Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

REGULI PRIVITOARE LA INSTALATIILE PENTRU BAZINE DE INOT, SARITURI IN APA SI POLO PE APA

Sport+ Font mai mare | - Font mai micREGULI PRIVITOARE LA INSTALATIILE PENTRU BAZINE DE INOT, SARITURI IN APA SI POLO PE APACOMPETITIILOR NATIONALE DE INOT

Regulile privitoare la instalatii sunt destinate sa ofere cel mai bun mediu ambiant posibil pentru competitii si antrenament. Aceste reguli nu sunt destinate sa reglementeze aspecte legate de publicul general. Este responsabilitatea proprietarului sau inspectorului unei instalatii sa asigure supravegherea activitilor publicului.

FR 1 GENERALITATI

FR 1.1. Piscine FINA standard olimpic. Toate C.M. (cu exceptia C.M. master) si J.O. trebuie sa se tina in piscine care se conformeaza regulilor FR 3, FR 6, FR 8 si FR 11.

FR 1.2.      Piscine FINA standard general. Alte probe FINA trebuie sa aiba loc in piscine olimpice standard FINA, dar Biroul poate renunta la anumite standarde pentru piscinele existente daca ele nu influenteaza dpdv. material competiiile.

FR 1.3. Piscine FINA standard minim. Toate celelalte probe care se tin in baza regulamentului FINA trebuie sa aiba loc in piscine care se conformeaza standardelor minime cuprinse in aceasta parte.

FR 2 BAZINE DE INOT

FR 2.1.Lungimea

FR 2.1.1. 50 m. Cand la capatul de pornire se folosesc panourile de contact ale instalatiei automate de cronometraj, sau cand acestea se utilizeaza si la capatul de intoarcere, piscina trebuie sa aiba o astfel de lungime incat sa asigure distanta necesara de 50 m intre cele doua panouri.

FR 2.1.2. 25 M. Cand la capatul de pornire se folosesc panourile de contact ale instalatiei automate de cronometraj, sau cand acestea se utilizeaza si la capatul de intoarcere, piscina trebuie sa aiba o astfel de lungime incat sa asigure distanta necesara de 25 m intre cele doua panouri.

FR 2.2. Tolerante dimensionale

FR 2.2.1 La lungimea nominala de 50 m se admite o toleranta de + 0,03 m pe fiecare culoar minus 0,00 m la ambii pereti de capat in toate punctele de la 0,3 m - 0,8 m peste suprafata apei. Aceste dimensiuni trebuie certificate de un supraveghetor sau alt oficial calificat, numit si aprobat de federatia membra atarii in care este situata piscina. Tolerantele nu pot fi depasite cand se instaleaza panouri de contact.

FR 2.2.2. La o lungime de 25 m se admite o toleranta de + 0,03 m pe fiecare culoar minus 0,00 m la ambii pereti de capat in toate punctele de la 0,3 m - 0,8 m peste suprafata apei. Aceste dimensiuni trebuie certificate de un supraveghetor sau alt oficial calificat, numit si aprobat de federatia membra atarii in care este situata piscina. Tolerantele nu pot fi depasite cand se instaleaza panouri de contact.

FR 2.3. Adincimea - La piscinele cu blocstart este necesara o adincime minima de 1,35 m, care se intinde de la 1 m la cel putin 6 m fata de peretele de capat. In orice alta parte este necesara o adincime minima de 1 m.

FR 2.4. Peretii

FR 2.4.1.Peretii de capat trebuie sa fie paraleli si sa formeze unghiuri drepte cu bazinul de inot si cu suprafata apei si sa fie construiti din materiale solide, cu o suprafata neglisanta care sa se intinda 0,8 m sub suprafata apei astfel incat sa permita concurentului sa atinga si sa impinga la intoarcere, fara riscuri.

FR 2.4.2. Sunt permise borduri de sprijin de-a lungul peretilor piscinei; ele trebuie sa fie nu mai mici de 1,2 m sub apa si pot avea latimea de 0,1 m - 0,15 m.

FR 2.4.3.Pe toti cei patru pereti ai piscinei se pot plasa rigole. Daca se instaleaza rigole pe peretele de capat ele trebuie sa permita fixarea regulamentara a panourilor de contact la o,3 m deasupra suprafetei apei. Ele trebuie acoperite cu un gratar sau o sita adecvata.

FR 2.5. Culoarele trebuie sa aiba o latime de cel putin 2,5 m, cu doua spatii de cel putin 0,2 m in exteriorul primului si ultimului culoar.

FR 2.6. Fringhiile de culoare

FR 2.6.1. Fringhiile de culoare se intind pe toata lungimea bazinului, asigurate la fiecare perete de capat cu articulatii cu ancore fixate de peretii de capat. Fiecare fringhie de culoar va avea plutitoare plasate de la un capat la celalalt, cu un diametru minim de 0,05 m pana la maximum 0,15 m. Culoarea plutitoarelor care se intind pe distanta de 0,5 m de la fiecare capat al piscinei va fi diferita de restul plutitoarelor. Intre culoare nu va exista mai mult de o fringhie. Fringhiile vor fi bine intinse.

FR 2.6.2. La semnul de 15 m de la fiecare perete de capat al piscinei plutitoarele trebuie sa aiba o culoare distincta fata de plutitoarele inconjuratoare.

FR 2.6.3. In piscinele de 50 m plutitoarele vor fi distincte pentru a marca 25 m.

FR 2.6.4. Numerele de culoar din material moale pot fi plasate pe fringhiile de culoar la capatele de start si intoarcere ale piscinei.

FR 2.7.Platformele de start vor fi ferme si fara elasticitate. Inaltimea platformei deasupra suprafetei apei va fi de 0,5 m - 0,75 m. Zona de suprafata va fi cel putin 0,5 m x 0,5 m si acoperita cu material care nu aluneca. Inclinatia maxima nu va fi mai mare de 10%. Platforma va fi construita astfel incat sa permita apucarea platformei de inotator la startul inainte, la partea frontala si pe laturi; se recomanda ca, daca grosimea platformei de start depaseste 0,04 m, sa se decupeze manere de cel putin 0,1 m latime pe fiecare latura si de 0,4 m latime la partea frontala pana la 0,03 m de la suprafata platformei. Manerele pentru startul inainte pot fi instalate pe laturile platformei de start. Manerele pentru starturile de inot spate vor fi plasate pe o distanta de 0,3 m - 0,6 m deasupra suprafetei apei atat orizontal, cat si vertical. Ele trebuie sa fie paralele cu suprafata peretului de capat si nu trebuie sa iasa in afara deasupra peretelui de capat. Adincimea apei pe o distanta de 1,0 m - 6,0 m fata de peretele de capat trebuie sa fie de cel putin 1,35 m acolo unde se instaleaza platforme de start. Panourile electronice de afisaj pot fi instalate sub blocstarturi. Nu se permit flash-uri. Cifrele nu trebuie sa se miste la startul in inotul spate.

FR 2.8.Numerotarea - fiecare blocstart terebuie sa fie numerotat distinct pe toate cele patru laturi, iar numarul trebuie sa fie clar vizibil. Culoarul nr.1 se va afla pe partea dreapta cand se priveste la bazin de la capatul de start cu exceptia probelor de 50 m, care pot incepe de la capatul opus. Panourile de contact pot fi numerotate la partea de sus.

FR 2.9.Indicatori de intoarcere inot spate - Fringhii cu fanioane suspendate peste piscina, minimum 1,8 m si maximum 2,5 m deasupra suprafetei apei de la standardele fixe plasate la 5,0 m fata de fiecare perete de capat. Semnele distinctive trebuie plasate pe ambele laturi ale piscinei si acolo unde este posibil pe fiecare fringhie de culoar, la 15 m fata de fiecare perete de capat.

FR 2.10.Fringhia de start falsa va fi suspendata peste piscina la nu mai putin de 1,2 m deasupra nivelului apei fata de standardele fixe plasate la 15 m in partea frontala a capatului de start. Ea va fi atasata de standarde cu un mecanism cu desprindere rapida. Fringhia trebuie sa acopere efectiv toate culoarele atunci cand este activata.

FR 2.11. Temperatura apei va fi 25 - 280. in timpul competitiei apa din piscina trebuie tinuta la un nivel constant, fara nici o miscare apreciabila. Pentru a respecta regulamentele sanitare in vigoare in majoritatea tarilor se permit valuri, cat timp nu se creaza un curent sau o turbulenta apreciabila.

FR 2.12.      Iluminatul - Intensitatea luminii deasupra platformelor de start la capetele de intoarcere nu va fi mai mica de 600 lucsi.

FR 2.13.      Marcaje culoare - vor avea o culoare de contrast inchisa, fiind plasate pe fundul piscinei in centrul fiecarui culoar.

Latime minim 0,2 m, maxim 0,3 m

Lungime 46 m la piscinele de 50 m

21 m la piscinele de 25 m

Fiecare linie de culoar se va termina la 2 m fata de peretele de capat al piscinei cu o linie transversala distinctiva de 1 m lungime si de aceeasi latime ca si linia culoarului. Liniile tinta vor fi plasate pe peretii de capat sau pe panourile de contact in centrul fiecarui culoar de aceeasi latime ca si liniile de culoar. Ele se vor intinde fara intrerupere de la marginea deck-ului (bordura) pana la fundul piscinei. O linie transversala de 0,5 m lungime va fi plasata la 0,3 m sub suprafata apei masurata pana la punctul central al liniei transversale.

FR 2.14. Peretii despartitori - cand un perete despartitor serveste ca perete de capat, el trebuie sa se intinda pe latimea completa a bazinului si sa prezinte o suprafata verticala stabila nealunecatoare, uniforma si solida pe care se pot monta tampoane de contact care se intind la nu mai putin de 0,8 m sub si 0,3 m deasupra suprafetei apei, si trebuie sa nu aiba deschideri riscante deasupra si sub linia de plutire care poate fi penetrata de mainile, picioarele, degetele de la maini sau de la picioare ale inotatorului. Un perete despartitor trebuie sa aiba un design care sa asigure miscarea libera a oficialilor de-a lungul lungimii sale, fara ca acea miscare sa creeze vreun curent sau turbulenta apreciabila a apei.

F 3 PISCINE DE inot PENTRU JOCURILE OLIMPICE

SI CAMPIONATELE MONDIALE

Lungime: 50 m intre panourile de contact ale instalatiei automate de cronometraj cu exceptia C.M de curse scurte care vor fi de 25 m intre panourile de contact de la capatul de start si perete sau panourile de contact de la capatul de intoarcere.

FR 3.1.Tolerantele dimensionale sunt ca in FR 2.2.1.

FR 3.2.Latime:25 m pentru J.O si C.M

FR 3.3.Adancime: 2 m (minimum)

FR 3.4.Pereti: ca in FR 2.4.1.

FR 3.5.Rigole ca in FR 2.4.3.

FR 3.6.Numar de culoare: 8

FR 3.7.      Culoarele vor avea latimea 2,5 m cu 2 spatii de 2,5 m latime in exteriorul culoarelor 1 si 8. Trebuie sa existe o fringhie de culoar care sa separe aceste spatii de culoarele 1 si respectiv 8 pentru J.O si C.M.

FR 3.8.Fringhii de culoare: ca in FR 2.6.

FR 3.9.Platforme de start: ca in FR 2.7. Trebuie sa se instaleze echipament de comanda start fals.

FR 3.10. Numerotare: ca in FR 2.8.

FR 3.1.Indicatori intoarcere inot spate: ca in FR 2.9.

FR 3.13.      Temperatura apei: ca in FR 2.1.

FR 3.14.      Iluminat: intensitatea luminii deasupra intregii piscine nu va fi mai mica de 1500 lucsi.

FR 3.15.      Marcaje culoar: ca in FR 2.13. Distanta intre punctele centrale ale fiecarui culoar va fi de 2,5 m.

FR 3.16.      Daca piscina de inot si bazinul de sariturise afla in aceeasi zona, distanta minima care separa bazinele va fi 5 m.

FR 4 INSTALATIA AUTOMATA DE CRONOMETRAJ

FR 4.1. Instalatia automata si semi-automata de cronometraj inregistreaza timpul scurs al fiecarui inotator si stabileste locul relativ intr-o cursa. Punctarea si timpul vor fi cu 2 zecimale (1/100 dintr-o secunda). Instalatia care este montata nu va influenta starturile, intoarcerile inotatorilor sau functionarea sistemului de deversare.

FR 4.2.      Instalatia trebuie:

FR 4.2.1.      sa fie activata de starter.

FR 4.2.2.      sa nu aiba expuse fire pe deck-ul piscinei, daca este posibil.

FR 4.2.3.      sa poata afisa toate informatiile inregistrate pentru fiecare culoar, pe loc si pe culoar

FR 4.2.4.      sa asigure citirea digitala usoara a timpului inotatorului

FR 4.3. Dispozitive de start

FR 4.3.1.      Starterul trebuie sa aiba un microfon pentru comenzi verbale.

FR 4.3.2.      Daca se foloseste un pistol el se va utiliza cu traductor.

FR 4.3.3.      Atat microfonul cat si traductorul trebuie sa fie conectate la difuzoare la fiecare blocstart acolo unde comenzile starterului si semnalul de start pot fi auzite in mod egal si simultan de fiecare inotator.

FR 4.4.      Panourile de contact pentru instalatia automata

FR 4.4.1.      Dimensiunile minime ale panourilor de contact vor avea 2,4 m latime si 0,9 m inaltime si grosimea lor va fi de 0,01 m +/- 0,002 m. Ele se vor intinde la 0,3 m deasupra si 0,6 m sub suprafata apei. Instalatia de la fiecare culoar va fi conectata independent astfel incat sa poate fi controlata individual. Suprafata panourilor va avea o culoare stralucitoare si va purta marcaje de linie aprobate pentru peretii de capat.

FR 4.4.2.      Instalarea - Panourile de contact se vor instala in pozitie fixa in centrul culoarelor. Panourile pot fi portabile, permitind operatorului piscinei sa le scoata cand nu exista concurenti.

FR 4.4.3.      Sensibilitate - Sensibilitatea panourilor va fi astfel incat sa nu poate fi activate de turbulenta apei, dar vor fi activate de atingerea usoara a mainii. Panourile vor fi sensibile la marginea superioara.

FR 4.4.4.      Marcaje - Marcajele de pe panouri se vor conforma cu si suprapune marcajelor existente ale piscinei. Perimetrul si marginile panourilor vor fi definite de o margine neagra de 0,025 m.

FR 4.4.5.      Siguranta - Panourile vor fi sigure cat priveste posibilitatea electrocutarii si nu vor avea margini ascutite.

FR 4.5. La instalatia semi-automata, finisul trebuie inregistrat cu butoanele apasate de cronometrori la contactul de finis al inotatorului.

FR 4.6.      Accesoriile urmatoare sunt esentiale pentru instalarea minima a instalatiei automate.

FR 4.6.1.       Imprimarea tuturor informatiilor care pot fi regenerate in cursul unei curse urmatoare.

FR 4.6.2.      Panou de citire pentru spectatori.

FR 4.6.3.      Aprecierea elanului la stafeta la 1/100 secunda. Cand se monteaza camere video suspendate ele pot fi examinate ca un supliment la aprecierea efectuata de catre sistemul automat al elanului la stafeta.

FR 4.6.4.      Contor automat de runde.

FR 4.6.5.      Citire splituri.

FR 4.6.6.      Rezumate computer.

FR 4.6.7.      Corectia contactului gresit.

FR 4.6.8.      Posibilitate de functionare automata cu baterii reincarcabile

FR 4.7. Pentru J.O si C.M sunt de asemenea esentiale urmatoarele accesorii:

FR 4.7.1.      Panoul electronic de citire pentru spectatori va contine cel putin 12 rinduri de 38 de caractere fiecare capabil sa afiseze atat litere cat si numere. Fiecare caracter va avea o inaltime de 1 mm per 0,6 m de distanta vizuala (inaltimea minima - 200 mm). Fiecare panou de scor matrice - linie va putea sa ruleze in sus si in jos , cu functie blink si fiecare panou complet matrice va fi programabil si capabil sa prezinte animatie.

FR 4.7.2.      Va exista un centru de companda cu aer conditionat cu dimensiuni de cel putin 6 m x 3 m, situat intre 3-5 m fata de peretele de finis cu o vedere permanent neobstructionata a peretelui de finis in timpul cursei. Arbitrul general va avea acces usor la centrul de comanda in timpul competitiei. In afara competitiilor centrul de comanda va putea sa fie securizat.

FR 4.7.3. Sistem de inregistrare video

FR 4.8.Instalatia semi-automata se poate utiliza ca un suport al instalatiei automate la probele FINA sau la alte probe majore daca exista trei butoane per culoar, fiecare operat de un oficial separat (caz in care nu vor fi necesari alti arbitri judecatori de finis). Un inspector de intoarceri poate opera unul din butoane.

FR 5. INSTALATII PENTRU SARITURI

FR 5.1. Sarituri de la trambulina

FR 5.1.1.      Scandurile vor avea cel putin 4,8 m lungime si 0,5 m latime. La toate manifestarile FINA tipul de trambulina va fi stabilit de FINA.

FR 5.1.2. Scandurile vor fi furnizate cu o suprafata nealunecatoare satisfacatoare.

FR 5.1.3.      Trambulinele vor fi prevazute cu articulatii mobile usor reglabile de catre saritor.

FR 5.1.4.      Distanta verticala de la nivelul platformei care sustine ansamblul articulatiei pana la nivelul partii de sus a trambulinei va fi 0,365 m. Distanta de la marginea frontala a ansamblului articulatiei (care are lungimea de 0,676 m) pana la marginea frontala a platformei de sustinere va fi de maximum 0,68 m. Daca marginea frontala a platformei trece de acest punct atunci suprafata de sus peste acest punct trebuie inclinata cu o inclinatie de 1 pe verticala la 3 pe orizontala.

FR 5.1.5.      Distanta minima recomandata de la partea din spate la linia centrala a articulatiei va fi cea recomandata de producatorul trambulinei.

FR 5.1.6.      Trambulinele se vor instala la acelasi nivel cu marginea principala cand articulatia mobila se afla in toate pozitiile.

FR 5.1.7.      Trambulinele trebuie sa fie plasate pe una sau pe ambele laturi ale platformei.

FR 5.2.Sarituri de la platforma

FR 5.1.2. Fiecare platforma trebuie sa fie rigida si orizontala.

FR 5.2.2. Dimensiunile minime ale platformei vor fi:

Platforma 0,6 m - 1 m;       0,6 m latime; 5,0 m lungime

Platforma 2,6 m - 3 m; 0,6 m latime; 5 m lungime

(se prefera 1,5 m)

platforma 5 m; latime 1,5 m; lungime 6 m

platforma 7,5 m; latime 1,5 m; lungime 6 m

platforma 10 m; latime 3 m; lungime 6 m

La platformele de 10 m, cu o latime mai mica de 3 m, numai balustradele de mana pe fiecare latura pe o distanta de cel putin 3 m inapoi de la marginea frontala a platformei pot fi fasonate dupa cum s-a detaliat mai jos. Se recomanda sa se includa spre folosul general un profil demontabil de balustrada care sa poate fi demontat la sariturile sincron (a se consulta schema).

FR 5.2.3.      Grosimea preferata a marginii frontale a platformei va fi 0,2 m dar nu trebuie sa depaseasca 0,3 m si poate fi verticala sau inclinata la un unghi nu mai mare de 100 fata de verticala in interiorul liniei greutatii.

FR 5.2.4. Suprafata si marginea frontala a platformei vor fi acoperite peste tot cu o suprafata nealunecatoare elastica. Cele doua suprafete vor fi acoperite separat pentru a realiza un unghi curat de 900 , sau dupa cum s-a descris in FR 5.2.3.

FR 5.2.5.      Partea frontala a platformelor de 10 m si 7,5 m va iesi cel putin 1,5 m peste marginea piscinei. La platformele de 2,6 m - 3 m si de 5 m se accepta o iesire in afara de 1,25 m iar pentru platformele de 0,6 m - 1 m se accepta 0,75 m.

FR 5.2.6.      Acolo unde o platforma se afla direct sub o alta platforma, platforma de deasupra va iesi in afara minimum 0,75 m (de preferat 1,25 m) peste platforma de dedesubt.

FR 5.2.7.      Partea din spate si laturile fiecarei platforme (cu exceptia platformei de 1 m) vor fi inconjurate de balustrade cu un spatiu minim de 1,8 m intre perechei. Inaltimea minima va fi 1 m si ele vor avea cel putin doua traverse plasate in exteriorul platformei incepand de la 0,8 m fata de marginea frontala a platformei.

FR 5.2.8. Fiecare platforma va fi accesibila pe scari adecvate (nu scara mobila).

FR 5.2.9. Este de preferat ca platforma sa nu fie construita direct sub orice alta platforma.

FR 5.2.10.      Cerintele pentru structura de sprijin. Pentru platforme si structura de sprijin a trambulinelor sarcina de proiectare este p = 350 kg (kg forta) per metru liniar.

In afara de cerintele statice si pentru confortul si siguranta utilizatorului cat priveste miscarea suportilor, se vor respecta limitele urmatoare cu privire la platforme si suportii trambulinei.

Frecventa de baza a platformelor 10 Hz

Frecventa de baza a suportilor 3,5 Hz

Oscilatia structurii totale 3,5 Hz

Deformarea spatiala a marginii frontale a platformelor ca urmare a Px = Py = Pz = kilopond (kg forta) va fi maximum de 1 mm (a se vedea desenul).

Aceste cerinte pot fi intrunite corespunzator de o structura din beton armat. Certificatul de comportament dinamic se va furniza impreuna cu calculele statice pentru intreaga structura.

FR 5.3. Cerinte generale

FR 5.3.1.      Pentru piscinele proiectate si construite dupa martie 1991 dimensiunile minime in metri pentru instalatiile de sarituri asa cum sunt detaliate in tabelul "Dimensiunile FINA pentru instalatiile de sarituri" si in "Schema instalatiilor de sarituri" vor prevala, folosind ca punct de referinta de baza pentru masurare linia de greutate care este o linie verticala care se intinde prin centrul marginii frontale a trambulinei sau platformei. Se recomanda sa se foloseasca dimensiunile preferate pentru proiectele considerate ca avand o pozitie importanta.

FR 5.3.2.      Dimeniunile C de la greutate la greutatea adiacenta din tabelul "Dimensiunile FINA pentru instalatii de sarituri" se vor aplica la platformele cu latimile detaliate in FR 5.2.2. Daca latimile platformelor sunt majorate atunci dimensiunile C se vor mari cu jumatatea latimilor suplimentare.

FR 5.3.3.      Inaltimea trambulinelor si a fiecarei platforme deasupra nivelului apei poate varia cu plus 0,05 m minus 0,00 m fata de inaltimile descrise in regulament.

FR 5.3.4.      Capatul platformei de 5 m nu trebuie sa iasa in afara peste capetele trambulibnelor de 3 m.

FR 5.3.5.      In zona de adincime totala a apei, fundul piscinei se poate ridica cu pana la 2%. in piscina de sarituri adincimea apei nu trebuie sa fie mai mica de 1,8 m in orice punct.

FR 5.3.6.      In piscinele in aer liber, se recomanda ca trambulinele si platformele sa fie orientate spre nord in emisfera nordica si spre sud in emisfera sudica.

FR 5.3.7.      Iluminatul minim la un nivel de 1 m deasupra suprafetei apei nu va fi mai mic de 600 luscsi.

FR 5.3.8.      Sursele de lumina naturala si artificiala vor fi prevazute cu comenzi pentru prevenirea stralucirii.

FR 5.3.9.      Temperatura apei nu va fi mai mica de 260C.

FR 5.3.10.      Agitatia de suprafata mecanica se va instala sub instalatii de sarituri pentru a-i ajuta pe saritori in perceptia vizuala a suprafetei apei. In piscinele prevazute cu masina subacvatica de produs bule, masina trebuie sa fie utilizata numai in acest scop daca creeaza suficienta agitatie a apei cand se lucreaza cu o presiune foarte joasa; altfel, trebuie sa se foloseasca numai un sistem de pulverizare orizontala a apei.

FR 5.3.11.      Se recomanda sa se plaseze scaune pentru arbitrii judecatori la o inaltime de 1,5 m - 2 m deasupra nivelului apei in functie de imprejurari.

FR 6 INSTALATII DE SARITURI PENTRU JOCURILE

OLIMPICE SI CAMPIONATELE MONDIALE

FR 6.1.Pentru J.O si C.M FR 5 se va aplica in totalitate; totusi intensitatea luminii la un nivel de 1 m deasupra suprafetei apei nu va fi mai mica de 1500 lucsi.

FR 6.2.Cat priveste dimensiunile instalatiilor de sarituri trebuie sa se respecte dimensiunile preferate date in tabelul "Dimensiunile FINA pentru instalatiile de sarituri".

FR 6.3.A se vedea FR 3.16.

FR 7 PISCINE PENTRU POLO PE APA

Fr 7.1.

FR 7.2.Terenul de joc. Distanta intre liniile respective de poarta va fi 3 m. Latimea terenului de joc va fi 20 m. Adancimea apei nu va fi nicaieri mai mica de 1,8 m, de preferat 2 m.

FR 7.3.Temperatura apei nu va fi mai mica de 260 plus 10 minus 10 Centigrad.

FR 7.4.Intensitatea luminii nu va fi mai mica de 600 lucsi.

FR 7.5.Exceptii de la FR 7.2 pot fi permise la discretia federatiei care controleaza meciul.

FR 8 PISCINELE PENTRU POLO PE apa PENTRU

JOCURILE OLIMPICE SI CAMPIONATELE MONDIALE

FR 8.1.Nu se permit exceptii de la cerintele din FR 7.2.

FR 8.2.Temperatura apei va fi ca in FR 7.4.

FR 8.3.Intensitatea luminii nu va fi mai mica de 1500 lucsi.

FR 8.4.La J.O, C.M si probele FINA se va utiliza apa proaspata.

FR 9 INSTALATII PENTRU PISCINELE DE POLO PE

APA

FR 9.1.Trebuie sa se prevada semne distinctive pe ambele laturi ale terenului de joc pentru a indica liniile portii, liniile 2 m, 4 m si 7 m fata de acea linie si jumatatea distantei intre liniile portii. Aceste marcaje vor fi clar vizibile pe tot timpul jocului. Ca si culori uniforme pentru aceste marcaje se recomanda urmatoarele: linia portii si linia de semi-distanta - alba, 2 m de la linia portii - rosu, 4 m de la linia portii - galben, 7 m de la linia portii - verde. Un semn de culoare rosie sau alta culoare vizibila se va plasa la capatul terenului de joc la 2 m de coltul terenului de joc pe lateral (opus tabelei oficiale). Limita terenului de joc la ambele capete este 0,3 m in spatele liniei portii. Distanta minima fata de linia portii pana la peretele piscinei va fi 1,66 m.

FR 9.2.Se va asigura suficient spatiu pentru a permite arbitrilor sa aiba acces liber de la un capat la altul al terenului de joc. Trebuie sa se prevadaade asemenea spatiu la liniile portii pentru arbitrii judecatori de poarta.

FR 9.3.Portile: stalpii si bara transversala a portii trebuie sa fie din lemn, metal sau material sintetic (plastic) cu sectiuni dreptunghiulare de 0,075 m.p. Cu linia portii si trebuie vopsite in alb. Stilpii portii trebuie sa fie ficsi, rigizi si perpendiculari pe fiecare capat al spatiului de joc, la distante egale fata de laturi sau la cel putin 0,3 m in fata capetelor terenului de joc sau a oricarei alte obstructii. Nu se permite nici un loc de stationare sau odihna pentru portar in afara de podeaua piscinei.

FR 9.4.Laturile interioare ale stalpilor portii trebuie sa fie la distanta de 3 m.

FR 9.5.Partea de dedesubt a barei transversale trebuie sa fie cu 0,9 m deasupra suprafetei apei cand apa are adancimea de 1,5 m sau mai mult si 2,4 m deasupra fundului piscinei cand adancimea apei este mai mica de 1,5 m.

FR 9.6.Plasele suple trebuie atasate de dispozitivele de fixare ale portii pentru a inchide intregul spatiu al portii, fixate sigur de stalpii portii si de bara transversala si permitand nu mai putin de 0,3 m spatiu liber in spatele liniei portii peste tot in zona portii.

FR 9.7.Instalatie automata de cronometraj

FR 10 PISCINE PENTRU inot SINCRON

FR 10.1.      Pentru sectiunea de figuri a competitiei urmeaza sa se prevada doua zone, fiecare lunga de 10 m si lata de 3 m. Fiecare zona va fi aproape de peretele bazinului cu o latura lunga de 10 m paralela cu si nu mai mare de 1,5 m fata de peretele bazinului. Una din aceste zone va fi de minimum 3 m adancime, iar cealalta zona va avea o adancime minima de 2,5 m.

FR 10.2.      Pentru sectiunea de rutina a competitiei este necesara o zona minima de 12 m x 25 m, in cadrul careia o zona de 12 m x 12 m trebuie sa aiba o adancime minima de 2,5 m. Adancimea zonei ramase va fi de minimum 1,8 m.

FR 10.3.      Acolo unde adancimea apei este mai mare de 2 m, adancimea la peretele bazinului poate fi de 2 m si apoi inclinata pentru a atinge adancimea generala la maximum 1,2 m de peretele bazinului.

FR 10.4.      Zonele pentru competitia cu figuri din FR 10.1 poate ocupa aceeasi suprafata a bazinului ca cea folosita pentru competitiile de rutina.

FR 10.5.      Daca nu exista marcaje de culoare dupa cum s-a descris in FR 2.13 podeaua bazinului trebuie marcata cu linii de contrast intr-o directie, urmind lungimea bazinului.

FR 10.6.      Apa trebuie sa fie suficient de limpede pentru ca fundul piscinei sa fie vizibil.

FR 10.7.      Temperatura apei nu trebuie sa fie mai mica de 260 plus 10 minus 10C Centigrad.

FR 11 PISCINE PENTRU inot SINCRON LA

JOCURILE OLIMPICE SI CAMPIONATELE

MONDIALE

FR 11.1Pentru sectiunea de figuri a competitiei la J.O. si C.M se va aplica FR 10.1.

FR 11.2.      Pentru sectiunea de rutina a competitiei la J.O si C.M este necesara o suprafata minima de 20 m x 30 m, in cadrul careia o suprafata de 12 m x 12 m trebuie sa aiba o adancime minima de 3 m. Adancimea suprafetei ramase va fi de 2,5 m minimum. Zona inclinata de la adancimea de 3 m la adancimea de 2 m trebuie sa fie pe o distanta minima de 8 m.

FR 11.3.      Temperatura apei va fi ca in FR 10.6.

FR 11.4.      Intensitatea luminii nu va fi mai mica de 1500 lucsi.

FR 11.5.      Va fi disponibila o instalatie automata de cronometraj dupa cum se mentioneaza in FR 12.

FR 12 INSTALATIE AUTOMATA DE CRONOMETRAJ

Instalatia minima consta din:

FR 12.1.      Acelasi numar de unitati de inregistrare a scorului citi arbitri judecatori sunt (la figuri 5-20; sectiunea de rutina 5-14).

FR 12.2.      Rezultatele pot fi transferate numai dupa confirmarea de catre arbitrul general sau oficialul desemnat.

FR 12.3.      Unitate de rezultate (computer) cu inregistrare a rezultatului si sistem back up. Se permit numai programe si sisteme aprobate de FINA.

FR 12.4.      Sistem de imprimare pentru toate informatiile inregistrate, liste de start si liste de rezultate.

FR 12.5.      Un sistem de evaluare a arbitrilor judecatori pe baza rezultatelor inregistrate (FR 12.3.). Se permit numai sisteme si programe aprobate de FINA.

FR 12.6. Unitate de comanda a tabelei de scor cu tabela de scor de minimum 10 randuri care contine 32 cifre (sau tabela de scor descrisa in FR 4.6.1.). Tabela de scor trebuie sa poata afisa toate informatiile inregistrate si timpul de functionare.

FR 12.7.      Pentru fiecare arbitru judecator cartele flash in cazul defectarii sistemului electronic.

FR 13 ECHIPAMENT DE SONORIZARE SI STANDARDE

DE PREZENTARE

Echipamentul de sonorizare trebuie sa includa cel putin:

FR 13.1. Sistem amplificare - mixaj.

FR 13.2. Un casetofon si unitati back up.

FR 13.3.      Microfoane de calitate superioara si statii de microfoane pentru anunturi si ceremonii

FR 13.4.      Difuzoare de buna calitate de dimensiuni, numar si plasament astfel incat sa se obtina un sunet clar, uniform atat in terenul de concurs cat si in public.

FR 13.5.      Difuzoare UW pentru sunet subacvatic clar si uniform peste toate zgomotele de interferenta si la nivele acceptabile pentru concurenti.

FR 13.6.      Sisteme de transformatoare corespunzatoare ca izolatie si impedanta pentru difuzoarele UW, daca se folosesc difuzoare cu carcase metalice.

FR 13.7.      Contor volum sunet (decibeli) pentru monitorizarea nivelelor de sunete muzicale.

FR 138.      Cordoane pentru interconectarea corespunzatoare a echipamentului, linii de extensie difuzoare pentru plasarea acestora in scopul distribuirii optime a sunetului.

FR 13.9.      Sunt necesare sisteme de sigurante pentru a proteja difuzoarele si restul echipamentului.

FR 13.10      Linii de impamantare pentru a asigura impamantarea sigura a intregului echipament.

FR 13.11.      Materiale de siguranta pentru a reduce la minimum posibilitatea accidentarii persoanelor sau a avarierii echipamentului ca urmare a calcarii sau pasirii pe cablurile electrice sau ale difuzoarelor.

FR 13.12.      Cronometru.

FR 13.13.      Scule si contoare necesare pentru conexiunile speciale initiale si reparatii de urgenta.

FR 13.14.      Sistem pentru comunicare intre oficiali si pupitrul de sonorizare

FR 13.15      Un sistem de monitorizare continua a sunetului sub apa.

FR 14 IGIENA PISCINEI

FR 14.1.      In scopul de a proteja sanatatea si siguranta persoanelor care folosesc instalatiile de natatie in scopul recreerii, antrenamentului si competitiei, trebuie sa se acorde atentie deficientelor care pot exista in piscine ca urmare a nerespectarii principiilor si cerintelor medicale si sanitare. Bolile de piele, ale aparatului respirator si digestiv pot fi deseori evitate prin adoptarea unor masuri sanitare corespunzatoare. Apa din piscina trebuie sa intruneasca si cerinte estetice.

FR 14.2. Criteriile bacteriologice si chimice recomandate pentru apa din bazinele de inot:

Cultura la 210C 0,50 C - 69,80 F 0,90 F 100/ml - 24h - 48h - 72h.

Cultura la 370C 0,50 C - 98,60 F 0,90 F 100/ml - 24h - 48h.

Coliforma la 370C 0,50 C - 98,60 F 0,90 F 100/ml - nedectectabil 24h - 48h.

E.Coli prezumptiva 370C 0,50 C - 98,60 F 0,90 F in 100/ml - nedectectabil 24h - 48h.

Pseudomonas aeruginosa 370C 0,50 C - 98,60 F 0,90 F 100/ml - nedectectabil 24h - 48h.

Trebuie sa se utilizeze filtre cu membrana pentru a testa bacteriile.

Dupa filtrare se pastreaza filtrul timp de 2-4 ore in Trypticase-soy-agar la 370C - 98,60 F.

Dupa aceea filtrul se va transfera intr-un mediu de cultura cu influenta restrictiva.

Continut de clor liber (lichid DpD) 0,3 - 0,6 mg/L

Clor combinat ≤ 0,4 mg/L

PH - valoare (electrometrica masurata optim) rezistenta 7,2 - 7,6 la 10,13 - 10,14 Ohmi.

Tensiunea redox (electrometrica masurata calomel optim) rezistenta ≤ 700 mV la 10,13 - 10,14 Ohmi.

Vizibilitate - vedere verticala clara peste podeaua intregului bazin.

Turbiditate (FTU) - 0,10 FTU masurat dupa filtru inaintea bazinului

Densitate - valori de stabilit: 200C - kg/ dm 3.

Consum hipermanganat de potasiu - maximum 3 mg/L peste in apa bazinului pentru sarituri si maximum total 10 mg/L in apa piscinei.

THM (trihalometan) cat mai mic posibil, maximum 20 mg/L

Temperatura aerului in piscina de interior - minimum 20 Centrigrade peste temperatura apei, din motive de constructie.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5038
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved