Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

IDENTIFICAREA SI PROMOVAREA TALENTULUI IN VOLEI

Sport+ Font mai mare | - Font mai micIDENTIFICAREA SI PROMOVAREA TALENTULUI In VOLEI

Talentele sportive se dezvolta si se perfectioneaza numai in procesul de invatare, pregatire si antrenament. O importanta decisiva in dezvoltarea talentului revine formarii unei motivatii stimulative pentru practicarea sportului.Talentul sportiv      poate fi definit prin existenta unor predispozitii peste medie pentru inalta performanta. In exprimarea talentului sportiv joaca un rol important urmatorii factori:

Factorii antropometrici: inaltimea, greutatea, raportul dintre tesuturile musculare si tesuturile adipoase, centrul de greutate al corpului, armonia proportiilor, etc.

Caracteristicile fizice: rezistenta aeroba si anaeroba, viteza de reactie si de actiune, anduranta-viteza, anduranta-forta, forta dinamica si statica, supletea, etc.

Capacitatile coordonative: capacitatile de echilibru, de manuire a mingii;

Capacitatea de invatare: creativitatea, capacitatea de observatie, de analiza, etc.

Predispozitia la performanta: sarguinta si asiduitatea in antrenament, perseverenta, capacitatea de a suporta frustatia.

Controlul mental: puterea de concentrare, inteligenta motrica, capacitatea tactica.

Factori afectivi: stabilitatea psihica, capacitatea de invingere a stresului, predispozitia la competitie.

Aptitudinile specifice jocului de volei, identificate in momentul selectiei initiale devin performante numai in conditiile unei educari corespunzatoare, programate si dirijate. Evolutia aptitudilor specifice poate fi prevazuta cu oarecare doza de siguranta daca se vor lua in calcul predispozitiile fondului ereditar:

Aptitudini somatice - cu o mare determinare genetica:

Talia - se constata o deplasare a selectiei finale spre jucatori si jucatoare cu talie din ce in ce mai mare. O talie inalta sau foarte inalta este o necesitate pentru obtinerea performantei in jocul de volei contemporan.

Greutatea si tipul somatic - tip constitutional portivit este cel longilin, cu musculatura armonios dezvoltata, cu o mobilitate articulara buna si o anvergura mare care sa depaseasca cu 6-8 cm. talia.

Tip de fibra musculara - nu mai este o noutate ca atletii de la probele de viteza si sarituri poseda un procentaj mai ridicat de fibre musculare rapide (albe). Si pentru jucatorii de volei care sunt dotati genetic cu fibre albe rapide cu metabolism aerob-anaerob (mixt) avantajul este evident.

Aptitudini functionale

Tipul de activitate nervoasa superioara (ANS) - ideal pentru jocul de volei ar fi tipul puternic-echilibrat-mobil. In realitate sunt putini subiecti care sa prezinte caracteristicile pure ale acestui tip.

Capacitatea vitala si consumul de O2 - cresterea continua a capacitatii de a consuma oxigen este o cerinta de baza a dezvoltarii acestor tipuri de aptitudini. Capacitatea vitala la jucatorii si jucatoarele de volei cu aspect longilin si cu gabarit mare este adesea insuficienta. In aceste cazuri si consumul de oxigen este redus, iar rezistenta generala si specifica este diminuata.

Aptitudini general motrice

Capacitatea de invatare - se manifesta prin usurinta cu care jucatorii asimileaza problemele teoretice, tactice, si tehnico-tactice. Nu este intotdeauna direct proportionala cu IQ-ul jucatorilor, depinzand mai degraba de o serie de aptitudini specifice care tin de vocatie, de talent.

Rezistenta la factori perturbatori - jucatorii de volei de valoare reusesc prin mijloace acumulate in timpul procesului de antrenament si prin experienta de concurs sa elimine in mare masura efectul factorilor stressanti si perturbatori care apar in timpul pregatirii si al competitiilor.

Capacitatea de mobilizare a resurselor energetice psihice si fizice are o importanta speciala in competitie. La nivel relativ egal din punct de vedere valoric si la pregatirii, aceasta aptitudine defineste tipul de sportiv invingator.

Aptitudini psihomotrice

Coordonarea generala - o forma de exprimare complexa a capacitatii de performanta prin invatarea rapida a miscarilor noi si adaptarea rapida la situatii variate, conform specificului fiecarei ramuri de sport, are mai multe componente:

Capacitatea de orientare in spatiu

Capacitatea de echilibru

Capacitatea de analiza statico-dinamica vizuala si acustica

Coordonarea segmentara este formata din componentele:

Viteza de executie - coordonata in joc;

Viteza de repetitie - coordonata in joc;

Viteza de anticipare - coordonata in joc;

Ambidextria

Aptitudini motrice

Viteza in regim de forta - calitatea de a efectua miscari rapide in conditiile invingerii unei greutati relativ mici ( 30-66 I din posibilitatile maxime), numita si detenta.

Indemanarea in regim de viteza - capacitatea de a executa rapid, corect si eficient actiunile tehnico-tactice.

Indemanarea in regim de rezistenta - caliatea care permite executarea corecta si eficienta a actiunilor pe intreg parcursul jocului.

Viteza in regim de rezistenta - calitatea de a efectua eforturi medii ( 30-65 I) in conditii de durata scurta dar repetate pe parcursul jocului.

Rezistenta in regim de viteza - capacitatea de a rezista la efortul din joc cu angrenare totala si eficace.

Aptitudini psiho-intelectuale: atentie distributiva; gandire rapida - analiza rapida a situatiilor, anticipare, luarea rapida a deciziilor; imaginatie motrica si tactica; memorie a miscarii, a traseului tactic, a combinatiilor.

Aptitudini psiho-afective si psihoreglatorii volitionale: cmbativitatea, aplicata in limitele fair-play-ului; cpacitatea de fort voluntar, referitoare la cresterea in mod voluntar a intensitatii, volumului si complexitatii efortului in antrenamente si joc;

Jocul actual de volei se caracterizeaza prin cresterea vitezei de executie si implicit a celei de reactie, ceea ce impune antrenarea mai rapida in efort a segmentelor solicitate si a corpului in intregime, precum si cresterea fortei explozive. De asemenea a crescut complexitatea si varietatea actiunilor tehnico-tactice, ceea ce a dus la scurtarea pauzelor dintre fazele de joc, la cresterea intensitatii efortului si la reducerea timpului de refacere. Substratul metabolic al efortului este mai ales cel anaerob, alternat pentru scurte perioade cu cel aerob.

Sistemul nervos si analizatorii vizual, kinestezic si auditiv sunt intens solicitati. Tensiunea psihica este si ea crescuta, ceea ce duce la aparitia rapida a oboselii nervoase, pe langa cea fizica, insotita de tulburari in mecanismele care regleaza automatismul si precizia miscarilor, precum si scaderea puterii de concentrare.

Aparatul locomotor este solicitat permanent atat la nivelul trenului inferior, cat si la nivelul celui superior. Solicitarea aparatului cardio-vascular este medie, cu exceptia fazelor cu efort de intensitate submaximala. Functia respiratorie este mult solicitata pe toata durata jocului, in fazele de joc disputate, organismul poate contracta o datorie de oxigen destul de mare. Functia de termoreglare a organismului este si ea intens solicitata, procesele de transpiratie sunt accentuate, ajungandu-se la pierderi mari de apa si electroliti.

In categoria aptitudinilor      favorizante practicarii jocurilor sportive, deci si al jocului de volei specialistii includ in urmatoarele insusiri:

viteza de actiune; anticiparea situatiilor; coordonarea; gandirea operativa; orientarea spre un anumit scop; activizarea;concentrarea;marirea atentiei;atentia distributiva;

stare de sanatate optima, dezvoltare fizica buna si armonioasa, fara deficiente fizice pana la gr. I ale coloanei vertebrale sau ale membrelor inferioare;

statura de preferinta la limitele superioare ale valorilor de referinta pentru grupa de varsta si categoria de sex respectiva;

varsta cronologica      suprapusa in mare masura cu cea biologica, iar puseul de crestere la varsta de 12-13 ani trebuie sa atinga 7-8 cm;

vigoarea fizica si usurinta in miscari manifestata in executarea actelor motrice specifice varstei, in speta jocuri de miscare. Copiii inzestrati cu aceste insusiri alearga, sar, se catara, arunca, lovesc cu mai multa usurinta si mai mare forta decat ceilalti;

placerea pentru joc, manifestata prin entuziasm, angajament total, emulatie. Cateodata manifestarile      pot avea chiar un caracter negativ: certuri, gesturi necontrolate;

combativitatea, presupune un comportament darz, dorinta de obtinere a victoriei. Aceasta calitate care este o forma pozitiva de manifestare a agresivitatii, trebuie atent cautata la copii si cultivata pentru ca lipsa ei mai tarziu este un impediment serios in obtinerea unor rezultate sportive semnificative;

aptitudinile motrice: atat calitatile motrice de baza (viteza, indemanarea, forta, rezistenta) cat si calitatile motrice combinate, armonizate cu structura jocului de volei. Cele mai importante: viteza si indemanarea;

din cadrul insusirilor psihomotrice: rapiditatea actelor motrice, coordonarea generala si segmentara, viteza de invatare, inteligenta motrica.

in plan psihic calitatile      necesare:

cognitiv: atentia, imaginatia

afectiv: rezistenta la stres

social: capacitate de colaborare

plan atitudinal: interes, motivatie, disciplina

plan temperamental: puternic-echilibrat, vioi, extrovertit.

Ideal ar fi ca copiii sa dispuna de un numar cat mai mare de aptitudini favorizante pentru practicarea jocului de volei. Cu cat tabloul acestor aptitudini este mai complet cu atat putem sustine ca acel copil este mai talentat.

Metode si mijloace de diagnoza si prognoza

Pentru aprecierea corecta a cresterii si dezvoltarii fizice exista numeroase tehnici si metode de prognoza. Important este sa se cunoasca curba de crestere a staturii la diferite varste si viteza de crestere. Aceasta din urma se poate deduce din raportul numarului de centimetri crescuti pe an.Prognoza staturii definitive se mai poate face si cu ajutorul unor formule dintre care mentionam formula lui V. Karkus (SUA): la baieti: S.D = S.tatalui + S.Mamei x 1,08 /2;la fete: S.D = (S.T x 0.923) + S.M /2. Aceasta formula este aplicabila cu rezultate bune mai ales pana la varsta de 10 ani. Dupa aceasta varsta se recomanda folosirea tabelului estimativ urmator:

Varsta

in ani

Baieti

I statura definitiva

Fete

I statura definitiva

Proportiile corporale armonioase pot fi apreciate folosind Indicele Adrian Ionescu: I.AI = Bust-Statura/2 (normal 3-4 pentru baieti, 4-5 pentru fete)

Anvergura care denota brate lungi, cu parghii consolidate este un indiciu important in orientarea copiilor spre volei. Valorile normale ale anvergurii sunt la 13 ani, statura+ 3 cm, dar dimensiunile care depasesc valorile normale sunt factori favorizanti pentru practicarea      voleiului.

Lungimea si latimea extremitatilor (palma, laba piciorului) sunt dimensiuni care pot anticipa cresterea in inaltime. Este o prezumtie care pleaca de la constatarea ca maturizarea osoasa se produce mai intai la nivelul oaselor metatarsiene si metacarpiene.

Varsta optima pentru inceperea practicarii jocului de volei si aprecierea varstei cronologice si a varstei biologice: varsta cronologica este cea care apreciaza calendaristic numarul anilor de la nastere pana la un moment dat, iar cea biologica aceea prin care se apreciaza particularitatile individuala ale fiecarui copil in parte, sau a celor care se abat de la particularitatile de varsta generale.

Consideram ca inceperea procesului de      selectie se poate face incepand cu varsta de 10-11 ani, sau chiar mai devreme pentru ca la copii bucuria de a se juca este naturala si foarte dezvoltata, iar practicarea unui joc sportiv ca si voleiul ii ajuta sa-si dezvolte toate componentele personalitatii.

Pentru evaluarea predispozitiilor ludice      se pot folosi jocurile dinamice care au marea calitate de a asigura cadrul necesar desfasurarii unei largi palete de aptitudini specifice jocurilor sportive in general. Pentru a identifica la copii acele predispozitii care favorizeaza practicarea voleiului trebuie alese cateva jocuri care sa contina elemente asemanatoare structural cu jocul si sa fie obiectivizate, in asa fel incat sa permita inregistrarea actiunilor si apoi evaluarea aptitudinilor vizate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1956
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved