Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


ONDULATIA PARULUI CU FIERUL SAU ONDULATORUL

Cosmetica frumusete+ Font mai mare | - Font mai micTEMA PROIECTULUI:

ONDULATIA PARULUI CU FIERUL SAU ONDULATORULArgumentarea temei

Femeile cu par drept viseaza bucle nobile si romantice, care sa le curga in valuri pe umeri. Iar cele cu par ondulat viseaza un par drept, care sa straluceasca in lumina soarelui! Dar daca ai o podoaba capilara ondulata, esti o norocoasa! Natura a fost atat de darnica cu tine, chiar daca ti-ai dori un par mai ascultator sau mai usor imblanzit! Parul este o avere pentru femei

Ondulatia parului cu fierul sau ondulatorul

Acest procedeu nu este prea solicitat,dar totusi un bun coafor trebuie sa cunoasca si aceasta metoda de ondulatie.

Fierul de ondulat si ondulatorul nu trebuie sa lipseasca din nici un salon de coafura. Sunt cazuri cand,dupa ce clienta iese de la casca de uscat,se observa ca un bigudiu s-a desfacut si suvita de par este complet intinsa. Pentru a evita din nou umezirea parului si uscarea la casca,suvita desfacuta se onduleaza cu fierul sau ondulatorul,in acest fel facandu-se economie de timp si continuand.

Ondulatia parului cu fierul sau ondulatorul se face prin doua metode: -obtinerea de bucle -obtinerea de bucle(denumita si ondulatia cu Marcel).

Executarea ondulatiei cu fierul

Executarea unei coafuri cu fierul sau ondulatorul urmareste obtinerea de bucle obisnuite, normale si in spirala.

Buclele normale: se rasucesc de la radacina spre varf cat parul parul este ud procedand astfel:

-se alege o suvita de par, se piaptana in sus, orientandu-se putin in directia opusa,in asa fel ca dupa rasucire,cand fierul a ajuns la radacina,bucla sa fie asezata pe radacina proprie a suvitei alese

-se rasuceste fierul de la radacina suvitei pana cand intre bratele fierului de coafat intra si varful suvitei de par

-se scoate fierul sau ondulatorul si de obtine o bucla ca si cum ar fi fost pusa pe un bigudiu la ondulatia cu apa

-la fel se rasuceste tot parul de pe cap suvita cu suvita,dupa care trece la pieptanare,urmaridu-se obtinerea unei coafuri suple,frumoase si corespunzatoare cu cerintele modei.

Buclele in spirale (bucle frantuzesti): se pot face pe par scurt si lung,obtinandu-se o coafura moderna bazata fie pe ondule fie pe bucle lejere sau zulufi. Se procedeaza astfel:

-se alege o suvita de par care se piaptana in sus, apoi se introduce fierul de coafat sau ondulatorul la radacina,urmand ca acesta sa fie rasucit pana cand revine in pozitia initiala, iar suvita de par tinuta in mana stanga este plasata in partea stanga a fierului de coafat -se va tine astfel fierul cateva secunde pentru a da prin caldura fierului rezistenta ondulatiei la radacina suvitei de par rasucite.

-in continuare se deschide putin fierul,lasandu-l sa alunece usor pe suvita de par circa 4-5cm, apoi se inchide fierul,se rasuceste fiind tinut in mana dreapta,iar suvita de par tinuta in mana stanga va fi dirijata in directia opusa urmand ca fierul sau ondulatorul sa revina in pozitia initiala in introducere

-in continuare se deschide fierul sau ondulatorul si se rasuceste spre radacina pana cand si varfurile suvitei de par ajung in interiorul fierului de coafat sau ondulatorului -la fel se procedeaza cu tot parul, dupa care urmeaza pieptenarea care se face cu ondulatia.

Executarea ondulatiei"Marcel'

Ondulatia "Marcel' se realizeaza in doua etape:

Ø      formarea buclelor cu fierul;

Ø      formarea ondulatiei propriu-zise din bucle.

Formarea buclelor cu fierul se realizeaza in felul urmator: in functie de coafura dorita se desparte parul, daca este nevoie, printr-o carare, apoi se imparte in suvite egale de cea 2-cm. Rularea parului se incepe de langa pielea capului (cca 1 cm distanta) si nu de la varful suvitei. Fierul se introduce deasupra, avand partea scobita sub suvita de par care se ridica cu mana stanga.

Se incepe cu bucla de langa contur. Toate buclele se ruleaza in jos, inspre pielea capului. In timpul rularii, suvita de par se tine intre degetele mainii stangi.

Se executa miscari de deschidere si inchidere (batai) ale fierului, rasucind parul in spirala in jurul lui. In timpul "bataii', fierul nu se inchide strans niciodata, el se lasa mereu usor intredeschis, pentru a nu increti suvita.

Fierul se mai rasuceste de cateva ori pana nu se mai simte varful suvitei intre bratele acestuia, procedandu-se, in general, asa cum s-a aratat la obtinerea buclelor cu fierul.

Inainte de a se elibera, fierul se mai tine cateva clipe in par, pentru ca acesta sa se incalzeasca bine, apoi se executa o miscare de retragere, eliberandu-1 astfel din par.

Cu mana dreapta se scoate fierul din par, iar cu mana stanga se tine bucla, care se fixeaza cu ajutorul unui clips ca un melc plat (din aceasta cauza, buclele se mai numesc si melci).

Formarea ondulatiei propriu-zise. Daca se urmareste obtinerea unei ondulatii mai rezistente sau se onduleaza un par mai dificil, se procedeaza in felul urmator:

Se calca usor cu fierul pe urmele ondulatiei rezultate din buclele executate ante-rior. Dupa ce s-au executat bucle pe toata suprafata capului, este mai usoara realizarea unei ondulatii adanci si durabile. Pentru formarea ondulelor nu se mai intrebuinteaza un fier infierbantat, ci numai bine incalzit. Daca dupa despartirea parului se marcheaza, cu ajutorului pieptenului, forma ondulelor, acestea se formeaza de la sine. Aspectul curat al unei coafuri este dat de executarea corecta a ondulei de la contur, care se obtine prin introducerea fierului cat mai aproape de radacina parului.

Se piaptana parul tinand pieptenele cu mana dreapta, iar cu stanga se marcheaza usor locul ondulelor, apoi fierul, nu prea infierbantat, se introduce cu partea scobita in par, cat mai aproape de pielea capului.


Se executa miscari semicirculare, fara oprire, pana se obtine adancirea suficienta a ondulei. Miscarea urmatoare se face in sens invers, cu fierul intredeschis, care ajunge din nou cu santul in jos. Adancitura ondulei, mai accentuate sau mai putin accentuate, depinde de calitatea parului.

Printr-o alta semiintoarcere a fierului se formeaza cantul superior al ondulei. Batand fierul de repetate ori se adanceste ondula. Cand se ajunge la cantul ondulei se intredeschide fierul si se face o intoarcere completa a acestuia. Prin aceasta se face pregatirea ondulei urmatoare.

Intrucat prin executarea anterioara a melcilor, parul a fost dinainte preparat pentru ca ondulele sa fie cat mai naturale, se face o semirotire a fierului, precedat de pieptene. Fierul se intredeschide si se scoate usor din par printr-o alunecare fina, pentru a nu forma canturi accentuate ale ondulei.

Pentru a se prelucra mai bine, parul de la contur se ridica odata cu ondula executata, introducandu-se fierul, ajutat de pieptene, in parul de dedesubt. La aceasta operatie, pieptenul trebuie sa sustina parul de pe tample, pentru a se putea obtine o ondula supla si naturala deasupra urechii.

La executarea ondulei de la ureche, se cere multa atentie la prelucrarea varfurilor parului, care fiind ondulate pot sa se rasuceasca din nou in partea cealalta. Ele se prind usor si se prelucreaza cu fierul intredeschis.

Se tine pieptenul inaintea fierului si se rasucesc varfurile parului cu ajutorul acestuia, aranjandu-le in forma dorita. Se desprinde suvita care a fost fixata sus (fasia gata ondulata), se piaptana peste celelalte ondule si se face unificarea ei cu ondulele de deasupra. Astfel se incheie lucrarea din partea dreapta.

Partea mai mica a coafurii (partea stanga) este, de obicei, mai dificil de lucrat. Se incepe de langa contur (langa carare), se introduce fierul intredeschis de mai multe ori in par, pentru ca tot intredeschis sa poata fi scos usor din par in directia ondulei.

Se cere o mare atentie la executarea ondulei de deasupra urechii. in aceasta faza nu se executa o contraapasare, o marcare prea accentuata a ondulei, parul avand o pozitie culcata peste fier.,

Pentru a se obtine o ondulatie egala si uniforma, ondulele se executa concomitent cu ajutorul fierului si al pieptenului.

Pentru formarea unei ondule frumoase se reia miscarea anterioara, iar fierul      se intredeschide, scotandu-se astfel mai usor din par. In continuare se reface imbinarea ondulelor de pe toata suprafata capului, lucrare la care ne servim tot de fier si de pieptan.

Pentru a obtine un rezultat pozitiv la executarea ondulatiei cu fierul, trebuie sa se respecte anumite conditii. Un par prea uscat nu da rezultate bune. De aceea se recomanda pentru parul uscat un spalat prealabil cu o substanta grasa, de exemplu o emulsie uleioasa sau cand parul este uscat la varfuri, se recomanda o mai buna periere a acestuia cu ulei sau cu o crema hidratanta. In cazul parului gras nu se va mai administra nici un tratament prealabil

Frizuri buclate pe par mediu

. Pentru anumite ocazii: Bucle stil baroc. Pe parul natural sau cu permanent, se aplica fixativul pentru forma si se onduleaza suvita cu suvita cu ondulatorul. Pana ce se racesc, se prind cu clame, apoi se desfac doar cu degetele.

Bucle spiralate: nu in toate zilele, dar pentru anumite ocazii merita osteneala. Parul este drept, mai lung de umeri. Suvite mai groase se ruleaza vertical pe ondulator, de la varf pana la tampla. Se prind cu clame si se lasa sa se      raceasca, se pulverizeaza spray-ul pentru forma si se aranjeaza doar cu degetele.

3. Bucle tip "tirbuson" in par natural sau drept, rulat pe ondulator si impartit in suvite pe care se aplica gel modulator.

4.Freza spiralata: se aplica gelul modelator, parul se imparte in suvite si se onduleaza cu fierul.

"Ladylike": cu carare intr-o parte. Parul de pe frunte si din lateral se onduleaza cu fierul, iar partile se piaptana cu gel.

6.Bucle romantice: parul se intoarce cu un ondulator de grosime mijlocie; i se da forma doar cu degetele.

7.Freza de afaceri": parul se ruleaza in spate pe un ondulator de grosime mijlocie. Se piaptana in spate cu mult gel modelator.

Frizuri buclate pe par lung

1. Foarte feminin: par lung cu un contur in scari. Dupa ce s-a uscat cu foenul, varfurile se intorc cu ondulatorul.

2. Coada de cal se ruleaza pe ondulator; dupa ce s-a racit se tapeaza.

3"Buclata": parul se intinde cu peria si se leaga sus in doua codite. Se fac buclele cu ondulatorul.

4.,,Bucle Diva": Parul se rasuceste cu un ondulator de marime mijlocie. Varfurile se usuca cu o perie rotunda.

Aparate si produse folosite la ondulatia parului

cu fierul sau ondulatorul

Aparate folosite la ondulatia cu fierul sau ondulatorul

Ondulator de par

Fier de ondulat

Produse folosite la ondulatia cu fierul sau ondulatorul

Spuma de par

Fixativ de par

Norme de protectie a muncii

In tara noastra sunt stabilite prin lege masurile de protectie si securitate a muncii,precum si normele de igiena a muncii.

Necunoastarea sau nerespectarea lor se sanctioneaza dupa gravitate.In acest scop s-au elaborate instructaje amanuntite privind conditiile specifice din fiecare sector de activiate,care trebuie cunoscute de fiecare lucrator.

1)Instalatiile electice, ca si aparatele electrice cu care se lucreaza in aceste ateliere vor fi controlate periodic de catre tehnicienii autorizati.

2)Ustensilele si aparatele electrice cu care se lucreaza vor fi in cea mai buna stare de functionare.

3)Aparatele electrice vor fi tinute numai de maner.

4)Prelungitorul de la feon si casca sa fie in buna stare de functionare si fara improvizatii.

5)Manerele de la aparatele electrice trebuie sa fie bine fixate si sa permita bine prinderea.

6)Orice defectiune ivita la instalatiile aparatelor sau a tablourilor electrice va fi anuntata la electricianul de serviciu.

7)Iluminatul atelierelor se va realize astfel incat sa asigure desfasurarea optima a programului de lucru.

8)Ventilatia naturala sau artificiala a atelierelor va fi asigurata cu mijloace naturale sau mecanice incat sa permita aerisirea normala.

9)Este interzis a se lucra fara echipament de protectie sau cu echipament murdar.

10)Ustensilele prevazute cu articulatii trebuie sa aiba o constructie solida, san u prezinte jocuri in articulatii.

11)In cazul imbolnavirii lucratorului acesta trebuie sa se prezinte imediat la doctor.

12)Este obligatoriu cunoasterea baremului de medicamente din dulapul sanitar, in ce scop si cum se utilizeaza aceste medicamente

Bibliografia

338 de frizuri- Margit Rudiger- Renate V. Samson

Coafura de la A la Z- Nineta Dumbrava

www.divahair.ro

Stil si inspiratie in coafura- Monica NemesuPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6856
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved