Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Pregatirea copilului pentru eliberare si asistenta post-penala

Asistenta sociala+ Font mai mare | - Font mai micPregatirea copilului pentru eliberare si asistenta post-penala

A. Ghid orientativ in vederea punerii in libertate,Centrul de Reeducare Minori Tirgu Ocna

Centrul de Reeducare Minori Tirgu Ocna a dezvoltat programul de pregatire a copilului pentru liberare prin implicarea psihologilor, educatorilor, profesorilor, dirigintilor si a unui inspector de munca din cadrul AJOFM Bacau. A fost realizat un ghid destinat copiilor care urmeaza sa paraseasca institutia, prin care sunt oferite informatii utile privind pasii necesari pentru: obtinerea actelor de identitate, continuarea studiilor, angajare, obtinerea permisului de conducere, contactarea institutiilor care pot oferi suport sau inscrierea la medicul de familie.

Grup tinta

Programul se adreseaza copiilor care sunt pusi in libertate din C.R. Tg. Ocna la incetarea masurii educative, conform art. 106 Cod penal si care vor fi inclusi in acest program cu 2 luni inainte de implinirea varstei de 18 ani, precum si copiilor care au primit, de la Consiliul Profesoral, aprobarea pentru a se libera inainte de implinirea varstei de 18 ani, conform art. 107 Cod penal si care vor fi inclusi in program timp de doua luni de zile dupa ce au primit raspunsul pozitiv.     

Obiective

Scopul general al programului de pregatire pentru liberare este acela de a sprijini copilul in vederea reintegrarii sociale. Astfel, se urmareste: asigurarea reabilitarii copilului, prevenirea viitoarelor comportamente infractionale si totodata, protejarea comunitatii.

Activitati

Se organizeaza serii de copii care timp de 2 luni participa la sedinte cu o durata de aproximativ o ora. Prin expuneri si metode interactive precum discutiile colective, jocul de rol sau brainstorming-ul, se ofera informatii utile dupa liberare, se consolideaza abilitatile sociale si autocontrolul, se identifica si dezvolta aptitudinile si calitatile personale si profesionale, urmarindu-se prevenirea etichetarii si stigmatizarii. De asemenea, o atentie speciala se acorda modului de alcatuire a unui CV, a unei scrisori de intentie si motivatie, precum si de prezentare si sustinere a unui interviu in vederea angajarii.

La finalul activitatilor se evalueaza achizitiile prin fise de evaluare, chestionare sau prin aprecieri verbale.

B. Asistenta post-penala in vederea reintegrarii sociale,

Prison Fellowship Romania

Centrul Rezidential pentru persoane fara adapost

In vederea facilitarii integrarii sociale si profesionale dupa eliberare, tinerilor si adultilor care au fost privati de libertate si care provin din familii vulnerabile sau care nu au posibilitate de a se integra in propria familie, nu au abilitati si resurse pentru a duce o viata independenta sau intampina dificultati in relationarea cu mediul social, le sunt oferite servicii complexe de:

Asistenta sociala evaluarea cazului, stabilirea nevoilor si problemelor cu care se confrunta beneficiarul, realizarea planului de interventie de comun acord cu beneficiarul, incheierea contractului de prestare a serviciilor sociale si de responsabilitate reciproca, medierea cu structurile locale, sustinere pentru angajarea in munca, asistenta in relatiile cu colegii si comunitatea.

Asistenta psihologica evaluarea psihologica initiala si periodica, elaborarea unui plan de interventie in functie de problemele psihologice identificate, invatarea unor strategii de rezolvare a problemelor, dobandirea unor abilitati de autocontrol, rezolvarea conflictelor de natura emotionala, consiliere psiho-sociala si profesionala - individuala si de grup.

Asistenta profesionala vizeaza atat formarea profesionala, cat si recalificarea in meserii cerute pe piata muncii. Daca persoana are deja o calificare, se mediaza angajarea in munca.

Asistenta juridica: se acorda in scopul clarificarii identitatii beneficiarului, rezolvarea litigiilor legate de proprietatea privata sau custodia copilului.

Asistenta pedagogica se adreseaza in special beneficiarilor care nu au terminat 9 clase, dar si celor care, temporar, nu sunt cuprinsi in sistemul de invatamant.

Paralel cu serviciile de asistenta se deruleaza activitati de dezvoltare a deprinderilor de viata independenta. Acestea au loc atat in interiorul centrului, cat si in mediu deschis, favorizand experienta sociala si deschiderea catre comunitate, experimentarea, invatarea prin actiune. Activitatile se realizeaza tinand cont de varsta, nivelul de dezvoltare, opinia si aspiratiile beneficiarilor.

Pentru persoanele care nu isi gasesc imediat dupa liberare un loc de munca in comunitate, fundatia asigura locuri de munca in domenii ca: zidarie, zugravit; confectionare de dale pentru pavaj ; cultivarea legumelor. Este in curs de finalizare o brutarie, in comuna Gilau care va asigura 10 locuri de munca pentru rezidentii Centrului.

Apartamente sociale

Pentru a facilita desprinderea treptata a tinerilor de suportul personalului din centru si dobandirea unui grad ridicat de autonomie, tinerii care au loc de munca stabil sunt mutati din centru in apartamente sociale, primind asistenta din partea fundatiei pentru o perioada de maxim 18 luni. Chiria este sustinuta timp de 6 luni de catre fundatie, tinerii contribuind doar la costurile de intretinere si autogospodarire. In urmatorul un an, tinerii contribuie la chiria apartamentului cu jumatate din suma, apoi cu 75 % din aceasta, in final ajungand sa se intretina singuri, sub toate aspectele.

Pe intreaga perioada a programului, beneficiarii sunt acompaniati si monitorizati de un asistent social al fundatiei PFR. Activitatile desfasurate cu tinerii vizeaza responsabilizarea acestora in asumarea rolului de actor al propriului destin si consolidarea abilitatilor si competentelor de viata independenta. Pe langa aceste activitati cheie, acompanierea psihologica si consilierea individuala si de grup sprijina in continuare modelarea si dezvoltarea personalitatii tinerilor.

Centrul de Zi pentru Integrarea Sociala a Copiilor Delincventi

Grup tinta

Centrul de zi se adreseaza copiilor care nu raspund penal, din Cluj-Napoca, luati in evidenta Serviciului delincventa si abuz din cadrul DGASPC Cluj, cu varsta de pana la 14 ani la data comiterii faptei penale (sau intre 14 si 16 ani daca s-a dovedit prin expertiza ca nu au discernamant). De asemenea, beneficiari sunt si parintii acestor copii.

Obiective

Programul vizeaza  sporirea sanselor de reintegrare sociala a copiilor delincventi care nu raspund penal.

Activitati

asistenta sociala si psihologica individuala si de grup: consiliere si psihoterapie individuala si de grup destinate atat copiilor, cat si parintilor acestora, in vederea formarii si consolidarii conduitei pro-sociale;

medierea relatiilor cu alte institutii /organizatii in vederea obtinerii de catre copii si parinti a unor servicii sociale, medicale, educationale, juridice existente in comunitatea locala;

asistenta pedagogica: reintegrarea copiilor care au abandonat scoala in sistemul formal de invatamant, oferirea de meditatii individuale copiilor care au rezultate slabe si foarte slabe la invatatura, supravegherea realizarii temelor pentru copiii care urmeaza o forma de invatamant (aceasta se desfasoara de regula in grupuri mici); 

petrecerea timpului liber: sport, excursii in perioada vacantelor scolare, jocuri pe calculator, vizionari de filme educative si desene animate, participarea la spectacole pentru copii etc.;

asistenta materiala: oferirea de rechizite scolare, plata unor cursuri extra-scolare si a transportului copiilor de la domiciliu la Centrul de Zi, oferirea zilnica a unei gustari etc.

Observatii:

Pentru fiecare copil, internarea intr-un centru de reeducare sau PMT reprezinta o izolare limitata fata de comunitate, dar nu inseamna excluderea din cadrul acesteia, institutia avand in principal rol socio-recuperativ. Tocmai de aceea, procesul de pregatire a copiilor care se vor intoarce in comunitate trebuie sa inceapa in institutie, printr-o serie de activitati coerente si functionale de informare si sprijinire a acestora. Atunci cand o persoana se apropie de momentul punerii in libertate, i se analizeaza comportamentul avut anterior internarii, cel din timpul institutionalizarii, dar extrem de rar se iau in considerare familia, scoala, locul de munca, legaturile cu comunitatea in care traieste, influentele mass-media, conditiile de viata, situatia de pe piata de munca si alte aspecte ale vastei structuri sociale. De aceea, este necesar ca acesti copii sa fie evaluati in contextul culturilor/subculturilor si a sistemelor din care acestia fac parte sau care ii influenteaza. Programul de pregatire pentru liberare derulat la Tirgu Ocna se remarca prin faptul ca incearca sa reuneasca toate acele caracteristici sociale care influenteaza individul in evolutia sa psiho-sociala si incearca sa dea consistenta muncii recuperative inceputa in centrul de reeducare si care trebuie finalizata in comunitate. Ghidul realizat in contextul programului reda informatii importante pentru copilul care se libereaza, intr-o maniera succinta si folosind un limbaj accesibil. Considerand util, inclusiv in cadrul culegerii noastre de bune practici, vom reda in anexa o sectiune a "Ghidului orientativ" dezvoltat de CR Tirgu Ocna.

Momentul eliberarii este cu atat mai dificil pentru copiii si tinerii lipsiti de sprijinul familial. In cadrul focus-grupurilor si interviurilor realizate in cadrul proiectului nostru, specialistii din institutii au relatat ca unii din acesti copii ii contacteaza dupa ce se libereaza, in cautarea unui punct de sprijin. Au fost situatii in care copiii au declarat ca au comis infractiuni dupa iesirea din institutie, solicitand sa fie din nou privati de libertate - la putin timp dupa liberare un tanar s-a intors la poarta institutiei cu o bicicleta, zicand ca a furat-o si cerand sa fie reprimit inapoi deoarece nu stie ce sa faca afara. Aceste situatii dovedesc incapacitatea serviciilor sociale de a sprijinii tanarul in perioada vulnerabila de dupa parasirea unei institutii privative de libertate. Prison Fellowship raspunde acestei probleme majore, dezvoltand servicii de asistenta, dar si proiecte prin care se asigura o locuinta. Ulterior, in mod treptat, persoana liberata este stimulata sa devina din ce in ce mai responsabila si independenta, semn al recuperarii si reintegrarii sale sociale. Rezultatele obtinute in cei 15 ani de experienta reprezinta un etalon in ceea ce priveste complexitatea interventiei si multitudinea activitatilor derulate, inclusiv in cazul activitatilor derulate cu copiii care nu raspund penal, dar care au savarsit infractiuni. Putem afirma ca fundatia ofera un exemplu pentru activitatea de probatiune - slab dezvoltata de institutiile publice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1291
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved