Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Victimizarea sexuala si reglementari legislative

sanatate


Victimizarea sexuala si reglementari legislative

Abuzul sexual este contactul sexual dintre doi parteneri in care unul din ei nu consimte acest lucru sau consimtamantul este dat sub presiune. Exemple de abuz sexual sunt violul, incestul (relatia sexuala cu o ruda de sange, cum ar fi parinte si copil, frate si sora, bunic si nepot), molestarea unui copil si violul.

Violul

Pentru a putea vorbi despre viol, trebuie ca una dintre parti sa se opuna actului sexual sau ca cel agresat sa fie minor. Vorbim despre viol si atunci cand persoana supusa acestui act sexual a fost in prealabil drogata, adormita sau este incompetenta mintal.

Violul este o infractiune reglementata de art.217 din Codul Penal, potrivit cu care 'raportul sexual cu o persoana de sex feminin, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa constituie viol'. Pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.

Expertii estimeaza ca aproximativ 90% din totalitatea violurilor savarsite nu ajung la cunostinta organelor de cercetare penala, iar in cazul celor care ajung aprox.60% din victime isi cunosteau atacatorul. Majoritatea violurilor sunt comise de barbati.

Nu exista o cauza exacta a violului, desi de obicei sunt trei elemente cheie implicate : socializarea, proasta comunicare si un motiv principal al violului constand in lipsa de considerare a drepturilor si vointei femeii.

In general, rolurile traditionale ale barbatului si femeii in societate sunt parte a problemei. Barbatii sunt invatati de mici sa fie agresori; participa la sporturi agresive, sunt incurajati sa fie competitivi, sa nu se dea batuti, sa continue sa incerce. Ei sunt stimulati sa aiba puternice sentimente sexuale si sa experimenteze propria satisfactie sexuala ca parte a masculinitatii lor. Mediul care incurajeaza barbatii sa fie competitivi si sa primeasca ceea ce vor genereaza ideea ca au 'dreptul de a face sex'. Femeile insa sunt invatate sa socializeze, sa fie mai pasive, mai intelegatoare si sa evite scenele. Sunt descurajate din a experimenta propria sexualitate.

Comunicarea intre barbat si femeie este deseori problematica, mai ales despre sex. In special prima oara unele femei pot spune 'nu' cand, de fapt, spun 'poate' sau chiar 'da', si barbatii au fost invatati sa incerce sa transforme 'nu' si 'poate' in 'da'. Astfel, barbatilor le vine greu sa stie cand 'nu' inseamna 'nu'. Femeile, pe de alta parte, nu vor sa accepte direct sa faca sex de frica de a nu fi considerate 'usuratice'. In ultimele decenii, inhibitiile au inceput sa dispara. O data cu inventarea anticonceptionalelor multi oameni devin activi sexual de la varste mai fragede. Astfel multi baieti se pot astepta la sex dupa doar cateva intalniri. Cateodata femeile impatasesc aceasta asteptare, dar alteori nu. Unii baieti pot considera ca merita sa faca sex dupa ce au cheltuit bani pe o intalnire. Altii pot crede ca daca o femeie este activa sexual, atunci ea va face sex de buna voie cu oricine inclusiv cu ei.

Este deseori o tentativa de afirmare a puterii si a supararii. Unii barbati sunt agresivi din punct de vedere sexual, deoarece sunt nesiguri pe ei insisi.
Fortand sexul cu o alta persoana ii face sa se simta puternici, pentru ca fac pe altcineva sa se simta slab. Violul este violenta impotriva femeii. Oamenii care ii respecta pe ceilalti nu-i forteaza sa faca ceea ce nu vor. Adesea barbatii si femeile trimit puternice mesaje non-verbale pentru a initia o relatie sexuala si semnale neintentionate, care ar putea intra in conflict cu ceea ce spun, aceasta conducand la hartuirea celuilalt.

Oamenii reactioneaza la stres si traume in mod diferit. Cu toate acestea majoritatea victimelor violului trec prin niste stagii ale sindromul traumei violului. Acest sindrom este compus din trei parti: trauma, negarea si acceptarea.

