Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


AMBALARE, MARCARE, TRANSPORT Sİ DEPOZİTARE

Cosmetica frumusete+ Font mai mare | - Font mai micAMBALARE, MARCARE, TRANSPORT Sİ DEPOZİTAREProdusele cosmetice realizate in tara sau cele importate trebuie sa aiba calitatea si compozitia chimica conform standardelor interne si internationale, sa fie insotite de certificat de calitate si aviz sanitar eliberat de Ministerul Sanatatii, astfel incat sa nu constituie un pericol pentru sanatatea populatiei care le utilizeaza, prin continutul lor chimic, microbiologic, toxicologic, parazitologic sau al poluarii radioactive.

Agentii economici care fabrica produse cosmetice sunt obligati ca, la fabricarea acestora, sa utilizeze numai materii prime si materiale care sa corespunda conditiilor de calitate prevazute de standarde, caiete de sarcini, specificatii tehnice, norme sanitare, precum si norme de protectie a mediului in vigoare.

Materiile prime utilizate vor fi verificate prin analiza in laboratoarele firmei producatoare. Materiile prime si materialele folosite la fabricarea produselor cosmetice trebuie aprobate de organismele specializate ale Ministerului Sanatatii. Materiile prime vor fi insotite de certificate de calitate, care sa ateste ca performantele lor corespund parametrilor inscrisi in standardele sau normele de calitate.

Produsele cosmetice pot fi fabricate sau importate numai de catre agentii economici care au obtinut abilitarea si avizul sanitar al Ministerului Sanatatii.
Pentru produsele cosmetice fabricate in Romania, raspunderea pentru calitatea acestora revine agentului economic sub a carui marca se produc si se comercializeaza acestea.
In cazul produselor cosmetice si al materiilor prime provenite din import, raspunderea pentru calitatea acestora revine agentului economic care a efectuat importul.
Se interzice comercializarea altor produse cosmetice decat cele prevazute in avizul sanitar eliberat de Ministerul Sanatatii pentru a fi comercializate pe teritoriul tarii.

Ambalajele folosite pentru produsele cosmetice trebuie sa asigure mentinerea calitatii si cantitatii acestora, sa fie realizate din materii reciclabile si sa aiba asigurate conditiile de valorificare sau eliminare ecologica. Materialele de ambalare si ambalajele utilizate pentru produsele cosmetice trebuie sa fie avizate din punct de vedere sanitar de catre Ministerul Sanatatii. Ambalajele trebuie sa fie curatate, uscate, neinfectate, fara miros si sa asigure integritatea produselor.

Etichetarea si marcarea produselor cosmetice vor cuprinde obligatoriu elemente de identificare a produsului, a producatorului, a tarii in care au fost fabricate si ambalate, termenul de valabilitate, indicatiile si precautiile de folosire a acestora. Produsele cosmetice se comercializeaza numai in cadrul termenului de valabilitate stabilit. Se interzice prelungirea termenului de valabilitate expirat, prin reetichetare sau reambalare de catre producator. Comercializarea produselor cosmetice fara termen de valabilitate sau cu termen de valabilitate expirat este interzisa.

Este interzisa prezentarea prin publicitate a altor valori ale parametrilor calitativi ai cosmeticelor decat cele efectiv realizate.

La manipularea, transportul si depozitarea produselor cosmetice se vor asigura conditii igienico-sanitare care sa permita mentinerea stabilitatii parametrilor calitativi si a salubritatii acestora. Transportul produselor cosmetice se va face cu mijloace de transport acoperite, aerisite, uscate si igienizate. Fiecare lot de livrare va fi insotit de documentele de certificare a calitatii, intocmite conform dispozitiilor legale in vigoare.
Pastrarea si depozitarea cosmeticelor se vor face in spatii curate, pe rafturi sau gratare aerisite, curatate si dezinfectate, ferite de razele solare si de surse directe de caldura si inghet.
Se vor evita orice conditii de pastrare, depozitare si transport care ar putea afecta calitatea produselor cosmetice, astfel incat utilizarea acestora sa nu puna in pericol sanatatea populatiei.

Produsele cosmetice se comercializeaza numai in spatii autorizate de organul sanitar teritorial al Ministerului Sanatatii. Se pot comercializa numai produsele cosmetice testate si certificate (avizate) de Ministerul Sanatatii, conform normelor legale, si care respecta conditiile de calitate din standardele specifice fiecarui produs, astfel incat acestea sa nu afecteze sanatatea populatiei.

Se interzice livrarea si se retrag de la comercializare produsele cosmetice la care organele abilitate de lege sau specialistii aflati in control constata deprecierea parametrilor calitativi si cantitativi prevazuti de standarde, produse ce ar putea afecta sanatatea populatiei.

Produsele cosmetice puse in vanzare pe piata nu trebuie sa pericliteze sanatatea umana si nici sa fie testate pe animale sau sa contina ingrediente sau combinatii de ingrediente testate pe animale.
Aceste principii generale sunt cuprinse in noua Lege privind produsele cosmetice nr. 379 din 4 octombrie 2004 si asigura libera circulatie a marfurilor, potrivit practicii internationale comune cu cea a statelor membre ale UE.
Armonizarea prevederilor legislatiei cu acquis-ul comunitar consta in interzicerea testarii pe animale a produselor finite si a ingredientelor, incepand cu data la care aceste teste trebuie inlocuite prin metode alternative validate sau stabilite de catre Comisia Europeana; interzicerea folosirii substantelor carcinogene, mutagene si toxice pentru reproducere; mentionarea pe eticheta produselor a ingredientelor alergene; marcarea pe eticheta produselor a perioadei dupa deschidere. Produsele cosmetice pot fi puse pe piata numai daca pe recipient si pe ambalaj informatiile privind ingredientele sunt inscriptionate vizibil, lizibil si cu caractere care nu se sterg usor. De asemenea, pe ambalaj trebuie indicate numele sau denumirea producatorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piata, stabilite de UE, sau abrevierea, daca astfel pot fi identificate persoanele respective; sediul sau adresa din statul membru UE a producatorului sau a persoanei responsabile pentru introducerea pe piata in UE a unui produs cosmetic importat sau abrevierea sa atat timp cat este posibil de identificat; tara de origine pentru produsele fabricate in afara statelor membre ale UE. Ministerul Sanatatii nu poate interzice, restrange sau impiedica introducerea pe piata a produselor cosmetice care indeplinesc conditiile prevazute de lege. Amenzile pot ajunge pana la 100 milioane de lei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2988
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved