Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Curentul electric

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micCurentul electric

Miscarea dirijata a electronilor liberi printr-un metal se numeste curent electric.In general, miscarea oricarui fel de particule incarcate cu electricitate formeaza un curent electric permanent, sarcinile electrice trebuie sa circule in circuit inchis.

Cea mai simpla instalatie electrica este formata dintr-o sursa de curent (element galvanic, acumulator, generator de curent) dintr-un consumator de curent (lampa electrica, aparat de incalzit, electromotor etc.) si din doua conductoare, care leaga bornele consumatorului. Sursa de curent transforma energia mecanica, termica, chimica sau o alta forma de energie, in energie electrica, iar consumatorul transforma energia electrica in energie de alta forma ca lumina, caldura, miscare etc. Sursa de curent, consumatorul si cele doua conductoare formeaza un circuit inchis in care se produce miscarea electronilor liberi.

Aparatul care produce si mentine constanta o diferenta de potential (tensiune electrica) intre doi conductori A si B se numeste generator electric sau sursa electrica. Conductorii A si B se numesc borne sau poli.Sursa de curent constituie partea interioara a circuitului, iar consumatorul cu cei doi conductori partea exterioara a circuitului.

In baza unei conventii stabilite cu decenii in urma s-a admis ca sensul curentului sa fie considerat in exterior de la borna pozitiva a sursei (+) spre borna negativa (-) a sursei, iar la interior de la borna negativa spre borna pozitiva.

Un generator electric (generator de tensiune electrica) intr-un circuit electric are rolul pe care-l indeplineste o pompa intr-un circuit hidraulic.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 797
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved