Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

COMPORTAMENTUL ANTRENORULUI IN SPORTUL DE PERFORMANTA

Sport+ Font mai mare | - Font mai micCOMPORTAMENTUL ANTRENORULUI IN SPORTUL DE PERFORMANTA

Performanta sportiva este dependenta de comportamentul antrenorului si poate fi in mod semnificativ afectata de acesta. De aceea evaluarea cat mai completa a comportamentului antrenorului reprezinta un pas important si fundamental in desfasurarea procesului de asistenta psihologica avand ca obiectiv cresterea performantei sportive.Lucrarea prezinta modalitatea de evaluare realizata asupra comportamentului antrenorilor a doua loturi de sportivi juniori in cadrul unui program de asistenta psihologica, evidentiind importanta si utilitatea informatiilor obtinute in demersul de consiliere a antrenorilor.

Antrenorul trebuie 'sa creeze un mediu in care fiecare sportiv sa poata beneficia de sansa atingerii succesului personal' (Martens, 1995).Performanta sportiva este dependenta de comportamentul antrenorului si poate fi in mod semnificativ afectata de acesta. Eficienta antrenorului este mediata insa de felul cum este perceput antrenorul si de semnificatia acordata comportamentelor acestuia de catre sportivi. De aceea cunoasterea perceptiei sportivilor asupra comportamentului antrenorului este esentiala in cresterea eficientei stilului de conducere al acestuia. 

Antrenorul reprezinta persoana cu maxima responsabilitate, de nivelul pregatirii sale pluridisciplinare si de abilitatile sale psihopedagogice depinzand intreaga strategie si tehnologie a pregatirii sportivilor. El este cel care selectioneaza, motiveaza, recompenseaza, mentine sportivii in echipa si creeaza solidaritate intre membrii acesteia - jucatori, secunzi si orice persoana care contribuie la activitatile organizationale. Un bun lider si implicit un bun antrenor trebuie sa-si dezvolte o serie de abilitati psihologice, mai ales pe cele legate de relatiile interpersonale contribuind astfel la succesul echipei.

Evaluarea comportamentului antrenorului a constituit o componenta importanta a procesului de asistenta psihologica acordata loturilor sportive in cadrul programelor de asistenta stiintifica desfasurate de INCS. Investigatiile psihologice realizate au urmarit delimitarea particularitatilor stilului personal de conducere a echipei de sportivi al antrenorilor, analizarea modului in care este perceput antrenorul coordonator de catre sportivi, stabilirea principalelor preferinte ale sportivilor in ceea ce priveste comportamentul si stilul de conducere al antrenorului. Pe baza acestor informatii se poate desfasura procesul de consiliere a antrenorilor in ceea ce priveste relatia lor cu sportivii - urmarindu-se posibilitatile de crestere a eficientei stilului de conducere.

Lucrarea de fata isi propune sa prezinte, pe baza unui studiu de caz, o modalitate de evaluare a comportamentului antrenorului si sa evidentieze importanta si utilitatea informatiilor obtinute in procesul de optimizare a performantelor sportive prin asistenta psihologica.

Investigatia a cuprins evaluarea perceptiei si preferintei sportivilor asupra comportamentului antrenorilor - 39 de sportivi alcatuind doua loturi de juniori, cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani - si autoevaluarea antrenorilor acestor loturi.

Am utilizat o adaptare a Variantei a III-a a Scalei Revizuite de Leadership in Sport (Revised Leadership Scale in Sport - RLSS, autori: James J. Zang, Barbara E. Jensen, Betty L. Mann, 1995) in cele trei forme: Perceptia Sportivilor, Preferinta Sportivilor si Autoevaluarea antrenorului. Sunt investigate 6 dimensiuni ale comportamentului antrenorilor: stilul de pregatire si instruire tehnica, stilul democratic, stilul autocratic, comportamentele de suport social, feedback-ul pozitiv (stil de comunicare in relatia cu sportivii), stilul de conducere situationala (flexibilitate, adaptare la situatie).

Rezultate

Prezentam rezultatele evaluarilor realizate sub forma graficelor ilustrand profilele comportamentale realizate pe baza autoevaluarii antrenorului, a perceptiei si a preferintei sportivilor. Graficele Perceptiei sportivilor si Preferintei prezinta valorile procentuale medii pe cele 6 scale comportamentale vizate.

Observatii:

Accent puternic pe transmiterea de mesaje cu continut pozitiv, stimulant, in relatia cu sportivii (98%)

Stil centrat pe instruirea tehnica si pregatirea sportivilor (86%)

Comportament dominant autocrat (85%)

Observatii:

Stil axat pe instruire si pregatire tehnica (82,7%) si comportamentele de feedback pozitiv (81%) sunt percepute de sportivi ca dominante in comportamentul antrenorului.

In ceea ce priveste stilul decizional, comportamentul autocratic (75,5%) este perceput ca dominant in raport cu stilul democratic (61,05%).

Observatii:

Este preferat un stil axat pe instruire si pregatire tehnica (87,2%)

Este preferat comportamentul autocratic (75,6%) celui democratic (62,4%)

Observatii:

Stil autocrat dominant (72%)

Stil de relationare suportiv, bazat pe incurajarea si sustinerea psihologica a sportivilor, pe preocuparea pentru binele lor atat in viata sportiva cat si personala, si pe crearea si mentinerea unei atmosfere calde, apropiate, prietenoase in relatia cu sportivii (90%)

Accent puternic pe instruirea tehnica si tactica a sportivilor (98%)

Observatii:

Stilul de conducere situationala (flexibila, adaptabila nevoilor si conditiilor specifice) (87,6%) este perceput ca fiind dominant in comportamentul antrenorului.

Accentul pe comportamente de instruire tehnica (83%) si pe acordarea de feedback pozitiv (80%). 

Comportamentul decizional autocratic este perceput ca dominant (78,32%)

Observatii:

Comportamentul centrat pe instruirea tehnica si pregatire (88%) este preferinta dominanta a sportivilor, fiind urmat de nevoia mai puternica de sustinere si feedback pozitiv din partea antrenorului, precum si de flexibilitate si adaptare la situatie si individualitatea sportivului.

Stilul decizional al antrenorului care este preferat de sportivi este cel autocratic (74,11%) si mai putin cel democratic (49,47%).

Rezultatele prezentate evidentiaza cateva aspecte care sunt importante in consilierea antrenorilor: modul cum sunt perceputi de sportivi, diferentele intre perceptia sportivilor si felul in care acestia si-ar dori sa fie antrenorul lor - delimtandu-se astfel nevoile acestora, constientizarea tipurilor de comportamente dominante in conducerea sportivilor. Atat in ceea ce priveste perceptia, cat si preferintele sportivilor se poate observa o dominanta a comportamentului autoritar in raport cu stilul democratic la ambele loturi de sportivi. Acest stil de conducere este necesar pentru aceasta etapa de varsta hotaratoare pentru formarea unor sportivi bine instruiti pentru mai tarziu. Exista insa riscul ca formarea sportivilor ca profesionisti sa fie afectata, stilul autoritar excesiv nestimuland asumarea responsabilitatii si independenta sportivilor. Desi sportivii recunosc ca fiind necesara practicarea unui comportament autocrat, ei simt si nevoia de a li se oferi oportunitati de a-si controla si gestiona propria viata si de a-si gasi singuri motivatia intrinseca de a juca.

Se poate constata o mai mare nevoie a sportivilor de a obtine un feedback bazat pe mesaje cu continut pozitiv - de a obtine valorizare, sustinere pentru efortul depus, incurajare in caz de esec. Este importanta cunoasterea acestei nevoi deoarece practicarea cestui tip de comportament ajuta la creearea unei atitudini pozitive fata de antrenor, antrenament si fata de colegi, la cresterea increderii in sine, avand un puternic rol motivator pentru sportivi.

Stilul de conducere al antrenorului are un rol deosebit deoarece influenteaza relatiile interpersonale dintre antrenori si sportivi, influenteaza climatul din cadrul echipei, determina metodele de conducere a echipei care vor fi folosite, reflectandu-se astfel in performanta sportiva. Pe baza acestui tip de evaluare se pot studia diferentele intre perceptia sportivilor si comportamentul autoevaluat de antrenor, intre perceptie si preferinta sportivilor, se poate analiza daca exista o legatura intre aceste diferente si nivelul de performanta sportiva.

Bibliografie

  1. Epuran, M.. Holdevici, I., Tonita, F., Psihologia sportului de performanta. Teorie si practica. Bucuresti, Editura Fest, 2001
  2. Martens, R., Ghidul antrenorului in psihologia sportului. Bucuresti, CCPS, 1999


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3300
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved