Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


ALEGEREA PROTECTIEI COLOANELOR

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micAlegerea protectiei coloanelor

Principalele variante de echipare a coloanelor cu dispozitive de protectie si comutatie sunt:- coloana protejata la plecare prin sigurantele fuzibile e1 si prevazuta la intrarea in tabloul de distributie TD alimentat cu un separator a1;

- coloana protejata prin intreruptorul automat a2 care realizeaza o dubla protectie la scurtcircuit si la suprasarcina, fiind prevazuta cu separatoarele a1 si a3, la plecare, respectiv la intrarea in tabloul de distributie alimentat.

Ca dispozitive cu rol de separator pot servi si intreruptoarele neautomate (cu parghie, cu maneta) sau comutatoarele (pachet). Prevederea lor este necesara, in general, pentru a se asigura controlul vizual direct al separatiei si in special, la intrarea in tablourile de distributie.

Coloane fac legatura intre tabloul general si tablourile principale, intre tabloul principal si cele secundare sau intre coloane magistrale si tablouri secundare. Echipari asemanatoare cu cele din figura 4.41, a si b se recomanda pentru circuitele de utilaj, cu deosebirea ca, intreruptoarele de la intrarile tablourilor de utilaj (a1 respectiv a3) pot lipsi, datorita faptului ca tablourile de utilaj sunt prevazute, in general, cu intreruptoare generale la intrare.

a) Protectia la scurtcircuit constituie protectia principala a coloanelor.

Daca protectia este realizata prin sigurante fuzibile, curentul nominal al acestora se determina cu relatiile: Inf > Ic,

(4.24)

similare relatiilor (4.17), respectiv (4.18), din cazul protectiei circuitelor. Dupa cum se observa din relatia (4.24), numai componenta tranzitorie Ivt a curentului de varf se reduce prin impartire la coeficientul de siguranta c.

Avand in vedere expresiile concrete (4.8) si (4.9) ale curentului de varf:

(4.25)

respectiv:

(4.26)

in care semnificatiile marimilor sunt cele definite la relatiile (4.8), (4.9) si (4.18).

Curentul de serviciu Is al declansatoarelor sau releelor de protectie se alege similar, ca in cazul circuitelor, cu deosebirea ca in locul curentului de pornire, din relatia (4.19), se utilizeaza curentul de varf

(4.27)

coeficientii kpe     si kre avand aceleasi semnificatii si valori.

Reglajul releelor electromagnetice se stabileste in mod identic la valoarea: Ire = kre Is, (4.28)

in care kre poate avea o singura valoare sau un domeniu de valori si se verifica la conditia de nedeclansare pentru curentul de varf: Ire ³ kpe Iv. (4.29)

Se recomanda ca alegerea sau reglarea dispozitivelor de protectie la scurtcircuit, dupa relatiile (4.24), respectiv (4.29), sa se efectueze cat mai aproape de limita inferioara admisa.

b) Reglarea protectiei la suprasarcina se face numai pentru coloanele protejate la scurtcircuit prin intreruptoare automate.

In cazul coloanelor, curentul de reglaj al releului termic este necesar sa se incadreze in intervalul:

Irt = (1,0 1,2) Ic,    (4.30)

care defineste domeniul curentilor de suprasarcina ai coloanelor.

In ceea ce priveste reglajul posibil, acesta se stabileste conform relatiilor (4.14), (4.15) sau (4.16).

Curentul de reglaj se obtine si in cazul coloanelor prin intersectia domeniului de valori dat de relatia (4.30) cu domeniul corespunzator reglajului posibil, in baza acelorasi indicatii de la protectia receptoarelor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 931
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved