Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Circuite cu surse comandate

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micCircuite cu surse comandate

Sursele comandate sunt utilizate indeosebi pentru modelarea dispozitivelor electronice. De exemplu, in Fig. 2.15.3. se prezinta modelul unui tranzistor cu efect de camp TEC-J ( sau JFET) si a unui tranzistor bipolar obisnuit.In Fig. 2.15.3.a este prezentata schema echivalenta a unui tranzistor cu efect de camp cu jonctiuni la semnale mici si frecvente joase. Parametrul gm este numit conductanta de transfer (sau transconductanta , sau uneori panta ) iar marimea    gd = 1/rd este numita conductanta de drena.

respectiv

Acesti parametri pot fi determinati pe cale grafica folosind caracteristicile statice ale tranzistoarelor. Uzual, conductanta de transfer gm are valori cuprinse intre 1-10 mA/V, iar rd = 1/gd = 10-100 k . Tranzistorul cu efect de camp cu jonctiuni TEC-J sau JFET este un element de circuit frecvent utilizat la realizarea amplificatoarelor electronice si a calculatoarelor digitale.

In Fig.2.15.3.b este prezentata una dintre schemele electrice echivalente a unui tranzistor bipolar cu jonctiuni, un alt element de circuit frecvent utilizat in circuitele electronice. Modelarea celor doua dispozitive electronice ar fi imposibila fara ajutorul surselor comandate. In Fig. 2.15.4 sunt prezentate doua posibilitati de modelare a unui rezistor cu ajutorul unor surse comandate la care variabila de control se afla in latura comandata.

Cu ajutorul acestor modelari se vede ca toate circuitele electrice prezentate pot fi modelate folosind doar surse independente sau surse comandate. Se observa si in acest caz faptul ca este extrem de importanta precizarea locului si a polaritatii variabilei de control.

Exemplul 1Sa se determine valoarea intensitatii curentului din circuitul din Fig. 2.15.5

Solutie : Aplicand teorema a II-a a lui Kirchhoff in sensul acelor de ceasornic, in ochiul de circuit dat se obtine :

E αix = ix R, de unde , mai departe

ix (R+α) = E, astfel ca

Cu datele numerice : E = 10 V, R = 3 = 2 se obtine pentru curentul ix valoarea ix = 2A

Sa presupunem ca dintr-o eroare de marcare a simbolului curentului sensul acestuia ar fi fost invers, adica cel indicat cu linie intrerupta. In acest caz in urma aplicarii teoremei a II-a alui Kirchhoff am obtine:

E αix = -ix R , de unde ix (R-α) = -E, iar valoarea intensitatii curentului devine :

Cu datele numerice de mai inainte se obtine ix = -10A. Este deci clar ca sensul variabilei de control ix este extrem de important sa fie corect indicat in latura de control.

Exemplul 2

Sa se determine intensitatea curentului electric ix din circuitul din Fig.2.15.6.    

Solutie Aplicand teorema I-a a lui Kirchhoff nodului de sus se obtine :

I = ix + σ ix

De unde rezulta :

Cu datele numerice I = 5A, R = 2 , σ = 3 se obtine ix = 5/4 A. Tensiunea la bornele rezistentei R va fi uR = R ix = 2.5V.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1275
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site