Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

VARIOLA SI VACCINA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ETIOLOGIA HIPOTENSIUNII ARTERIALE
DEGERATURILE
REGIM DE SLABIRE DR. ATKINS
ychorater: scopuri diagnostice, modalitate de corectare.
PREECLAMPSIA - afectiune vasculara sistemica in sarcina
Elemente de morfologie si fiziologie clinica a principalelor componente ale sistemului de ocluzie
Introducere in histologia ganglionului limfatic
Formule trigonometrice
ANTIOXIDANTI - BETA-CAROTENUL
INSUFICIENTA TIROIDIANA

VARIOLA SI VACCINA

Variola, vaccina generalizata si ecsema vaccinatum sunt boli infectioase virale cu eruptii veziculo-pustuloase generalizate, care au incetat sa mai existe odata cu eradicarea variolei naturale (in 1977, in Somalia, a fost depistat ultimul caz) si cu renuntarea aproape in intreaga lume la vaccinarea antivariolica.
Pastrarea virusului variolic in cateva centre stabilite de OMS face, teoretic, posibila aparitia unor infectii accidentale, cu potential de raspandire si la contacti. Practic boala a devenit insa de interes istoric, de aceea vom prezenta succint principalele sale caracteristici clinice.

Variola

Virusul variolic, unul dintre cele mai mari virusuri, face parte din familia Poxviridae. Este extrem de rezistent in mediul extern, dar este distrus la +60o C sau prin fierbere/autoclavare.

Dupa o incubatie de 10-12 zile, boala debuteaza brutal, cu febra mare, frison, cefa-lee, mialgii, rahialgii si stare toxica.

Perioada preeruptiva dureaza 2-3 zile, fiind insotita de un rash preeruptiv, conges-tiv sau hemoragic.

Perioada eruptiva, marcata de febra mare , este caracterizata de aparitia unor ele-mente eruptive, initial sub forma de macule, care a doua zi se transforma in papule de cu-loare rosie inchisa, dure, si apoi in vezicule, multiloculare, inclavate profund in derm, ca o perla de sticla. Ulterior, in decurs de cateva zile, are loc pustulizarea veziculelor. Dupa 8-10 zile, elementele se usca si apar cruste galbene, care se desprind greu, in decurs de saptamani, lasand in loc cicatrice indelebile.Toate elementele trec concomitent prin aceste etape.

Eruptia apare intr-un singur val, initial la fata, mucoasa bucala, fata dorsala a mainii, cu generalizare in decurs de 2-3 zile. Eruptia predomina la fata si extremitati. De obicei axila este libera.

Variola minora (alastrimul) reprezinta o variola usoara produsa de virusul alas-trim, greu de diferentiat de virusul variolic. Confera o imunitate incrucisata cu variola.

Vaccina generalizata aparea dupa vaccinarea antivariolica, la persoane cu tul-burari ale mecanismelor de aparare.

Era caracterizata de aparitia, pe fond febril, a unei eruptii generalizate, in care fie-care element suferea transformari de la papula la vezicula, pustula apoi crusta.F Diagnosticul etiologic al variolei se sprijina pe:

n    evidentierea virusului (examenul direct pe frotiu din raclatul de vezicule, exa-men la microscopul electronic, izolarea virusului din vezicule sau sange pe oul embrionat)

n    evidentierea antigenului din produsele cutanate (test de precipitare in mediu gelifiat, reactia de fixare a complementului, imunofluorescenta)

n    teste serologice ( RFC, IHA, RN)

n    testul Paul (inoculare de material din vezicule pe corneea scarificata de iepu-re).

F Tratament : in conditii de stricta izolare ; masuri severe de igiena individuala si a ambientului ; tratament simptomatic, patogenic si de sustinere.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 422
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site