Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


CNE Cernavoda - sursa de energie termica inepuizabila ignorata de prostia politicianista

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micCNE Cernavoda - sursa de energie termica inepuizabila ignorata de prostia politicianista

In contextul actual, criza energetica mondiala arunca manusa provocarii in curtea statelor care nu detin resurse energetice, in special combustibili fosili. Santajul energetic aplicat sistematic de statele care au monopolizat pietele de petrol sau combustibil fosil solid (carbune), a determinat unele state dezvoltate sa puna accentul pe resursele regenerabile si mai ales pe conversia energiei.Un articol de Stefan Doru COPOT

In conditiile actuale in care insusi statutul industriei este pus in discutie privitor la tendintele tehnologice si cele socio - economice, se impune o viziune clara asupra viitorului energiei in general, tendintele tehnologice si cerintele clientului (populatiei) devenind deosebit de importante in aceasta evaluare. In Romania se tinde la ora actuala dezvoltarea sistemelor energetice poluante pe baza de combustibili fosili, mari generatoare de cenusi si gaze nocive. In schimb, se ignora cu dezinvoltura solutiile alternative, cea mai la indemana fiind cogenerarea energiei. La nivelul judetului Constanta, subiectul Centralei Nuclear Eelectrice de la Cernavoda tinde sa ia o amploare fara precedent, mai ales ca prin aplicarea unei corecte solutii a cogenerarii, un numar de zeci de localitati si cateva mari orase din judet, inclusiv Constanta ar putea beneficia de o sursa de energie termica ieftina si la parametri calitativi ridicati.

Argumente in favoarea cogenerarii


Cogenerarea este tehnologia care permite producerea unui kilowat/ora electric la cele mai mici preturi (cu exceptia celui hidraulic). Centralele termice clasice cu combustie externa obtin randamente electrice de ordinul a 30 la 35 %, oricare ar fi combustibilul utilizat (pacuri, CLU, motorina, carbune, gaz). In solutia cu ciclu combinat (asocierea combustiei interne si externe), randamentele trec de 50 - 55 %. In cogenerare (productia de electricitate in ciclu simplu sau dublu cu producere de caldura), randamentul global atinge 80 - 90 %. Oricare ar fi mijlocul de productie utilizat, energia nucleara urmata de gaz permit obtinerea celor mai bune bilanturi energetice. Cogenerarea consta in producerea simultana, intr-o instalatie unica, de energie mecanica, cel mai adesea convertita in electricitate, si energie termica, putand ea insasi genera caldura cu randamente ridicate, permitand economii de energie primara si reducerea emisiilor poluante. La Cernavoda, un singur grup de turbine produce 750 de megawati. Aburul suprasaturat format in schimbatoarele de caldura in care apa grea este agentul de racire a reactoarelor nucleare, este trimis catre turbinele care actioneaza generatoarele de curent, de aici, dupa ce a produs lucrul mecanic necesar, aburul se recupereaza, este racit si este reintrodus in circuit. Pe traseul de recuperare si prin racire se pierde insa cea mai mare parte a energiei termice. Turbinele sunt fabricate de compania americana General Electric si au fost prevazute inca din constructie cu prize de abur saturat in corpul de joasa presiune vederea cogenerarii acestuia. In prezent nici un grup de turbine din Reactoarele 1 sau 2 nu foloseste acest sistem de cogenerare, deoarece la nivelul conducerii sau la nivel ministerial nu exista interesul ca aceste sisteme sa poata fi folosite.Oficialii ministerului de resort se acopera declarand ca nu exista un proiect de termoficare realizat prin cogenerare si folosindu-se acele sisteme existente asupra turbinelor fabricate de General Electric. Pe de alta parte se cunoaste faptul ca exista un astfel de proiect inca dinainte de 1989, care prevedea activarea acestor sisteme in vederea asigurarii agentului termic pentru orasele Cernavoda, Medgidia, Fetesti. La acest moment exista intr-unul din subsolurile Unitatii 3 o centrala termica care foloseste abur preluat dinaintea sistemului de alimentarea a turbinelor, in acest mod pierzandu-se aproximativ cate sase megawati pe grup generator. Din cauza acestui lucru, se pare ca s-a dispus dezafectarea acelui punct termic, urmand ca instalatiile sa fie mutate in alta locatie.


Idei sunt, dar exclusiv pentru jecmanirea populatiei

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a declarat in urma cu ceva vreme ca intentioneaza sa aplice tuturor consumatorilor si exportatorilor de energie o taxa care va fi utilizata pentru crearea unei scheme de sprijinire a producatorilor in cogenerare. Schema de sprijin de tip bonus urmeaza a se aplica in perioada 2009-2022 producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare, consumatorilor, furnizorilor, operatorilor de retea si administratorului acesteia, respectiv Transelectrica, si de operatorul pietei de energie, OPCOM. Fondurile necesare in vederea aplicarii schemei de sprijin vor fi constituite prin incasarea lunara a contributiei pentru cogenerare de la toti consumatorii de energie electrica, precum si de la furnizorii care exporta energie. ANRE va determina anual valoarea contributiei pentru cogenerare, pe baza necesarului de venituri pentru plata bonusurilor si pentru administrarea schemei de sprijin, precum si a cantitatii de energie necesara pentru acoperirea curbei de consum intern si pentru vanzarea la export. Contributia pentru cogenerare va fi stabilita anual prin ordin al presedintelui ANRE si va putea fi modificata semestrial.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 739
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved