Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Notiuni de baza - comunicatii

Comunicatii+ Font mai mare | - Font mai micNotiuni de baza - comunicatii

Comunicarea are loc atunci cand informatia unui emitator din zona de lucru acceseaza un receptor si apoi, dupa accesul la emitator (citire sau modificare) se transmite inapoi.Un exemplu clasic pentru emitator este realizarea modularii in frecventa si amplitudine a undelor, care se atenueaza fata de locul de emitere. Pe langa emitator si receptor, comunicarea trebuie sa dispuna de un mediu de transmitere, care permite atenuarea respectiv transportul informatiei (Fig. 11.1)

Fig. 11.1 Emitator, mediu de transmitere, receptor si intensitatea semnalelor

Intensitatea semnalului informatiei scade, in mediul de transmitere, cu indepartarea fata de emitator.

Daca o anumita intensitate a semnalului este inferioara unui prag, atunci se poate ca informatia sa nu mai fie receptata. O infasurare volumica limiteaza domeniul in care informatia poate fi receptata. De aceea informatia este utilizabila numai local. Se denumeste acest fapt comunicare locala. Daca informatia trebuie sa se raspandeasca si in afara domeniul de emitere local, atunci trebuie ca receptorul sa primeasca informatia si sa o retransmita amplificata. Acest receptor se numeste retransmitator de semnal     (Repeater). Prin utilizarea repeater-ilor, semnalul de transmitere este principial nelimitat. Atunci se vorbeste de comunicare globala, in care informatia poate fi transmisa la orice distanta (Fig. 11.2).

Fig. 11.2 Extinderea domeniului de emitere prin repeater

Comunicarea prin repeater-i are totusi anumite atribute, care pot conduce la noi probleme:

1. intarzierea timpului de la emitere la receptare: fiecare repeater necesita un anumit timp pentru primirea semnalului, decizia de retransmitere si procedura de transmitere mai departe. Prin cresterea numarului de repeater-i poate creste semnificativ timpul necesar raspandirii informatiei.

2. ecouri active: prin emiterea semnalului receptat, din nou, defazat in timp, in mediul de transmitere apare o suprapunere de semnale. Aceasta poate aparea pentru ca semnalul original si cel repetat de catre repeater este preluat si retrimis mai departe si conduce astfel la o crestere a intensitatii/desitatii semnalului in mediu si la probleme de a se diferentia originalul de copie.    

3. costuri cu filtrare: intarzierile, ecourile active si o crestere a densitatii de informatii necesita la receptori si repeater-i o evaluare a semnalelor pentru a se diferentia intr-adevar, informatiile reale, originale, de efectele de repetare. Aceste cheltuieli cresc semnificativ mai mult cu cat mai multi emitatori trimit pachete de informatii in mediul de transmitere.

Comunicarea si schimbul de semnale nu se limiteaza numai la mentinerea undelor semnalelor transmise in anumiti parametrii. Receptorul sau repeater-ul pot ca sa primeasca, sa evalueze, respectiv sa interpreteze si sa retransmita si semnale de tip paraziti.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1088
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved