Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Legea lui Coulomb. Principiul superpozitiei

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micLegea lui Coulomb. Principiul superpozitiei

Interactiunea dintre doua sarcini electrice q1 si q2 de dimensiuni foarte reduse aflate in repaus, Fig. 1.3, in raport cu distanta r12 dintre ele este descrisa de legea lui Coulomb: sarcinile se atrag sau se resping cu o forta proportionala cu produsul dintre marimea sarcinilor si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele. Exprimarea vectoriala a legii este:(1.4)

 
Valoarea constantei k in (SI) este , unde e este o constanta universala, denumita permitivitate electrica a vidului, avand valoarea

Relatia de mai sus exprima de asemenea proprietatea ca sarcinile de acelasi semn se resping, in timp ce sarcinile de semne contrare se atrag. Forta asupra sarcinii (1) este de sens contrar si egala in modul cu forta care actioneaza asupra sarcinii (2). Unitatea de masura a sarcinii electrice, Coulomb-ul, este sarcina care incarca egal doua corpuri punctiforme situate in vid la distanta de un metru, corpuri intre care se exercita o forta de 9109 [N]. Aceasta valoare a fortei este usor deductibila pe baza relatiei (1.4).

Din compararea relatiei (1.4) cu relatia (1.1), in care presupunem q2 º q, rezulta expresia campului electric pe care sarcina q1 il produce in punctul de raza vectoare r12:

(1.5)

Prin urmare, intensitatea campului electric creat de o sarcina electrica punctiforma unica are aceeasi valoare in orice punct al oricarei suprafete sferice al carei centru coincide cu sarcina, orientarea vectorului camp fiind perfect radiala

Sa consideram acum experimentul descris de figura 1.4. Se masoara forta exercitata asupra sarcinii q1, atunci cand sarcina q3 se afla la foarte mare distanta; ea are expresia:

(1.6) 
Se masoara apoi forta exercitata asupra sarcinii q1, atunci cand sarcina q2 se afla la o distanta foarte mare de q1 in raport cu sarcina q3; ea are expresia:

(1.7)

Atunci cand sarcinile q2 si q3 se afla in aceeasi pozitie caracterizata de raza vectoare in raport cu sarcina q1, se constata ca asupra sarcinii q1 se exercita o forta egala cu suma fortelor si

(1.8)

Aceasta relatie exprima principiul aditivitatii actiunii sarcinilor electrice.

Principiul superpozitiei, care caracterizeaza actiunile ponderomotoare, respectiv producerea campului electric de catre corpuri incarcate cu sarcini electrice, arata ca forta care se exercita asupra unei sarcini punctuale de catre un ansamblu oarecare de alte sarcini punctuale, respectiv intensitatea campului electric creat de un ansamblu de sarcini in punctul in care se afla sarcina de referinta, este suma vectoriala a fortelor ce actioneaza asupra acestei sarcini din partea fiecarei sarcini a ansamblului in parte, respectiv suma vectoriala a intensitatilor campului creat de fiecare sarcina in parte.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1241
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site