Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Istoria Coca-Cola de la 1886 pana in prezent

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micIstoria Coca-Cola de la 1886 pana in prezentCoca-Cola este bautura racoritoare care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul. Forma familiara a sticlei de Coca-Cola si sigla, care sunt marci inregistrate, sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din lume. "Istoria Coca-Cola" este povestea produsului cu cel mai mare succes din istoria comertului si a oamenilor carora li se datoreaza atractia sa unica.

Nasterea unei idei racoritoare

Produsul care a dat cel mai cunoscut gust s-a nascut in Atlanta, Georgia, la data de 8 mai 1886. Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs conform legendei siropul pentru Coca-Cola intr-un vas de arama pe un trepied, in curtea din spatele casei sale. A dus un borcan cu noul produs la farmacia "Jacob's" de pe aceeasi strada, unde a fost testat, declarat "excelent" si pus in vanzare cu cinci centi paharul. In mod intentionat (sau in mod accidental, nu se cunoaste exact), noului sirop i-a fost adaugata apa carbonatata pentru a produce o bautura care a devenit dintr-o data "Delicioasa si Racoritoare", o tema ce continua sa se auda astazi oriunde se savureaza Coca-Cola. Considerand ca "cei doi C vor arata bine in reclame" Frank Robinson, partenerul si contabilul doctorului Pemberton, a sugerat numele si a scris cu acest scris unic marca inregistrata "Coca-Cola", ce este acum renumita. Primul anunt publicitar pentru "Coca-Cola", a aparut curand in The Atlanta Journal. Acesta invita cetatenii insetati sa incerce "noua si populara bautura carbonatata". Pe copertinele magazinelor au aparut bannere pictate de mana cu sugestia "Consumati", ce era adaugata pentru a informa trecatorii ca noua bautura era racoritoare. In timpul primului an vanzarile au atins, in medie, cifra modesta de noua portii pe zi. Dr. Pemberton nu si-a dat niciodata seama de potentialul bauturii pe care o crease. Treptat, a vandut parti ale afacerii sale diferitilor parteneri si chiar inainte de moartea sa, in 1888, si-a vandut actiunile ramase lui Asa G. Candler. Domnul Candler, un om de afaceri din Atlanta cu o mare intuitie in materie de afaceri, a continuat sa cumpere drepturi suplimentare si a obtinut controlul in totalitate al afacerii.

Protejarea unui nume valoros

Imbuteliatorii de Coca-Cola de la inceputul acestui secol au avut partea lor de dificultati. Cele mai serioase dintre acestea au fost legate de protejarea produsului si a ambalajului de imitatori.
Reclama facuta din vreme a avertizat cu privire la pericolul popularitatii. "Cereti originalul" si "Nu acceptati surogate", aminteau consumatorilor ca trebuie sa fie multumiti numai cu produsul original.
Lupta fara sfarsit impotriva substituirii a constituit forta principala ce s-a aflat in spatele evolutiei sticlei contur de Coca-Cola. Pana in 1915 s-a folosit o mare varietate de ambalaje dar, pe masura ce s-a intensificat competitia, au aparut tot mai multe imitatii. Coca-Cola merita un ambalaj distinct si, in 1916, imbuteliatorii au aprobat sticla unica, specifica, proiectata de Root Glass Company of Terre Haute, Indiana. Forma sticlei contur, ce ne este acum familiara, a fost inregistrata ca marca de catre Biroul de Inventii al Statelor Unite in 1977, o onoare ce se acorda numai unui numar restrans de ambalaje.
Sticla s-a alaturat astfel marcilor inregistrate "Coca-Cola", inregistrata in 1893, si "Coke", inregistrata in 1945.

In drum spre mileniul III

The Coca-Cola Company a inceput sa-si dezvolte reteaua globala in anii '20, fiind acum prezenta in peste 200 de tari si producand sute de milioane de portii pe zi. Sistemul Coca-Cola a aplicat cu succes o formula simpla la scara globala: crearea unui moment racoritor contra unei sume mici de bani, de sute de milioane de ori pe zi, de un milliard de ori pe zi.
The Coca-Cola Company si reteaua ei de imbuteliatori cuprind cel mai sofisticat si extins (atotpatrunzator) sistem de productie si distributie din lume. Mai mult decat orice, acest sistem inseamna oameni devotati care lucreaza din greu pentru a vinde Coca-Cola, Coca-Cola Light, Sprite, Fanta si alte produse ale Companiei. Sistemul unic in lume a facut din Compania Coca-Cola prima intreprindere de bauturi racoritoare din lume. Compania vinde aproape jumatate din toate bauturile racoritoare ce se consuma in intreaga lume. De la Boston la Beijing, de la Montreal la Moscova, mai mult decat orice alt produs de consum, Coca-Cola a adus placere consumatorilor insetati de pe intreg mapamondul. De peste un secol, Coca-Cola creeaza zilnic momente speciale de placere sutelor de milioane de oameni. Istoria bauturii Coca-Cola reprezinta povestea unor momente speciale. Aceste momente isi au origine
intr-un vas de arama asezat pe un trepied din curtea doctorului Pemberton si ele au fost inmultite cu multe miliarde de asemenea momente pe intreg globul. Ele au devenit familiare si universale prin publicitatea unica facuta de domnul Candler si prin viziunea domnului Woodruff care a dorit sa aduca Coca-Cola la indemana tuturor. Momentele acestea fac din Coca-Cola cel mai omniprezent produs de consum din lume. In fiecare zi, Coca-Cola isi intareste pozitia de bautura racoritoare a lumii. De milioane de ori pe zi, oamenii traiesc un moment delicios si racoritor pe care numai Coca-Cola il poate oferi. In decursul a peste un secol de schimbari si dintr-o noua era care promite si mai multe schimbari, Coca-Cola ramane un simbol fara varsta al bauturilor racoritoare de calitate.

Procesul de productie

1. Livrarea si stocarea zaharului si indulcitorilor. Zaharul poate fi livrat fie sub forma vrac in cisterne auto de uz alimentar (in care vehicularea se face pneumatic) fie la saci de 50kg, care se stocheaza in spatii special amenajate, cu temperatura si umiditate controlata. Indulcitorii se utilizeaza numai in produsele light, iar ei se regasesc in concentratele bauturilor respective (Ex.: Coca-Cola light).

2. Sirop simplu. Sirop simplu se obtine prin combinarea zaharului si apei.

2a. Livrarea de concentrat. Concentratele sosesc din import in conditii sanitare controlate, in camioane frigorifice la temperaturi constante. Concentratul se depoziteaza in incaperi speciale din fiecare fabrica, cu temperaturi si umiditate controlata.

3. Sirop final. Siropul final se obtine din combinarea siropului simplu si a concentratului. Aceste doua operatii se realizeaza in asa numita camera de amestec.

3a. Reteaua de apa. Fabricile sunt aprovizionate fie cu apa potabila verificata de autoritatile romane, fie din reteaua de apa oraseneasca, fie din puturi de mare adancime. Aceasta apa este considerata de fabricile Coca-Cola ca fiind "apa bruta", care este supusa unui proces lung si complex de purificare, filtrare, dezinfectare, prin intermediul unor uzine de tratare a apei situate in incinta fiecarei fabrici. Scopul tratarii apei este sa se obtina aceeasi calitate a apei, asigurand in acest fel constanta gustului, si implicit a produsului final. Procesul de tratare este controlat in permanenta cu analize de laborator. Apa obtinuta are un grad inalt de purificare, lipsita de microorganisme, de clor sau alti agenti chimici si cu un continut optim de saruri minerale.

3b. Livrarea si stocarea de CO2. Dioxidul de carbon este livrat in cisterne auto sub forma lichida, in stocatoare speciale. CO2 lichid este supus unui proces de evaporare si apoi sub forma gazoasa obtinuta este trimis prin conducte si dizolvat in bautura finala. Ca toate materiile prime utilizate in fabricile Coca-Cola, si CO2 este testat prin analize de laborator regulate.

4. Bautura. Prepararea bauturii finale consta in combinarea siropului final cu CO2.

Marci inregistrate Coca-Cola Company:

Conferinta de presa

Coca-Cola un produs Natural

Data: 11 aprilie 2005

Ora: 11:00

Locul: sediul Coca-Cola Romania

Subiectul: o noua reteta, un nou produs

In urma celui de-al XVI-lea Congres International al Organizatiei Mondiale a Sanatatii ce a avut loc in data de 20 martie 2005 (Budapesta), pe problema diminuarii substantelor chimice nocive din procesul de fabricatie in industria alimentara, compania Coca-Cola s-a hotarat sa ia atitudine. Cu aceasta ocazie, s-a hotarat organizarea unei conferinte de presa prin care publicurile companiei Coca-Cola sa ia cunostinta de modificarile aduse retetei Coca-Cola Light, respectiv eliminarea cofeinei si inlocuirea aspartamului cu extracte naturale pe baza de miere.

Declaratie de presa

Ca de fiecare data, si anul acesta am participat la Congresul International sustinut de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Unul dintre subiectele abordate si care implica interesele organizatiei noastre a fost legat de diminuarea substantelor chimice nocive din procesul de fabricatie in industria alimentara. Ca urmare a discutiilor purtate cu numerosi specialisti in domeniu prezenti la acest eveniment, compania Coca-Cola a decis lansarea unui nou produs, a carui reteta se bazeaza pe substante naturale. Astfel, s-a hotarat eliminarea cafeinei si a aspartamului (prezent in produsele de tip Light). Aspartamul va fi inlocuit cu extracte naturale pe baza de miere, iar cafeina cu o substanta naturala rezultata din guarana, planta originara din America de Sud. Astfel, produsul nu isi va pierde proprietatile de baza, intrucat aceasta substanta actioneaza precum cafeina, insa nu are efecte daunatoare. Guarana are un continut redus de calorii, mareste vigilenta, vitalitatea, imbunatateste memoria, ajuta la indepartarea stresului, intareste imunitatea si sistemul respirator, confera o minunata senzatie de energie si putere de munca.

Noul produs va purta denumirea de Coca-Cola Natural.

Coca-Cola Natural va fi pozitionat pe piata bauturilor carbogazoase in categoria premium si va fi disponibil in doze similare celorlalte produse din gama Coca-Cola.

Lansarea oficiala a noului produs va avea loc pe 1Iunie, de ziua copiilor, Coca-Cola Natural fiind un produs care se adreseaza si acestei categorii de consumatori. Se va organiza cu ocazia lansarii un eveniment special pentru copii, la care bineinteles ca vor fi asteptati si parintii si bunicii acestora si toti acei care vor sa se bucure de noul produs Coca-Cola Natural.

Tot la 1 Iunie se va lansa si o campanie de promovare, care se va axa in principal pe spoturi TV si afisaje, urmand ca pe parcursul verii sa aiba loc si o campanie promotionala cu care Coca-Cola si-a obisnuit deja consumatorii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3716
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved