Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Caracteristicile si proprietatile de baza ale generatoarelor cu excitatie mixta (generatoare compundate)

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micCaracteristicile si proprietatile de baza ale generatoarelor cu excitatie mixta (generatoare compundate)

In fig.4.30 se prezinta schema de principiu a generatorului de c.c. cu excita-tie mixta. Caracteristic pentru acest tip de generator este faptul ca are doua infasu-rari de excitatie:Ø       una conectata in paralel cu infasurarea indusului (Exp);

Ø       a doua conectata in serie cu infasurarea indusului(Exs);

Daca fluxurile magnetice ale celor doua infasurari au acelasi sens, atunci generatorul are excitatie mixta aditionala, in caz contrar are excitatie mixta dife-rentiala. De regula infasurarea in derivatie constituie infasurarea de excitatie de baza, iar infasurarea serie se utilizeaza pentru compensarea caderii de tensiune de la gol la sarcina.

Fig.4.30 Schema de principiu a generatorului de c.c. cu excitatie mixta

1. Caracteristica la functionarea in gol

Caracteristica la functionarea in gol are aceeasi alura ca a generatorului cu excitatie in paralel, deoarece la functionarea in gol, prin infasurarea de excitatie conectata in serie, nu trece curent.

2. Caracteristicile externe

Si aici ca si la alte tipuri de generatoare, caracteristicile externe, reprezinta dependenta U=f(I) pentru Rre=const. Obisnuit cele doua infasurari de excitatie se conecteaza in acelasi sens, incat fluxurile magnetice create de ele, sa se insumeze.

Daca infasurarea de excitatie serie este astfel dimensionata incat la sarcina nominala a masinii t.m.m. creata de ea compenseaza reactia indusului si caderea de tensiune din circuitul indusului, tensiunea la bornele de iesire ale generatorului, la sarcina nominala va fi egala cu tensiunea la functionarea in gol. In acest caz gene-ratorul este normal excitat. Alura caracteristicii externe este prezentata prin curba 1 din fig.4.31. Daca se amplifica rolul infasurarii conectate in serie, generatorul este supra excitat-curba 2. Daca cele doua infasurari se conecteaza invers caracteristica externa are un caracter puternic cazator-curba 3.Fig.4.31 Caracteristicile externe ale generatorului de c.c. cu excitatie mixta:

1 - compundare normala (mixt aditional excitat normal); 2 - supracompundare (mixt supraexcitat); 3 - anticompundare (infasurare serie diferentiala); 4 - excitatie derivatie

3. Caracteristica de reglare

Caracteristica de reglare indica cum trebuie reglata excitatia la fiecare varia-tie a sarcinii, incat tensiunea la iesirea generatorului sa ramana constanta. In fig.4.32 sunt prezentate caracteristicile de reglare ale generatorului de c.c. cu exci-tatie mixta, corespunzatoare caracteristicilor externe 1, 2 si 3.

Fig.4.32 Caracteristicile de reglare ale generatorului de c.c.

cu excitatie mixta, corespunzatoare caracteristicilor externe din fig.4.31

Generatoarele cu excitatie mixta au o larga aplicatie. Cele mai raspandite sunt generatoarele normal excitate. Dezavantajul lor consta in posibilitatea limitata de reglare a tensiunii lor. In cazurile, cand este necesar a se compensa caderea de tensiune in linie in scopul asigurarii unei tensiuni stabilite la bornele consumato-rului, se utilizeaza generatoare supraexcitate.

Generatoarele cu conexiune in sens invers a infasurarilor de excitatie se utilizeaza in cazuri speciale: de exemplu astfel de generatoare sunt utilizate pentru sudura electrica cand ele functioneaza in regim de pur scurtcircuit. In aceste cazuri, infasurarea de excitatie conectata in serie demagnetizeaza masina si reduce curen-tul la valoarea nepericuloasa pentru generator. In ultimul timp intr-o serie de cazuri, generatoarele de c.c. se includ la diferitele forme de convertoare de curent.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1536
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved