Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Dieta in rezectia gastrica partiala (1)

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micDieta in rezectia gastrica partiala (1)

Bolnavul se realimenteaza cautandu-se sa se ajunga cat mai rapid la o valoare calorica suficienta pentru a evita denutritia. Aceasta perioada a fost impartita de unii nutritionisti in 5 stadii si are o durata de aproximativ 16 zile.Stadiul 0 este cel de dinaintea reluarii alimentatiei si se tine cateva zile. Bolnavul se perfuzeaza cu cantitati variabile de ser fiziologic, solutii glucozate si de aminoacizi (componente de baza ale proteinelor). Este preferabil ca prin terapia aplicata sa se asigure in jur de 2000 cal si 80 g de proteine zilnic. Se poate incepe sa se dea pacientului si de baut : apa + dextroza + sucuri de fructe (500 ml in prima si 1500 ml in zilele urmatoare).

Stadiul I al alimentatiei incepe o data cu aparitia primului scaun dupa operatie. Cel mai adesea acest lucru se intampla in ziua a treia de la interventia chirurgicala. Alimentele se dau sub o consistenta cat mai scazuta. Glucidele consumate este preferabil sa fie din categoria celor cu absorbtie lenta (fugi de ovaz, terci de cereale). Proteinele se dau din lapte praf cu ou cat si din sunca. Aportul lor se creste cu 10-20 g pe zi. Numarul de mese se mentine la 5-6 pe zi. Cresterea calorica se face treptat cu 150-200 cal/zi, incepand de la 800-900 cal/zi.

Stadiul II incepe din a 5-a zi de la operatie, cand se ajunge deja la 1200 calorii. Se introduc treptat iaurtul, ouale, grisul, jeleurile de fructe, untul, cat si fructele coapte, compoturile pasate, cartofii si biscuitii in cantitati mici. Spre sfarsitul acestei perioade de realimentare se pot da legume cu glucoza fina (anghinare, morcovi, sfecle si dovlecei). In caz de intoleranta, introducerea acestora din urma se face in stadiul urmator.

Stadiul III incepe din ziua a 8-a de la interventie si dureaza 3 zile. Incepand din aceasta perioada bolnavul poate consuma carne de vitel, tocata si fripta, si fasole verde. Ratia zilnica calorica se creste treptat de la 1850 cal/zi (proteine 67 g, glucide 120 g si lipide 75 g).

In stadiul al IV- lea se ajunge la 2400 cal/zi, din care proteine 110 g, glucide 270 g si grasimi 90 g. In aceasta etapa carnea poate fi consumata tocata sau fiarta indiferent de provenienta. Se vor evita grasimile din preparate sau alimentele prea grase in cantitate mare. Acelasi lucru se impune pentru glucidele usor absorbabile (zahar, dulciuri, compoturi indulcite cu zahar sau prajituri de cofetarie) si pentru fructele crude.

Din cele prezentate rezulta ca nutritia bolnavilor cu rezectie gastrica partiala trebuie facuta energetic, cu o crestere calorica progresiva si rapida, bine aleasa cantitativ si calitativ.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1643
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved