Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


CURBE DE SARCINA

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micCURBE DE SARCINA

Definitii, clasificariDatorita imposibilitatii de a stoca energie electrica, satisfacerea necesarului de energie la consumatori impune cunoasterea nu numai a puterilor cerute, ci si a modului de variatie a consumului, sub forma curbelor de sarcina.

Curbele de sarcina prezinta variatia in timp a sarcinilor electrice, pe o perioada determinata.

La consumatori, ca si la celelalte parti componente ale sistemului energetic (centrale, retele), se deosebesc diferite curbe de sarcina, dupa felul sarcinii, durata tc a ciclului la care se refera si provenienta.

Dupa felul sarcinii, se evidentiaza curbe de sarcini active si curbe de sarcini reactive, acestea fiind practic cel mai des intrebuintate. Se traseaza curbe de sarcina si pentru puterea aparenta, ca si pentru curent.

Dupa durata tc a ciclului, pentru care redau variatiile sarcinii, curbele de sarcina pot fi:

- zilnice, la care durata ciclului este de 24 h si dintre care doua sunt mai importante, cea caracteristica pentru vara (in intervalul 18 25 iunie) si cea pentru iarna (18 25 decembrie);

- anuale, la care durata ciclului este de 8 760 h (12 luni sau 365 zile).

Dupa provenienta se deosebesc urmatoarele curbe de sarcina:

- experimentale, obtinute prin citirea aparatelor indicatoare la intervale egale de timp (din 10 in 10 minute sau din 30 in 30 minute) sau trasate de catre aparatele inregistratoare;

- tip, care sunt obtinute prin generalizarea curbelor experimentale, specifice unor ramuri sau subramuri industriale. Aceste curbe prezinta o importanta deosebita pentru proiectare.

Sarcinile electrice pot fi prezentate pe curbele de sarcina fie in valori absolute, fie in valori raportate la valoarea maxima.

Indicatorii curbelor de sarcina

Consumul de energie electrica conform curbelor de sarcina poate fi caracterizat printr-o serie de marimi - puteri, durate, coeficienti adimensionali - numite indicatori ai curbelor de sarcina.

Pe parcursul ciclului, avand durata tc, se inregistreaza un consum maxim PM cu o durata mai mare de 15 minute; daca tc = 24 h si curba este trasata pentru anotimpul rece (iarna), deci este vorba de curba de sarcina zilnica - iarna, atunci PM reprezinta consumul maxim posibil, adica tocmai puterea ceruta

PMi = Pc. (1.48)

Prin planimetrarea curbelor de sarcina se obtine consumul de energie activa:

, (1.49)

respectiv reactiva:    , (1.50)

in care j este indicele de insumare pentru energiile corespunzatoare diferitelor segmente orizontale din curba de sarcina, avand ordonatele Pj, respectiv Qj si lungimile (duratele) - Dtj. Aceste calcule se fac, in general, numai pentru curba de sarcina anuala.

a. Puterea medie este indicatorul cu semnificatia unei puteri constante in timp, care ar determina un consum de energie echivalent cu cel real. Puterea activa medie este:

, (1.51)

iar cea reactiva medie: . (1.52)

Intre valorile caracteristice ale puterii active - instalata, maxima si medie - exista relatiile de inegalitate: Pmed < PM < Pi (1.53)

b. Duratele de utilizare indica in cat timp s-ar produce intreg consumul de energie, daca s-ar functiona constant la una din puterile caracteristice. Acestea sunt:

- duratele de utilizare ale puterilor maxime absorbite, corespunzatoare unui consum constant, la puterile maxime, avand expresiile: (1.54)

pentru puterea activa si     (1.55)

pentru puterea reactiva

- duratele de utilizare a puterilor instalate, corespunzatoare consumului constant la o putere egala cu cea instalata. Pentru puterea activa instalata se obtine durata de utilizare cu relatia:

, (1.56)

iar pentru puterea reactiva instalata:

. (1.57)

Din definitiile de mai sus, rezulta ca pentru energia activa se poate scrie relatia de echivalenta:

Ea = Pmed tc = PM tPM = Pi tpi (1.58)

si similar - pentru cea reactiva Er = Qmed tc = QM tQM = Qi tQi. (1.59)

c. Coeficientii de utilizare se obtin prin raportarea puterilor medii la celelalte doua valori caracteristice puterii - maxima si instalata, dupa cum urmeaza:

- coeficientii de utilizare a puterii maxime sunt:. (1.60)

Daca tc = 24 h, coeficientul de utilizare a puterii active maxime corespunzatoare curbei de sarcina zilnica, se mai numeste si coeficient de umplere sau aplatisare a curbei, fiind folosit in calculele de determinare a puterilor transformatoarelor.

- coeficientii de utilizare a puterii instalate active si reactive: (1.61).(1.62)

Daca pentru un consumator de calcul, reprezentat de o sectie sau intreprindere, se cunosc puterea instalata, durata de utilizare a acesteia si durata de utilizare a puterii maxime, determinarea puterii maxime se poate face cu relatia: . (1.63)

Se deduce coeficientul mediu de cerere al consumatorului: , (1.64)

egal cu raportul dintre durata de utilizare a puterii instalate si cea a puterii maxime.

In afara indicatorilor mentionati, la dimensionarea puterii transformatoarelor pe baza suprasarcinilor admisibile, este necesar sa se cunoasca raportul PMv / PMi, dintre puterea activa maxima vara PMv si cea maxima iarna PMi. Se recomanda, ca determinarea acestui raport sa se faca din curba de sarcina anuala, dar se ajunge la rezultate apropiate daca se raporteaza valorile maxime din curbele de sarcina zilnica, trasate pentru cele doua perioade caracteristice - vara si iarna. In lipsa unor date concrete, pot fi utilizate orientativ, urmatoarele valori pentru raportul PMv / PMi:

- 0,75 0,85, pentru intreprinderi lucrand intr-unul sau doua schimburi;

- 0,85 0,9, pentru intreprinderi lucrand in trei schimburi.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7644
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved