Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

COLEGIUL CENTRAL AL ANTRENORILOR

Sport+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

COLEGIUL CENTRAL AL ANTRENORILOR

DEFINITIA PERFORMANTEI SPORTIVE

OLIMPISMUL IN ANTICHITATE
INTRODUCERE IN OLIMPISM
EDUCATIA OLIMPICA - MODALITATE DE CELEBRARE A OLIMPISMULUI
JOCURILE OLIMPICE MODERNE SI PROBLEME CU CARE S-A CONFRUNTAT MISCAREA OLIMPICA
ROMANIA LA JOCURILE OLIMPICE

COLEGIUL CENTRAL AL ANTRENORILOR

CAPITOLUL I - CERINTE DE VARSTA

  1. DIVIZIA A1si A2: fara cerinte de varsta.
  2. CAMPIONATUL NATIONAL DE JUNIORI: in anul competitional 200 -2007 vor participa sportivii (m+f) nascuti in anul 1988 si mai tineri.
  3. CAMPIONATUL NATIONAL DE CADETI: in anul competitional 2006-2007 vor participa sportivii (m+f) nascuti in anul 1990 si mai tineri.
  4. CAMPIONATUL DE SPERANTE: in anul competitional 2006-2007 vor participa sportivii (m+f) nascuti in anul 1992 si mai tineri.
  5. CAMPIONATUL DE MINI-VOLEI: in anul competitional 2006-2007 vor participa sportivii (m+f) nascuti in anul 1994 si mai tineri.


CAPITOLUL II - CERINTE DE INALTIME (TALIE)

Pentru anul competitional 2006-2007, Colegiul Central al Antrenorilor a hotarat, ca echipele inscrise in competitiile organizate de Federatia Romana de Volei, sa participe fara a avea impuse conditii de talie.

CAPITOLUL III - CERINTE TEHNICO-TACTICE

In campionatele rezervate sperantelor echipele trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

sunt obligate sa joace in sistemul  4+2  (cu 2 ridicatori in teren) pe toata durata jocului. Ridicatorul din linia a doua este obligat ca din orice zona a acestei linii sa faca intrare pentru a da pas, cel putin din preluarea mingiei din serviciu. Nerespectarea acestei cerinte a Colegiului Central al Antrenorilor va fi consemnata de catre arbitrii in foaia de arbitraj, si va conduce la sanctionarea antrenorilor fara a influenta rezultatul jocurilor.

Colegiul Central al Antrenorilor a hotarat ca termene de depunere a documentelor de planificare :

pentru DIVIZIA A1 : 17.09.2006

pentru DIVIZIA A2 : 17.09.2006

pentru JUNIORI : 17.09.2006

pentru CADETI: 17.09.2006

pentru SPERANTE : 01.10.2006

pentru MINI-VOLEI : 01.10.2006

CAPITOLUL IV - CERINTE DE REGULAMENT

Timpul tehnic este obligatoriu pentru toate esaloanele.

Inaltimea fileului este : - la mini-volei 210 cm (m+f)

- la sperante 220 cm (f)

238 cm (m).

Echipele de seria A1 si A2, pot transfera din strainatate un numar nelimitat de sportivi. Pe tot parcursul jocului pot fi folositi in teren un numar nelimitat de jucatori straini.

Echipele de juniori si cadeti pot efectua transferuri de jucatori straini in aceleasi conditii.

CAPITOLULV - ORIENTARE METODICA

PROGRAMA ( CURRICULUM )

PENTRU UNITATILE SCOLARE CU

PROGRAM SPORTIV - VOLEI

Profesor LAZARESCU DAN

A. NOTA DE PREZENTARE

Elaborarea programei izvoraste din necesitatea unificarii continutului si metodologiei instruirii voleibalistice la nivelul esaloanelor de juniori, in acord cu tendintele si orientarile jocului si pregatirii intalnite in practica performantei actuale.

Programa (curriculum) se adreseaza grupelor constituite in unitatile de invatamant cu program sportiv (cluburi sportive scolare, clase cu program sportiv in invatamantul gimnazial si liceal - filiera vocationala).

In vederea evidentierii prioritatilor instructive de pe traseul metodologic al devenirii voleibalistice, programarea este astfel structurata:

A. Nota de prezentare

B. Conceptia de pregatire voleibalistica

C. Selectia jucatorilor

D. Probe pentru verificarea pregatirii tehnico - tactice si standarde finale

E. Continutul instruirii diferentiat pe nivele de pregatire (A - incepatori,

B - avansati I, C - avansati II, D - performanta ) cu precizarea :

I. obiectivelor cadru si de referinta

II. modelului de joc

III. continutului instruirii

1. pregatire fizica

2. pregatire tehnico-tactica

3. pregatire teoretica

4. pregatire psihologica

IV. standardelor finale

Continutul acestei programe a fost analizat si avizat de C.C. al Antrenorilor si aprobat prin Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii nr. 3539 din 05.04.2000.

Finalitatile care au orientat elaborarea programei sunt :

- specializarea elevilor in practicarea ramurii de sport volei;

- realizarea unui nivel de pregatire competitiva, in raport cu varsta de obtinere a performantelor sportive in jocul de volei;

- afirmarea la nivel national si international a elevilor capabili de performante superioare si integrarea acestora in loturile reprezentative;

- pregatirea sportiva practica si teoretica necesara promovarii examenelor de capacitate, bacalaureat si de admitere in invatamantul superior de profil;

- pregatirea practica teoretico-metodica necesara integrarii in activitatea sportiva de performanta si in viata sociala.

Programa este structurata pe nivelurile de pregatire specifice activitatii instructive si competitionale, respectiv pentru grupe/clase de incepatori , avansati si performanta.

Constituirea grupelor de nivel, durata stadiilor de instruire si criteriilor de promovare sunt cele elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii in reglementarile referitoare la unitatile sportive scolare.

Pentru fiecare nivel de instruire, programa stabileste obiectivele cadru, de referinta, continuturile instruirii si standardele de performanta care trebuie realizate la incheierea fiecarui stagiu de pregatire, ele reprezentand criteriile de promovare la un nivel superior de instruire.

Obiectivele cadru sunt proprii fiecarui nivel de pregatire, directionand continutul instruirii si generand obiectivele de referinta specifice care se exprima prin rezultatele obtinute pe parcursul respectivului stagiu de instruire.

Continuturile instruirii sunt structurate pe componentele pregatirii fizice, tehnico-tactice, teoretice, psihologice, in acord cu cerintele modelelor intermediare de joc, preconizate pentru fiecare nivel de instruire. De asemenea, programa sintetizeaza modelul de joc propriu fiecarui nivel de instruire in care jucatorul sa poata integra continutul actiunilor tehnico-tactice invatate si cu care sa poata participa la jocul competitional rezervat esalonului respectiv de varsta si de instruire.

Ani de instruire Varsta (ani) Nivel de instruire Model de joc Esalon competitional

1. 11-12 4:4 cu efectiv

Incepatori Minivolei

12-13 si teren redus

3. 13-14 joc 6:6

Avansati I Sperante

14-15 4T+2R

5. 15-16 joc 6:6

Avansati II Cadeti

6. 16-17 4T+2R

17-18 joc 6:6

Performanta Juniori

8. 18-19 5T+1R

Alaturi de obiectivele si continutul instruirii in cadrul fiecarui nivel de pregatire, programa precizeaza si finalitatile sub forma standardelor de instruire pe care trebuie sa le atinga jucatorul, privind acumularile continutului actiunilor jocului si a nivelului parametrilor psiho-somato-motrici pe care actiunea de selectie trebuie sa le evidentieze.

2. CONCEPTIA DE PREGATIRE SPORTIVA

Paralel cu extinderea ariei de practicare si a popularitatii la scara mondiala (peste 180 tari afiliate la F.I.V.B. si o suta de milioane de jucatori legitimati) voleiul cunoaste o puternica dezvoltare atat in privinta parametrilor de continut si structura, cat si a nivelului solicitarii jucatorilor in plan psihic, biomotric si tehnico-tactic.

Caracteristicile diferitelor scoli voleibalistice se generalizeaza la nivel mondial. Inaltimea crescuta a jucatorilor dublata de forta deosebita in atac si apararea cu accent pe blocaj, promovate de scoala europeana, alaturi de organizarea foarte variata si rapida a atacului impreuna cu apararea bazata pe jocul acrobatic si eficient al liniei a II-a promovat de scoala asiatica, sunt atributele strategice propagate la nivelul voleiului actual.

Noile prevederi ale regulamentului de joc (nesanctionarea primei lovituri, realizarea punctelor indiferent de executia serviciului, lovirea mingii cu piciorul, aparitia jucatorului "libero"), impune modificari esentiale in continutul actiunilor si modelelor de joc in orientarea selectiei si a prototipului jucatorului specializat si nu in ultimul rand in continutul si metodologia pregatirii sportivilor si a echipei.

Necesitatea cunoasterii caracteristicilor actualului model de joc, a tendintelor lui de dezvoltare si a elementelor de progres constituie o cerinta esentiala dupa care antrenorul trebuie permanent sa se orienteze.

Sintetizand elementele de strategie pe care antrenorul trebuie sa se bazeze in stabilirea conceptiei de joc si pregatire a esaloanelor de juniori, aceasta trebuie sa porneasca de la parametrii actualului model de joc si jucator intalnit in practica voleibalistica mondiala :

- jocul este gandit si realizat pana la mici detalii tehnico-tactice, lipsind improvizatiile nepregatite in mod special, echipele desfasurand un joc de regularitate , fara oscilatii ale eficientei actiunilor de joc si ale evolutiei scorului;

- specializarea jucatorilor pe posturi si zone de eficacitate maxima in linia I si a II-a pentru atac, blocaj si preluare se realizeaza pe un fond larg de pregatire in cadrul specializarii jucatorilor ridicatori, de blocaj central si de preluare (jucatorul libero);

- ideea implicarii jucatorilor in joc este aceea a valorificarii maximului randament in cadrul sistemului cu 5 tragatori si 1 ridicator in atacul bazat pe viteza de construire combinativa a actiunilor cu intrarea ridicatorului din toate zonele la preluarea serviciului si cu participarea la finalizarea in 3 momente succesive (de "baza", "surpriza" si "siguranta" ) a tragatorilor din linia I si a-II-a;

- apararea isi suplimenteaza contributia in balanta victoriei, organizandu-se in sistemul cu jucatorul 6 retras, cu blocaj individual impotriva atacului combinativ si cu blocaj in grup la atacul din ridicare lenta;

- in privinta continutului actiunilor tehnico-tactice individuale si colective din bagajul jucatorilor, acestea tind sa se imbogateasca pe linia specializarii, determinat de necesitatea obtinerii unei eficiente crescute in joc;

- prezenta in echipe a jucatorilor foarte inalti si cu un potential motric deosebit, constituie o necesitate a depasirii apararilor din ce in ce mai inalte si mai bine organizate, travaliul motric si uzura nervoasa fiind ridicate la cote superioare.

Rigorilor competitiei si pregatirii nu le pot face fata decat jucatorii care au acumulat in etape succesive un inalt nivel al eficientei actiunilor tehnico-tactice de joc, un potential psiho-biomotric superior dezvoltat impreuna cu o deosebita gandire tactica si experienta de joc. Pentru obtinerea acestor finalitati este obligatorie insusirea continutului preconizat pentru fiecare nivel de instruire. Trecerea jucatorului intr-un stagiu superior de instruire nu este limitata in timp, ea fiind conditionata de insusirea continutului si de indeplinirea cerintelor precizate prin standardele finale pentru respectivul nivel valoric.

Drumul spre marea performanta are de strabatut mai multe etape, cu obiective, continuturi, sarcini, mijloace si criterii de actionare bine precizate si diferite de la un nivel de instruire la altul, in dependenta de potentialul real si de nivelul acumularilor pe care le realizeaza fiecare jucator.

Traseul instruirii voleibalistice in cadrul unitatilor de profil va fi structurat si se va realiza pe niveluri de pregatire cu obiective de selectie , instruire si joc specifice fiecaruia si integrate conceptiei unitare a pregatirii voleibalistice elaborate de forul de specialitate al Federatiei Romane de Volei .

In acest context conceptual, strategia activitatii pe care profesorul trebuie sa o materializeze este urmatoarea :

- pentru nivelul incepatorilor: insusirea si consolidarea corecta a tuturor actiunilor jocului (fara a le accentua pe linia specializarii), dezvoltarea armonioasa si cresterea complexa a nivelului indicilor capacitatii motrice, atat in privinta priceperilor si deprinderilor de baza cat si a calitatilor motrice, viteza si indemanare;

- pentru nivelul avansati I (categoria sperante), obiectivul prioritar vizeaza: automatizarea aspectelor dominante din componenta tehnico-tactica a actiunilor de joc si dezvoltarea la un nivel superior a capacitatii motrice specifice fiecarei actiuni de joc;

- pentru nivelul avansati II (cadeti), obiectivul prioritar il constituie: perfectionarea actiunilor de joc potrivit specializarii pe posturi si realizarea unui nivel superior al dezvoltarii suportului functional si motric specific, dependent de potentialul real al jucatorilor;

- pentru nivelul performanta (juniori), obiectivul strategic se centreaza pe: optimizarea actiunilor de joc integrate tacticii colective si subordonate cerintelor de eficienta ale competitiilor, dublata de necesitatea realizarii unui inalt nivel de pregatire fizica si psihica specifica.

Instruirea voleibalistica trebuie realizata ca un proces specializat de dezvoltare si formare a personalitatii jucatorului, actionand in directia realizarii unei capacitati maxime de performanta, considerata atat integral cat si pe componentele ei biologice, tehnico-tactice, motrice, psihologice si teoretice.

Cresterea eficientei procesului de instruire in sensul apropierii lui de conditiile organizarii si desfasurarii jocului, impun adoptarea orientarilor noi in metodologia invatarii actiunilor de joc in cadrul unor structuri complexe, predarea si exersarea in conditii apropiate si de joc si perfectionarea actiunilor si a jocului in conditii de efort.

In metodologie, profesorul va avea in vedere urmatoarele prioritati :

- impletirea componentelor pregatirii sa se faca astfel incat componenta tehnica sa apara permanent pe primul plan iar in cadrul acesteia sa se acorde prioritate primei lovituri (preluarea) si actiunilor de aparare ;

- incadrarea executiei actiunilor in modelul jocului si folosirea unui volum mare de repetari la actiunile de baza;

- folosirea paralela a cailor instruirii: separat pe componente, dar si imbinate ( fizic + tehnic, tehnic + tactic, fizic + psihologic, etc);

- invatarea globala a jocului fiind principala directie de instruire, se va actiona permanent pe integrarea si perfectionarea actiunilor in cadrul structurilor jocului.

Pentru sporirea eficientei metodologice in traseul invatarii actiunilor de joc incepand cu initierea-fixarea, consolidarea si terminand cu perfectionarea si valorificarea actiunilor, profesorul va parcurge in demersul metodologic urmatoarele secvente operatorii:

1- exersarea ansamblului actiunii in conditii usurate ;

2 - repetarea ansambului cu accent pe consolidarea aspectului dominant din actiune ;

3 - exersarea actiunilor in conditii apropiate de joc.

Aceste prime secvente operatorii corespund etapelor de fixare si consolidare a actiunilor, iar perfectionarii si valorificarii le revin urmatoarele secvente :

4 - repetarea ansamblului cu accent pe automatizarea aspectelor dominante din componentele actiunii (tehnic, tactic, fizic);

5 - exersarea actiunii in conditiile cerintelor calitatii motrice dominante;

6 - repetarea ansamblului actiunii, cu accent pe constanta si eficacitate;

7 -exersarea actiunii in conditii de joc si care il depasesc.

In continutul programei, actiunile tehnico-tactice sunt esalonate pe aceste etape ale invatarii, pentru a orienta foarte precis activitatea profesorului vizand obiectivele si mijloacele pe care sa le utilizeze in pregatire. De asemenea, sunt evidentiate prioritatile privind actiunile de baza, (notate cu B) si cele secundare (notate cu S), ca si ponderea de importanta mica (1), medie (3) sau mare (5), care trebuie sa i se acorde in instruire.

Metodele si mijloacele utilizate in diferitele stadii de pregatire trebuie sa corespunda acestei metodologii moderne de invatare si perfectionare, asigurand volumul si intensitatea, necesare unui progres constant al jucatorilor si integrarea echipei in sistemul competitional. Instruirea trebuie realizata in acord cu cerintele participarii la competitiile rezervate respectivului esalon de varsta, trebuind sa armonizeze pregatirea individuala a jucatorului in acord cu potentialul si nivelul acumularilor cat si cu cerintele integrarii lui in cadrul echipei. Pentru a face fata volumului de pregatire stabilit si participarea eficienta la sistemul competitional pe tot parcursul pregatirii sportive, o atentie deosebita trebuie sa se acorde factorilor psihologici implicati in pregatire si concurs, profesorul desfasurand o sustinuta munca educativa care sa-i permita integrarea corecta a sportivului in activitatea scolara si asigurarea unui regim de efort, refacere si folosire rationala a timpului liber.

In derularea procesului de pregatire, se vor avea in vedere particularitatile morfologice, functionale si psihice specifice varstei si sexului elevilor, valorificandu-se la maximum posibilitatile individuale in specializarea jucatorilor pe posturi.

Continuturile instruirii sportive trebuie sa fie permanent imbunatatite prin reactualizarea si imbogatirea cu noutati, in asa fel incat sa se poata indeplini cerintele de pregatire si concurs existente in modelul actual si de perspectiva, preconizat pentru nivelul (grupa) respectiv de instruire.

Cuprinderea elevilor in cadrul nivelelor de instruire se realizeaza pe baza cerintelor preconizate in sistemul national de selectie pentru sportul de performanta si a standardelor de instruire preconizate de programa.

3. SELECTIA JUCATORILOR

Selectionarea elementelor cu aptitudini deosebite pentru practicarea voleiului presupune o activitate sustinuta cu rabdare si deosebita competenta pedagogico-stiintifica. Ea trebuie sa realizeze alegerea elementelor "supradotate" pentru performante de varf care reclama solicitari la limita maxima a efortului specific psiho-somato-functional si tehnico-tactic. In selectie trebuie pornit de la cunoasterea celor doua realitati: individul si particularitatile jocului ce prefigureaza cerinte de ordin morfologic, functional, psihologic, cinematic, pedagogic. Ea trebuie desfasurata pe etape, bazandu-se pe corespondenta dinamicii dezvoltarii psiho-fizice si motrice a copiilor, cu solicitarile complexe si in acelasi timp specifice voleiului. Ea implica un ansamblu de verificari periodice capabile sa confirme aptitudinile copilului, asa cum se manifesta acestea concret in procesul de instruire sportiva.

Avand in vedere ca ea trebuie sa opereze continuu de la incepator pana la nivelul marii performante, adresandu-se unor organisme aflate in plin proces de crestere si maturizare psiho-biologica cu o oarecare doza de imprevizibilitate, selectia trebuie sa includa atat activitati de diagnoza cat si de prognoza care sa prefigureze un model al jucatorului in acord cu cerintele modelului de joc. In acest context, selectia trebuie desfasurata pe etape intocmai ca si pregatirea :

- selectia primara sau de orientare cu o durata de 2 - 3 ani , in care accentul cade pe depistarea elementelor dotate si initierea in jocul de volei (organizatoric se constituie grupa de incepatori) si in care principalele criterii de selectie in ordinea importantei sunt : tipul constitutional, trasaturile de personalitate si nivelul dezvoltarii calitatilor si deprinderilor motrice generale;

- selectia secundara sau intermediara are loc in general post-pubertar, realizandu-se pa baza acelorasi cerinte, iar accentul cade pe invatarea si perfectionarea actiunilor tehnico-tactice, potrivit specializarii si participarii in competitii (grupe de avansati);

- selectia finala sau decisiva pentru marea performanta se realizeaza dupa 17 - 18 ani, cand se pun bazele perfectionarii la un inalt nivel al actiunilor de joc, necesare dobandirii maiestriei sportive (grupele de performanta). Pentru acest nivel, cerintele selectiei vizeaza trasaturile de personalitate, calitatile si deprinderile motrice complexe si specializarea pe posturi.

Pentru reusita selectiei, antrenorul se va baza pe urmatorul ansamblu de criterii :

- a) medicobiologice (starea sanatatii, integritatea functionala globala, nivelul de dezvoltare fizica);

- b) somatice (inaltime, anvergura, tip constitutional);

- c) capacitatea motrica (calitatile motrice viteza si indemanare, capacitatea de insusire a deprinderilor specifice;

- d) psihologic (gradul dezvoltarii aptitudinilor, motivatia, afectivitatea, tipul temperamental si trasaturile de personalitate.

Pentru obiectivizarea aprecierilor privind potentialul real al copiilor integrati in procesul de selectie continua si pregatire, antrenorul va trebui sa opereze pe baza unui sistem complex de evaluari a nivelului de dezvoltare a calitatilor motrice, a insusirii priceperilor si deprinderilor specifice, a potentialului psihic, etc. Testarea si verificarea potentialului motric pentru nivelul incepatorilor si avansatilor se realizeaza pe baza celor 8 probe ale testului de capacitate fizica cunoscut sub denumirea de "Standard Fitness Test", obligatorie fiind realizarea a cel putin 480 de puncte conform tabelei de punctaj.

La nivelul esaloanelor de performanta se vor utiliza probele Federatiei Romane de Volei de evaluare a potentialului motric pentru ai caror indici se vor stabili praguri valorice comparabile cu nivelul international :

1 - obtinerea celui mai inalt punct in saritura :

- de pe loc cu o mana

- cu elan cu o mana ( atac )

- cu elan cu doua maini ( blocaj )

Valoarea indicelui de saritura se calculeaza astfel :

Inaltimea

Jucatorului Saritura Inaltime Saritura Inaltime

Inaltimea X blocaj _ fileu + atac _ fileu

Fileului      NOTA: F=2,24 cm M=2,43 cm

2 - deplasare laterala pe 3 m; valoarea indicelui rezulta din numarul atingerilor realizate timp de 1 minut;

3 - flexibilitatea in plan frontal; indicele este exprimat de numarul centimetrilor atinsi cu ambele brate sub nivelul planului de sprijin;

4 - flexii ale trunchiului din culcat dorsal; indicele rezulta din numarul ridicarilor de trunchi cu atingerea genunchilor picioarelor flexate, realizate in 2 reprize x 1 minut cu pauza 15 secunde;

5 - tripla saritura in lungime cu desprindere si aterizare pe doua picioare; indicele exprima lungimea parcursa prin sariturile inlantuite;

6 -alergare de viteza pe distanta de 20 m.

Valorile indicilor probelor se vor transforma in punctaj pe urmatoarea scala :

Indicele Indicele de Indicele de Indicele de Indicele de Scalarea

de deplasare flexibilitate abdomen triplusalt viteza punctajului

52 1,5 45 5,25 4,4 0,05

Prin insumare, cei 6 indici vor genera valoarea indicelui general de volei al jucatorului. La diferite varste, indicii pe plan international exprima urmatoarele praguri valorice medii la care ne vom putea raporta :.

Sex

Varsta (ani)

Talie      (cm)

Indice de sari-tura

Indice de depla-sare

Indice de flexibilitate

Indice de abdo-men

Indice de triplu

Indice de sprint

Indice de volei

MAS-     

CU-

O,60

LIN

TOP

FE-

MI-

NIN

TOP

O,40

In acord cu aceasta strategie, obiectivele pe care antrenorul isi va axa activitatea de selectie in diferitele etape ale devenirii voleibalistice a jucatorului, vor urmari :

a) - Nivelul "Incepatori"

- depistarea, atragerea si recrutarea copiilor cu aptitudini si dezvoltare psiho-somato-motrica corespunzatoare cerintelor jocului;

- tip constitutional : longilin, cu segmente lungi care anticipeaza o statura inalta (deter-minare ereditara). Valori orientative la 12 ani: fetele 165 + 3 cm , baietii 160 + 5 cm ;

- trasaturi de personalitate: disponibilitati afective, dorinta de afirmare, combativitate, cooperare, capacitate de invatare motrica si de adaptare la mediul sportiv ;

- calitati si deprinderi motrice; viteza specifica de reactie, capacitate de anticipare, indemanare (coordonarea, echilibrul, orientarea in spatiu) capacitatea de insusire si reproducere a unor deprinderi noi (procedee tehnico-tactice).

b) Nivelul "Avansati I"

- selectie permanenta corespunzator dinamicii cresterii indicilor somato-motrici si a acumularilor din continutul instruirii, paralel cu recrutarea de noi elemente dotate somato-motric si psihic care sa corespunda nivelului superior al cerintelor esalonului de varsta;

- tip constitutional: longilin cu statura inalta, in perioada (post) pubertara; valorile orientative ale inaltimii la 14 ani :

fete : 175 + 3 cm ridicatoarele : 172 cm

baieti : 180 + 3 cm ridicatorii : 175 cm

- profil psihologic: capacitatea de adaptare la solicitarile specifice din pregatire si joc, perseverenta, capacitate de concentrare a atentiei, autocontrolul, spiritul de cooperare, motivatia si creativitatea (ridicatorii);

- calitati si deprinderi motrice: viteza de executie si de reactie la obiectul in miscare, indemanarea specifica (ambidextrie, orientare in spatiu, timp), corectitudinea insusirii si stabilitatea deprinderilor specifice (actiuni de joc tehnico-tactice);

- promovarea in esalonul superior a unui numar de 4 - 6 jucatori cu potential psiho-biomotric si somatic corespunzator si cu perspective certe in privinta progresului insusirii actiunilor de joc;

c) Nivelul "Avansati II"

-selectia si promovarea jucatorilor supradotati din punct de vedere al cerintelor psiho-somato-motrice si al acumularii bagajului deprinderilor de jos specifice, corespunzator specializarii pe posturi (ridicator, jucator libero, jucator de blocaj central);

- tip constitutional: armonios proportionat, cu o statura post pubertara foarte inalta si cu ansamblul musculo-ligamentar puternic conturat. Inaltimea orientativa la 16 ani :

fete : 180 + 3 cm ridicatoarele : 175 cm

baieti : 190 + 5 cm ridicatorii : 185 cm

- profil psihologic: echilibru neuro-afectiv, concentrarea si distributivitatea atentiei, capacitatea de valorificare a acumularilor in conditii de competitie, motivatia actelor voluntare, capacitatea de autoevaluare, dorinta de afirmare, autocontrolul, integrarea si cooperarea in colectiv;

- calitati si deprinderi motrice: viteza si indemanarea in manifestarile lor specifice fiecarei actiuni, potentialul de detenta, forta exploziva, rezistenta anaeroba, progresul si stabilitatea insusirii actiunilor de joc;

- promovarea a 3 - 4 jucatori de mare perspectiva pentru esalonul superior valoric.

d) Nivelul "Performanta"

- definitivarea selectiei si promovarea jucatorilor cu dotare de exceptie psiho-somato-motrica si cu bagaj tehnico-tactic corespunzator cerintelor pe posturi la nivelul marii performante;

- tip somatic: armonios dezvoltat musculo-ligamentar, in acord cu cerintele postului si cu statura adecvata cerintelor marii performante. Inaltimea orientativa :

fete : 182 + 2 cm ridicatoarele : 180 cm

baieti : 195 + 3 cm ridicatorii : 190 cm

- profil psihologic:

*jucatorii tragatori: luciditate, capacitate de decizie, rezistenta psihica la stresul competitional, concentrare si stabilitate a atentiei, asumarea riscului, agresivitate pozitiva;

*ridicatorii: capacitate de analiza a situatiilor, claritatea gandirii, stabilitate emotionala, rezistenta la conflicte, frustrare si efort, spirit mobilizator, capacitate de concentrare, atentie distributiva, decizie rapida, sociabilitate ;

*jucator libero: capacitate de anticipare, spirit de sacrificiu, rezistenta la stres, echilibru in situatii limita ;

- calitati si deprinderi motrice: specifice, complexe si specializate in regim de detenta, de indemanare (tehnica) si de joc (rezistenta specifica);

- promovarea la esalonul diviziei B si A a minimum 2 jucatori cu potential motric

si tehnico-tactic corespunzator.

4. PROBE PENTRU VERIFICAREA PREGATIRII

TEHNICO-TACTICE

Aprecierea nivelului de insusire a continutului actiunilor de joc si a progresului realizat in diferite etape, se realizeaza prin intermediul unei complexe baterii de probe pentru care profesorul isi stabileste baremuri de evaluare individualizate la nivelul colectivului de elevi.

Nivelul "Incepatori"

- preluare (pasare) continua peste plasa, intre doi jucatori aflati la distanta mica, medie intr-un spatiu precis delimitat; se apreciaza numarul maxim al loviturilor realizate in unitate de timp;

- preluare continua spre dreapta, realizata intre 3 jucatori asezati in triunghi; se apreciaza numarul ciclurilor continue realizate contra timp;

- preluare continua in 3 jucatori, cu trecerea mingii peste plasa, la instructor; se apreciaza numarul structurilor complete efectuate intr-un timp precizat;

- joc cu efectiv redus, contra timp; se inregistreaza numarul de faze continue cu 3 lovituri;

- preluare pe o noua directie dupa o intoarcere 90 stanga-dreapta, din autopreluarea mingii ricosate de perete; se apreciaza numarul executiilor contra timp;

Nivelul "Avansati I"

- serviciul in zona precizata, de la distanta variabila (individualizat); apreciere procentuala a reusitelor;

- preluare cu 2 maini, de sus/jos, din zona delimitata spre zona ridicarii, din minge aruncata, servita de instructor; se apreciaza procentul reusitei dupa un numar de actiuni;

- organizarea celor 3 lovituri, cu preluare de jos, ridicare si atac impins pe directia elanului spre instructor; trimiterea peste plasa cu lovire de jos sau de sus, cu 1 - 2 maini (serviciu, pasare);

- joc cu efective si terenuri reduse, cu accent pe constanta in actiune; se apreciaza individual actiunile bune, gresite si continue calculand procentual eficienta.

Nivelul "Avansati II"

- serviciul in zona si suprafata precis delimitata; apreciere procentuala a reusitei;

- preluare cu amortizare spre zona ridicarii, din atacul efectuat peste plasa, din stand pe obstacol; procentul reusitelor;

- atac pe directia elanului, cu evitarea blocajului stabil (banca de gimnastica vertical) din minge oferita de instructor;

- circuit: serviciu-preluare-ridicare-atac cu inregistrarea eficientei fiecarei actiuni;

- joc cu efective si teren redus, cu inregistrarea eficientei actiunilor individuale.

Nivel "Performanta "

- serviciu la punct fix si in zone precizate;

- preluare cu amortizarea serviciului puternic orientata in suprafata delimitata; aprecierea reusitelor procentual;

- atac din autoridicare, in zona delimitata;

- blocaj la atac prin autoridicarea mingii;

- circuit: atac de la distanta, preluare din atac, ridicare, atac pe culoar, cu inregistrarea eficientei fiecarei actiuni;

- joc cu efectiv redus, cu finalizare prin atac din linia II

- joc 6 : 6 cu blocaj individual si calcularea eficientei:

a + 0,5b a = actiuni reusite

In care: b = actiuni continue

a+b+c c = actiuni gresite

STANDARDE FINALE

In vederea aprecierii obiective a nivelului acumularii continutului instruirii preconizat pentru fiecare stagiu in cadrul grupelor de nivel, se vor utiliza urmatoarele probe ale actiunilor de joc cu orientare spre precizia executiilor la esaloanele de incepatori si avansati I si pe constanta si gandire tactica la esaloanele de avansati II si performanta.

1. Serviciul se va considera insusit daca peste 60 % din executiile orientate pe culoar si pe diagonala intr-un spatiu precis delimitat vor fi reusite.

2. Preluarea serviciului - se apreciaza ca reusita daca peste 50 % a executiilor efectuate dintr-un spatiu precis delimitat, orientate pe culoar si pe diagonala, vor fi trimise in zona precizata a ridicarii.

3. Lovitura de atac - efectuata din ridicari precizate va reusi sa fie expediata pe culoar si diagonala, intr-o zona precis delimitata cu un procent de 55 % reusita.

4. Preluarea atacului - se apreciaza reusit daca 40 % din actiunile atacului precizat, in zona strict delimitata a receptiei lui va putea fi directionata spre spatiul ridicarii delimitat.

