Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Comunicare si coordonarea explicita prin MMS

Comunicatii+ Font mai mare | - Font mai micComunicare si coordonarea explicita prin MMS

Asa cum s-a aratat in paragraful anterior, exista multe posibilitati de separare sau de cuplare reciproca, implicit sau explicit, a fluxurilor de comanda si informatii, respectiv de materialForma de separare/cuplare depinde de utilizarea protocoalelor si de modelele de interactiune predefinite. Daca agentii interactioneaza intre ei fizic si informational, in lanturile de actiuni si interactiuni, atunci trebuie stabilite reciproc protocoale.

Pentru a asista fluxul de informatii si de material, ca si fluxul de comanda al coordonarii la automatizarea fabricatiei industriale, s-au standardizat mai multe protocoale de comunicare si de servicii, bazate pe modelul in niveluri ISO/OSI.

Sub denumirea de MAP (Manufacturing Automation Protocol) s-au adunat servicii si protocoale standard.

Sub recomandarea MAP, s-a stabilit protocolul prin care se poate conduce comunicarea orientata spre obiect a calculatoarelor centrale, de celule, automatelor programabile, controlerelor, liniilor de fabricatie, sistemelor ghidate automat, senzorilor, elementelor de executie, robotilor, sistemelor de alimentare, masinilor unelte, etc. Acest protocol este denumit pe scurt MMS (Manufacturing Message Specification).

MMS este un protocol de aplicatie care contine cele 7 niveluri ale modelului de referinta ISO/OSI. Este un sistem dependent tipurile de aparate. Este deschis pentru noi aparate si poate, prin reguli de utilizare specifice aparatului (Companion-Standards) sa fie unificat. MMS utilizeaza modelul Client-Server (relatie de servire).

Norma MMS contine doua parti.

Partea 1(ISO 9506-1) descrie semantica serviciilor si obiectelor si stabileste regulile pentru client si server.

Partea a doua (ISO-9506-2) defineste structura si continutul protocolului. Ambele parti sunt reunite prin reguli de utilizare specifice aparatului, care se pot stabili cc modele ale aparatului. Regulile de utilizare sunt deja definite pentru unele mijloace de productie. Acestea sunt: roboti (ISO 9506-3), masini cu comanda numerica (ISO 9506-4), automate programabile (ISO 9506-5), controlere de proces (ISO 9506-6) si sisteme de comanda (ISO 9506-7).

Fig. 11.15 MMS ca interfata la procesul aplicatiei

Fig. 11.15 arata diferitele niveluri din arhitectura MMS.

Astfel se stabileste o comanda a procesului din sistemul de comanda, ca un client. Comanda se transmite, prin interfata MMS, la un aparat virtual (model orientat spre obiect si comanda unei masini reale), ca apoi sa comunice, prin adaptarea aparatului, cu controlerul real al masinii. In acest mod se inlocuieste sarcina simbolica in prelucrarea fizica.

Avantajul structurii in niveluri, orientate spre obiect a lui MMS consta in modelarea aparatelor virtuale, care se comporta informational la fel, indiferent de forma de realizare fizica reala. Pentru fiecare serviciu avem la servere identice interfete specifice API (Application-Programming- Interface). Aceasta permite, ca mai multi clienti sa imparta mai multe servere redundante (Fig. 11.16).

Fig. 11.16 Mai multi clienti isi impart mai multe servere

Principial este posibil ca mai multe servere sa asigure un serviciu apelat.   

Aceasta necesita totusi, pe langa comunicarea client-server, in plus o comunicare Server-Server. Aceasta este obligatorie la sistemele orientate spre agenti, cand decizia intre client si server se ia in functie de situatia intalnita (Fig. 11.17).

Fig. 11.17 Mai multe servere asigura un serviciu impreuna

MMS asista domeniul orientat spre obiect printr-o separare clara intre date si partea de functionare (servicii, metode).

Prin emiterea informatiilor (comenzi, mesaje) se activeaza functiile corespunzatoare, in timp ce modificarile de date interne ale clientului raman ascunse.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1324
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved