Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


CATEVA ESTIMARI ALE FORMARII PLASMEI DE QUARCI SI GLUONI FOLOSIND PARAMETRII SPECIFICI PLASMEI “CLASICE”

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai mic
Cateva estimari ale formarii plasmei de quarci si gluoni folosind parametrii specifici plasmei “clasice”

Luand in calcul rezultatele de la RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) din cadrul BNL (Brookhaven National Laboratory), Upton, New York, USA, care au anuntat in 2005 obtinerea de plasma de quarci si gluoni in ciocnirile Au-Au, la energia maxima care era la dispozitie, incercam sa facem anumite estimari .
In cele ce urmeaza vom folosi niste parametrii ce caracterizeaza plasma “clasica”, intr-o forma adaptata pentru plasma de quarci si gluoni.

In timpul experimentelor de la BRAHMS , din 2000 pana in 2006 au fost studiate urmatoarele ciocniri:

a)Au-Au la si ;

b)d-Au la ;

c)Cu-Cu la si ;

d) p-p la si ;

Ne vom focaliza acum asupra ciocnirii Au-Au la . Trei tipuri de particule incarcate pot fi identificate aici : pioni, kaoni si protoni. Spectrul impulsului a fost folosit pentru a estima inversia pantei sau a temperaturii la emisia acestor trei tipuri de particule. Valorile temperaturilor sunt in jur de 200 Mev, pentru pioni, iar pentru protoni in jur de 400 Mev. Distributia de rapiditate este folosita pentru estimarea densitatii de energie , utilizant relatia Bjoerken. Aceste valori sunt in jur de 5,00 GeV/

Distanta estimata intre constituentii plasmei de quarci si gluoni este in jur de 0,5 Fm . De asemenea constanta de cuplaj pentru interactia tare, , este estimata intre [1,5;2,5], legata de constanta de structura fina, , estimata undeva intre 0,2 si 0,5. Folosind ecuatia (13’), valorile pentru parametrul Coulomb sunt in jurul a

Folosind urmatoarele relatii modificate pentru lungimea de ecranare Debye si frecventele Langmuir , utilizand constanta de cuplat a interactiei tari putem face cateva estimari teoretice .

Relatiile modificate pentru plasma de quarci si gluoni sunt:

unde densitatea de partoni (quarci si gluoni) , -temperatura partonilor iar este constanta de cuplaj pentru interactia tare ( ; -invariantul Casimir pentru quarci, respective gluoni).

=

unde reprezinta masa unui quarc sau gluon.

E

Invariantul Casimir

(Fm)

(Hz)

Au-Au   

(62,4 GeV)

Cq=4/3

Cg=3

Au-Au   

(130GeV)

Cq=4/3

Cg=3

Au-Au

(200GeV)

Cq=4/3

Cg=3
d-Au   

(200 GeV)

Cq=4/3

Cg=3

p-p

(62,4 MeV)

Cq=4/3

Cg=3

p-p   

(130 MeV)

Cq=4/3

Cg=3

p-p

(200 MeV)

Cq=4/3

Cg=3

Cu-Cu

(62,4 MeV)

Cq=4/3

Cg=3

Cu-Cu

(200 MeV)

Cq=4/3

Cg=3

Luand in considerare aceste valori putem afirma ca plasma de quarci si gluoni are un comportament de lichid si nu de gaz.

Estimarea pentru lungimea de ecranarea Debye in ciocnirea Au-Au ,la , pentru o masa de ecranare este de aproximativ 0,2 Fm. Cu aceasta valoare putem considera un parametru de impact de 5 Fm.

Poate fi folosit pentru estimari viitoare in cadrul logaritmilor Coulomb (standard si modificat) luand in calcul dependenta lor de acest parametru :

si ;

De asemeni poate fi legat si de sectiunea eficace de transport , prin urmare de comportamentul hidrodinamic al plasmei de quarci si gluoni.

O crestere semnificanta a acestei sectiuni eficace de transport poate fi in acord cu rezultatele din cadrul curgerii eliptice in ciocnirea Au-Au la energia maxima a RHIC-ului. In acest caz este necesara o rapida termalizare in acord cu comportamentul spectrului de impuls.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 372
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site