5. Ridicarea se apreciaza diferentiat pentru tragatori si ridicatori, evaluand precizia expedierii mingii intr-o zona precis delimitata in conditii de traiectorii si de actiune a blocajului daca peste 50 % pentru tragatori si 60 % pentru ridicatori vor fi actiuni reusite.

6. Blocajul - se apreciaza reusit daca 40 % din actiuni opresc mingea in terenul advers in conditiile impuse de atacul efectuat din mingea oferita sau ridicata.

7. Continuitatea jocului se apreciaza prin procentul realizat la mentinerea mingii in joc, in faze continue, in conditii de organizarapa atacului advers cu reguli si procente de finalizare precizate.

NOTA : Pentru fiecare nivel de instruire sunt detaliate standardele finale a caror realizare conditioneaza promovarea jucatorului in stadiul superior.

A. Nivelul de pregatire : INCEPATORI

La incheierea stagiului de pregatire in grupa de incepatori, elevul sportiv va trebui sa-si insuseasca intregul continut instructiv peconizat si sa indeplineasca cerintele standardelor de performanta precizate de programa pentru acest nivel valoric.

Pentru realizarea acestui demers, instruirea va fi directionata de urmatoarele repere metodologice:

I. OBIECTIVE CADRU SI DE REFERINTA

dezvoltarea progresiva a capacitatii motrice generale

Obiective de referinta :

- dezvoltarea fizica armonioasa si starea optima de sanatate, care sa-i permita sustinerea solicitarilor specifice jocului ;

- indici generali corespunzatori de dezvoltare a calitatilor motrice cu accent pe viteza si indemanare, care sa-i favorizeze insusirea corecta si durabila a continutului procedeelor tehnice si actiunilor tactice programate;

- capacitatea de a realiza fara dificultate nivelul de efort solicitat de regimul de antrenament si competitional specific varstei.

dezvoltarea formelor specifice de manifestare a calitatilor motrice in concordanta cu varsta si sexul sportivilor

Obiective de referinta :

- efectuarea actelor motrice cu indici corespunzatori de viteza, indemanare, forta si rezistenta specifice in urmatoarele forme :

a- viteza : - de reactie la stimuli vizuali;

- de executie la stimuli singulari si repetati;

- de deplasare, oprire, pe distante scurte;

b- indemanare : -coordonarea segmentelor si a corpului in raport

cu traiectoria mingii.

- ambidextrie;

- chinestezie (simtul mingii).

c- forta : - dinamica a membrelor superioare;

- exploziva a membrelor inferioare (detenta).

d- rezistenta aeroba (cardiorespiratorie)

insusirea procedeelor tehnice de baza si formarea capacitatii de a le utiliza in forme adaptate de intreceri si concursuri

Obiective de referinta :

- sa execute corect procedeele tehnice atat in conditii izolate cat si in

structuri simple, specifice jocului ;

- sa utilizeze procedeele tehnico-tactice insusite, in intreceri si concursuri cu efective reduse si normale, potrivit sarcinilor de joc stabilite.

4. insusirea actiunilor tactice individuale si colective, specifice voleiului.

Obiective de referinta :

- participarea la actiuni tactice in atac, construite cu trei loviri ale mingii;

- efectuarera actiunilor de aparare cu eficienta crescuta, in sistemul cu jucatorul din zona 6 avansat.

stimularea motivatiei, a increderii in capacitatile proprii si a dorintei de afirmare

Obiective de referinta :

- sa manifeste interes constant pentru practicarea jocului de volei;

- sa exprime incredere privind evolutia propriei performante;

- sa fie animat de dorinta participarii si afirmarii in intreceri si concursuri;

- sa aprecieze progresul realizat si sa manifeste incredere pentru activitatea viitoare.

II. MODELUL DE JOC

- joc 6:6 cu blocaj individual si cu ridicarea efectuata de jucatorul care devine ridicator cand ajunge in zona 3;

- organizarea atacului si actiuni de baza: preluare din servici si din atac pe traiectorii inalte, efectuata cu doua maini de sus (de baza) sau de jos, orientata spre zona 3 de unde se realizeaza ridicarea pe traiectorii medii si inalte, spre jucatorii din zonele 4 si 2; trecerea mingii peste plasa prin lovitura de atac pe directia elanului sau plasarea mingii cu una, doua maini din saritura;

- organizarea apararii si actiuni de baza: dispozitiv cu blocaj individual al jucatorului din zona 3 plasat langa fileu, jucatorii 2 si 4 in spatele liniei de 3 m, iar jucatorul 6 avansat la mijlocul terenului; preluare de sus din serviciul si atacul cu intensitati medii, preluare de jos pentru intensitati si dificultati crescute;

- dispozitiv la preluarea serviciului: participa 5 jucatori, asezati pe 2 linii si intercalati, iar jucatorul din zona 3 (ridicatorul), langa fileu;

- dispozitivul la efectuarea serviciului este similar celui al apararii.

Participarea in competitiile de minivolei rezervate acestui esalon se desfasoara cu jocul 4 : 4 pe teren si cu efectiv redus.

MODELUL DE JOC INTERMEDIAR 4:4

- joc 4:4, cu 2 jucatori in linia I, fara blocaj (de baza) si cu blocaj individual, toti jucatorii devin ridicatori cand ajung in zona 2; serviciul de sus (de baza) sau de jos, preluare de sus spre zona 2, combinatii cu ridicare inalta efectuata spre jucatorul din zona 4, trecerea mingii peste plasa cu atac sau minge plasata din saritura;

- aparare in semicerc, formata din jucatorii 1, 3, si 4, cu preluare din servici si din atac efectuata cu 2 maini de sus (de baza) si orientata spre jucatorul 2, langa plasa, pentru efectuarea ridicarii;

- dispozitivul la preluarea serviciului; acelasi cu cel din aparare (in semicerc);

- dispozitivul la efectuarea serviciului; cu jucatorul 2 la fileu si cu jucatorii 3 si 4 care isi mentin dispozitivul de semicerc.

III. CONTINUTUL INSTRUIRII

3.1. PREGATIRE FIZICA

1. Dezvoltare fizica armonioasa

tinuta corecta in actiuni statice si dinamice;

- capacitate ridicata de efort general;

- tonicitate grupe musculare;

- mobilitate si stabilitate articulara.

2. Insusirea sistemului deprinderilor motrice de baza si aplicative :

- mers, alergare, saritura, aruncare, prindere, catarare, escaladare,

echilibru, transport greutati.

3. Calitati motrice de baza :

Viteza : - de reactie

- de executie;

- de deplasare.

Indemanare : - orientare in spatiu;

- echilibru dinamic;

- coordonarea segmentelor si a corpului in

intregul sau

Rezistenta : - aeroba, eforturi uniforme.

Forta : - generala (musculatura extensoare)

4. Calitati motrice specifice

. Viteza specifica fiecarei actiuni de joc :

- de executie a actiunilor;

-.de reactie la obiectul in miscare.

. Indemanare specifica :

- coordonare vizuala corelata cu zborul mingii;

- simtul mingii (chinestezic).

5. Ramuri sportive ajutatoare

. Atletism : a) exercirtii pregatitoare :- scoala alergarii;

- scoala sariturii;

- scoala aruncarii.

b) alergare de viteza;

c) alergare de rezistenta;

d) saritura in lungime cu elan;

e) aruncare minge oina;

. Gimnastica :

a) acrobatica;

b) sarituri libere fara sprijin;

c) sarituri la aparate.

3.2. PREGATIRE TEHNICO-TACTICA

Actiuni tehnico-tactice individuale : Etapele invatarii

Initiere Conso- Perfectio

1. PRELUARE DE SUS (pasare) cu miscari fixare lidare nare

premergatoare (anticipare , deplasare, oprire). B3

2. RIDICARE precedata de start, schimbare de

directie, oprire.

- inainte, inalta si medie B5

- peste cap, inalta si medie B1

-in situatii speciale : preluari imprecise,

cu plonjon S3

3. SERVICIUL - de jos din fata B1

- de sus din fata - impins S3

- de sus din fata - planat B3

4. PRELUARE DIN SERVICIU :

- de jos, cu accent pe fandare si lovire      B3

- de sus, cu accent pe ocuparea pozitiei

si lovirea mingii B5

5.LOVITURA DE ATAC :

- pe directia elanului, procedeu drept B3

- atac plasat B3

6. PRELUAREA DIN ATAC :

de jos (cu fandare simpla si dubla la

atacul usor, mediu, lobat, plasat) B3

- de sus (la atacul usor, cu accent pe miscarea

activa a "cupei" si a picioarelor, in faza de lovire) B5

- in situatii speciale : cu o mana, cu

piciorul, cu plonjon S3

7. BLOCAJUL

- individual la minge B3

- individual la zona S3

Actiuni tactice colective

1. ORGANIZAREA ATACULUI :

- combinatii cu ridicare inainte, inalta

si medie si atacul din zona 4 si 2 B3

- cu ridicare peste cap S3

- cu intrare din zona 1 B1 .

2.ORGANIZAREA APARARII :

cu blocaj individual zona 3 (dispozitiv

pe doua linii cu zona 6 avansat) B3

- fara blocaj B5

3.DISPOZITIV LA EFECTUAREA SI LA

PRIMIREA SERVICIULUI (descrise in model) B5

4. ASIGURAREA (dublarea) JUCATORULUI

CARE EFECTUEAZA PRELUAREA SI A

ATACANTULUI B3 . 5.ANSAMBLUL JOCULUI :

- organizarea celor trei lovituri B5

3.3. PREGATIRE TEORETICA

- notiuni privind tehnica executiei corecte a actiunilor;

- caracteristicile terenului si ale mingii de joc;

- regula punerii mingii in joc, a rotatiei si schimbarii;

- regulamentul jocului de minivolei;

- igiena personala si a echipamentului.

3.4. PREGATIRE PSIHOLOGICA

- concentrare, stabilitate si distributivitate a atentiei;

- stari afective cu caracter pozitiv;

- dorinta de autodepasire;

- darzenie, curaj, vointa, ambitie;

-spirit de disciplina, ordine si integrarea intr-un sistem riguros al regimului de viata, pregatire si joc;

- dorinta de a juca si a se pregati cu constiiciozitate;

- simt de raspundere in finalizarea actiunilor;

- pasiune pentru joc si spirit de echipa;

- incredere in propriul progres.

IV. STANDARDE FINALE

La terminarea instruirii din stadiul de incepatori, sportivul trebuie sa aiba dezvoltat potentialul motric si tehnico-tactic astfel incat sa poata face fata urmatoarelor cerinte :

1 - privind potentialul motric: sa realizeze un punctaj general cumulat de minim 180 de puncte cu urmatoarele baremuri :

- alergare de viteza - minim 50 de puncte;

- alergare de rezistenta - minim 36 de puncte;

- saritura in lungime de pe loc - minim 50 de puncte;

- aruncare minge medicinala - minim 45 de puncte;

(Tabelele de punctaj sunt prezentate in anexa)

2 - privind potentialul tehnico-tactic: sa realizeze cu indici de precizie executia urmatoarelor actiuni de joc :

- 66 % reusita a serviciului efectuat din zona 1 si zona 5 pe culoar si diagonala spre o zona precis delomitata;

- 50 % reusita a preluarii serviciului efectuat din suprafata delimitata (zona 1 si zona 5) cu serviciul efectuat pe culoar si pe diagonala (de catre instructor);

- 55 % reusita a loviturii de atac, procedeu impins cu minge oferita, efectuat pe culoar si diagonala din zona 4 si zona 2;

- 40 % reusita a preluarii atacului efectuat din zona 4 si zona 2 pe culoar si pe diagonala (procedeu impins);

- 40 % reusita a blocajului precedat de deplasare cu apararea atacului efectuat pe culoar (procedeu impins) cu minge oferita;

- 60 % si respectiv 40 % la ridicarea inainte si peste cap a mingii oferite de instructor dinspre zona 5 si zona 1.

( Detalierea probelor este prezentata in anexe)

B. Nivelul de pregatire : AVANSATI

La incheierea stagiului de pregatire in grupa de avansati, elevul sportiv va trebui sa-si insuseasca intregul continut instructiv preconizat si sa indeplineasca standardele de performanta precizate de programa pentru acest nivel valoric.

Pentru realiozarea acestui demers, instruirea va fi directionata de urmatoarele repere metodologice :

OBIECTIVE CADRU SI DE REFERINTA

1. Cresterea indicilor capacitatii motrice generale

Obiective de referinta :

- robustete fizica care sa-i permita participarea la procesul de antrenament, in conditii de solicitari fizice crescute;

- indici crescuti de viteza, indemanare, forta si rezistenta generala care sa-i favorizeze executia corecta a procedeelor tehnice, in conditii de crestere a solicitarilor fizice.

2. Dezvoltarea calitatilor motrice specifice, necesare executiilor tehnice Obiective de referinta :

- executia procedeelor tehnice in mod corect, concomitent cu solicitarea crescuta a calitatilor motrice specifice, dupa cum urmeaza :

a) Viteza:- de reactie - executie in cadrul unor structuri de joc;

- de deplasare - oprire, cu implicarea directa in diferite

procedee tehnico-tactice.

b) Indemanare :

- coordonare specifica in efectuarea procedeelor tehnice,

in conditii de cresterea solicitarilor privind atentia,

echilibrul si efectuarea inlantuita a procedeelor tehnice.

c) Forta: - cresterea masei musculare a segmentelor de prima importanta, solicitate in efectuarea procedeelor;

- forta exploziva;

- forta in regim de viteza si rezistenta.

d) Rezistenta :

- rezistenta specifica jocului in linia I si a-II-a;

- rezistenta in regim de forta exploziva (F-V);

- rezistenta in regim de detenta (V-F);

- rezistenta in regim de joc.

3. Perfectionarea procedeelor tehnice de baza si insusirea de noi procedee

Obiective de referinta:

- efectuarea procedeele tehnice in regim de automatizare a miscarilor;

- executarea in conditii de eficienta a procedeelor tehnice specifice specializarii pe posturi.

4. Perfectionarea actiunilor tactice individuale si insusirea celor colective, necesare modelului de concurs.

Obiective de referinta :

- executia procedeelor tehnice in scop tactic, in conditii simple;

- incadrarea eficienta in actiunile tactice colective, specifice modelului de joc pentru categoria cadeti;

- aplicarea in conditii de concurs a procedeelor tehnico-tactice individuale si colective.

5. Integrarea in activitatea competitionala locala si nationala

Obiective de referinta:

- realizarea eficienta a sarcinilor de joc, potrivit specializarii pe posturi;

- adaptarea, cu usurinta, la noi sarcini de joc in conditii de schimbare a specializarii pe posturi, dependent de evolutiile fizice si tehnico-tactice ulterioare.

6. Intarirea motivatiei pentru practicarea sportului de performanta si dezvoltarea spiritului competitiv

Obiective de referinta :

- sa manifeste pasiune pentru participarea la procesul de antrenament si competitie;

- sa aiba capacitatea de autoapreciere a propriei evolutii sportive si necesitatea de a-si spori preocuparile pentru perfectionare;

- sa manifeste stapanire de sine, luciditate si dorinta de afirmare cu prilejul participarii la competitii.

II. MODEL DE JOC - AVANSATI I

- Joc 6:6 cu blocaj individual la corespondent si cu ridicare efectuata din zona 2 de jucator specializat (ridicator);

- Organizarea atacului si actiuni de baza: Sistem de atac: 4T + 2R cu specializarea ridicatorilor pe z.2 si 1 si cu actionarea tragatorilor pe toate celelalte zone, potrivit rotatiei de joc; combinatii cu ridicare pe traiectorii medii si inalte la intrarea ridi-catorilor din z.1 si z.6 la preluarea serviciului si din z.1 in timpul jocului, finalizare cu jucatorii din z. 4 si z. 3 prin atac pe directia elanului (procedeu drept) cu plasare, cu evitarea blocajului.

- Organizarea apararii si actiuni de baza: Sistem de aparare: cu jucatorul 6 retras (de baza) si cu jucatorul din zona 6 intermediar (in secundar), preluare cu apararea culoarului si a diagonalelor scurte si lungi; blocaj individual efectuat la jucatorul corespondent (de baza) si blocaj cu jucatorul din zona 3 pe toata lungimea fileului, dublarea blocajului cu jucatorul cel mai apropiat din linia I.

- Dispozitiv la efectuarea serviciului: jucatorii liniei I langa fileu pentru schimbarea zonelor si pentru blocaj individual, jucatorii 6 si 5 avansati la mijlocul terenului pentru interventie la plasarea mingii din prima sau a doua lovitura, dupa care se retrag in dispozitivul de preluare a atacului cu jucatorul din zona 6 retras.

- Dispozitiv la preluarea serviciului: participa 5 jucatori asezati pe 2 linii si intercalati, iar ridicatorul in zona 2 si la intrarea din zona 1 si zona 6.

III. CONTINUTUL INSTRUIRII

3.1. PREGATIRE FIZICA

1 - Dezvoltare fizica armonioasa ::

- consolidare atitudine corporala corecta;

- activizarea marilor functiuni;

- crestere si tonifiere masa musculara membre si trunchi;

- mobilitate articulara si elasticitate musculara.

- Largirea sistemului deprinderilor motrice de baza :

alergare, saritura, aruncare, echilibru, catarare.

3 - Calitati motrice de baza :

3.1. Viteza : - de executie;

- de deplasare, oprire, distante scurte;

3.2. Indemanare : - ambidextrie;

- coordonare si precizia miscarilor;

- echilibru si orientare in spatiu;

3.3. Rezistenta : - aeroba, eforturi variabile;

3.4. Forta : - generala, dinamica, grupe mari musculare;

4 - Calitati motrice specifice ::

4.1. Viteza specifica actiunilor de joc :

- de reactie-angrenare;

- de deplasare-oprire;

- de executie.

4.2. Indemanare specifica actiunilor :

- simtul mingii;

- ambidextrie;

- coordonarea membrelor inferioare.

4.3. Calitati motrice combinate :

- detenta (V - F membre inferioare);

- forta exploziva (F - V membre superioare).

5 - Ramuri sportive ajutatoare :

5.1. Atletism

a) exercitii pregatitoare (scoala alergarii, sariturii);

b) alergare de viteza;

c) alergare de rezistenta;

d) saritura in lungime cu elan;

5.2. Gimnastica

a) acrobatica (rulari, rostogoliri);

b) sarituri libere (scoala aterizarii);

c) sarituri in sprijin departat (la capra, lada);

5.3. Joc sportiv - fotbal

- lovirea mingii cu latul si cu siretul;

- lovirea mingii cu capul;

- joc cu efectiv si teren redus;

3.2. PREGATIRE TEHNICO-TACTICA

Etapele invatarii

Actiuni tehnico-tactice individuale : Initiere Conso- Perfecti-

Fixare lidare onare

1. SERVICIUL :     

- de sus din fata - planat; B5

- in forta, din saritura, roata, etc

(pe linia individualizarii). S3

2. PRELUARE DIN SERVICIU :

- de jos, cu accent pe consolidarea

fandarii si lovirii; B5

- de sus, cu 2 maini

(la serviciul cu intensitate

mica, medie);      B3

3. RIDICAREA :

- inalta si medie inainte;      T.S3 R.B.1

- scurta (inainte, peste cap) si semi-intinsa; R.S.3

- din saritura cu 1-2 maini (preluare precisa R.B.1

- in situatii speciale : cu preluari imprecise,

cu plonjon . S3

4. LOVITURA DE ATAC :

- pe directia elanului (procedeu drept); B5

- pe alta directie (procedeu intors); B3

- in situatii speciale :

- minge venita de la adversar; S1

- atac liftat, plasat, din blocaj; S3

- atac in situatii dificile (ridicare departe de

fileu , cu efect, cu elan paralel cu fileul); B1

5. BLOCAJ :

- individual la atac din ridicare inalta ; B5

- la atac din ridicare scurta si intinsa; B1

- individual la zona; S3

- in situatii speciale; S1

6. PRELUAREA DIN ATAC :

- de sus cu doua maini la atac usor-mediu      B3

- de jos cu doua maini, cu fandare; B3

- cu amortizarea atacului puternic prin

coborarea centrului de greutate; B3

- in situatii speciale (cu plonjon, o mana); B1

Actiuni tactice colective :

1. ORGANIZAREA ATACULUI :

- combinatii cu intrare :

- la primirea serviciului; B5

- in timpul jocului (situatii usoare) B3

- combinatii cu atac simultan; B1

- combinatii cu simulare alternativa; S3

- combinatii cu schimb de locuri; B1

2. ORGANIZAREA APARARII :

- cu blocaj individual la corespondent; B5

3. DISPOZITIV LA PRIMIREA SERVICIULUI :

- cu ridicatorul in zona 2 si la intrare din zona 1

si zona 6; B3

4. DISPOZITIV LA EFECTUAREA SERVICIULUI B3

5. ASIGURAREA (dublarea) ATACULUI,

BLOCAJULUI, PRELUARII B3

6. ANSAMBLUL JOCULUI (cu accent pe cursivitate) B3

3.3. PREGATIRE TEORETICA

- notiuni privind organizarea competitiilor nationale;

- regimul de viata al elevului sportiv;

- notiuni teoretice privind biomecanica executiei actiunilor;

- combinatiile de atac si dispozitivele apararii ;

- notiuni de igiena personala si colectiva.

3.4. PREGATIRE PSIHOLOGICA

- educarea spiritului de observatie;

- combaterea manifestarilor de individualism si vedetism;

- educarea atitudinii creatoare in munca;

- dezvoltarea perceptiilor specializate si a cunoasterii;

- dezvoltarea simtului de raspundere , a disciplinei si participarii constiente

si continue la pregatire;

- educarea atitudinii corecte fata de adversar si public;

- dezvoltarea capacitatii de insusire rapida si eficienta.

IV. STANDARDE FINALE

La terminarea instruirii din stadiul "Avansati I", sportivul trebuie sa aiba dezvoltat potentialul motric si tehnico-tactic, asfel incat sa poata face fata urmatoarelor cerinte:

1 - privind potentialul motric: sa realizeze un punctaj general cumulat de minim 200 de puncte cu urmatoarele baremuri ;

- alergare de viteza - minim 50 de puncte;

- alergare de rezistenta - minim 40 de puncte;

- saritura in lungime de pe loc - minim 60 de puncte;

- aruncare minge medicinala - minim 50 de puncte;

(Tabelele de punctaj sunt prezentate in anexa)

2 - privind potentialul tehnico-tactic: sa realizeze cu indici de precizie executia urmatoarelor actiuni de joc :

- 66 % reusita a serviciului de la distanta variabila, efectuat pe culoar si diagonala din zonele 1 si 5, in zone precizate;

- 50 % reusita a preluarii serviciului efectuat din suprafata precizata in zona 1 si zona 5 la executia serviciului pe culoar si diagonala (de catre instructor) din zonele laterale ale terenului;

- 55 % reusita a loviturii de atac pe culoar si pe diagonala in zona precizata din minge oferita, procedeu drept;

- 40 % reusita a preluarii atacului, efectuat din zona 4 si zona 2 pe culoar si pe diagonala, realizata in zona 1 si zona 5;

- 40 % reusita a blocajului precedat de deplasare la atacul efectuat din minge oferita, pe culoar si pe diagonala;

- 50 % si respectiv 40 % (tragatorii) si 70 % si respectiv 60 % (ridicatorii) reusita a ridicarii inainte si peste cap a mingii oferite de instructor dinspre z.5 si z.1.

(Detalierea probelor este prezentata in anexa)

C. Nivel de pregatire : AVANSATI II

I. MODELUL DE JOC

- Joc 6:6 cu specializarea jucatorilor pe posturi iar a ridicatorilor si pe z.1 si 2;

- Organizarea atacului: Sistem de atac : 4 tragatori + 2 ridicatori

-Actiuni de baza: combinatii cu intrare din zonele 1, 6 si 5 la preluarea serviciului si din zona 1 in timpul jocului, cu partciparea celor 3 jucatori din linia I la finalizare si participarea tuturor jucatorilor la dublarea atacului, potrivit situatiei tactice.

- Actiuni secundare: combinatii cu actiuni inselatoare si coordonate ale tragatorilor cu ridicatorul la preluare precisa (atac pe alta directie, cu plasare, dubla bataie, atac din linia a-II-a).

- Organizarea apararii :Sistem de aparare: cu jucatorul din zona 6 retras.

- Actiuni de baza: blocaj individual la atac din ridicari cu traiectorii rapide, scurte si intinse la corespondent si dublare cu jucatorul apropiat din linia I; preluare cu amortizarea atacului puternic si apararea zonei 6 si zonei 5 de catre toti tragatorii, potrivit rotatiei si situatiei tactice de joc.

- Actiuni secundare: blocaj colectiv la minge si la zona, autodublare si dublare pe limita culoarelor de catre extremele din linia I si linia a-II-a.

-Dispozitiv la efectuarea serviciului: jucatorii liniei I langa fileu pentru schimbul de locuri si blocaj, jucatorii din z 5 si 6 avansati pentru preluarea mingilor din prima sau a doua lovitura ,dupa care se retrag in dispozitivul de aparare cu z.6 retras.

- Dispozitiv la preluarea serviciului: cu 4 jucatori (de baza), fara ridicator si jucatorul corespondent intrarii, asezati in semicerc, orientarea preluarii spre ridicator, asigurarea preluarii si participarea la organizarea si dublarea atacului.

II. CONTINUTUL INSTRUIRII

2.1. PREGATIRE FIZICA

1 - Dezvoltarea fizica armonioasa : :

- tonificare lanturi musculare implicate in actiunile de joc;

- stimulare capacitate de efort specific;

- pregatirea segmentelor de prima importanta;

- elasticitatea musculara si mobilitate articulara.

2. Perfectionarea deprinderilor motrice de baza si aplicative .

alergare, saritura, echilibru, escaladare.

3. Calitati motrice de baza ::

3.1. Viteza : - de executie;

- de repetitie;

3.2. Indemanare :

- orientare spatio-temporala;

- ambidextrie si coordonare, membre inferioare;

- amplitudinea si precizia miscarilor;

3.3. Rezistenta :

- mixta, aerob-anaeroba;

3.4. Forta : - dinamica, segmentar;

3.5. Calitati motrice combinate :

- viteza in regim de forta membre inferioare;

- forta in regim de viteza, membre superioare;

- rezistenta in regim de viteza-forta.

4. Calitati motrice specifice : :

4.1. Viteza specifica actiunilor de jos :

- de start (reactie), deplasare, oprire;

- de executie;

4.2. Calitati combinate :

- indemanare in regim de viteza specifica liniei II;

- rezistenta in regim de detenta specifica liniei I;

- forta de lovire in regim de viteza;

- viteza in regim de indemanare (de tehnica).

Ramuri sportive ajutatoare :

5.1. Atletism : a) exercitii pregatitoare (scoala alergarii, scoala

sariturii, scoala aruncarii);

b) alergare de viteza;

c) alergare de rezistenta;

d) saritura in lungime.

5.2. Gimnastica : a) acrobatica (rulari, rostogoliri);

b) sarituri libere (scoala aterizarii);

c) sarituri cu sprijin la aparate.

5.3. Jocuri sportive :

a) Fotbal : - lovirea cu piciorul (cu latul si cu siretul);

- lovirea mingii cu capul;

- joc bilateral ci efectiv redus.

b) Baschet - prindere si pasare cu doua maini de la piept;

- aruncare la cos din alergare si saritura;

- joc bilateral.

2.2. PREGATIREA TEHNICO-TACTICA

Etapele invatarii

Actiuni tehnico-tactice individuale Initiere Conso- Perfec-

Fixare lidare tionare

1.SERVICIUL (specializat)

- planat; B5

- in forta; B3

- alta varianta (din saritura, planat, etc); S3

2. PRELUARE DIN SERVICIU

- de sus cu doua maini; B3 - de jos (clasica); B1

- cu amortizarea serviciului puternic B3

- in situatii speciale :

- cu plonjon; B1 - cu o mana; S3

3. RIDICAREA :

- inalta si medie, inainte si peste cap; B3 - scurta, inainte si peste cap; B3

- intinsa (cu fenta) de pe loc si saritura; B5

- in urcare, de pe loc si saritura, cu fenta; S1

- in situatii speciale

- din preluare imprecisa B3

- din saritura pentru recuperarea preluariii

de deasupra fileului; S3

4. LOVITURA DE ATAC :

- pe directia elanului; B3

- din ridicare inalta cu evitarea blocajului; B3

- din ridicare scurta, intinsa, in urcare; B3

- din minge venita de la adversar; S3

- atac liftat, plasat, din blocaj afara B1

- atac cu actiuni inselatoare (dubla bataie, schimbarea

directiei, a actiunilor); B1

- atac cu bataie in linia a-II-a; S3

- atac in situatii dificile (iesire din fileu, paralel

cu fileul); B1

5. BLOCAJUL :

- individual la atac din ridicare medie-inalta; B5

- individual la atac din ridicare scurta; B3

- blocaj cu inchidere la atac din bloc afara, dupa

ridicare gresita la adversar; S3

- blocaj grupat cu 2 jucatori. B3

6. PRELUAREA DIN ATAC :

- cu doua maini de jos, cu fandare simpla, dubla; B3 - cu amortizare din atac puternic; B5

- in situatii speciale :

- din blocaj cu 1 - 2 maini; S3

- de sus cu o mana, cu alte segmente,

cu piciorul, cu "parghie dura",etc. S1

- preluare de sus cu 2 maini la atac mediu, plasat, B3

AUTODUBLARE SI AUTOPRELUARE

(cu accent pe lovirea mingii de jos in apropierea solului). S3

Actiuni tactice colective :

1. ORGANIZAREA ATACULUI :

- combinatii cu ridicare inalta, medie la PS B3

- combinatii cu juc.din linia I prin participare simultana

si participarea la finalizarea pe timpul 1 B5

- combinatii cu juc. din linia I prin participarea

alternativa (cu incrucisari simple sau duble si finalizare

pe timpul 1 si pe timpul 2); B5

- cu intrarea ridicatorului la serviciu si participarea la atac

a jucatorilor din linia I si linia II si finalizare pe timpul 1,2; B3

- combinatii cu preluare directa, atac sau plasare din lovitura

a doua si cu ridicare din saritura, dupa fenta de atac; S3

2. ORGANIZAREA APARARII:

- cu jucatorul din zona 6 retras, blocaj individual

la corespondent, dublare linia I; B5

- organizarea apararii la atacul plasat, finalizat din

ridicare directa; S3

- organizarea apararii cu blocaj in grup B3

3. DISPOZITIV LA EFECTUAREA SERVICIULUI :

- cu schimb de locuri pentru actionare pe zone; B5

4. DISPOZITIV LA PRIMIREA SERVICIULUI :

- cu 4 jucatori asezati in semicerc; B3

5. ASIGURAREA (dublarea) cu accent pe intrajutorare la

la atac, blocaj, preluare. B1

6. ANSAMBLUL JOCULUI cu accent pe cursivitate,

constanta la preluarea serviciului si eficacitate la serviciu,

blocaj si atac. B3

3. PREGATIRE TEORETICA :

- noutati in continutul actiunilor si jocului;

- semnalizarile arbitrilor si semnificatiile lor;

- notiuni elementare despre efortul de antrenament;

- reguli de odihna, alimentatie, recuperare;

- notiuni biomecanice la executia actiunilor;

- indici obiectivi de apreciere a randamentului in joc;

- notiuni teoretice privind sistemele de organizare a echipei in atac si in aparare;

4. PREGATIRE PSIHOLOGICA

- formarea unui sistem de atitudini ci conduite specifice participarii la competitie;

- educarea capacitatii de intelegere si a gandirii creatoare;

- intarirea increderii in fortele propri;

- educarea sentimentelor, convingerilor si conduitei morale;

- combaterea superficialitatii in pregatire a jucatorilor talentati;

- educarea atitudinii pozitive fata de munca, a spiritului de intrajutorare si a tenacitatii

in pregatire si joc :

- stimularea memoriei si imaginatiei;

-educarea capacitatii de a-si mobiliza resursele fizice si psihice pentru realizarea unor

eforturi de intensitate maxima :

- educarea curajului si initiativei in rezolvarea situatiilor decisive de risc;

- educarea sigurantei executiilor si a echilibrului emotional necesar participarii la

competitii.

IV. STANDARDE FINALE

La terminarea instruirii din stadiul Avansati II, sportivul trebuie sa aiba dezvoltat potentialul motric si tehnico-tactic astfel incat sa poata face fata urmatoarelor cerinte :

1 - privind potentialul motric: sa realizeze un punctaj general cumulat de minim 210 puncte, cu urmatoarele baremuri :

- alergare de viteza - minim 50 puncte;

- alergare de rezistenta - minim 50 puncte;

- saritura in lungime de pe loc - minim 60 puncte;

- aruncare minge medicinala - minim 50 puncte;

(Tabelele de punctaj sunt prezentate in anexa)

2 - privind potentialul tehnico-tactic : sa realizeze cu indici de precizie si constanta executia urmatoarelor actiuni :

- 66 % reusita a serviciului efectuat pe culoar si diagonala din zonele 1 si 5;

- 50 % (toti jucatorii) si 70 % (jucatorul libero) reusita a preluarii serviciului efectuat pe culoar si diagonala din zonele 1 si 5;

- 55 % reusita a loviturii de atac pe culoar si pe diagonala in zona delimitata, procedeu in forta, cu minge ridicata in zonele de atac 4 si 2.

- 40 % (toti jucatorii) si 55 % (jucatorul libero) reusita a preluarii atacului, efectuat din zona 2 si zona 4 pe culoar si pe diagonala;

- 40 % reusita a blocajului de pe loc si precedat de deplasare, la atacul efectuat din ridicare pe culoar si pe diagonale;

- 55 % reusita (ridicatorul) la ridicarea cu evitarea organizarii blocajului in conditiile a doi tragatori si un jucator de blocaj

Detalierea probelor este prezentata in anexa.

D. Nivelul de pregatire : PERFORMANTA

La incheierea stagiului de pregatire in grupa de performanta, elevul sportiv va trebui sa-si insuseasca intregul continut instructiv preconizat si sa indeplineasca cerintele standardelor de performanta precizate de programa, pentru acest nivel valoric.

Pentru realizarea acestui demers, instruirea va fi directionata de urmatoarele repere metodologice .

I. OBIECTIVE CADRU SI DE REFERINTA

Adaptarea capacitatii motrice generale la specificul solicitarilor

din pregatire si concurs.

Obiective de referinta :

- sa suporte solicitarile complexe de efort impuse in procesul de antrenament;

- sa mentina la un nivel ridicat indicii de dezvoltare a calitatilor motrice

generale, preponderente in specificul jocului ;

- sa valorifice in cadrul activitatii competitionale potentialul acumulat in

pregatire;

2. Cresterea indicilor capacitatii specifice de efort :

Obiective de referinta :

- sa aplice in procesul de pregatire si competitii, la un nivel ridicat,

calitatile motrice in forma combinata :

- viteza-forta (detenta);

- forta-viteza (forta exploziva);

- rezistenta in regim de viteza-forta;

- indemanare in regim de viteza-forta;

- detenta in regim de indemanare-rezistenta.

3. Perfectionarea tehnicii corespunzator specializarii si

particularitatilor individuale :

Obiective de referinta :

- sa execute in conditii de eficienta crescuta procedeele tehnico-tactice

specifice postului din echipa si a specializarii pe zone de atac si aparare ;

- sa se incadreze permanent in actiunile tactice colective, atat in fazele de

atac cat si in aparare, conform cu cerintele de concurs ptr.categ. Juniori I;

- sa participe cu executii constant bune pe tot parcursul derularii jocului;

4. Participarea la competitii si realizarea obiectivelor de performanta stabilite:

Obiective de referinta :

- sa participe la competitii cu un nivel crescut de maiestrie sportiva;

- sa contribuie, prin prestatiile sale la realizarea obiectivelor competitionale .

5. Educarea capacitatii de adaptare la regimul complex de activitati sportive si cotidiene :

Obiective de referinta :

- sa se incadreze intr-un regim optim de pregatire sportiva, scolara si

sociala, care sa-i permita realizarea unui efort rational si recuperarea

potentialului fizic si intelectual in scopul cresterii performantei ;

- sa adopte un comportament adecvat in care sa-si manifeste personali-

tatea si trasaturile pozitive de caracter:

II. MODELUL DE JOC

- Joc 6:6 cu specializarea jucatorilor pe posturi (ridicator, tragator, tragator-ridicator, jucator de blocaj central, jucator libero)si pe zone de actionare in linia I si aII-a.

- Organizarea atacului: Sistem de atac 5T+1R (de baza) si 4T+2R in secundar

Actiuni de baza: cu intrarea ridicatorului din toate zonele la preluarea din serviciu efectuata de jucatori specializati si din zona 1 in timpul jocului; atac combinativ cu jucatorii din linia I si din linia a II-a, cand ridicatorul se gaseste la plasa, ridicare pe traiectorii rapide (scurte, intinse, in urcare) pentru finalizarea pe timpul 1 si pe traiectorii semi-inalte pentru finalizarea in timpul 2 al combinatiilor cu participarea a cel putin 2 tragatori; finalizare prin atac pe directia elanului (drept), pe alta directie (intors), cu plasare, cu fenta, cu dubla bataie, cu schimbarea directiei de elan, din bloc afara, etc.

Actiuni secundare: combinatii cu atac din ridicare inalta in cazul preluarii imprecise, combinatii cu preluare directa si ridicare din saritura, combinatii pe cupluri, atac din linia a II-a, atac lobat, ridicare cu o mana din saritura, etc

- Organizarea apararii: Sistem de aparare : cu jucatorul din zona 6 retras si cu actionare specializata pe toate zonele terenului.

Actiuni de baza: cu un jucator la blocaj impotriva atacului combinativ, dublare cu cel mai apropiat jucator din linia I; cu blocaj colectiv, cu folosirea autodublarii si participare la dublare pe limita culoarului; blocaj cu inchidere, cu fenta (schimbarea pozitiei, retragerea lor), blocaj repetat (pasiv si apoi activ), preluarea in cadrul autodublarii, preluarea cu amortizare, cu apararea culoarului si a diagonalelor, preluare cu 1-2 maini a mingilor ricosate, preluare cu plonjon inainte, lateral, cu "parghie dura", preluare cu piciorul.

Actiuni secundare: sistem de aparare cu 2 jucatori la blocaj si cu jucatorul din zona 6 avansat (ridicatorul), apararea in situatii speciale, autodublarea in cazul blocajului individual, etc.

- Dispozitiv si actiuni de baza la preluarea serviciului: cu 3 - 4 jucatori specializati, ceilalti disponibilizati pentru atacul combinativ, cu si fara intrarea ridicatorului, preluare pe traiectorii medii-inalte care sa favorizeze multiplicarea actiunilor jucatorilor in faza de pregatire a finalizarii (schimbari de directie, incrucisari, simulari).

- Dispozitivul la efectuarea serviciului, urmareste: plasarea oportuna a jucatorilor din linia I pentru actionarea la blocaj pe zone specializate si a jucatorilor din linia a II-a pentru asigurarea primei si celei de a doua lovituri adverse pentru intrarea rapida a jucatorilor in sistemul de aparare cu zona 6 retras.

III. CONTINUTUL INSTRUIRII

3.1. PREGATIRE FIZICA :

1 - Dezvoltare fizica armonioasa :

- raport optim ponderal masa activa-tesut adipos;

- segmente si articulatii de prima importanta;

- suport functional pentru efortul specific;

- elasticitate musculara si mobilitate articulara.

2 - Perfectionarea deprinderilor motrice de baza :

3 - Dezvoltarea calitatilor motrice de baza : :

3.1. Viteza : - de repetitie;

- de executie in regim de forta;

3.2. Indemanare : - coordonare la stimuli complecsi; - precizie in regim de viteza, forta;

3.3. Rezistenta : - mixta, aerob-anaeroba; - musculara locala de tip anaerob.

3.4. Forta : - dinamica in regim de viteza;

3.5. Calitati motrice combinate :

- viteza-forta membre inferioare (detenta);

- forta-viteza membre superioare (forta exploziva);

4 - Calitati motrice specifice :

4.1. Viteza specifica fiecarei actiuni :

- in regim de forta (detenta);

- in regim de rezistenta;

4.2. Indemanare : - in regim de viteza;

- in regim de forta;

- in regim de rezistenta;

4.3. Rezistenta - in regim de viteza-forta specidic liniei I;

- in regim de indemanare specific liniei a II-a;

- in regim de joc.

4.4. Forta: - in regim de viteza (forta exploziva de lovire

membre superioare);

- in regim de rezistenta, membre inferioare

specifica sariturilor.

5 - Ramuri sportive ajutatoare :

5.1. Atletism : - alergare de viteza;

- alergare de rezistenta;

- saritura in lungime.

5.2. Gimnastica: - acrobatica;

- sarituri la aparate;

5.3. Jocuri sportive - fotbal (actiuni si joc);

- baschet (actiuni si joc);

3.2. PREGATIRE TEHNICO-TACTICA

Etapele invatarii

Actiuni tehnico-tactice individuale : : Initiere Conso- Perfec-

Fixare lidare tionare

1. SERVICIUL :

- specializat (de sus, in forta sau planat); B5

- alta varianta de siguranta; B3

.2. PRELUAREA SERVICIULUI :

- de sus, cu si fara plonjon; B3

- de jos, cu fandare, plonjon; B3

- de jos, cu amortizare (serviciu puternic); B5

3. RIDICAREA :

- inalta si medie, inainte si peste cap, de sus si de jos

cu doua maini (tragatorii); B1

- in urcare, de pe loc si din saritura; B5

- intinsa, cu fenta, schimbarea directiei; B3

- inalta si medie peste cap (preluare imprecisa) B3

- din saritura pentru recuperarea preluarii spre adversar. S3.

4. LOVITURA DE ATAC

- din ridicare inalta-medie, atac pe directie, pe alta directie

pe langa si peste blocaj; B3

- din ridicare scurta, intinsa; B5

- atac in situatii speciale; B1

- atac din linia a II-a; B3

- din blocaj afara, liftat, din minge venita de la adversar; S3

- atac cu actiuni inselatoare contra blocajului. B5

5. BLOCAJ :

- individual (la minge, zona) la atac din ridicare inalta,

medie, scurta, intinsa; B5

- la atac din linia a II-a; B3

- cu actiuni inselatoare, cu inchidere , dublu (pasiv si apoi

activ), la ridicare gresita; B3

- in grup la atac din ridicare, inalta, medie. B5.

6. PRELUAREA ATACULUI :

- cu amortizarea atacului in forta; B5

- de jos cu fandare, cu plonjon; B3

- in situatii speciale : cu o mana, cu plonjon inainte si

parghie dura, cu piciorul, de sus. B3

7. AUTODUBLARE

- cu 1 - 2 maini de jos, fandare, plonjon; B1

Actiuni tactice colective :

1. ORGANIZAREA ATACULUI

- combinatii cu intrare la preluarea serviciului ; B5

- combinatii cu intrare in faza a II-a; B3

- combinatii cu atac din linia a II-a; B1

-combinatii cu participare simultana si finalizare

pe timpul 1 si timpul 2; B3

- combinatii cu participare alternativa si finalizare

pe timpii 1, 2 si 3; B1

- combinatii speciale pe cupluri; B3

2. ORGANIZAREA APARARII :

- cu blocaj individual la atac combinativ; B5

- cu blocaj colectiv la atac cu traiectorii inalte B3

- cu aparare in linia a II-a, pentru preluarea atacului

pe culoare si a diagonalelor; B5

3. DISPOZITIV LA SERVICIUL PROPRIU :

- cu schimb de locuri in linia I si II. B3

4. DISPOZITIV LA PRIMIREA SERVICIULUI :

- cu 4 jucatori specializati in semicerc B3

-in situatii speciale cu 3 jucatori la preluare, ceilalti

disponibilizati pentru organizarea atacului combinativ; B1

5. ASIGURAREA (dublarea) jucatorilor care efectueaza

atacul, preluarea si blocajul; B3

6. ANSAMBLUL JOCULUI cu accent pe eficienta serviciului,

preluarii si a blocajului; B5

3. PREGATIRE TEORETICA

- prezentarea si discutarea continutului instruirii si a programului competitional.;

- modelul jucatorului la nivelul marii performante;

- componentele pregatirii fizice si tehnico-tectice;

- notiuni fiziologice privind adaptarea organismului la efort;

- noutati in executia actiunilor si in continutul tactic al jocului la nivel mondial;

- mijloace pentru recuperarea dupa efort;

- elemente de analiza a eficientei actiunilor de joc;

- dinamica efortului si forma sportiva;

- mecanismul combinatiilor de atac si dispozitive ale apararii;

4. PREGATIRE PSIHOLOGICA

- cultivarea dorintei personale de afirmare sportiva;

- educarea capacitatii de stapanire si de control emotional in conditii de competitie;

- dezvoltarea imaginatiei creatoare si stimularea memoriei;

- aprecierea obiectiva a valorii adversarului si dispunerea pozitiva pentru concurs;

- cresterea echilibrului emotional si a rezistentei la stres;

- dezvoltarea increderii in sine, a curajului si dorintei de victorie;

- stimularea comportamentului pozitiv in competitii si pregatire;

- ridicarea capacitatii de a concura calm, cu luciditate, indiferent de evolutia scorului;

- dezvoltarea spiritului de intrajutorare si de colectivitate.

IV. STANDARDE FINALE

La terminarea instruirii in stadiul de Performanta, sportivul trebuie sa aiba perfectionat potentialul motric si tehnico-tactic, astfel incat sa faca fata cerintelor :

1 - privind potentialul motric: sa realizeze un punctaj general cumulat de minimum 220 de puncte, cu urmatoarele baremuri :

- alergare de viteza minimum - 50 de puncte;

- alergare de rezistenta - minimum 55 de puncte;

- saritura in lungime de pe loc - minimum 65 de puncte;

- aruncare minge medicinala - minimum 50 de puncte.

(Tabelele de punctaj sunt prezentate in anexa)

2 - privind potentialul tehnico-tactic, sa realizeze cu indici de precizie si constanta , executia urmatoarelor actiuni de joc :

- 66 % reusita serviciului efectuat pe culoar si diagonala la distanta medie si lunga din zonele 1 si 5;

- 50 % (toti jucatorii) si 70 % (jucatorul libero) reusita a preluarii serviciului pe culoar si diagonala, efectuata din zonele 1 si 5;

- 55 % reusita a loviturii de atac pe culoar si pe diagonala, cu evitarea blocajului efectuat la zona, cu minge ridicata in zonele de atac 4 si 2;

- 40 % (toti jucatorii) si 55 % (jucatorul libero) reusita a preluarii atacului, cu evitarea blocajului efectuat la zona; preluarea se realizeaza din zona 1 si zona 5 la atacul pe culoar si pe diagonala;

- 40 % reusita a blocajului de pe loc si precedat de deplasare, la atacul efectuat pe culoar si diagonale, din ridicare cu traiectorii rapide si lente din toate zonele de atac de pe lungimea fileului;

- 60 % reusita (ridicatorul) la ridicarea din saritura cu evitarea organizarii blocajului individual in conditiile a 2 tragatori pe extreme si 1 jucator de blocaj advers.

BAREMURILE DE EVALUARE A POTENTIALULUI MOTRIC

1. Alergare de viteza pe 50 m plat

Puncte

Sex

Incepatori

Cca 12 ani

F

M

Avansati I

cca. 14 ani

F

M

Avansati II

Cca. 16 ani

F

M

Performanta

Cca. 18 ani

F

M

7,o

2. Alergare de rezistenta pe 800 m fetele si 1000 m baietii

Puncte

Sex

Incepatori

Cca. 12 ani

F

M

Avansati I

Cca. 14 ani

F

M

Avansati II

Cca. 16 ani

F

M

Performanta

Cca. 18 ani

F

M

3. Saritura in lungime de pe loc (in cm)

Puncte

Sex

Incepatori

Cca. 12 ani

F

M

Avansati I

Cca. 14 ani

F

M

Avansati II

Cca. 16 ani

F

M

Performanta

Cca. 18 ani

F

M

3. Aruncarea mingii medicinale de 2 kg din sezand (in cm)

Puncte

Sex

Incepatori

Cca. 12 ani

F

M

Avansati I

Cca. 14 ani

F

M

Avansati II

Cca. 16 ani

F

M

Performanta

Cca. 18 ani

F

M

CAPITOLUL VI - CERINTE PRIVIND ANTRENORII

Pentru cresterea nivelului de pregatire al antrenorilor si implicit imbunatatirea calitativa a instruirii se impune folosirea unor forme multiple pe plan local, precum si participarea la cursurile de perfectionare sau testare, organizate de FRV, activitati anuale obligatorii pentru antrenorii de la toate echipele inscrise in campionat (div. A1, A2, juniori, cadeti, sperante, mini-volei).

Datele de desfasurare se vor comunica din timp de catre FRV.

Dreptul de a conduce echipele in campionat va fi acordat numai antrenorilor care vor participa la cursurile de perfectionare sau care vor promova testul.

Din anul competitional 2006-2007, in urma hotararii Colegiului Central al Antrenorilor, vor conduce echipele de A1 numai acei antrenori care au categoria I de antrenori sau acei antrenori care au categoriile a-II-a sau a-III-a si sunt in termen urmand ca imediat dupa expirarea acestuia sa sustina examenul pentru promovarea la categoria de antrenori superioara.

CAPITOLUL VII - CERINTE PRIVIND PROBELE FIZICE DE CONTROL

Toti sportivii participanti in sistemul competitional vor sustine probe de control fizice, care sunt obligatorii.

Rezultatele obtinute la inceputul fiecarui an vor fi inscrise in TABELUL NOMINAL-PROBE DE CONTROL (Anexa 1) prin dactilografie. Tabelul va fi semnat de antrenor avand obligatoriu data, semnatura si stampila unitatii sportive. Acest tabel va fi prezentat la FRV intr-un singur exemplar pana la datele prezentate in capitolul III in functie de nivelul echipei.

Probele de control cerute de FRV constituie un mijloc de apreciere obiectiva a posibilitatilor drept pentru care antrenorii trebuie sa indeplineasca cu toata responsabilitatea sarcinile ce le revine pe aceasta linie.

Pentru verificarea datelor comunicate de antrenori prin Anexa 1, FRVolei va executa inopinat, sondaje la echipe, in diferite perioade, prin reprezentanti imputerniciti de C.C.Antrenori.

Probele de control sunt urmatoarele :

1 Saritura : a) de pe loc cu o mana ;

b) cu elan cu o mana ;

c) cu elan cu doua maini.

2. Deplasare laterala pe 3 m cu atingerea solului, pe tusele care delimiteaza zona de atac, timp de executie 1 min.

3. Flexibilitate frontala (mobilitate).

-din stand pe un scaun, aplecarea inainte cu bratele intinse pe o linie gradata, punctul 0  fiind la nivelul talpilor ; partea de sus se noteaza cu minus, iar partea de jos cu plus.

Abdomen : a) se lucreaza din sezand cu talpile pe podea, genunchii indoiti, spatele pe podea ;

b) timp de lucru 1 min., pauza 15sec., 1 minut ridicarea trunchiului cu

atingerea genunchilor cu pieptul ;

c) se numara si se cumuleaza.

Triplu Salt - 3 sarituri din ghemuit in ghemuit, consecutive. Se masoara lungimea.

Alergare de viteza - 20 de metrii.

Proba de saritura se va da de doua ori si se va inregistra rezultatul cel mai bun. Probele de control se dau pe plan local in cadrul echipei sub indrumarea si responsabilitatea antrenorului.

Pentru a urmari evolutia sportivilor proprii, antrenorii vor sustine probele fizice, astfel :

la inceputul si sfarsitul fiecarei perioade de pregatire ;

intimpul perioadelor competitionale (cel putin o data) ;

ori de cate ori este nevoie, pentru verificarea nivelului de pregatire.

Toate aceste rezultate vor fi inscrise obligatoriu in caietul antrenorului.

Pentru efectuarea probelor de sarituri pe verticala, cu elan si de pe loc, solicitam ca unitatile sportive sa posede aparate adecvate, in buna stare de functionare, astfel incat performantele sportivilor sa fie corect apreciate.

Modul de intocmire si completare a TABELULUI NOMINAL-PROBE DE CONTROL (Anexa1)

a)      Formularul se intocmeste obligatoriu de catre toate unitatile sportive de la toate categoriile ;

b)      Structura coloanelor din tabel va fi strict respectata pentru a nu se produce greutati, confuzii cu ocazia analizarii si centralizarii pentru fiecare proba in parte ;

c)      Unitatile sportive vor completa toate coloanele din formular ;

d)      Punctele 15-16-17-18 nu se completeaza de echipele de SENIORI si SENIOARE.

FISA DE EVIDENTA

Numele si prenumele sportivului..............

Locul si data nasterii (zi, luna, an)............

Domiciliul actual (adresa exacta)..............

Telefon.......................

Liceul (scoala)....................

Clasa........................

Din localitatea....................

Carte de Identitate (serie, nr., data eliberarii).........

Pasaport (nr, si data eliberarii)...............

Numele tatalui.....................

Numele mamei....................

Talia Sportivului....................

Greutate........................

Nr. Pantofi sport...................

Din ce echipa face parte.................

Postul in echipa.....................

Daca este stangaci....................

Nivelul de pregatire tehnico-tactic :

parte forte.....................

parte slaba....................

Propuneri pentru continuarea pregatirii

ca jucator de lot national...............

in vederea selectiei pentru lot national.........

pentru tabara FRV..................

Numele antrenorului care a intocmit fisa si semnatura acestuia..

Data intocmirii.......................Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2138
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved