumul de cafea decofeinizata produce schimbari mici sau deloc. Aceste modificari depind de nivelul obisnuit de ingerare de cofeina: la persoanele ce nu folosesc cofeina regulat, cresterile sunt mult mai mari decat la consumatorii constanti (12/10 fata de 4/2 mmHg). La oamenii in varsta, cresterea tensiunii este mai mare decat la tineri. Cofeina are si un efect suplimentar asupra reactiei tensiunii arteriale fata de stresul psihic: nivelurile absolute cele mai inalte ale tensiunii sunt obtinute dupa consumul de cofeina, dar cresterea tensiunii in timpul stresului nu este afectata.

Fumatul

Fumatul tigarilor creste atat ritmul cardiac cat si tensiunea arteriala. La subiectii care au fost studiati in timp ce fumau in mediul ambiant obisnuit, tensiunea arteriala a crescut cu aroximativ 11/5 mmHg, uneori precedata de o descrestere tranzitorie a tensiunii. Efectul asupra tensiunii arteriale se observa dupa cateva minute si dureaza aproximativ 15 minute.

Schimbarile au fost cantitativ similarela subiectii normotensivi si hipertensivi.

Cafeaua si tigarile sunt adesea consumate in acelasi timp, cea ce poate avea un efect interactiv.

Studiile arata ca atunci cand o tigara este fumata concomitent cu consumarea unei cafele apare o crestere a tensiunii arteriale de aproximativ 10 mmHg, care se observa in mai putin de cinci minute si care este inca prezenta dupa doua ore. Cafeaua consumata singura nu afecteaza tensiunea arteriala mai mult de o ora de la consumare.

Vorbitul        

Vorbitul este un puternic stimulator al tensiunii cu componente atat fizice cat si psihologice.

Cititul cu voce tare provoaca o crestere imediata atat a DBP cat si a SBP (cu aproximativ 10/7 mmHg la subiectii normotensivi) si a ritmului cardiac, cu o revenire imediata la valorile de baza odata cu reinstalarea tacerii. Vorbirea rapida produce o crestere mai mare decat vorbirea lenta, in timp ce cititul in gand nu are efect. Deoarece aceasta nu poate afecta pacientii care utilizeaza un stetoscop pentru a-si masura tensiunea, poate fi relevant daca un insotitor face masurarile.

Stresul

Stresul emotional poate produce cresteri insemnate ale tensiunii arteriale care dureaza mai mult decat stimulii initiali. Un studiu in care oamenilor li s-a cerut sa-si reaminteasca o situatie care le-a produs suparare a aratat ca aceasta putea creste tensiunea arteriala cu mai mult de 20 mmHg, ramanand ridicata cu mai mult de 10 mmHg dupa 15 minute. 

Exercitiul

Cu toate ca tensiunea arteriala creste evident in timpul exercitiilor fizice, ea revine rapid la nivelul de baza cand exercitiul s-a terminat si poate exista o perioada de cateva ore dupa o serie de exercitii intense in timpul careia tensiunea poate ramane sub nivelul dinaintea exercitiului, un fenomen denumit „hipotensiune post efort“.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1810
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site