Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Determinarea infestarii graului (determinarea starii de sanatate)

Alimentatie nutritie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Factorii care influenteaza calitatea carnii
TABELE DE COMPOZITIE A PRODUSELOR ALIMENTARE
LEGUMELE SI FRUCTELE - Caracteristicile nutritive
SUPE - CREME FARA CARNE PENTRU COPII
Dieta ideala
Administrarea timpului dupa principii
Obezitatea, cauze si suport a multor afectiuni la persoanele in varsta
Dieta daneza - pentru schimbarea metabolismului
OUALE - Microorganismele ce pot fi transmise prin oua
Dietoterapia stomacului operat

DETERMINAREA INFESTARII GRAULUI (determinarea starii de sanatate)

Principii teoretice.

A.

In ce consta determinarea starii de sanatate a graului?

Ce este infestarea graului?
Asupra caror indici influenteaza starea de sanatate a graului?

Care sunt principalii daunatori ai cerealelor?

B. Insusirile calitative ale cerealelor sunt influentate in mare masura de prezenta insectelor daunatoare in masa de boabe. Pagubele care pot fi produse de insecte sunt urmatoarele:

consuma din continutul boabelor, ducand la scaderea greutatii masei de cereale;

provoaca ridicarea temperaturii si a umiditatii boabelor ca urmare a activitatii biologice a insectelor;

favorizeaza dezvoltarea mucegaiurilor si a bacteriilor in masa de boabe;

produc mirosuri neplacute masei de boabe.

Masa de cereale in care sunt prezente boabe total sau partial mancate de insecte duce la obtinerea unor extractii reduse de faina. Existenta daunatorilor in masa de cereale, indiferent de numarul lor , conduce la respingerea produsului. Inexistenta daunatorilor in stare vie in masa de cereale face ca receptia calitativa sa admita descarcarea produsului in moara.

O atentie deosebita asupra prezentei daunatorilor trebuie sa se dea in perioadele reci, cand majoritatea lor au o stare de amorteala si nu misca, fapt ce-l poate duce in eroare pe laborantul care efectueaza analiza. De aceea, proba de laborator se tine 2-3 ore la temperatura de 18-20C pentru a provoca mobilitatea daunatorilor si prin urmare, descoperirea lor cu mai multa usurinta.

La determinarea starii de sanatate a cerealelor se deosebesc doua forme de infestare:

- forma vizibila, cand daunatorii se pot vedea cu ochiul liber sau semintele prezinta caracter vizibil de atac (gauri, pete, mucegai, rosaturi);

- forma ascunsa, cand daunatorii se afla in interiorul semintelor; prezenta lor se poate determina prin sectionarea semintelor, cu reactivi speciali sau prin metode biologice. In cazul agentilor fitopatogeni, infectia ascunsa se stabileste prin examen microscopic si prin metode biologice.

Principalii daunatori ai cerealelor si ai produselor obtinute prin prelucrarea lor sunt:

acarienii (fig. a) de diferite tipuri: acarieni parosi, acarieni rapitori si acarieni paraziti. Forma lor este diferita de la o specie la alta, fiind rotunda, ovala sau alungita; lungimea corpului atinge maximum 1mm. Traiesc in gramezi pe suprafata cerealelor atacate. Impurifica cerealele cu excremente, producand un miros si gust neplacut, precum si inchiderea la culoare a fainii;

gargaritele, cele mai raspandite sunt: gargarita graului (fig.b), de culoare cafenie-lucioasa, cu lungimea de 3-5mm si gargarita orezului;

moliile, dintre care cele mai cunoscute sunt: molia graului (fig.c), molia cerealelor, fluturele morilor si molia fainii (fig.d); cele mai mari pagube sunt produse de catre molii in faza de omida, cand consuma cu lacomie boabele, crupele sau faina.

La grau se cunosc trei stadii de infestare:

- gradul I, cand se gasesc pana la 5 insecte vii / kg;

- gradul II, cand graul contine 6-10 insecte vii / kg;

- gradul III, cand contine peste 10 insecte vii / kg.

Principiul metodei.Determinarea formei vizibile de infestare - examinarea cernuturilor si refuzurilor obtinute in urma cernerii pe ciururile 1,5R si 2,5R.

Determinarea formei ascunse de infestare - examinarea in sectiune a boabelor, sau a boabelor tratate cu permanganat de potasiu 1%.

Determinarea gradului de infestare cu daunatori - examinarea cerealelor cu lupa, in lumina puternica.
Materiale si aparatura folosite:

ciururi (nr. 2,5 R si nr. 1,5 R), balanta tehnica, trusa de greutati, placa de metal, microscop, ansa, lama, lamela, cutit, permanganat de potasiu (solutie 1%), proba de analiza,

solutie de spalare, 100 ml acid sulfuric (obtinuta din 5,65 ml acid sulfuric cu densitatea relativa 1,84 g/cm la 1l apa distilata, amestecati cu 1 ml apa oxigenata 3%)

Modul de lucru.

Determinarea formei vizibile de infestare

Determinarea formei ascunse de infestare

C1 = fractiunea trecuta prin ciurul nr.1,5R, acarienii vii si morti;

R1 = fractiunea ramasa ca refuz pe ciurul nr. 1,5R, adultii, larvele de gargarite

R2 = fractiunea ramasa pe ciurul nr. 2,5R,daunatorii mai mari, in stadiul de larva nimfa sau adult.

Obs. In solutia de spalare se scufunda pentru 20-30 de secunde. Timpul se mareste la 1 minut in functie de starea solutiei de spalare, care pe masura folosirii se coloreaza in galben sau in culoarea permanganatului de potasiu. Apoi se separa semintele cu puncte negre, cu aspectul unor dopusoare, avand diametrul de 0,5mm. Separarea semintelor se face imediat dupa spalare, pentru ca punctele negre sa nu se decoloreze din moment ce nu mai sunt sub influenta permanganatului de potasiu.

Solutia de permanganat de potasiu se foloseste cat timp isi mentine culoarea violet.

Solutia de spalare se poate regenera, dupa folosire, prin adaugarea de 1ml apa oxigenata 3% la 100 ml solutie.

Determinarea gradului de infestare cu daunatori

Infestarea poate fi dovedita nu numai prin prezenta insectelor vii sau moarte, ci si prin excrementele acestora si a boabelor atacate. Pentru depistarea daunatorilor, cerealele se cern si apoi cernutul se examineaza cu lupa la o lumina puternica. De asemenea se examineaza si masa de cereale.

Determinarea gargaritelor adulte vii

Din proba de laborator se cantareste 1 kg. Se deschide ambalajul, se numara gargaritele adulte vii prezente printre seminte sau pe ambalaj si se raporteaza numarul lor la 1kg.

Se cantaresc 200g seminte, se sparg pe o placa de metal si se numara semintele in interiorul carora s-au gasit gargarite adulte vii. Se numara gargaritele gasite si se raporteaza la 1kg.

Suma celor doua rezultate (gargarite gasite pe ambalaj sau in ambalaj si cele gasite in interiorul semintelor) reprezinta numarul total de gargarite vii la 1 kg de seminte din proba de laborator.

Formula de calcul.

Determinarea formei vizibile de infestare si determinarea formei ascunse de infestare

Toti daunatorii gasiti la analiza se separa pe specii, pe exemplare vii sau moarte, iar rezultatul se exprima numeric la 1kg de proba analizata, sau prin numarul de exemplare raportat la cantitatea analizata. In afara insectelor, la analiza se mai poate constata si prezenta unor boabe atacate de plosnita.

Interpretarea rezultatelor.

Determinarea formei vizibile de infestare - conform STAS 6280 - 80, infestarea cu daunatorii depozitelor (exemplare adulte vii) - NU SE ADMITE.

Determinarea formei ascunse de infestare - conform STAS 6280 - 80, infestarea cu daunatorii depozitelor (exemplare adulte vii) - NU SE ADMITE.

Determinarea gradului de infestare cu daunatori -Se va receptiona numai graul care are o infestare de gradul I, celelalte cazuri necesitand intai tratamente speciale in silozuri.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1664
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site