Trauma

-frica de a fi singura. Acest lucru se poate intampla imediat dupa viol sau poate continua inca o perioada.

frica de barbati. Unele femei pot fi suparate si speriate de toti barbatii. Counseling-ul poate fi determinant in a preveni ca aceasta sa devina o chestiune de durata. Victimele violului raman cu dubii in privinta alegerii partenerilor , intrebandu-se cum ar putea sa se intalneasca cu alti barbati si daca vor putea avea incredere in ele si in ceilalti.

probleme sexuale. Pentru unele personae acestea pot continua mult timp dupa viol, datorita sentimentelor negative despre sex. Din nou counseling-ul va poate fi de mare ajutor.

-depresia. Aceasta poate disparea si aparea pentru o perioada lunga de timp. De obicei cu cat se vorbeste mai mult despre chestiune, cu atat depresia este mai usor de suportat.

frica de razbunare. Din pacate, aceasta poate fi o frica legitima, mai ales daca victima depune plangere. Cu toate acestea , razbunarea in sine este un act ilegal.

frica de a avea incredere. Aceasta se poate manifesta dupa viol, cand victima incepe sa se intalneasca cu barbati din nou, ramanand cu intrebarea daca se va repeta.

Dupa un viol, victima poate fi suparata, chiar isterica, sau poate fi amortita si aparent calma. Victima trebuie :

-Sa obtina asistenta medicala.


-Sa se simta in siguranta. Violul este o experienta traumatica pentru o persoana. In special imediat dupa, singuratatea este deseori dificila pentru victime.

-Sa fie crezuta. In mod deosebit, in cazul violurilor comise la o intalnire, victimele trebuie sa fie crezute ca ceea ce s-a intamplat de fapt este un viol.

-Sa stie ca n-a fost vina ei. Majoritatea victimelor violului se simt vinovate si cred ca atacul a fost cumva vina lor.

-Sa ia controlul asupra vietii ei. Cand o persoana este violata, se poate simti complet lipsita de control asupra a ceea ce i se intampla. Un pas important in drumul spre recuperare este sa castige controlul atat asupra lucrurilor marunte, cat si a lucrurilor importante.

Incestul

este actul sexual dintre doua persoane care sunt rude foarte apropiate (parinte-copil, frate-sora, unchi / matusa-nepot, etc). De cele mai multe ori se ajunge la incest in urma unui viol.

Aceasta forma de abuz sexual afecteaza intreaga familie. El implica, de obicei, comportamente secrete. Daca in acest act este implicat un copil, acesta este fortat sa pastreze secretul. Copilul poate sa continue din frica de a nu rani familia, de a nu fi crezut sau din frica ca cel vinovat ar putea face rau unui alt membru al familiei. Victima si cel ce abuzeaza poate fi femeie sau barbat. Incestul poate surveni in orice familie. Mai frecvent apare in cazul in care un parinte este alcoolic sau se drogheaza, daca relatia dintre parinti este nesatisfacatoare, copilul incearca sa preia rolul parintelui in familie, daca acel parinte lipseste, este bolnav sau decedat, exista un parinte vitreg. Oricare ar fi factorii implicati, counselling-ul victimelor si al agresorilor poate fi de mare ajutor.

Pedofilia

este inclinatia erotica a unui adult catre copii (pana in jurul varstei de 13-14 ani), inclinatie ce se poate manifesta fie prin contact sexual cu acestia (penetrare vaginala, anala, felatie), fie prin urmarirea acestora in timp ce realizeaza acte sexuale (masturbare), fie prin manipularea organelor sexuale ale acestora. La femei, pedofilia se poate manifesta si sub forma de initiere in viata sexuala a adolescentului. Pedofilii sunt in general barbati, adulti sau adolescenti, membri mai apropiati sau mai indepartati ai familiei. Pedofilii, aparent sub aspectul unor oameni placuti, amabili, blanzi, sunt, de fapt, adevarati tirani, care utilizeaza amenintarea, violenta si agresiunea fizica pentru a-si atinge scopul. Agresiunea fizica este agresiunea cea mai traumatizanta pe care o poate suferi un copil sau un adolescent asupra corpului sau, asupra organelor sale sexuale. Repercusiunile fizice si psihice sunt considerabile; de multe ori cei care au fost victime in copilaria lor vor deveni, peste ani, agresori, daca nu sunt ingrijiti corespunzator in vederea atenuarii traumatismului suferit. La femei, pedofilia se poate manifesta si sub forma de initiere in viata sexuala a adolescentului.

CODUL PENAL AL ROMANIEI -LEGE

Rectificarile aduse Legii nr. 301/2004 - Codul Penal au fost publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 303 din 12 aprilie 2005.

CAPITOLUL VII
CRIME SI DELICTE CONTRA LIBERTATII SEXUALE

Violul

Art. 217. - (1) Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi daca:

a) fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna;

b) victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;

c) victima este un membru de familie;

d) victima era un minor care nu implinise varsta de 15 ani;

e) s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii.

(3) Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

(4) Actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. (1) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Actul sexual cu un minor

Art. 218. - (1) Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 15 ani, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex a carei varsta este intre 15 si 18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator, ori de supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia.

(3) Daca actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de catre faptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(4) Daca faptele prevazute in alin. (1)-(3) au fost savarsite in scopul producerii de materiale pornografice, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca pentru realizarea acestui scop s-a folosit constrangerea, pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(5) Cand fapta prevazuta in alin. (1) a fost savarsita in imprejurarile prevazute in art. 217 alin. (2) lit. b) ori daca faptele prevazute in alin. (1)-(4) au avut urmarile prevazute in art. 217 alin. (2) lit. e), pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(6) Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Seductia

Art. 219. - (1) Fapta aceluia care, prin promisiuni de casatorie, determina o persoana de sex feminin care nu implinise varsta de 18 ani sa aiba cu el raport sexual se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

(2) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Perversiunea sexuala

Art. 220. - (1) Actele de perversiune sexuala savarsite in public se pedepsesc cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

(2) Actele de perversiune sexuala cu o persoana care nu a implinit varsta de 15 ani se pedepsesc cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si actele de perversiune sexuala cu o persoana a carei varsta este intre 15 si 18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator ori de catre supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia.

(4) Daca actele de perversiune sexuala cu o persoana care nu a implinit varsta de 18 ani au fost determinate de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de catre faptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

(5) Daca faptele prevazute in alin. (2), (3) si (4) au fost savarsite in scopul producerii de materiale pornografice, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca pentru realizarea acestui scop s-a folosit constrangerea, pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

(6) Actele de perversiune sexuala cu o persoana in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau prin constrangere se pedepsesc cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(7) Daca faptele prevazute in alin. (1)-(6) au avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Coruptia sexuala

Art. 221. - (1) Actele cu caracter obscen savarsite asupra unui minor sau in prezenta unui minor se pedepsesc cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

(2) Cand actele prevazute la alin. (1) se savarsesc asupra unui membru de familie, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 2 la 7 ani.

(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si (2) au fost savarsite in scopul producerii de materiale pornografice, maximul special al pedepsei inchisorii se majoreaza cu 2 ani.

(4) Ademenirea unei persoane in vederea savarsirii de acte sexuale cu un minor de sex diferit sau de acelasi sex se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

Incestul

Art. 222. - Raportul sexual intre rude in linie directa sau intre frati si surori se pedepseste cu inchisoare stricta de la 2 la 7 ani.

Hartuirea sexuala

Art. 223. - (1) Hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrangere in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de calitatea sau de influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amenda.

(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Sanctionarea tentativei

Art. 224. - Tentativa la delictele prevazute in art. 217 alin. (1), art. 218 alin. (1)-(4), art. 220 alin. (1)-(6), art. 221 si art. 222 se pedepseste.

Prin Decretul -lege nr. 1 din 26 decembrie 1989, avortul este permis in primele 3 luni de sarcina, urmind a fi efectuat numai in unitati spitalicesti cu dotare si cu personal ATI. Avortul este permis si dupa trei luni de sarcina, daca apare starea de necesitate sau daca unul dintre parinti sufera de o boala grava care se transmite ereditar sau care poate duce la malformatii congenitale grave. Decretul pastreaza ca situatii de exceptie incestul si violul.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1643
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved